Intel випустить флагманський процесор Core i9-14900KS у середині березня

Від азійських джерел надійшли додаткові подробиці про процесор Intel Core i9-14900KS. Він стане флагманським рішенням для платформи LGA1700 та, за даними порталу Benchlife, надійде на ринок вже за місяць — у середині березня. Як і попередні моделі KS-лінійки, новинка вийде обмеженим тиражем.

Core i9-14900KS

Специфікації Intel Core i9-14900KS не є таємницею для наших постійних читачів. Це добірний варіант 24-ядерного/32-потокового Core i9-14900K зі збільшеною до 6,2 ГГц «стелею» Turbo Boost для P-ядер. Разом із тактовими частотами у новинки зросте показник Processor Base Power (зі 125 до 150 Вт), при цьому під навантаженням, судячи з перших тестів, вона може споживати понад 400 Вт.

Це буде третій процесор серії KS для платформи LGA1700. У квітні 2022-го Intel випустила Core i9-12900KS з максимальною частотою 5,5 ГГц, а в січні 2023 року до продажу надійшов Core i9-13900KS, у якого максимальна частота Turbo Boost склала 6,0 ГГц.

Core i9-14900KS

Варто додати, що у другій половині цього року Intel має випустити платформу LGA1851 та перші настільні процесори Core Ultra, також відомі як Arrow Lake-S.

Джерела:
Benchlife
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 44)

Nvidia увійшла до трійки найбільших технологічних компаній за ринковою вартістю

Декілька днів тому ми писали про знакову подію, коли капіталізація Nvidia перевищила Amazon. Це серйозна зміна ринку, де Amazon тривалий час входила до списку лідерів технологічного сектора. Але тепер сталася ще більш знакова подія. Якоїсь миті Nvidia обігнала Alphabet (Google). Зараз на американському фондовому ринку капіталізація Nvidia впала з 1,82 трлн до 1,79 трлн доларів. Але одночасно змінилася ринкова вартість інших лідерів, і зараз капіталізація Alphabet (Google) ледве перевищує 1,78 трильйона. Тепер Nvidia поступається тільки Apple і Microsoft, ставши третьою за величиною технологічною компанією.

Звичайно, найближчим часом можливі невеликі коливання ринку та тимчасове повернення позицій Alphabet. Але загальна тенденція така, що Nvidia стає новим гігантом індустрії, та на тлі буму штучного інтелекту найближчими роками зелена корпорація буде й надалі нарощувати свою ринкову вартість. Також це певний переломний момент. Схоже, ми спостерігаємо нову технологічну революцію, яка базується на ШІ, і новими лідерами ринку стануть ті, хто очолив цю революцію.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Intel проти AMD: порівняльне тестування портативних ігрових систем MSI Claw та ASUS ROG Ally

Офіційно MSI ще не давала дозволу на публікацію оглядів портативної ігрової системи Claw. Проте китайським ентузіастам вдалося роздобути ранній екземпляр пристрою, що дозволило порівняти новинку віч-на-віч з одним із головних конкурентів — ASUS ROG Ally. Забігаючи наперед зазначимо, що порівняння поки не на користь MSI Claw.

MSI Claw

Головна відмінність між ASUS ROG Ally та MSI Claw криється у платформі. Якщо перша система використовує чипи AMD Ryzen Z1 (Phoenix), то друга виконана на базі Intel Core Ultra (Meteor Lake). Обидва комп'ютери обладнані екранами з роздільною здатністю 1080p та 16 гігабайтами оперативної пам'яті LPDDR5-6400. У тестуванні брали участь топові конфігурації з процесорами Ryzen Z1 Extreme та Core Ultra 7 155H відповідно.

MSI Claw

MSI Claw

Як показали незалежні випробування, «червона» платформа краще підходить для цього класу пристроїв, особливо якщо йдеться про роботу при обмеженому рівні TDP. Але навіть за максимального показника (40 Вт для Claw та 30 Вт у ROG Ally) новинка MSI відстає від аналога ASUS. Можливо, релізна версія MSI Claw покаже вищу продуктивність завдяки поліпшенням програмного забезпечення.

MSI Claw

До продажу портативна ігрова система MSI Claw має надійти в середині весни. Ближче до цього часу в Мережі з'являться докладніші огляди.

MSI Claw

Джерело:
VideoCardz

 
Обговорити в форумі (коментарів: 11)

ASUS випустила ігровий 4K-монітор ROG Swift OLED PG32UCDM із частотою 240 Гц

ASUSTeK Computer анонсувала надходження до продажу ігрового монітора ROG Swift OLED PG32UCDM. Він, як неважко зрозуміти з назви, базується на 32-дюймовій OLED-матриці. Для новинки характерна роздільна здатність 3840x2160 пікселів, частота оновлення 240 Гц та час відгуку 0,03 мс (від сірого до сірого).

ROG Swift OLED PG32UCDM

Серед особливостей монітора ASUS також відзначає 10-бітну глибину кольору, 99% охоплення палітри DCI-P3, контрастність 1,5 млн до 1 та просунуту систему охолодження, яка суттєво зменшує ймовірність вигоряння OLED-матриці. Додамо, що гарантія на ROG Swift OLED PG32UCDM складає три роки й поширюється на вигоряння. З іншого можна відзначити сертифікацію VESA DisplayHDR 400 True Black, підтримку AMD FreeSync Premium Pro та Nvidia G-Sync

ROG Swift OLED PG32UCDM

З докладнішими характеристиками ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM можна ознайомитися на сайті виробника. Щодо вартості, то в закордонних магазинах монітор можна буде придбати за ціною від 1299 доларів. На українському ринку новинка з'явиться трохи пізніше.

ROG Swift OLED PG32UCDM

Обговорити в форумі (коментарів: 38)

Remedy розповіла про успіхи Alan Wake 2: понад 1,3 мільйона проданих копій

Remedy Entertainment поділилася інформацією щодо продажів горору Alan Wake 2, чий реліз відбувся у жовтні минулого року. Позначку в перший мільйон проданих копій він подолав наприкінці грудня, а на сьогодні розійшовся тиражем понад 1,3 млн копій. Це робить Alan Wake 2 найуспішнішою грою Remedy з погляду швидкості продаж.

Alan Wake 2

Для порівняння: за перші два місяці після релізу було продано у півтора раза більше копій Alan Wake 2, аніж Control за перші чотири місяці. Доречі, тираж науково-фантастичного екшену Control наразі перевалив за чотири мільйони копій, забезпечивши розробнику та видавцеві близько €100 мільйонів виторгу. Remedy очікує, що аналогічний успіх чекає й на Alan Wake 2.

В найближчому майбутньому Remedy Entertainment буде зайнята подальшим розвитком гри, намагаючись розширити аудиторію проєкту. Зокрема, компанія працює над двома сюжетними доповненнями, які заплановані до релізу цього року.

Джерело:
Remedy

Обговорити в форумі (коментарів: 49)

Microsoft обіцяє найбільший технологічний стрибок у новому поколінні Xbox

Разом з анонсом випуску ексклюзивів Xbox на консолях конкурентів керівництво ігрового підрозділу Microsoft торкнулося теми апаратного забезпечення. Компанія вже працює над наступним поколінням та заявляє про найбільший технологічний стрибок в історії ігрових консолей. На додаток Microsoft обіцяє представити цікаве «залізо» у сезон різдвяних та новорічних свят.

Xbox

Про те, які новинки Microsoft випустить у другій половині 2024-го, стало відомо ще пів року тому. Це «рефреш» ігрових консолей Xbox Series X та Series S під кодовими іменами Brooklin та Ellewood відповідно. Вони запропонують той самий рівень продуктивності, що й актуальні пристрої, але при цьому отримають покращення енергоефективності та бездротових інтерфейсів. Інакше кажучи, стануть відповіддю софтверного гіганта на компактнішу PlayStation 5.

XboxXbox

Джерело:
TechSpot

Обговорити в форумі (коментарів: 33)

Microsoft випустить чотири ексклюзиви Xbox на консолях PS5 та Switch

У рамках офіційного подкасту Xbox керівництво ігрового підрозділу Microsoft поділилося планами на найближче майбутнє. Зокрема, компанія планує випустити чотири ексклюзиви Xbox на ігрових консолях конкурентів. Точний список поки що не розкривається, проте для Starfield та Indiana Jones and the Great Circle у ньому місця не знайшлося.

Xbox

Якщо вірити джерелам The Verge, йдеться про ігри Hi-Fi Rush, Pentiment, Sea of Thieves та Grounded. Вони незабаром стануть доступні власникам Sony PlayStation 5 і Nintendo Switch. Надалі цей перелік, напевно, буде розширено. Навіть сам голова Microsoft Gaming Філ Спенсер (Phil Spencer) каже, що у наступні п'ять чи десять років ексклюзивні ігри стануть все меншою та меншою частиною ігрової індустрії.

Окрім того, у сервісі Xbox Game Pass невдовзі з'являться ігри Activision Blizzard. Першим проєктом стане Diablo IV, яка поповнить каталог ігор 28 березня. Нині сервісом Game Pass користується близько 34 мільйонів людей.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

OpenAI запускає ШІ Sora для генерації відео за текстовим описом

Компанія OpenAI оголосила про створення нової моделі ШІ, яка генерує відео за текстовим описом. Модель Sora має створювати фотореалістичні сцени за текстовими вказівками. І перші представлені зразки згенерованих відео дійсно виглядають неймовірно жваво та реалістично.

Sora вміє генерувати ролики тривалістю до хвилини. Дана модель ШІ розуміє, як об'єкти існують у світі, генерує живих персонажів і точно інтерпретує реквізит. Також Sora вміє генерувати відео із нерухомого зображення, вміє доповнювати існуюче відео новими кадрами та розширювати його.

Очевидно, що це новий етап технологічної революції у сфері ШІ. Sora ще знаходиться в розробці, але вже вражає своїми можливостями так, як колись дивував ШІ Midjourney. Наразі доступ до Sora мають обрані фахівці, щоб оцінити потенційні ризики та загрози, які несе такий ШІ. Також доступ до Sora отримають низка художників, дизайнерів та режисерів, щоб розробники отримали відгуки про те, як ШІ може бути корисним для реалізації творчих ідей.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 14)