Вийшла лінійка систем рідинного охолодження Arctic Liquid Freezer III

Сьогодні компанія Arctic офіційно випустила третє покоління систем рідинного охолодження Liquid Freezer. Придбати нові СРО можна в офіційних партнерів вендора або через фірмовий онлайн-магазин, причому Arctic проводить акцію з нагоди 23-річчя компанії зі суттєвими знижками.

Arctic Liquid Freezer III

До лінійки готових СРО Arctic Liquid Freezer III увійшли моделі з радіаторами типорозміру 240, 280, 360 та 420 мм. Вони доступні в чорному та білому кольорах, є версії як зі світлодіодним ARGB-підсвічуванням, так і без нього. Інакше кажучи, вендор готовий запропонувати рішення на будь-який смак.

Arctic Liquid Freezer III

Серед особливостей нових «водянок» варто виділити вбудований у водоблок вентилятор, який відповідає за обдування елементів системи живлення CPU, алюмінієвий радіатор завтовшки 38 мм та вентилятори на гідродинамічному підшипнику. До списку сумісних платформ увійшли Intel LGA1700, майбутня LGA1851, AMD AM4 та AM5.

Arctic Liquid Freezer III

Докладніші специфікації процесорних СРО Arctic Liquid Freezer III наведено на сайті виробника. Ціни починаються з €61,4.

Обговорити в форумі (коментарів: 94)

ASUS приймає попередні замовлення на ноутбук Zenbook Duo з двома OLED-екранами

ASUSTeK Computer анонсувала появу на українському ринку ноутбука Zenbook Duo (UX8406). Ця модель була представлена під час січневої виставки CES 2024 та обладнана парою сенсорних OLED-дисплеїв з діагоналлю 14 дюймів. Це дозволяє використовувати новинку у кількох режимах, наприклад, отримати один 19,8-дюймовий екран. В основі нового Zenbook Duo лежить платформа Intel Meteor Lake.

Zenbook Duo

Топова конфігурація ASUS Zenbook Duo поєднує дисплеї з роздільною здатністю 2880x1800 пікселів (яскравість 500 кд/м², 100% охоплення DCI-P3, сертифікація DisplayHDR True Black 500 й частота оновлення 120 Гц), процесор Intel Core Ultra 9 185H, 32 гігабайти оперативної пам'яті LPDDR5X-7467 та твердотілий накопичувач з інтерфейсом PCI-E 4.0 x4 місткістю 2 ТБ. У ролі штатної операційної системи виступає Windows 11 Home.

Zenbook Duo

З іншого оснащення ноутбука можна виділити бездротовий модуль Wi-Fi 6E/Bluetooth 5.3, ІЧ-камеру з підтримкою Windows Hello, акумулятор на 75 Вт·год й два порти Thunderbolt 4. Власники можуть використовувати другий екран як сенсорну клавіатуру або під'єднати до ноутбука Bluetooth-клавіатуру, що входить до комплекту постачання. Загальні габарити пристрою становлять 313×217×14,6 мм при масі 1,35 кг (без урахування клавіатури).

Zenbook Duo

В Україні ASUS Zenbook Duo (UX8406) з'явиться на початку березня. Оформити попереднє замовлення на вищеописану конфігурацію можна за 108 499 гривень.

 
Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Ентузіасти встановили емулятор PSP на контролер PlayStation Portal

У листопаді Sony випустила портативний ігровий гаджет PlayStation Portal. Фактично це більш просунута альтернатива контролеру DualSense. Пристрій працює тільки у зв'язці з ігровою консоллю PlayStation 5 та дозволяє транслювати геймплей на вбудований 8-дюймовий екран. Тобто самостійно запускати ігри він не здатний, принаймні офіційно.

PS Portal

Виправити це недопрацювання вирішили ентузіасти. У PlayStation Portal використовується однокристальна система Qualcomm Snapdragon SG4150P, акумулятор місткістю 16,9 Вт·год та ОС на базі Android. Цього «заліза» достатньо для трансляції ігрового процесу, але навіть сучасні смартфони будуть потужнішими.

Проте із запуском невибагливих ігор Portal все ж таки справляється. Наприклад, проєктів для консолі PlayStation Portable (PSP), що й довели ентузіасти. Для цього вони встановили на гаджет емулятор PPSSPP. На опублікованій світлині на PS Portal запущено Grand Theft Auto: Liberty City Stories.

PS Portal

Інструкцію щодо модифікації ентузіасти, на жаль, публікувати не стали. Попереду у них чимало роботи, але певні успіхи вже є.

Джерело:
WCCFTech

 
Обговорити в форумі (коментарів: 15)

П'ять найкращих процесорів AMD усіх часів за версією Tom's Hardware

Щороку ми стежимо за протистоянням AMD та Intel у процесорному сегменті. Компанія AMD спочатку відставала при розробці x86-чипів, але періодично в неї були злети, коли їй вдавалося похитнути позиції конкурента. Фахівці Tom's Hardware вирішили згадати видатні процесори AMD та назвати п'ять найкращих моделей усіх часів.

На перше місце ставлять процесор Ryzen 9 3950X. Він з'явився в момент, коли AMD вже повернулася до «вищої ліги» після тривалого невдалого періоду. Перші процесори Ryzen на архітектурі Zen були не ідеальними, але вони запропонували нову архітектуру та велику кількість ядер. Конкурент наздогнав їх за кількістю ядер із випуском лінійки Core 9-го покоління. Але Intel так і не змогла відійти від техпроцесу 14 нм, й архітектурні покращення кожного нового покоління були мізерні. Тому перед анонсом нових процесорів AMD Zen 2 всі розуміли, що це майбутні лідери. Питання було лише у тому, наскільки вони обійдуть конкурентів від Intel.

У 2019 році було представлено Ryzen 3000 на базі передового техпроцесу 7 нм. Продуктивність за такт (IPC) зросла на 15% відносно минулого покоління, ядер побільшало, а робочі частоти стали вищі. Завдяки чиплетному дизайну AMD запропонувала рекордну кількість ядер у старших CPU. Флагманський Ryzen 9 3950X отримав 16 ядер, які обробляють 32 потоки, кеш L3 об'ємом 64 МБ і частоту Turbo Boost до 4,7 ГГц. На той час найкращий процесор Intel в особі Core i9-9900K пропонував лише 8 ядер (16 потоків). Новий обчислювальний монстр AMD міг скласти конкуренцію серверним процесорам, але був доступний у споживчому сегменті для плат під звичайний сокет AM4. Поступово AMD закріпила успіх, випустивши процесори Threadripper для HEDT-платформи sTRX4. Старший Threadripper 3990X з 64 ядрами (128 потоків) був майже вдвічі швидшим за Intel Xeon W-3175X.

Друге місце у рейтингу віддано процесору Athlon 64 3000+. Це перший 64-бітний чип для домашніх систем, який з'явився у 2003 році. Заснований він на архітектурі K8, яка стала розвитком надуспішної архітектури K7. Минуле покоління AMD помітно похитнуло позиції Intel, що призвело до гонки за частотами в нових Pentium. В якийсь момент ця стратегія допомогла повернути першість, але вона ж потім і поховала процесори Intel NetBurst. Експансія архітектури K8 розпочалася із серверних процесорів Opteron, а за кілька місяців з'явилися перші CPU для споживчого сегмента. У Tom's Hardware відзначають саме Athlon 64 3000+, як процесор із найбільш вдалим поєднанням продуктивності та ціни серед старших моделей того періоду. Перші Athlon 64 випускалися під Socket 940 для систем із двоканальним доступом до регістрової пам'яті, потім з'явилися варіанти під Socket 754 для дешевших систем з одноканальною пам'яттю, а вже пізніше — під Socket 939 з двоканальною пам'яттю. І якийсь час ці платформи співіснували на ринку. Сама архітектура K7 пережила кілька оновлень, періодично покращувалась та нарощувала обсяг кеш-пам'яті.

Третє місце зайняв процесор Ryzen 7 1700, який став символом відродження AMD. Успіх Athlon 64 був піковим моментом, наступному поколінню процесорів Phenom було складніше конкурувати з новими Intel Core. А з виходом процесорів FX та Bulldozer компанія остаточно скотилася в аутсайдери. Дійшло до того, що у 2015 році почали говорити про потенційне банкрутство AMD. Великі надії були покладені на майбутню архітектуру під кодовою назвою Zen. Значні зусилля інженерів були спрямовані на підвищення однопотокової продуктивності, щоб наздогнати Intel. «Червона» команда вклалася навіть у маркетинг, пафосно презентувавши нове покоління під час великої трансляції New Horizon. І перше покоління Ryzen справді показало якісний ривок на тлі старих процесорів AMD. У топовому сегменті Core 7-го покоління все ще пропонували кращу продуктивність, але Ryzen були доступнішими, і це допомогло їм закріпитися на ринку.

Старший Ryzen 7 1800X отримав 8 ядер з технологією SMT, що дозволяло обробляти 16 потоків, і частоту Boost до 4 ГГц. Найдешевший Ryzen 7 1700 з тією ж кількістю ядер і частотою до 3,7 ГГц виглядав найкращою покупкою, пропонуючи максимум можливостей за свою вартість. Варто зазначити, що в першому поколінні Zen вперше застосовано новий підхід до внутрішнього компонування з двома блоками CCX (Core Complex) по чотири обчислювальні ядра, які з'єднані шиною Infinity Fabric. Усе це виконувалося у виді єдиного монолітного кристала, але пізніше така архітектура дозволила компанії реалізувати чиплетний дизайн з окремими кристалами CCX на більш передових техпроцесах. Нині ж ми спостерігаємо, що такий підхід стає основним. Сучасні процесори відходять від монолітного дизайну і стають складними SoC, коли кілька кристалів об'єднані в один продукт.

Четверте місце рейтингу віддано Ryzen 7 7800X3D. Це представник сучасної архітектури Zen 4 зі збільшеним кешем. Використання технології 3D V-Cache почалося з покоління Zen 3, тоді першопроходцем став Ryzen 7 5800X3D. В сучасному поколінні було представлено кілька CPU в лінійці Ryzen 7000X3D. Процесор Ryzen 7 7800X3D не найпотужніший серед них, і в цілому він не має видатних характеристик: 8 ядер (16 потоків) з частотою від 4,2 до 5 ГГц. Але 96 МБ кеш-пам'яті L3 забезпечують йому значну перевагу в іграх, і за ігровим потенціалом він не поступається дорожчим моделям. У тестах Tom's Hardware він іноді навіть обганяє Ryzen 9 5950X та Core i9-12900K в іграх. Тому його можна сміливо назвати найкращим сучасним ігровим процесором за свою вартість.

П'яту сходинку рейтингу займає легендарний Athlon XP 1800+. Історія AMD розпочиналася з виробництва клонів перших процесорів Intel x86. Пізніше компанія запустила виробництво CPU на архітектурі K5, які стали відповіддю на перші Intel Pentium. Процесори K5 і K6 відставали від конкурентів, але допомогли міцно зайняти друге місце на ринку. А ось поява процесорів K7 та Athlon стало справжньою революцією, адже саме Athlon першими подолали планку в 1 ГГц. Також Athlon зуміли перевершити Intel Pentium III в продуктивності при ідентичних частотах, тому компанія ввела нове маркування. На той час частота була основним критерієм, і з виходом лінійки Athlon XP з'явилася нумерація, яка відповідала приблизному частотному рейтингу процесорів Pentium.

Самі Athlon XP стали другим поколінням лінійки Athlon, їхньою основною відмінністю була вища частота шини та підтримка інструкцій SSE. Athlon XP надійшли у продаж у жовтні 2001 року, а старшою моделлю був Athlon XP 1800+. Процесор працював на частоті 1,5 ГГц, але успішно конкурував із Pentium 4, який працював на 2 ГГц. Athlon XP 1800+ став проривом і позначив претензії AMD на першість. Пізніше з'явилися більш потужні варіанти Athlon XP, а деякі з них дожили по перейменування в Sempron. Слід зазначити, що ця епоха також ознаменувалася тривалим терміном життя процесорного роз'єму Socket A (Socket 462). Перші Athlon під Socket A з'явилися 1999 року, а останні Sempron під цей роз'єм випускалися до 2004 року.

Окремо відзначені процесори Bobcat та Jaguar. Перші APU Bobcat з'явилися на початку 2010-х років, коли AMD вже почала відчувати труднощі у сегменті «великих» процесорів. Bobcat орієнтовані на сферу малопотужних ноутбуків та інших економічних пристроїв. Це той напрям, де Intel випустила невдалий Atom. AMD Brazos E-350 помітно випереджав процесори Atom і завдяки наднизькій ціні він добре продавався. Розвитком цього APU став процесор під кодовою назвою Jaguar, розроблений для консолей Sony PlayStation 4 і Xbox One. Завдяки цьому Jaguar теж є знаковим процесором для AMD та індустрії загалом.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 90)

Готові СРО DeepCool Mystique отримали 2,8-дюймовий дисплей

Лінійка процесорних систем охолодження DeepCool поповнилася готовими СРО Mystique. Вони будуть запропоновані у версіях з 240- та 360-мм радіаторами, а головною особливістю новинок став 2,8-дюймовий РК-дисплей, вбудований у кришку водоблоку.

DeepCool Mystique

Конструкція систем рідинного охолодження DeepCool Mystique загалом типова для цього класу кулерів: водоблок з мідною основою та вбудованою помпою, алюмінієві радіатори товщиною 27 мм та шланги в нейлоновому обплетенні. Обдування радіатора забезпечують два/три 120-мм вентилятора (500-2150 об/хв) на гідродинамічному підшипнику.

DeepCool Mystique

Вищезгаданий 2,8-дюймовий екран має роздільну здатність 640×480 пікселів. Власники зможуть вивести на нього зображення, анімацію та різну інформацію про систему, у тому числі з графіками. До списку сумісних процесорних платформ увійшли Intel LGA115x, LGA1200, LGA1700, AMD AM4 та AM5.

DeepCool Mystique

У закордонних магазинах готові СРО DeepCool Mystique можна придбати за ціною від $150 та $180 за версії з 240- та 360-мм радіатором відповідно.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Процесорам AMD Medusa приписується комбінація ядер Zen 6 та графіки RDNA 5

Не встигла AMD вивести на ринок процесори Zen 5, як у Мережі почали з'являтися подробиці про майбутні чипи на архітектурі Zen 6. Йдеться про сімейство споживчих CPU з кодовим ім'ям Medusa. У цих процесорах, якщо вірити неофіційним джерелам, AMD перейде від традиційного багаточипового дизайну на компонування 2,5D, яке забезпечить вищу пропускну здатність та менші затримки під час обміну інформацією між окремими чиплетами.

AMD Medusa

Очікується, що в процесорах AMD Medusa використовуватиметься графічний блок з архітектурою RDNA 5-го покоління. Це означає, що в сегменті iGPU компанія може пропустити RDNA 4, оскільки чипи Zen 5 оснащуватимуться відеоядром RDNA 3.5. Про саму графічну архітектуру RDNA 5 (Navi 5) на цей час нічого не відомо, хіба що Microsoft згадувала можливість її використання в наступному поколінні Xbox. Офіційний дебют процесорів AMD Zen 6 має відбутися у 2025-2026 роках.

Що стосується більш короткострокових планів AMD, то в другій половині цього року на нас чекають як мінімум два сімейства споживчих процесорів з архітектурою Zen 5: Granite Ridge та Strix Point. Перші розраховані на настільні ПК та мають конструктивне виконання AM5, а другі будуть використовуватись у ноутбуках. На мікроархітектуру Zen 5 незабаром також «перекочують» серверні процесори AMD EPYC (з виходом сімейства Turin).

Джерела:
VideoCardz
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

ASUS вивела на український ринок клавіатуру ROG Falchion RX Low Profile

Київський офіс ASUS анонсував старт продажу в Україні флагманської ігрової клавіатури ROG Falchion RX Low Profile. Вона виконана у компактному форм-факторі 60%, але разом із цим зберегла стрілки та навігаційні клавіші.

ROG Falchion RX Low Profile

ASUS ROG Falchion RX Low Profile використовує попередньо змащені низькопрофільні оптичні перемикачі ROG RX Red. Як підкреслює вендор, вони гарантують стабільне натискання без люфту та швидкий відгук, а два шари силіконової піни усувають відлуння та шум, забезпечуючи чудові акустичні характеристики під час набору тексту. Передбачена можливість швидкого перемикання між режимами Windows та macOS.

ROG Falchion RX Low Profile

Клавіатура підтримує три варіанти підключення: Bluetooth (до трьох пристроїв одночасно), у частотному діапазоні 2,4 ГГц з бездротовою технологією ROG SpeedNova або через USB-кабель. Вона сумісна з USB-адаптером ROG Omni Receiver, що дає змогу одночасно підключати клавіатуру та мишу до комп'ютера. До комплекту поставки входить захисний чохол для зберігання та транспортування.

ROG Falchion RX Low Profile

Рекомендована ціна клавіатури ASUS Rog Falchion RX Low Profile складає 8399 гривень.

ROG Falchion RX Low Profile

 
Обговорити в форумі (коментарів: 59)

Dying Light 2 отримає покращене видання Reloaded Edition

Компанія Techland планує масштабні зміни у Dying Light 2 та покращене перевидання грі. Найближчим часом гра отримає оновлення Firearms, яке додасть вогнепальну зброю. Спочатку зомбі-екшен Dying Light 2 створювався із прицілом на ближній бій. Але багато фанатів просили вогнепальну зброю, і тепер вона з'явиться. Також у грі з'явиться інший контент для одиночного та кооперативного проходження. Обіцяні невеликі візуальні покращення в освітленні, оточенні та в обличчях монстрів.

Одночасно із виходом масштабного апдейта гра отримає нове видання Reloaded Edition. Ця версія включатиме покращений оригінал, сюжетне доповнення Bloody Ties та весь інший додатковий контент. Вартість Dying Light 2 Reloaded Edition поки що не озвучена. Запуск оновлення Firearms та вихід Reloaded Edition намічено на 22 лютого. Гра доступна на PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S та Xbox One.

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Bethesda анонсувала велику збірку Fallout S.P.E.C.I.A.L. Anthology

Компанія оголосила про вихід спеціальної антології Fallout, яка присвячена майбутньому запуску однойменного серіалу в сервісі Amazon Prime. Спеціально для фанатів Bethesda Game Studios підготувала найповніше видання серії Fallout.

До збірки Fallout S.P.E.C.I.A.L. Anthology увійдуть такі ігри:

  • Fallout;
  • Fallout 2;
  • Fallout Tactics;
  • Fallout 3: Game of the Year Edition;
  • Fallout: New Vegas – Ultimate Edition;
  • Fallout 4: Game of the Year Edition;
  • Fallout 76.

Очевидно, разом з основними іграми у видання буде включено весь додатковий контент.

Fallout S.P.E.C.I.A.L. Anthology не містить фізичних копій ігор. Покупець отримає коди для активації, нанесені на спеціальні стилізовані картки із зображенням основних навичок рольової системи S.P.E.C.I.A.L. І все це буде запаковано в бокс, виконаний у формі мініатюрної ядерної бомби.

Збірка доступна для попереднього замовлення через офіційний сайт. У продаж вона надійде 11 квітня.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)