Перший трейлер Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Компанія FromSoftware опублікувала перший геймплейний трейлер доповнення Shadow of the Erdtree для Elden Ring. Оригінальна гра була неймовірно успішною і здобула багато нагород як найкраща гра 2022 року. Це атмосферна похмура пригода у великому відкритому світі із впізнаваною стилістикою Dark Souls. Доповнення Shadow of the Erdtree вперше анонсували рік тому, але відтоді не було жодної нової інформації.

Тепер нарешті представлений повноцінний трейлер з кадрами ігрового процесу. У ролику демонструються нові локації землі Тіней, де на гравців чекають нові таємниці, битви з монстрами та величезними босами.

Оголошено дату виходу гри. Elden Ring: Shadow of the Erdtree стане доступною 21 червня поточного року на PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series, Xbox One та PC. В українському Steam попереднє замовлення DLC доступне за 1199 грн. Також анонсовано колекційне видання, до якого увійде оригінальна Elden Ring, доповнення Shadow of the Erdtree, фігурка, артбук та саундтрек.

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

У Windows 11 з'явиться моніторинг завантаження нейронного процесора NPU в AMD Ryzen

Додаткові обчислювальні блоки штучного інтелекту поступово стають частиною сучасних процесорів. Нещодавно Intel представила серію мобільних процесорів Core Ultra 100 (Meteor Lake) з VPU для прискорення ШІ. А компанія AMD вже майже рік постачає споживчі процесори із нейронним співпроцесором NPU на архітектурі XDNA. У грудні представлена нова версія мобільних процесорів Ryzen 8040 з оновленим NPU, який повинен бути в 1,6 раза швидшим за старий прискорювач ШІ. І хоча AMD є першопроходцем, моніторинг нейронного процесора поки що працює тільки для Meteor Lake. Але невдовзі це зміниться.

Оголошено, що AMD працює з Microsoft над впровадженням моделі драйвера MCDM у мобільних процесорах серії Ryzen 8040 з підтримкою AMD NPU. MCDM — це похідна від моделі драйвера дисплея Windows (WDDM), призначена для обчислювальних пристроїв без графічного процесора. MCDM дозволяє NPU використовувати наявну програмну інфраструктуру керування ресурсами графічного процесора, включаючи планування, керування живленням, керування пам'яттю та контроль продуктивності за допомогою диспетчера завдань у Windows 11. Тобто в майбутньому користувачі Ryzen 8040 отримають повноцінний моніторинг ресурсів NPU. Це дозволить відстежувати, як окремі застосунки використовують NPU, що, в тому числі корисно для розробників програмного забезпечення. Також це один із кроків до покращення програмної підтримки нових функцій ШІ у сучасних процесорах.

Джерело:
Videocardz
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

У Steam стартував розпродаж ігор про Бетмена

У сервісі Steam почався спеціальний розпродаж, присвячений дню народженню Брюса Уейна. Протягом кількох днів на всі ігри за участю Бетмена діють знижки до 90%. Так, ігри серії Batman: Arkham стали дешевшими на 75-80%, знижка на Gotham Knights сягає 80%, а Injustice та Injustice 2 можна купити зі знижкою в 90%. Такі ж знижки діють на ігри серії Batman Lego. Розпродаж триватиме до 26 лютого.

Нещодавно вийшла нова гра у всесвіті Batman: Arkham. Це Suicide Squad: Kill the Justice League від Rocksteady Studios, яка подарувала нам найкращі ігри про Бетмена. В неї неоднозначні відгуки та погані рецензії, хоча багатьом користувачам Steam гра подобається. І поки що Suicide Squad: Kill the Justice League продається за повну вартість без знижок.

Одночасно в Steam проходить розпродаж ігор серії DOOM, включно з сучасними та класичними шутерами 90-х років. Знижки на них від 60 до 80%.

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Китайська фірма Moore Threads випускає відеокарту початкового рівня MTT S30

Компанія Moore Threads відома за відеокартами MTT S80 та S70, які дебютували наприкінці 2022 року. Вони мають непогані характеристики, хорошу теоретичну продуктивність GPU та 256-бітну шину. Але без якісної програмної підтримки вони демонструють вкрай низький рівень продуктивності. У перших оглядах MTT S80 показала себе на рівні GeForce GT 1030. Хоча за рік завдяки оновленню драйверів продуктивність відеокарти зросла вдвічі.

Тепер виробник розширює лінійку пристроїв. Але замість спроби покращити наявні відеокарти він виводить на ринок моделі початкового рівня. Вперше інформація про ультрабюджетну відеокарту Moore Threads S30 з'явилася ще минулого року, але тільки зараз вийшов офіційний драйвер із підтримкою цієї моделі. Це означає, що MTT S30 вже надходить на китайський ринок.

В основі MTT S30 процесор на архітектурі MUSA з 1024 обчислювальними блоками, шина 128 біт, на борту 4 гігабайти пам'яті LPDDR4X. Чип виготовлений за техпроцесом 12 нм. По суті, це «четвертинка» від MTT S80, тобто її продуктивність на вкрай низькому рівні. Такий пристрій можна розглядати як «затичку» для виведення зображення в офісних ПК. З цими завданнями вона цілком упорається. Вона навіть має апаратний блок декодування AV1. Згадується вбудована підтримка програм для Android через API OpenGL ES. Є підтримка API Vulkan. Ніде не згадується підтримка DirectX, хоча старші моделі сумісні з актуальними версіями DirectX. Відеокарта оснащена одним портом VGA та одним HDMI.

Цікаво, що це не найпростіша відеокарта від цього виробника. У MTT S30 буде молодша версія MTT S10 зі зниженими частотами та 2 ГБ відеопам'яті.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

be quiet! випустила корпуси Dark Base 701 та Dark Base Pro 901 у версії White Edition

Асортимент корпусів be quiet! поповнився моделями Dark Base 701 та Dark Base Pro 901 у модифікації White Edition. Особливістю новинок, як неважко зрозуміти з назви, стало біле забарвлення, включно зі 140-мм вентиляторами Silent Wings 4, які входять до комплекту постачання корпусів.

be quiet! Dark Base

За конструкцією нові корпуси мало відрізняються від випущених раніше чорних версій. be quiet! Dark Base 701 White Edition має габарити 565x249x523 мм при масі 12,8 кг, вміщує материнські плати формату E-ATX та карти розширення за схемою «7+3». Модель Dark Base Pro 901 White Edition при розмірах 604x275x569 мм та масі 17,8 кг підходить для материнських плат XL-ATX та підтримує встановлення восьми карт розширення.

be quiet! Dark Basebe quiet! Dark Base

be quiet! Dark Base Pro 901 White Edition та Dark Base 701 White Edition

В Європі корпуси be quiet! Dark Base 701 White Edition та Dark Base Pro 901 White Edition стануть доступні п'ятого березня за рекомендованою ціною €240 та €320 відповідно. На український ринок вони надійдуть трохи пізніше.

be quiet! Dark Base

Джерело:
be quiet!

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Вийшла фінальна версія оновлення з AMD FSR 3 для Starfield

На початку місяця стартувало бета-тестування нового патчу для Starfield, який додає технологію AMD FidelityFX Super Resolution 3 з генерацією кадрів. І ось тепер цей апдейт у фінальній версії доступний всім користувачам гри. Також останнє оновлення 1.9.67 додає ще один варіант масштабування — Intel XeSS. Виправлено деякі помилки у роботі DLSS та інші дрібні технічні недоліки.

Зазначимо, що разом зі Starfield підтримка технології AMD FSR 3 з'явилася у Starship Troopers: Extermination та The Thaumaturge. Сама технологія є просунутим варіантом масштабування FidelityFX Super Resolution із генерацією проміжних кадрів.

При цьому технологія не вимагає спеціальних тензорних блоків і має універсальну підтримку різних GPU. Тому окрім користувачів Radeon RX 6000/7000 її можуть використовувати й власники відеокарт GeForce RTX 20-ї та 30-ї серії, яким недоступний просунутий варіант DLSS 3.

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Micron анонсувала лінійку оперативної пам'яті Crucial DDR5 Pro: Overclocking Edition

Два роки тому Micron Technology відправила «на пенсію» бренд високошвидкісної оперативної пам'яті Crucial Ballistix, але це не означає, що компанія перестала випускати набори ОЗП для ентузіастів. Незабаром вендор розпочне постачання 16-гігабайтних модулів Crucial DDR5 лінійки Pro: Overclocking Edition, а також комплектів із двох таких планок. У майбутньому з'являться й 24-гігабайтні модулі.

Crucial DDR5

Для оперативної пам'яті Crucial DDR5 Pro: Overclocking Edition характерний штатний режим роботи DDR5-6000, формула затримок 36-38-38-80 та напруга живлення 1,35 В. Модулі оснащуються алюмінієвим теплорозподільником чорного кольору та супроводжуються довічною гарантією. Є підтримка оверклокерських профілів як Intel XMP 3.0, так і AMD EXPO.

Crucial DDR5

До продажу модулі та набори Crucial DDR5-6000 Pro: Overclocking Edition надійдуть протягом наступної пари тижнів. Рекомендовані ціни будуть оголошені ближче до релізу.

Джерело:
Crucial

Обговорити в форумі (коментарів: 14)