Голова AMD виступить на відкритті виставки Computex 2024

Цього року комп'ютерна виставка Computex розпочнеться з виступу генерального директора AMD Лізи Су. Її доповідь запланована на так званий «нульовий» день заходу, третє червня. Сама виставка Computex 2024 пройде з 4 по 7 червня та насамперед буде присвячена технологіям зі сфери штучного інтелекту.

Лиза Су

У рамках Computex виробники комп'ютерного «заліза» часто діляться подробицями про продукти, що готуються до випуску, тому можна з упевненістю говорити, що на нас чекаємо чимало цікавих анонсів з боку AMD. Наприклад, на Computex 2022 серед іншого було анонсовано процесори Zen 4 для платформи AM5. Можливо, на майбутній виставці AMD представить перші чипи з архітектурою Zen 5: настільні Granite Ridge та мобільні Strix Point. Обидва сімейства заплановані до релізу цього року.

Більш детальна інформація про теми доповіді голови AMD стане відомою з наближенням до дати відкриття Computex 2024.

Джерело:
Computex

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Acer представила ноутбуки Swift Edge 16 та Swift Go 14 з процесорами AMD Ryzen 8040

Модельний ряд ноутбуків Acer незабаром поповниться Swift Edge 16 та Swift Go 14 на базі платформи AMD Ryzen 8040 (Hawk Point). Ці процесори, нагадаємо, поєднують до восьми ядер Zen 4, вбудовану графіку RDNA 3-го покоління та блок Ryzen AI для прискорення ШІ-операцій. До продажу нові ноутбуки надійдуть цієї весни.

Acer

Лептоп Acer Swift Edge 16 отримав 16-дюймовий OLED-дисплей з роздільною здатністю 3200x2000 пікселів, 100% охопленням палітри DCI-P3, сертифікацією DisplayHDR True Black 500 та частотою оновлення 120 Гц. Він буде запропонований у версіях на базі восьмиядерного Ryzen 7 8840U або шестиядерного Ryzen 5 8640U. З особливостей новинки вендор виділяє корпус із магнієво-алюмінієвого сплаву, товщину 12,95 мм та невелику вагу (1,23 кг).

Acer

Acer Swift Go 14 може бути виконаний на базі восьмиядерних Ryzen 9 8945HS та Ryzen 7 8845HS або шестиядерного Ryzen 5 8645HS. При виборі дисплея буде доступно три 14-дюймові опції: OLED з роздільною здатністю 2880x1800 пікселів, IPS-екран з 2240x1400 та сенсорний IPS-дисплей з роздільною здатністю 1920x1200. У всіх випадках частота оновлення дорівнює 90 Гц. Ноутбук виконаний в алюмінієвому корпусі, має товщину 14,9 мм та вагу 1,32 кг.

Acer

Оснащення обох лептопів включає до 32 Гбайт оперативної пам'яті LPDDR5(X) та твердотілий накопичувач з інтерфейсом PCI-E 4.0 x4 місткістю до 2 Тбайт. За обробку графіки відповідає інтегроване відеоядро Radeon 760M або 780M. Також варто відзначити наявність портів USB Type-C із підтримкою USB4.

Acer

В українських магазинах Acer Swift Edge 16 (SFE16-44) з'явиться у квітні за ціною від 54 999 грн, а Swift Go 14 (SFG14-63) вийде місяцем пізніше за ціною від 39 999 гривень.

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Konami показала нові кадри Contra: Operation Galuga та випустила демоверсію

Компанія Konami опублікувала новий трейлер гри Contra: Operation Galuga. Це динамічний шутер-платформер у 2D-перспективі, який є переосмисленням класичної гри для платформи NES.

Contra: Operation Galuga отримає нову графіку, саундтрек, додаткові ігрові механіки та нові рівні. У грі буде сюжетний режим на двох гравців, аркадний режим із кооперативом на чотирьох та режим випробувань. Доступно кілька героїв із різною зброєю та здібностями. Contra: Operation Galuga виходить 12 березня на PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One та Nintendo Switch.

Познайомитися з грою можна прямо зараз завдяки безплатній демоверсії. ПК-геймери можуть завантажити її у сервісі Steam.

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

У нестабільній роботі Intel Core i9-13900K та Core i7-13700K підозрюють зняті обмеження Power Limit

В Мережі зростає кількість скарг на нестабільну роботу топових процесорів Intel LGA1700, зокрема Core i7-13700K та Core i9-13900K. Проблеми зі стабільністю в іграх можуть спостерігатися навіть на штатних частотах й, на думку закордонних колег, пов'язані з розблокуванням обмежень потужності. Такого висновку дійшли в редакціях WCCFTech та Tom's Hardware.

Intel

Багато материнських плат LGA1700 пропонують в меню UEFI опцію зняття обмежень Maximum Turbo Power, також відомого як PL2. Для Core i7-13700K та Core i9-13900K цей параметр за замовчуванням дорівнює 253 Вт, але при активації відповідного пункту його можна збільшити до 4096 Вт. Очевидно, показник наведений з великим запасом й, наприклад, на практиці Core i9-13900K в такому режимі під багатопотоковим навантаженням споживає 373 Вт проти стокових 283 Вт.

З «вильотами» можна зіткнутися у найрізноманітніших іграх, у тому числі Remnant 2, Alan Wake 2, Hogwarts Legacy, Horizon Zero Dawn та The Last of Us, Part 1, при цьому насамперед вони стосуються проєктів із компіляцією шейдерів. Також варто наголосити, що проблема може проявитися не відразу, а, наприклад, через кілька місяців.

Intel

Як рішення закордонні колеги пропонують встановити ліміти потужності на паспортних значеннях, а також вдатися до андервольтингу процесора або знизити максимальну частоту boost-режиму P-ядер на 200 МГц. Якихось коментарів від самої Intel щодо цієї проблеми поки не надходило.

Джерела:
TechPowerUp
Tom's Hardware
Hassan Mujtaba (WCCFTech)

Обговорити в форумі (коментарів: 103)

Nvidia завершила минулий квартал із $22,1 млрд виторгу. Це новий рекорд

Корпорація Nvidia продовжує ставити рекорди квартального виторгу. Згідно з останнім фінансовим звітом компанії, у минулому кварталі виторг «зеленого» чипмейкера досяг $22,1 млрд. Це не тільки на 265% більше щодо аналогічного періоду роком раніше, але й максимальний показник за всю історію Nvidia. Чистий прибуток склав $12,29 млрд, показавши 769% приріст.

Хуанг

Доречі, минулий рік для Nvidia теж став рекордним. Виторг компанії зріс більш ніж удвічі — з 26,97 до 60,92 мільярда доларів. Це навіть більше показників корпорації Intel, яка завершила 2023 рік із $54,2 мільярдами виторгу. «Зелені» також відзвітували про $29,76 мільярда чистого прибутку проти $4,37 млрд роком раніше.

Левову частку доходів Nvidia отримує за рахунок продукції для центрів обробки даних, зокрема прискорювачів штучного інтелекту. Минулого кварталу відповідний підрозділ приніс компанії $18,4 млрд виторгу. Для порівняння, показник ігрового напрямку виявився в рази меншим — $2,87 мільярда.

Nvidia

Якщо розглядати решту сфер бізнесу Nvidia, то професійна графіка принесла чипмейкеру $463 млн, автомобільний сегмент — $281 мільйон, а за рахунок продажу OEM-продуктів та ліцензування інтелектуальної власності компанія отримала $90 млн. У поточному кварталі, згідно з прогнозами, виторг Nvidia складе близько 24 мільярдів доларів.

Джерело:
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Microsoft розкрила список та дати релізу ексклюзивів Xbox на платформах Sony та Nintendo

Минулого тижня Microsoft пообіцяла незабаром випустити чотири ексклюзиви Xbox на платформах конкурентів. Тепер софтверний гігант розкрив точний список ігор разом із датами релізу. Опублікована інформація загалом відповідає даним, які надходили від неофіційних джерел.

Xbox

Власникам консолей Sony та Nintendo у найближчому майбутньому стануть доступні ігри Hi-Fi Rush, Pentiment, Sea of Thieves та Grounded. Першим вийде історичний детектив Pentiment від Obsidian Entertainment. Його реліз відбудеться вже сьогодні на платформах PlayStation 4, PlayStation 5 та Nintendo Switch.

На 19 березня заплановано вихід ритм-екшену Hi-Fi Rush, розробленого Tango Gameworks, на ігровій консолі PlayStation 5. У середині весни (16 квітня) на PlayStation 4, PlayStation 5 та Nintendo Switch стане доступний survival-екшен Grounded від Obsidian, а 30 квітня відбудеться вихід пригодницького бойовика Sea of Thieves від студії Rare на PlayStation 5.

Джерело:
Xbox

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Не всі відеокарти GeForce RTX 40 Super використовують покращений роз'єм живлення 12V-2x6

Минулого року багато AIB-партнерів Nvidia почали оснащувати відеокарти GeForce RTX 40-ї серії оновленим роз'ємом живлення 12VHPWR. Він відомий як 12V-2x6 та має низку поліпшень, спрямованих на зменшення ймовірності оплавлення роз'єму. Зустріти його можна як на флагманській GeForce RTX 4090, так і в більш доступних моделях, на зразок GeForce RTX 4070.

GeForce RTX

На жаль, оновлений роз'єм ще не став стандартом для «зелених» відеокарт. Навіть випущені минулого місяця 3D-прискорювачі GeForce RTX 40 Super можуть оснащуватися як 12VHPWR, так і 12V-2x6. Визначити який роз'єм встановлений на конкретній моделі можна за маркуванням на пластику: «H+» для звичайного 12VHPWR та «H++» у разі покращеного 12V-2x6.

12VHPWR12VHPWR

З іншого боку, найбільше проблем звичайний роз'єм 12VHPWR доставив власникам флагмана GeForce RTX 4090. У Мережі можна знайти чимало скарг на оплавлений роз'єм. У разі менш «ненажерливих» відеокарт ймовірність зіткнутися з цією проблемою суттєво менша, так що власникам карт GeForce RTX 40 Super переживати не варто. Однак переконатися в надійності підключення кабелю живлення все ж таки не завадить.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Представлено перший трейлер екранізації Borderlands

Незабаром фанати ігор Borderlands отримають великий фільм за мотивами франшизи Gearbox. Виробництво однойменного фільму вже на фінальній стадії. І студія Lionsgate опублікувала великий трейлер майбутнього кінобойовика.

У кіноверсії в центрі сюжету опиниться команда героїв, до якої входять Ліліт, Роланд, Крихітка Тіна, Кріг, вчена Патриція Танніс і робот Клептреп. Трейлер вийшов яскравим, видовищним та веселим. Він непогано передає шалену атмосферу оригіналу, хоча у фанатів відео викликало суперечливі думки. Ряд глядачів вважають підбір акторів не найвдалішим, зокрема Ліліт вийшла старенькою. Трейлер дуже скидається на інші сучасні фільми. Деякі пишуть, що це виглядає як пародія на Borderlands.

Фільм виходить у кінопрокат 9 серпня цього року. Після цього можна буде особисто сходити у кіно та винести свій вердикт.

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

Анонсовано перевидання Star Wars: Battlefront Classic Collection

Компанія Aspyr анонсувала перевидання класичних ігор серії Star Wars: Battlefront. До збірки з підзаголовком Classic Collection увійдуть Star Wars: Battlefront та Star Wars: Battlefront II з усім контентом, який для них виходив. Можна буде воювати в режимі кампанії та мережевих битвах з підтримкою до 64 гравців. Буде розширено режим Hero Assault, тепер у ньому будуть доступні всі наземні карти. Також з'являться додаткові карти для основних режимів.

Збірник анонсували в рамках презентації Nintendo Direct, але він буде доступним і на великих консолях. Візуальних покращень очікувати не варто. Судячи з трейлера та скриншотів, графіка залишилася на старому рівні. Але тепер ви зможете комфортно грати у високій роздільній здатності.

Star Wars: Battlefront Classic Collection виходить 14 березня на PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series та Nintendo Switch.

Обговорити в форумі (коментарів: 11)