Google вибачилася за помилки ШІ Gemini у генерації людей

Нещодавно компанія Google запустила модель штучного інтелекту Gemini. Це велика платформа ШІ з кількома рівнями доступу та широким набором можливостей, і крім розумного чат-бота користувачам також доступна генерація зображень. І з цим у Gemini виникли певні проблеми. Деякі користувачі почали скаржитися на історичну недостовірність під час запитів на генерацію людей. Виявилося, що нейромережа Google робить великий акцент на расову різноманітність.

Нейромережа могла генерувати темношкірих батьків-засновників США та не дуже переконливих американських сенаторів XIX століття. Німецькі солдати 1943 року за версією Gemini переважно складалися з представників азійського та африканського регіонів.

І навіть суворі північні вікінги на думку Gemini виглядали дещо інакше, ніж ви собі уявляли раніше.

Google вибачилася за неточності в деяких історичних зображеннях. Редакція The Verge перевірила низку проблемних запитів та з'ясувала, що зараз нейромережа ігнорує деякі теми та не видає зображення. Ймовірно, розробники тимчасово заблокували генерацію певних запитів до корекції нейромережі.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 47)

Опубліковано перші тести 35-ватного процесора AMD Ryzen 7 8700GE

В найближчому майбутньому AMD випустить лінійку процесорів Ryzen 8000GE, особливістю яких є 35-ватний рівень TDP. Зразки нових «камінців» вже розіслали партнерам компанії для тестування, причому деякі з них з'явилися на відомих торгових платформах. Інженерну версію Ryzen 7 8700GE вдалося придбати ентузіасту з YouTube-каналу GucksTV, який поділився першими тестами новинки.

AMD Ryzen 7 8700GE

Відмінності між AMD Ryzen 7 8700GE та Ryzen 7 8700G зводяться до рівня TDP та, як наслідок, тактових частот. Обидва процесори пропонують вісім ядер Zen 4 з підтримкою SMT, 16 Мбайт L3-кешу й вбудовану графіку RDNA 3-го покоління на 12 Compute Units. Детальні характеристики Ryzen 7 8700GE стануть відомі ближче до релізу, але, наприклад, частота x86-ядер має скласти 3,65-5,1 ГГц проти 4,2-5,1 ГГц в Ryzen 7 8700G.

AMD Ryzen 7 8700GE

Також варто відзначити деякі проблеми з інженерним зразком Ryzen 7 8700GE. Зокрема, розігнати оперативну пам'ять до DDR5-6400 вдалося лише після оновлення прошивки UEFI. До цього вона працювала у режимі DDR5-5200 за специфікаціями JEDEC.

AMD Ryzen 7 8700GEAMD Ryzen 7 8700GE

Як показали перші тести, Ryzen 7 8700GE демонструє приблизно вдвічі менші «апетити» щодо Ryzen 7 8700G. У Cinebench R15 інженерний зразок споживав до 40 Вт, тоді як Ryzen 7 8700G — до 88 Вт. Загалом новинка забезпечує на 5% меншу однопотокову продуктивність, на 17% меншу швидкодію при використанні всіх ядер, а продуктивність вбудованої графіки через обмеження TDP впала на 23%.

AMD Ryzen 7 8700GEAMD Ryzen 7 8700GE

Більш детальна інформація про швидкодію процесора AMD Ryzen 7 8700GE стане відомою після офіційної презентації. Судячи з перших тестів, новинка стане досить цікавим рішенням для компактних систем із низьким енергоспоживанням.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Запущена нейромережа Stable Diffusion 3 — генерація картинок стала ще кращою

Відома модель штучного інтелекту для створення зображень Stable Diffusion оновлена до 3-ї версії. Нова версія нейромережі генерує картинки кращої якості та краще орієнтується у складних підказках та промтах.

Stable Diffusion 3 при генерації враховує від 800 мільйонів до 8 мільярдів параметрів, надаючи користувачам неймовірну гнучкість та свободу. Нова модель використовує архітектуру дифузійної трансформації та узгодженого потоку (flow matching).

Згадується важливість безпеки при генерації картинок. Цей фактор враховується з моменту початку тренування нейромережі, тому Stable Diffusion 3 може мати деякі обмеження для некоректних і провокаційних запитів. Також розробники постійно консультуються з фахівцями в різних сферах для забезпечення відповідного рівня безпеки до запуску публічної версії.

Поки що запущено попередню версію Stable Diffusion 3. Щоб випробувати її, потрібно подати заявку через спільноту Stability AI Membership або через платформу для розробників Developer Platform.

Джерело:
Stability AI

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

SK Hynix вже розпродала всі мікросхеми HBM, які будуть випущені цього року

На тлі рекордного попиту на прискорювачі обчислень зростають доходи як самої Nvidia, так і її партнерів. Зокрема, компанія SK Hynix, яка є одним із головних постачальників мікросхем пам'яті стандарту High Bandwidth Memory (HBM), вже отримала замовлення на всі такі чипи, випущені протягом 2024-го. І це при тому, що південнокорейський чипмейкер запланував на поточний рік дворазове збільшення обсягів виробництва HBM-пам'яті!

Nvidia HBM3E
Nvidia Grace Hopper Superchip

Цього року найбільший попит матимуть мікросхеми HBM3E. Вони, наприклад, застосовуються в топових прискорювачах Nvidia Hopper. Ними також оснащуватимуться пристрої наступного покоління, виконані на архітектурі Blackwell. Очікуючи величезний обсяг замовлень, Nvidia наприкінці 2023-го авансом перерахувала Micron та SK Hynix понад мільярд доларів за мікросхеми HBM3E.

Доречі, про прискорювачі Nvidia Blackwell. Керівництво «зеленої» компанії очікує, що попит на них суттєво перевищуватиме доступну пропозицію, інакше кажучи, ймовірне повторення торішньої ситуації з пристроями покоління Hopper. Про оптимізм компанії щодо цього сегмента можна судити за фінансовими прогнозами — поточний квартал Nvidia розраховує завершити із $24 мільярдами виторгу.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Ринкова капіталізація Nvidia за один день зросла на $277 мільярдів

Останні фінансові успіхи Nvidia не залишилися поза увагою з боку інвесторів. На тлі рекордних результатів минулого кварталу вартість акцій «зеленого» чипмейкера зросла на понад 16% — до 785,38 долара. В результаті ринкова капіталізація Nvidia перевищила позначку $1,9 трильйона, зміцнивши її позиції в трійці найдорожчих ІТ-компаній США поряд з Apple та Microsoft.

Хуанг

«Зелені» також можуть похвалитися ще одним рекордом. Усього за один день ринкова капіталізація компанії збільшилася на 277 мільярдів доларів. Це найбільший приріст в історії Уолл-Стріт. До цього рекорд належав Meta, яка другого лютого продемонструвала приріст ринкової капіталізації $196,8 млрд.

Зростання вартості цінних паперів Nvidia також вплинуло на фінанси її генерального директора. За день статки Дженсена Хуанга збільшилися на 9,6 мільярда доларів — до $69,2 мільярда. Це дозволило йому зайняти 21 місце у списку найбагатших людей планети згідно з індексом мільярдерів Bloomberg.

Джерела:
Reuters
Bloomberg

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

Гарнітуру віртуальної реальності PlayStation VR2 можна буде використовувати з ПК

Корпорація Sony знайшла спосіб, як простимулювати продажі гарнітури віртуальної реальності PlayStation VR2. Спочатку список платформ з її підтримкою був обмежений ігровою консоллю PlayStation 5. Але вже до кінця цього року з'явиться можливість використовувати її у зв'язці з персональними комп'ютерами, що розширить список ігор, доступних на PS VR2. Наразі компанія зайнята тестуванням відповідної функції.

PlayStation VR2

«Ми також раді повідомити, що зараз ми тестуємо можливість для гравців PS VR2 отримувати доступ до додаткових ігор на ПК, щоб запропонувати ще більше різноманітності на додаток до ігор для PS VR2, доступних на PS5. Ми сподіваємося зробити цю підтримку доступною у 2024 році, тож слідкуйте за оновленнями», — йдеться в блозі PlayStation.

Офіційний реліз PlayStation VR2 відбувся на початку 2023 року. Вона пропонує зображення з роздільною здатністю 2000x2040 пікселів для кожного ока, поле зору 110°, частоту оновлення 120 Гц та підключається через кабель USB Type-C. Рекомендована ціна PS VR2 становить від 550 доларів, що більше, ніж Sony просить за саму консоль PlayStation 5.

Джерело:
PlayStation

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Nvidia App — універсальний застосунок для керування «зеленими» відеоадаптерами

На офіційному сайті Nvidia доступна до завантаження бета-версія програми з нехитрою назвою Nvidia App. Вона є універсальним інструментом для керування налаштуваннями «зелених» відеоадаптерів і поєднує в собі можливості GeForce Experience та функції Панелі керування Nvidia. Що важливо, нова програма не вимагає обов'язкової онлайн-авторизації.

Nvidia App

За допомогою Nvidia App власники «зелених» 3D-прискорювачів можуть завантажувати оновлення пакета драйверів, переглядати інформацію про систему та налаштовувати параметри графіки для окремих ігор та програм. Також є внутрішньоігровий оверлей і нові фільтри Freestyle на базі штучного інтелекту, на кшталт RTX Dynamic Vibrance та RTX HDR. Надалі Nvidia планує об'єднати в одному застосунку практично всі можливості власного ПЗ, а також додати можливість оверклокінгу.

Nvidia AppNvidia App

Завантажити Nvidia App можна за посиланням у першому абзаці. Компанія також рекомендує оновити графічний драйвер до версії GeForce 551.61 WHQL. Цей реліз забезпечує підтримку нової програми та симулятора виживання Nightingale, в якому доступна фірмова технологія Nvidia DLSS 3.

Обговорити в форумі (коментарів: 49)