AMD знизила рекомендовану ціну відеокарти Radeon RX 7700 XT

Сьогодні AMD повідомила про вихід відеокарти Radeon RX 7900 GRE на міжнародний ринок. Як і очікувалося, для більш ефективної конкуренції з GeForce RTX 4070 «червоні» знизили рекомендовану ціну пристрою із 649 до 549 доларів. З цієї нагоди в Мережі була опублікована свіжа порція оглядів, наприклад від TechPowerUp, ComputerBase, Digital Foundry, Gamers Nexus та Overclock3D.

ASUS TUF Gaming Radeon RX 7700 XT OC Edition
ASUS TUF Gaming Radeon RX 7700 XT OC Edition

На цьому новини від AMD не закінчуються. Компанія також вирішила знизити рекомендовану ціну відеокарти Radeon RX 7700 XT, яка тепер офіційно коштує від 419 доларів (замість $449). Ця модель, нагадаємо, використовує графічний чип AMD Navi 32 із 3456 потоковими процесорами та 192-бітним інтерфейсом пам'яті, через який GPU взаємодіє з 12 гігабайтами GDDR6. Найближчим суперником Radeon RX 7700 XT із боку «зелених» є GeForce RTX 4060 Ti за рекомендованою ціною від $399.

Джерело:
TechPowerUp

 
Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Micron налагодила серійний випуск пам'яті HBM3E із пропускною здатністю 1,2 ТБ/с

Компанія Micron Technology повідомила про початок масового виробництва найпередовіших у галузі мікросхем пам'яті HBM3E. Вони розраховані на сферу штучного інтелекту, наприклад, зустріти нові чипи можна буде в прискорювачах Nvidia H200, постачання яких розпочнеться у другому кварталі цього року.

HBM3E

Для вищезгаданих мікросхем HBM3E характерна місткість 24 ГБ і швидкість обміну інформацією 9,2 Гбіт/с контакт, тобто пропускна здатність складе близько 1,2 Тбайт/с. В одному такому стеку Micron поєднала вісім кристалів, що випускаються за технологією 1β (1-beta). Серед особливостей новинок вендор також зазначає на 30% менше енергоспоживання порівняно з рішеннями конкурентів. Якщо говорити про прискорювач Nvidia H200, то для нього заявлений 141 Гбайт пам'яті HBM3E та сумарна пропускна здатність 4,8 Тбайт/с.

Надалі Micron Technology планує об'єднати в одному стеку HBM3E одразу дванадцять кристалів, що підніме місткість до 36 Гбайт. Зразки таких мікросхем вже були відправлені партнерам для тестування. Більше подробиць чипмейкер обіцяє оприлюднити на конференції Nvidia GTC у другій половині березня.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Представлені мобільні відеоадаптери Nvidia RTX 500 та RTX 1000 з архітектурою Ada Lovelace

Лінійка професійних відеоадаптерів Nvidia Ada Lovelace поповнилася двома новими рішеннями для ноутбуків: RTX 500 та RTX 1000. Вони базуються на графічному процесорі AD107, знайомому, наприклад, по ігровій відеокарті GeForce RTX 4060. За заявами Nvidia, новинки підійдуть як для роботи з графікою, так і для прискорення операцій штучного інтелекту.

Nvidia RTX

Модель RTX 1000 використовує GPU AD107 у конфігурації з 2560 ядрами CUDA, 20 RT-ядрами та 80 тензорними ядрами, а також 96-розрядною шиною пам'яті. Відеобуфер представлений шістьма гігабайтами GDDR6 із пропускною здатністю 192 Гбайт/с. Рівень TGP може бути налаштований у діапазоні від 35 до 140 Вт.

В той самий час RTX 500 базується на додатково урізаній версії кристала. Вона отримала відповідно 2048, 16 та 64 ядра, 64-бітний інтерфейс пам'яті та оснащується чотирма гігабайтами GDDR6 з пропускною здатністю 128 Гбайт/с. Для цієї моделі характерний TGP від 35 до 60 Вт.

Nvidia RTX

Мобільні робочі станції, обладнані Nvidia RTX 500 та RTX 1000, стануть доступні для покупки цієї весни.

Джерело:
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Бенчмарк SuperPi 32M вперше пройдено менш ніж за три хвилини

Пресслужба G.Skill розповіла про останні досягнення південнокорейського оверклокера Safedisk. Днями ентузіасту вдалося оновити світовий рекорд у дисципліні SuperPi 32M, завершивши цей бенчмарк за менш ніж три хвилини. Зрозуміло, не обійшлося без використання високошвидкісної оперативної пам'яті виробництва G.Skill.

SuperPi 32M

Бенч-стенд Safedisk був побудований на базі материнської плати ASUS ROG Maximus Z790 Apex Encore. Використовувався процесор Intel Core i9-14900KF, розігнаний до 8449 МГц при чотирьох активних P-ядрах, та пара 16-гігабайтних модулів G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-7800. Для охолодження ЦП та ОЗП застосовувався рідкий азот. Оперативна пам'ять була розігнана до ефективної частоти 9052 МГц при затримках CL32-48-45-36. Все це дозволило завершити бенчмарк SuperPi 32M за 2 хвилини та 59,919 секунди.

SuperPi 32M

Джерела:
G.Skill
HWBot

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Lenovo продемонструвала ноутбук із прозорим екраном

На виставці MWC 2024 компанія Lenovo показала прототип ноутбука, що нагадує гаджет із науково-фантастичного фільму. Це ThinkBook, який оснащений незвичайним прозорим дисплеєм MicroLED діагоналлю 17,3 дюйма.

Прозорість екрана 55% при чорному кольорі пікселів. З перемиканням пікселів екран стає менш прозорим, аж до непрозорого білого кольору за максимальної яскравості 1000 ніт. Це неймовірний концепт, хоча його практичність під великим питанням. Також у цього прототипу поки що невелика роздільна здатність 720p.

Також ноутбук оснащений скляною сенсорною панеллю замість звичної клавіатури. Для більшості користувачів це може здатися незручним. Але Lenovo розглядає цей прототип, як пристрій для художників. І сенсорна панель працює як планшет для малювання. Достатньо піднести до панелі стилус, і вона перейде в режим малювання.

Не обійшлося і без модних технологій ШІ. Ззаду в ноутбук вмонтовано камеру для розпізнавання об'єктів за екраном.

Поки що ноутбук є концептом. Не факт, що цей пристрій надійде у серійне виробництво. Журналісти від ноутбука в захваті, називають його відмінним поєднанням передових технологій, але при цьому відзначають, що він може бути цікавим лише деяким цифровим художникам.

Зазначимо, що це не перший пристрій із прозорим екраном. На початку року LG показала телевізор із прозорим екраном, у якого є додаткова чорна шторка із задньої сторони. А сама технологія вже використовується в Китаї та Японії для вітрин та вікон у поїздах.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Однокристальна система Snapdragon X Elite для Windows-ноутбуків протестована в Geekbench

В базі тестового пакета Geekbench була помічена однокристальна система Snapdragon X Elite. Ця SoC позиціюється як потужна основа для тонких та легких ноутбуків і, за заявами Qualcomm Technologies, запропонує швидкодію рівня останніх розробок Intel, Apple та AMD. Результати випробувань новинки у Geekbench 6 це підтверджують.

Snapdragon X Elite

Snapdragon X Elite виготовляється за 4-нм технологією на потужностях TSMC, отримала 12 ARM-ядер на 64-розрядній архітектурі Oryon, 42 МБ кеш-пам'яті, графічний блок Adreno з обчислювальною потужністю 4,6 Тфлопс, модуль AI Engine для прискорення ШІ-операцій, а також контролер LPDDR5X-8533 з підтримкою до 64 Гбайт ОЗП та пропускною здатністю 136 Гбайт/с. Максимальна частота всіх ядер становить 3,8 ГГц, причому одне/два ядра можуть автоматично розганятися до 4,3 ГГц.

Snapdragon X Elite

Відповідно до показань Geekbench, однокристальна система функціонувала на частоті 4,01 ГГц. Вона була протестована у складі платформи Qualcomm ZH-WXX з 32 гігабайтами пам'яті LPDDR5X під керуванням операційної системи Windows 11. Результат новинки в однопотоковому режимі становив 2574 бали, а при використанні всіх ядер вона набрала 12 562 бали. Орієнтовні результати найближчих суперників SoC наведено нижче.

Snapdragon X EliteSnapdragon X Elite

До продажу перші пристрої на базі Snapdragon X Elite надійдуть цього літа. Ближче до релізу вийдуть матеріали, які в деталях розповідають про продуктивність новинки.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Last Epoch відмінно стартувала у Steam

Днями вийшла нова Action-RPG у стилі Diablo та Path of Exile. Гра Last Epoch від Eleventh Hour Games пропонує досліджувати світ Етерри, воюючи із темними силами та богами. У грі 5 класів, 15 шляхів розвитку, 120 варіантів дерева навичок та висока реіграбельність. Понад чотири роки проєкт перебував у ранньому доступі, і за цей час встиг розійтися тиражем понад мільйон копій. Після релізу фінальної версії 21 лютого за кілька днів гра швидко набула популярності. Піковий онлайн у Steam вже досяг 264 тисяч одночасних гравців. І це чудовий результат для представника цього жанру. У відомої та розкрученої Diablo IV піковий онлайн лише 28 тисяч гравців, у безплатної Path of Exile — 211 тисяч.

При цьому Last Epoch має змішані відгуки. Більшість гравців лишилась задоволеною, але вони відзначають, що проєкт простіше за ту ж Path of Exile. І поки що є нарікання на проблеми із підключенням до серверів. Схоже, розробники не очікували на такий наплив гравців і не були готові до такого навантаження на сервери.

Стандартне видання Last Epoch в українському Steam коштує 700 грн, а версія Ultimate Edition коштуватиме 1300 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

AMD виведе Radeon RX 7900 GRE на міжнародний ринок як відповідь на GeForce RTX 4070

AMD вирішила вивести відеокарту Radeon RX 7900 GRE на міжнародний ринок. Як самостійний продукт ця модель офіційно була доступна тільки в Китаї, а в інших куточках планети продавалася у складі готових комп'ютерів. Щоправда, це ніяк не завадило поширенню через «сірі» канали та за бажання її можна було придбати й в Україні.

Radeon RX 7900 GRE

Міжнародний реліз відеокарти AMD Radeon RX 7900 GRE відбудеться вже завтра, 27 лютого. З цієї нагоди «червоні» вирішили знизити рекомендовану ціну 3D-прискорювача з 649 до 549 доларів, що дозволить йому більш ефективно конкурувати з GeForce RTX 4070. Як підкреслює чипмейкер, Radeon RX 7900 GRE відмінно підійде для 1440p-геймінгу з максимальними налаштуваннями якості графіки.

Radeon RX 7900 GRE

Основою Radeon RX 7900 GRE послужив урізаний варіант графічного процесора AMD Navi 31. У його арсеналі є 80 Compute Units (або 5120 потокових процесорів), 64 мегабайти Infinity Cache і 256-розрядний інтерфейс пам'яті, через який GPU взаємодіє з 16 гігабайтами GDDR6. Для відеокарти характерна частотна формула 1880/2245 МГц (Game/Boost Clock) та 260-ватний рівень Total Board Power.

Radeon RX 7900 GRE

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 24)