ASRock пропонує свої версії Radeon RX 7900 GRE

Цього тижня відбувся офіційний реліз відеокарти AMD Radeon RX 7900 GRE для міжнародного ринку. Раніше цю модель випустили лише для Китаю, хоча окремі її екземпляри потрапляли до інших країн, в тому числі до України. В основі Radeon RX 7900 GRE урізаний GPU Navi 31 з 5120 потоковими процесорами. Відеокарта трохи слабша за Radeon RX 7900 XT, але має привабливий цінник. Рекомендована ціна такої моделі має знизитися до 549 доларів, що робить її потужним конкурентом для GeForce RTX 4070.

Компанія ASRock вже готова запропонувати на міжнародному ринку свої версії Radeon RX 7900 GRE серії Steel Legend та Challenger. Відеокарти поєднують усі переваги архітектури AMD RDNA 3 з якісним охолодженням та ексклюзивним дизайном. А завдяки 16 гігабайтам пам'яті це збалансоване рішення для ігор у високий роздільній здатності.

ASRock AMD Radeon RX 7900 GRE Steel Legend 16 GB OC виконана в білому дизайні та оснащена яскравим ARGB-підсвічуванням вентиляторів. Потужний кулер із тепловими трубками обдувається трьома вентиляторами особливої конструкції. Металевий каркас та додаткова металева пластина зі зворотної сторони запобігають вигину плати. Є різні ефекти підсвічування та можливість синхронізації з материнською платою. Відеокарта працює на підвищених частотах — Game Clock 1972 МГц, Boost Clock 2333 МГц. Ефективна частота пам'яті відповідає стандартному значенню 18 ГГц.

ASRock AMD Radeon RX 7900 GRE Challenger 16 GB OC є простішою та доступнішою моделлю. Вона виконана у чорному корпусі, кулер оснащений двома вентиляторами, є металевий бекплейт. Заводський розгін нижче — Game Clock 1927 МГц, Boost Clock 2293 МГц.

Обидві відеокарти оснащені трьома портами DisplayPort 2.1 та одним HDMI 2.1. Зовнішнє живлення підключається через два стандартні восьмиконтактні роз'єми.

Джерело:
ASRock

 
Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Аудиторія Baldur's Gate 3 перевищила 10 мільйонів гравців

Рольова гра Baldur's Gate 3 стала тріумфатором минулого року, отримавши багато захоплених відгуків від геймерів та критиків. У тому числі вона здобула безліч нагород «Гра року». Ми також поставили її на перше місце у нашому рейтингу ігор 2023 року. Офіційних даних із загальних продажів не було. Але про це опосередковано проговорився Майкл Доус (Michael Douse), представник Larian Studios, під час одного з діалогів із користувачами в мережі X (Twitter).

У відповіді на питання про офіційну підтримку модів він згадав, що йдеться про гру, кількість гравців у якій стрімко зросла з 2 до 10 мільйонів людей. І цифра 10 мільйонів з урахуванням усіх платформ виглядає цілком реалістичною для такого успішного проєкту. Нагадаємо, що спочатку Baldur's Gate 3 вийшла 3 серпня на PC, за місяць вийшла на PlayStation 5, а в грудні з'явилася на Xbox Series.

Наразі всі сили Larian Studios кинуті на виправлення проблем та покращення технічного стану проєкту. Для Baldur's Gate 3 виходять регулярні патчі, що покращують різні дрібні елементи. Багато фанатів хочуть офіційної підтримки модифікацій. Але, ймовірно, цього поки що немає у пріоритетах розробників. Larian Studios завжди допилює свої ігри, а згодом випускає покращене видання. Не виключено, що таким шляхом піде і Baldur's Gate 3.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 76)

ASUS запропонує відеокарту Radeon RX 7900 GRE у версіях Dual та TUF Gaming

З нагоди міжнародного релізу Radeon RX 7900 GRE компанія ASUS представила власні варіанти відеокарти. Вендор запропонує її у модифікаціях TUF Gaming OC та Dual OC. Обидві версії, як підказує назва, зможуть похвалитися заводським розгоном графічного процесора AMD Navi 31 XL.

ASUS Radeon RX 7900 GRE

Як відзначають закордонні колеги, за конструкцією системи охолодження та схемотехнікою друкованої плати відеокарти ASUS Radeon RX 7900 GRE мало відрізняються від аналогічних версій Radeon RX 7800 XT. Воно й не дивно, враховуючи, що графічний процесор Navi 31 XL електрично сумісний із GPU Navi 32. Модель TUF Gaming OC отримала кулер із трьома вентиляторами, тоді як Dual OC оснащена двовентиляторною системою охолодження.

ASUS Radeon RX 7900 GRE

Обидві новинки займуть у системному блоці три слоти розширення, а на торці у них розпаяно два 8-контактні роз'єми додаткового живлення. Частотна формула моделі ASUS TUF Gaming Radeon RX 7900 GRE OC має вигляд 1972/2333 МГц (Game/Boost Clock), а відеокарта Dual Radeon RX 7900 GRE OC функціонує на 1927/2293 МГц. Через утиліту ASUS GPU Tweak ці параметри можна з легкістю збільшити до 2052/2391 МГц та 2013/2366 МГц відповідно.

ASUS Radeon RX 7900 GRE

Щодо рекомендованих цін та термінів надходження до продажу відеокарт ASUS Radeon RX 7900 GRE на цю мить інформації не надходило.

ASUS Radeon RX 7900 GRE

Джерела:
ASUS
VideoCardz

 
Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Samsung готується до початку серійного виробництва 36-гігабайтних мікросхем HBM3E

Високий попит на прискорювачі обчислень для систем штучного інтелекту також впливає на доходи виробників багатошарової пам'яті HBM (High Bandwidth Memory). Зараз чипмейкери вкладають чимало ресурсів у вдосконалення цього виду пам'яті, анонсуючи місткіші та швидші мікросхеми. Зокрема, Samsung Electronics завершила розробку 12-шарового стека HBM3E місткістю 36 Гбайт та вже розпочала постачання зразків своїм партнерам.

Samsung

Для нових мікросхем Samsung HBM3E заявлено пропускну здатність 1,28 Тбайт/с. Це в півтора раза більше за показник актуальних 8-шарових стеків місткістю 24 ГБ. Разом з цим південнокорейському гіганту вдалося зберегти висоту нових мікросхем HBM3E на колишньому рівні завдяки ряду фірмових технологій, на кшталт методу з використанням термокомпресійної діелектричної плівки (TC-NCF).

Старт масового виробництва 36-гігабайтних мікросхем Samsung HBM3E заплановано на першу половину цього року.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Assassin's Creed Infinity стане сервісом для запуску ігор серії Assassin's Creed

Перша інформація про проєкт Assassin's Creed Infinity з'явилася у 2021 році завдяки відомому журналісту Джейсону Шраєру. Пізніше вона була підтверджена Ubisoft. Було відомо, що це гра-сервіс, яка запропонує безліч історій у різних епохах. Але, схоже, йдеться не про окрему гру, а про універсальну платформу для запуску інших ігор.

На Insider Gaming з'явилася ексклюзивна інформація щодо Assassins Creed Infinity. Це хаб для запуску нових ігор, включаючи очікуваний незабаром Assassin Creed Red і майбутні проєкти, відомі під кодовими назвами Hexe та Invictus. Замість індивідуального доступу та тривалого завантаження кожної гри Infinity забезпечує швидкий доступ за кілька секунд з можливістю розпочати гру з останньої точки збереження. Також це буде великий майданчик для торгівлі ігровими предметами та іншим додатковим контентом. На майданчику будуть якісь варіанти «бойових перепусток» із сюжетними завданнями та можливістю заробляти предмети. Ці мінізавдання додаватимуться на регулярній основі, щоб підтримувати інтерес гравців у період між виходом великих DLC.

Старт Assassin Creed Infinity запланований одночасно з Assassin Creed Red на кінець поточного року. На 2025 рік запланована багатокористувацька гра Invictus, а на 2026 рік повноцінна нова гра Hexe. За чутками Hexe має стати найпохмурішою частиною франшизи, і головним героєм у ній буде жінка. Також відомо, що в розробці знаходиться ремейк Black Flag, проєкт Nebula (події відбуваються в Індії, Імперії ацтеків та Середземномор'я), Raid (безплатна PvE-гра для чотирьох гравців), Echoes (багатокористувацька гра). Ймовірно, всі вони будуть доступні в рамках платформи Assassin's Creed Infinity.

Джерело:
Insider Gaming

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Свіжий драйвер покращив продуктивність вбудованої графіки процесорів Intel Core Ultra

Корпорація Intel працює над покращенням програмної підтримки як дискретних, так і вбудованих графічних ядер. В останньому оновленні пакета драйверів чипмейкер підвищив ігрову продуктивність iGPU процесорів Core Ultra 100 (Meteor Lake). Свіжий реліз також забезпечує підтримку гри Last Epoch та оновлення з API DirectX 12 для Sea of Thieves.

Meteor Lake

Власники пристроїв з процесорами Intel Meteor Lake можуть розраховувати на підвищення швидкодії в 16 іграх, які використовують API DirectX 11. Йдеться як про відносно старі проєкти, так і досить свіжі ігри. Наприклад, у Divinity: Original Sin 2 після оновлення драйвера приріст частоти кадрів становитиме до 25%, а в січневому хіті Palworld — до 14%. В обох випадках виміри проводилися за середніх налаштувань якості графіки в роздільній здатності 1080p.

Ознайомитись з детальною документацією та завантажити набір драйверів Intel Graphics Driver 31.0.101.5333 WHQL можна за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Минулого кварталу постачання процесорів для ПК зросло на 24%

Аналітична фірма Jon Peddie Research (JPR) почала підбивати підсумки попереднього кварталу у сегменті графічних ядер для персональних комп'ютерів. В опублікованому пресрелізі експерти JPR поділилися інформацією про обсяги постачання всіх GPU, включно із вбудованими у процесор графічними блоками. За підсумками останніх трьох місяців 2023 року було відвантажено 76,2 мільйона відеоядер, що на 20% краще за показники аналогічного періоду 2022-го.

Intel

Таке стрімке зростання пояснюється істотним збільшенням постачання процесорів — минулого кварталу було відвантажено на 24% більше CPU, ніж у жовтні-грудні 2022 року. Враховуючи, що ноутбучні процесори рідко обходяться без вбудованої графіки, то постачання GPU/iGPU в мобільному сегменті зросло відразу на 32%, а в настільному обсяги зменшилися на 1% відносно кінця 2022-го.

JPRJPR

Інформації про стан ринку дискретних відеокарт експерти JPR, на жаль, не наводять. Хіба що відзначається 6,8% приріст обсягів постачання щодо третього кварталу минулого року. Що стосується розстановки сил у сегменті GPU/iGPU, то лідером, як і раніше, залишається корпорація Intel з 67% часткою, тоді як Nvidia та AMD відповідно належать 18% та 15% ринку.

Джерело:
Jon Peddie Research