На зліт: курс Bitcoin уперше за довгий час перевищив $60 тисяч

В останні тижні курс Bitcoin, найпопулярнішої у світі криптовалюти, демонструє стрімке зростання. Ще в січні він опускався нижче $40 тисяч, але кілька тижнів тому йому вдалося подолати $50-тисячну позначку, а зараз за одну монету BTC доведеться викласти понад 60 тисяч доларів. Веб-ресурс Coindesk зафіксував 24-годинний максимум $60 663. Разом з цим загальна капіталізація цифрової валюти знаходиться на рівні 1,2 трильйона доларів.

Bitcoin

Нагадаємо, максимальний курс Bitcoin (68 990 доларів) було зафіксовано у листопаді 2021 року. На той час ми спостерігали рецидив «криптовалютної лихоманки», коли майнери змітали з прилавків будь-які відеокарти, хоч якось придатні для використання як знаряддя праці. Після переходу Ethereum на модель Proof-of-Stake передумов до повторення такої ситуації не спостерігається, але не можна виключати, що в найближчому майбутньому «вистрілить» якийсь з альткоїнів.

Bitcoin

Одним із головних поштовхів до зростання курсу Bitcoin є наближення так званого халвінгу. Він відбувається кожні 210 000 блоків та контролює емісію криптовалюти, кількість якої обмежена 21 млн BTC. Приблизно у середині квітня нагорода за блок зменшиться з 6,25 до 3,125 BTC. У минулі рази халвінг супроводжувався зростанням курсу Bitcoin, тож він має всі шанси незабаром оновити історичний максимум.

Обговорити в форумі (коментарів: 76)

Intel планує налагодити виробництво чипів за техпроцесом 10A у 2027 році

Компанія озвучила плани відносно розвитку виробництва на заході Intel Foundry Direct Connect. Вона активно нарощує випуск чипів та планомірно рухається до освоєння нових технологій. Нагадаємо, що Intel перейшла на власне найменування техпроцесів. Компанія вже запустила тестове виробництво на базі Intel 20A (20 ангстрем) та 18A (18 ангстрем), впроваджуючи в них нові технології backside power (PowerVIA) й транзистори GAA (RibbonFET). Далі в планах освоєння та запуск Intel 14A та 10A.

Техпроцес 14A є аналогом 1,4 нм. Виробництво чипів за цією технологією Intel запустить у 2026 році. До кінця 2027 року планується старт виробництва чипів на базі Intel 10A (1 нм). І кожен новий техпроцес має забезпечити зростання продуктивності на рівні 14-15%. Після освоєння передових методів EUV-літографії Intel поступово відмовлятиметься від 14 нм, 10 нм та Intel 7.

Також компанія активно нарощує потужності пакування на базі технології Foveros, EMIB, SIP (кремнієва фотоніка) та HBI (гібридне з'єднання) для виробництва потужних складних чипів. Це актуально для високопродуктивних чипів сфери ШІ, які поєднують процесор та пам'ять HBM на одній підкладці.

Стрімкі успіхи Intel у цьому напрямі підкріплені великими інвестиціями та контрактним виробництвом чипів для сторонніх замовників. У наступні п'ять років компанія хоче залучити 100 мільярдів доларів інвестицій у розширення та створення нових виробництв. Але темпи запуску нових виробничих ліній також залежать від субсидування уряду США в рамках закону про чипи та науку (CHIPS). При цьому виробнича інфраструктура компанії включає підприємства у всьому світі.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Канадський рітейлер підтвердив характеристики та ціну флагманського Intel Core i9-14900KS

Партнери Intel вже не приховують наближення релізу процесора Core i9-14900KS. Майбутній флагман платформи LGA1700 цього тижня був помічений у канадському інтернет-магазині, який розкрив не лише характеристики, а й орієнтовну ціну новинки. Офіційні продажі Intel Core i9-14900KS, за попередньою інформацією, розпочнуться в середині наступного місяця.

Intel Core i9-14900KS

Як і очікувалося, головна особливість Core i9-14900KS криється у збільшеному до 6,2 ГГц параметрі Max Turbo Frequency для P-ядер, при цьому базовий показник залишився на позначці 3,2 ГГц, як і у раніше випущеного Core i9-14900K. Разом із тактовими частотами у новинки зростуть «апетити». Показник Processor Base Power замість 125 Вт становитиме 150 Вт, а під навантаженням, якщо вірити першим тестам, процесор може споживати понад 400 Вт.

Intel Core i9-14900KS

Intel Core i9-14900KS був оцінений рітейлером приблизно у тисячу канадських доларів. Це на 10-13% більше, ніж просять за стандартний Core i9-14900K. Підкреслимо, що крім максимального Turbo Boost і рівня TDP специфікації цих процесорів ідентичні (однаковий обсяг L3-кешу, той же вбудований GPU, контролер пам'яті й т.д.).

Intel Core i9-14900KS

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Ноутбук на прокачку: Dream Machines дарує друге життя фірмовим лептопам

На правах реклами

Компанія Dream Machines запускає всеукраїнську акцію для всіх власників ноутбуків нашого бренду. У тебе є унікальна можливість виграти «прокачку» свого ноутбука нашими фахівцями. Ми зробимо все, щоб твій ноутбук Dream Machines отримав другий подих і радував тебе ще довгий час!

Dream Machines

З твоїм пристроєм проведуть такі роботи:

  • розширять обсяг оперативної пам'яті;
  • замінять і за необхідності збільшать місткість сховища;
  • проведуть ревізію системи охолодження із заміною термоінтерфейсів;
  • розроблять та нанесуть унікальний дизайн оформлення ноутбука.

Але це ще не все, додатково ти отримаєш набір фірмової ігрової периферії від Dream Machines!

Хочеш взяти участь? Тоді потрібно написати короткий лист на спеціальну пошту: pimpmylaptop@dreammachines.pl, де тобі потрібно вказати серійний номер, додати фото увімкненого ноутбука, надати свої контактні дані для зв`язку, розповісти про те, як ти використовуєш ноутбук (які твої улюблені ігри, або який спеціальний софт ти використовуєш) — все. Можливо ми оберемо саме тебе!

Якщо не пощастило сьогодні, пощастить завтра! Акція PIMP My Laptop проходитиме щомісяця протягом усього 2024 року.

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

У новій Battlefield буде безплатна королівська битва

Серія Battlefield переживає не найкращі часи. Остання частина франшизи Battlefield 2042 стартувала у 2021 році та не виправдала очікувань фанатів. Ставка на масштабність та 128 гравців у матчі не спрацювала через поганий дизайн та технічні проблеми. І згідно з неофіційною інформацією та натяками представників EA наступна гра вийде не раніше 2025 року.

На сайті Insider Gaming з'явилася ексклюзивна інформація відносно майбутнього серії. Відомо, що у розробці кілька проєктів Battlefield. Найближча гра, яка може вийти у жовтні 2025 року, стане певним поверненням до джерел. У грі будуть матчі на 64 гравців, чотири ігрові класи та перероблена система руйнувань. Сетинг сучасний, період 2025-2030 років, з акцентом на передові військові технології.

Студія Ripple Effect створює королівську битву для Battlefield. Вона має стати безплатним доповненням для основної гри та буде пов'язана з нею тематично. Творці спираються на досвід Call of Duty: Warzone та створюють свій аналог цієї гри. Розробкою нового режиму керує Байрон Бід, який раніше працював у Activision Blizzard на посаді одного з провідних менеджерів при створенні Warzone та серії Call of Duty. Невідомо, якими будуть ключові особливості королівської битви Battlefield, але для неї вже створюється два режими — класичний Battle Royale та Gauntlet.

Для серії Battlefield це не перша спроба у цьому напрямку. У Battlefield V був режим Firestorm, а в Battlefield 2042 — перспективний режим Hazard Zone. Але всі вони були доступні в рамках платної гри та не змогли утримати інтерес з боку основної аудиторії.

Джерело:
Insider Gaming

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Intel представила процесори Core Ultra vPro для корпоративного сегменту

Компанія Intel оголосила про вихід нових мобільних процесорів Core Ultra з розширеними функціями для застосування у корпоративному сегменті, включно з додатковими можливостями для віддаленого адміністрування, віртуалізації та захисту даних. Це процесори на кристалі Meteor Lake з повним набором функцій vPro Enterprise або vPro Essentials. Це дозволить організаціям краще контролювати ноутбуки, які вони роздають співробітникам.

Core

Нові версії процесорів відповідають звичайним Core Ultra, які компанія випустила у грудні для звичайних споживчих пристроїв. Вони мають аналогічні характеристики, такі ж частоти й той самий обсяг кеш-пам'яті. Повний список доступних Core Ultra vPro наведено нижче.

Core

Core Ultra vPro будуть доступні OEM-виробникам, які випускають спеціальні версії ноутбуків у рамках великих замовлень для великих комерційних організацій. Такі партії випускаються відповідно до точних специфікацій замовника. Так що у звичайному роздрібному продажі ви подібні лептопи не побачите.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Колишній голова AMD Radeon звинуватив Nvidia у створенні GPU-картелю

Корпорація Nvidia може відкласти доставку GPU для центрів обробки даних, якщо клієнти почнуть розглядати інші варіанти. Про це заявила компанія GroQ, молодий розробник ШІ-чипів. Ці клієнти з обережністю ставляться до пошуку альтернативного обладнання для систем штучного інтелекту, побоюючись, що Nvidia у відповідь може затримати відвантаження вже замовлених продуктів.

Nvidia
Скотт Херкельман та Дженсен Хуанг

Генеральний директор Groq Джонатан Росс (Johnathan Ross) стверджує, що деякі клієнти тепер намагаються уникати зустрічей з іншими виробниками ШІ-чипів. Замовники, які найчастіше платять авансом, іноді проводять цілий рік в очікуванні постачання нового обладнання. І навіть попри всі затримки вони продовжують працювати з Nvidia, не поспішаючи розглядати альтернативні варіанти.

Колишній голова підрозділу AMD Radeon Скотт Херкельман (Scott Herkelman) зазначає, що такі ситуації зустрічаються частіше, ніж багато хто вважає. Він стверджує, що Nvidia застосовує аналогічну тактику при роботі з клієнтами зі сфери центрів обробки даних, OEM-виробниками та AIB-партнерами, впливаючи також на реселерів й навіть на пресу.

Пан Херкельман підкреслив, що після галасу навколо GeForce Partner Program (GPP) компанія Nvidia тепер практикує більш обережний підхід, уникаючи письмових угод. Тоді через умови GPP «зелених» звинуватили у нечесній конкуренції, а через лічені місяці чипмейкер згорнув цю ініціативу.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 34)

Звільнення в Sony Interactive Entertainment: роботу втратять 900 працівників

Генеральний директор Sony Interactive Entertainment Джим Раян (Jim Ryan) анонсував нову хвилю звільнень. У рамках реорганізації планується скоротити 900 співробітників по всьому світі, що становить близько 8% сукупного штату ігрового підрозділу Sony. Варто додати, що раніше до аналогічних заходів вдалася корпорація Microsoft. Софтверний гігант вирішив звільнити близько 1900 співробітників, які працювали в Microsoft Gaming та дочірніх компаніях.

PlayStation

«Ми з командою керівництва прийняли неймовірно важке рішення реструктуризувати діяльність, яке, на жаль, включає скорочення нашої робочої сили, що вплинуло на дуже талановитих людей, які зробили внесок у наш успіх», — розповідає пан Раян. Звільнення торкнуться як підрозділів Sony Interactive Entertainment, так і низки внутрішніх студій, у тому числі Naughty Dog, Insomniac Games, Guerrilla Games та Firesprite Games, а британську London Studio взагалі буде закрито.

Цілком очікувано, що реструктуризація також змінила плани випуску нових ігор. «Ми переглянули наші студії та наше портфоліо, оцінивши проєкти на різних стадіях розробки, і вирішили, що деякі з цих проєктів не будуть реалізовані», — заявив голова PlayStation Studios Хермен Хюльст (Hermen Hulst).

Джерело:
SIE

Обговорити в форумі (коментарів: 20)