Ілон Маск подав до суду на OpenAI

Відомий підприємець Ілон Маск подав судовий позов проти компанії OpenAI та її генерального директора Сема Альтмана. Суть претензій зводиться до того, що OpenAI відхилилася від початкових пріоритетів компанії з розробки великого штучного інтелекту (AGI) з відкритим кодом на благо людства. Активна співпраця з технологічним гігантом Microsoft призвела до того, що OpenAI фактично стала дочірньою компанією, і тепер веде розробки із закритим вихідним кодом та виключно у комерційних інтересах. Зокрема, GPT-4 є закритою моделлю, що фактично суперечить початковій стратегії OpenAI, оголошеній в установчих документах.

Позов Маска містить звинувачення у порушенні фідуціарних обов'язків та недобросовісній діловій практиці, а також закликає OpenAI повернутися до відкритого програмного коду. «Внутрішні деталі GPT-4 відомі лише OpenAI та, за наявною інформацією, Microsoft. Таким чином, GPT-4 є протилежністю відкритого ШІ, — заявляє Маск у позові. — І зроблено це з комерційних причин: Microsoft збирається заробити статок на продажу GPT-4 широкому загалу, що було б неможливо, якби OpenAI відповідно до зобов'язань зробила технологію загальнодоступною для громадськості».

Також Маск наголошує на недавньому факті зі спробою звільнення Альтмана. Після цих подій Microsoft спромоглася усунути деяких членів ради директорів. Новий склад ради, на думку Маска, вже не складається з вчених та дослідників, які розвивали нову технологію та розуміють її. Нове керівництво має низькі знання в області AGI та орієнтовано на комерційні інтереси Microsoft. При цьому безпосередньо Microsoft відповідачем за цим позовом не є.

Також потрібно зазначити, що Маск має власну компанію xAI, яка працює у сфері ШІ й наприкінці минулого року представила ШІ-бота Grok.

Джерело:
Courthouse News Service

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

Terminator: Survivors та інші ігри, які показали на Nacon Connect 2024

Французька компанія Nacon провела презентацію Nacon Connect 2024, на якій представила свої нові проєкти, включно з раніше анонсованими та абсолютно новими іграми. Трансляція розпочалася з трейлера Greedfall II: The Dying World, також стало відомо, що гра спочатку стартує у ранньому доступі. Докладніше про Greedfall II ми писали в окремій новині.

Також величезним сюрпризом став трейлер гри Terminator: Survivors. Проєкт анонсували ще два роки тому, але тільки зараз він наближається до стадії запуску. Це виживання у відкритому постапокаліптичному світі, де люди змушені протистояти машинам. Події гри стануть прологом до створення Опору на чолі з Джоном Коннором. При цьому в оповіданні ми побачимо як знайомих персонажів, так і нових героїв.

В Terminator: Survivors буде однокористувацький режим і кооператив. Гра з'явиться у ранньому доступі Steam 24 жовтня.

Також глядачам показали нове відео із демонстрацією ігрового процесу Test Drive Unlimited Solar Crown. Це гра про перегони у відкритому світі. Місце дії — детально відтворений острів та місто Гонконг.

Анонсовано Action/RPG Dragonkin: The Banished у стилі Diablo. Це класична пригода у фентезійному світі з драконами та чудовиськами.

Анонсовано автомобільний симулятор Endurance Motorsport Series про перегони спорткарів. Тут поки що не показано жодного реального кадра із гри. Відомо лише, що вона створюється студією KT Racing, яка відповідала за серію ралійних ігор WRC.

Показали новий трейлер середньовічної рольової гри із тактичними боями Crown Wars: The Black Prince. Вона надійде у продаж 14 березня.

Представлено велике доповнення Avalon для кооперативного «рогалика» Ravenswatch.

Також Nacon нагадала про свої спортивні ігри, які присвячені різним змаганням та видам спорту. У спеціальному трейлері під назвою World of Sports показані шість ігор, які вже вийшли або будуть доступні цього року — Tour de France 2024, Tiebreak, Rugby 24, Pro Cycling Manager 2024, Session: Skate Sim і MXGP.

Одночасно з презентацією в Steam почався розпродаж ігор Nacon, наприклад RoboCop: Rogue City зі знижкою в 40%.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

G.Skill проведе на виставці Computex оверклокерський турнір OC World Cup 2024

Компанія G.Skill, відомий виробник модулів та комплектів оперативної пам'яті, анонсувала турнір з оверклокінгу OC World Cup 2024. Він пройде з 4 по 7 червня у рамках виставки Computex 2024 в Тайбеї. Ентузіастам пропонують поборотися за призовий фонд у розмірі 40 тисяч доларів, з яких $10 тисяч доларів дістануться чемпіону.

OC World Cup

До столиці Тайваню буде запрошено дев'ятьох майстрів спортивного розгону, які покажуть найкращі результати в ході онлайн-кваліфікації. Вона проходить з 1 березня по 3 квітня на платформі OC-eSports та представлена чотирма оверклокерськими дисциплінами. Взяти участь можуть абсолютно всі охочі, але знадобиться бенч-стенд Intel LGA1700 з оперативною пам'яттю DDR5.

Серед учасників онлайн-кваліфікації, які подадуть результати у всіх чотирьох дисциплінах, буде розіграно три 32-гігабайтні (2x 16 ГБ) комплекти пам'яті DDR5-7600. Ну а дев'яти фіналістам разом із запрошенням до Тайбею дістануться набори DDR5-8000 обсягом 48 Гбайт (2x 24 ГБ). Докладніша інформація про турнір OC World Cup 2024 доступна за посиланням.

OC World Cup

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

CD Projekt RED усунула деякі проблеми Cyberpunk 2077 у патчі 2.12

Рольовий бойовик Cyberpunk 2077 оновлено до версії 2.12. У свіжому патчі розробники приділили увагу усуненню проблем, які найчастіше зустрічалися гравцям після переходу на версію 2.11. Зокрема, виправлено помилку, що викликала «заїкання» гри при увімкненому пріоритеті P-ядер на процесорах Intel Core. Відповідне налаштування було додано в минулому патчі.

Cyberpunk 2077

У випадку ПК-версії Cyberpunk 2077 також згадується усунення проблем з клавіатурами AZERTY, збоїв при використанні пристроїв з підтримкою Razer Chroma, помилки, через яку при грі з трасуванням променів волосся персонажів усередині транспортних засобів ставало надто яскравим, а також «вильоти» на Steam Deck при увімкненому трасуванні променів. З повним переліком нововведень можна ознайомитись на офіційному сайті. Оновлення 2.12 вже доступне на ПК, PlayStation 5 та Xbox Series X/S.

Нагадаємо, що останнім великим оновленням для Cyberpunk 2077 став патч 2.1. Наразі CD Projekt RED сфокусувалась на розробці інших проєктів, зокрема нового «Відьмака». Наприкінці 2023-го над ним вже працювала більш ніж половина всього штату польської студії.

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Greedfall II: The Dying World стартує влітку в ранньому доступі

У рамках презентації Nacon Connect 2024 французька компанія показала новий трейлер Greedfall II та розкрила термін виходу цієї рольової гри. Кінематографічний ролик тішить гарною та похмурою атмосферою.

Перша частина запам'яталася цікавим сетингом, що нагадував фентезійне відображення епохи завоювання колоністами американських просторів. У першій грі герой зі Старого світу приходив у дикі землі. Тепер сюжет запропонує зворотну історію, де героїня з дикого племені потрапляє до Гакану (аналог Європи). Зміна акцентів покаже всесвіт гри з нових ракурсів. Серія Greedfall натхненна іграми BioWare, тому героїня матиме супутників, і взаємини з ними відіграють важливу роль в історії, аж до розвитку романтичних стосунків. Також ми балансуватимемо між різними фракціями. Буде нелінійність та декілька кінцівок. Обіцяють зміни у бойовій системі, битви стануть більш тактичними.

Greedfall II: The Dying World стартує цього літа в ранньому доступі Steam. Фінальна версія окрім PC також вийде на консолях PlayStation 5 та Xbox Series S|X, але дата релізу поки що не визначена. Оскільки видавець вирішив розпочати з раннього доступу, сумнівно, що повну версію гри ми побачимо цього року.

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Технологія AMD FSR 3 доступна у 18 іграх. На підході The Last of Us Part 1

Компанія AMD продовжує працювати над популяризацією технології масштабування FidelityFX Super Resolution 3. Список ігор з її підтримкою днями поповнили RoboCop: Rogue City та Remant II, а найближчим часом вона також стане доступною в The Last of Us Part 1. Про це повідомив офіційний аккаунт AMD Radeon у мережі X (Twitter).

AMD FSR

Варто додати, що останні два місяці видалися дуже насиченими для команди AMD, що працює з ігровими студіями над впровадженням FSR 3. Якщо на початку січня підтримкою цієї технології могли похвалитися чотири гри, то зараз список налічує 18 проєктів. Це, безумовно, у рази менше за показники технології Nvidia DLSS 3, але, як бачимо, список швидко зростає. В цей час FidelityFX Super Resolution 3 доступна в наступних проєктах:

  1. Forspoken (29 вересня 2023);
  2. Immortals of Aveum (29 вересня 2023);
  3. Avatar: Frontiers of Pandora (7 грудня 2023);
  4. Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name (15 грудня 2023);
  5. MotorCubs RC (11 січня 2024);
  6. Call of Duty Modern Warfare III & Warzone (17 січня 2024);
  7. Farming Simulator 22 (18 січня 2024);
  8. The Talos Principle 2 (19 січня 2024);
  9. Estencel (19 січня 2024);
  10. Mortal Online 2 (25 січня 2024);
  11. Like a Dragon: Infinite Wealth (25 січня 2024);
  12. Starship Troopers: Extermination (9 лютого 2024);
  13. Hellish Quart (19 лютого 2024);
  14. The Thaumaturge (20 лютого 2024);
  15. Starfield (20 лютого 2024);
  16. Sons of The Forest (22 лютого 2024);
  17. RoboCop: Rogue City (29 лютого 2024);
  18. Remnant II (29 лютого 2024).

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 23)