Новий рекорд: курс Bitcoin перевищив $69 тисяч

Вперше з кінця 2021 року курс Bitcoin, найпопулярнішої у світі криптовалюти, сягнув 69 тисяч доларів. Згідно з даними ресурсу Coindesk, 24-годинний максимум склав $69 208, що є новим рекордом, щоправда, зараз курс опустився до $65-тисячної позначки. Додамо, що попередній історичний максимум (68 990 доларів) було зафіксовано у листопаді 2021 року.

Bitcoin

У поточному році курс Bitcoin стартував з позначки 43-44 тисяч доларів і, як бачимо, всього за два місяці зріс більш ніж у півтора раза. На думку аналітиків, це далеко не межа. Наступного місяця відбудеться зниження нагороди за знаходження блоку у мережі Bitcoin або так званий халвінг. Орієнтовно у середині квітня нагорода зменшиться з 6,25 до 3,125 BTC. Минулого разу халвінг супроводжувався зростанням курсу, тому можна припустити, що незабаром він перевалить за $70 тисяч.

Bitcoin

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Arctic випустила лінійку процесорних кулерів Freezer 36

Модельний ряд систем охолодження Arctic поповнився лінійкою повітряних кулерів Freezer 36. Вона представлена п'ятьма рішеннями, відмінності між якими зводяться до кольору радіатора і моделі вентилятора. Є варіанти як з RGB-підсвічуванням, так і без нього. Офіційний продаж CPU-кулерів вже почався, причому з нагоди 23-річчя компанії вони пропонуються зі суттєвими знижками.

Arctic Freezer 36

У радіаторі Arctic Freezer 36 використані чотири теплові трубки діаметром 6 мм, що контактують безпосередньо з кришкою процесора, та масив із 59 алюмінієвих пластин товщиною 0,4 мм. Обдування забезпечують два 120-мм вентилятори серії Arctic P12. Для нових систем охолодження характерні габарити 104×126×159 мм та маса близько 900 грамів.

Arctic Freezer 36

До списку сумісних платформ увійшли AMD AM4, AM5, Intel LGA1700 та LGA1851. На окрему увагу заслуговує монтажний набір для процесорів Intel. Як підкреслює компанія, він рівномірно розподіляє тиск, що зводить до мінімуму механічне навантаження на процесор та материнську плату та підвищує ефективність охолодження.

Arctic Freezer 36

На цю мить системи охолодження Arctic Freezer 36 в Європі можна придбати за ціною від €19,1 до €26, залежно від моделі. Більш детальні специфікації доступні на сайті виробника.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Оголошено системні вимоги Horizon Forbidden West Complete Edition

Sony та Nixxes Software опублікували системні вимоги ПК-версії Horizon Forbidden West Complete Edition. Колишній ексклюзив PlayStation стане доступним на персональних комп'ютерах вже за півмісяця — реліз заплановано на 21 березня. В українському Steam придбати пригодницький екшен можна за 1699 гривень.

Horizon Forbidden West

Для встановлення Horizon Forbidden West Complete Edition знадобиться 150 гігабайтів вільного місця, причому навіть у «мінімалках» вказано твердотілий накопичувач. Що стосується решти «заліза», то розробники наводять інформацію щодо кількох комбінацій роздільної здатності та налаштувань якості графіки. Наприклад, для гри в 1080p при 60 к/с та середніх налаштуваннях знадобиться 6-ядерний процесор Core i5-8600 або Ryzen 5 3600 та відеокарта рівня GeForce RTX 3060 або Radeon RX 5700.

Horizon Forbidden West

Щоб підвищити частоту кадрів, можна буде скористатися однією з технологій масштабування. У ПК-версії Horizon Forbidden West будуть доступні AMD FSR, Intel XeSS та Nvidia DLSS 3, включно з генерацією кадрів. Також варто відзначити підтримку технології DirectStorage та надшироких моніторів.

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

Noctua скасувала випуск білих вентиляторів та зосередиться на інших розробках

Починаючи з 2017 року компанія Noctua пропонує лінійку продуктів Chromax, куди увійшли чорні версії систем охолодження та різноманітні аксесуари. Вендор також багато років працює над білими вентиляторами, формальний анонс яких відбувся ще на виставці Computex 2019. Австрійці кілька разів відкладали реліз та зрештою вирішили скасувати їх випуск.

Noctua

«Ми вирішили зосередити всю свою увагу та ресурси на проєктах технічних розробок, таких як 14-сантиметровий вентилятор наступного покоління, тому білі вентилятори були відкладені та вилучені з наших планів. На даному етапі незрозуміло, чи буде проєкт відроджений у майбутньому», — розповів представник Noctua в мережі X (Twitter).

Білі вентилятори більше не вказані у планах компанії на найближчі квартали. Якщо говорити про цікаві новинки Noctua, заплановані до цьогорічного релізу, то протягом наступних кількох місяців до продажу мають надійти системи охолодження NH-L12 і NH-D15 нового покоління. Сподіватимемося, що цього разу обійдеться без затримок, адже спочатку наступник суперкулера NH-D15 мав вийти у 2021 році.

Noctua

Обговорити в форумі (коментарів: 48)

AMD не вдалося отримати дозвіл на постачання урізаних прискорювачів Instinct MI300 до Китаю

Компанія AMD, наслідуючи приклад Nvidia, теж розробляє варіанти прискорювачів обчислень спеціально для китайського ринку. Відповідно до експортних правил Сполучених Штатів, обидва чипмейкери не можуть постачати свої передові розробки китайським замовникам. Для обходу цих обмежень компанії урізають їхню продуктивність, випускаючи окремий «антисанкційний» варіант. Одну з таких новинок Міністерство торгівлі США визнало надто потужною, через що «червоні» не зможуть безперешкодно постачати її на китайський ринок.

AMD

Як повідомляє видання Bloomberg, компанія AMD підготувала для замовників із Китаю окрему версію прискорювача Instinct MI300. Вона отримала назву Instinct MI309 та пропонує меншу продуктивність щодо варіанта, що продається в інших куточках планети. Проте отриманий рівень швидкодії не влаштував Міністерство торгівлі США, через що для його поставок до Китаю компанія має отримати ліцензію від Бюро промисловості та безпеки. Поки що неясно, чи наважиться AMD подати заявку на цю ліцензію.

У сегменті прискорювачів обчислень компанія AMD істотно поступається Nvidia за ринковими позиціями. На тлі галасу навколо штучного інтелекту команда Дженсена Хуанга регулярно оновлює рекорди квартального виторгу, наприклад, минулий квартал вона завершила з $22,1 млрд. В той самий час AMD порівняно недавно почала постачання прискорювачів Instinct MI300 і розраховує цього року продати їх на $3,5 мільярда.

Джерело:
Bloomberg

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Nvidia відправила «на пенсію» останні відеокарти GeForce GTX

Від азійських джерел надійшла інформація про припинення виробництва відеокарт GeForce GTX 16-ї серії. Вони будуть доступні у продажу ще деякий час, поки партнери Nvidia розпродують наявні складські запаси. Однак на нові поставки цих 3D-прискорювачів більше не варто розраховувати. Інакше кажучи, Nvidia тепер повністю перейшла на бренд GeForce RTX.

GeForce GTX

Нагадаємо, перші відеокарти GeForce GTX 16-ї серії вийшли у 2019 році. Вони базуються на архітектурі Nvidia Turing, але позбавлені тензорних та RT-ядер, які відповідають за роботу технології DLSS та прискорення трасування променів. Ці відеокарти довгий час були найдоступнішими рішеннями в асортименті «зеленої» компанії, але тепер їхня роль перейшла молодшим представникам RTX-серії.

GeForce GTX

Найдоступнішим 3D-прискорювачем Nvidia для десктопів тепер є 6-гігабайтна версія GeForce RTX 3050, що вийшла минулого місяця, а в мобільному сегменті аналогічну роль виконує GeForce RTX 2050.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 46)

Вийшов геймплейний трейлер MMO-виживання Dune: Awakening

Норвезька компанія-розробник Funcom поділилася новими подробицями про Dune: Awakening — багатокористувацьку гру з елементами виживання у всесвіті «Дюни». На офіційному YouTube-каналі було опубліковано геймплейний трейлер, а також семихвилинний відеоролик із коментарями розробників.

Dune: Awakening

Dune: Awakening створюється на базі рушія Unreal Engine 5, причому згадується використання технологій Nanite та Lumen. Розробники обіцяють відкритий світ із видовищними локаціями та битви на тисячі гравців з використанням як наземної, так і повітряної техніки. Як і в більшості аналогічних ігор, у Dune: Awakening буде прокачування персонажа, система крафту, можливість будівництва баз та інше. Зрозуміло, не обійдеться без піщаних бур та зустрічей з гігантськими піщаними хробаками.

Зараз Dune: Awakening проходить стадію закритого бета-тестування. Розробники не поспішають називати точну дату релізу проєкту, але обіцяють поділитись додатковою інформацією до кінця року. Гра вже має власну сторінку в Steam. Вона також буде доступна на консолях PlayStation 5 та Xbox Series X/S.

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Ентузіасти запустили GTA: Vice City на бездротовому маршрутизаторі TP-Link

Ентузіасти з ніками Manawyrm та tSYS розповіли про цікавий експеримент із підключення відеокарти до звичайного бездротового роутера. Фактично їм вдалося перетворити TP-Link TL-WDR4900 на справжній ігровий маршрутизатор, який впорався із запуском Grand Theft Auto: Vice City.

TP-Link

Модель TP-Link TL-WDR4900 була обрана не випадково. Цей роутер базується на процесорі з архітектурою PowerPC, який взаємодіє із бездротовими чипсетами Atheros за допомогою інтерфейсу PCI Express 2.0. Для підключення відеокарти лінії, призначені для одного з чіпсетів, було виведено на дочірню плату miniPCIe, а потім на райзер PCI Express x16, куди встановлювався 3D-прискорювач.

TP-LinkTP-Link

Спочатку ентузіасти планували використовувати Radeon RX 570, проте через проблеми з драйверами довелося зупинитися на скромній Radeon HD 7470. Щодо програмного забезпечення, то на роутер була встановлена Debian Linux, а для самої GTA: Vice City довелося використовувати неофіційну версію (reVC) з відкритим вихідним кодом, створену шляхом реверс-інжинірингу. Гра була скомпільована спеціально для роутера.

Цілком очікувано, що ігрова продуктивність TP-Link TL-WDR4900 виявилася невисокою. Воно й не дивно, адже роутер був випущений ще 2013 року і не розрахований на такі завдання. Проте сам експеримент видався дуже цікавим. Більше інформації доступно за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 21)