Fractal Design представила корпус North XL з підтримкою плат E-ATX

Лінійка комп'ютерних корпусів Fractal Design поповнилася моделлю North XL. Це, як неважко зрозуміти з назви, більший варіант корпусу North, випущеного наприкінці 2022-го. У новинці знайдеться місце для материнської плати формату E-ATX та великогабаритної відеокарти.

Fractal Design North XL

Як і у звичайного Fractal Design North, характерною рисою корпусу North XL є передня панель з елементами із натурального дерева. Бічна стінка може бути виконана зі сталевої сітки або загартованого скла. Загальні габарити новинки становлять 503x240x509 мм (проти 447x215x469 мм у звичайного North), маса — 9,5 або 9,7 кг. Корпус пропонується в чорному та білому забарвленні.

Fractal Design North XL

Fractal Design North XL підтримує встановлення семи карт розширення довжиною до 413 мм, до дев'яти 120-мм або восьми 140-мм вентиляторів, процесорного кулера заввишки до 185 мм, трьох радіаторів СРО, а також пари 2,5- та двох 3,5- дюймових накопичувачів. За піддоном материнської плати передбачено 29 мм кліренсу для прокладання кабелів. На панелі вводу-виводу доступні два порти USB 3.2 Type-A, один Type-C та пара 3,5-мм аудіороз'ємів.

Fractal Design North XLFractal Design North XL

Більш детальні характеристики Fractal Design North XL наведено на сайті виробника. Щодо ціни, за кордоном новинка обійдеться мінімум у 180 доларів.

Fractal Design North XL

Обговорити в форумі (коментарів: 33)

MSI пропонує знижку на покупку рідинної системи охолодження в обмін на старий кулер

На правах реклами

Українське представництво Micro-Star International разом із магазином TELEMART надає можливість обміняти старий CPU-кулер на знижку для придбання новенької системи рідинного охолодження. Для цього його треба принести в один з шоурумів магазину TELEMART.UA. Знижка поширюється на системи рідинного охолодження MSI MAG CoreLiquid E240 та E360 у чорному й білому кольорах.

MSI

«З 7 по 14 березня приходь в шоурум магазину TELEMART у своєму місті, принось свій старий кулер для процесора та отримай знижку до 3000 грн на покупку нової рідинної системи охолодження MSI», — розповідає вендор.

Звертаємо увагу, що пропозиція актуальна до вичерпання запасів акційних систем охолодження, а розмір знижки залежить від типу та оцінної вартості старого кулера:

  • боксовий кулер (тобто той, що йшов у комплекті з процесором) — знижка 700 грн;
  • кулер вартістю до 2 000 грн — знижка 2 000 грн;
  • кулер вартістю понад 2 000 грн — знижка 3 000 грн.

З повними умовами нової акції від MSI та TELEMART можна ознайомитись за посиланням.

Додамо, що системи рідинного охолодження MSI MAG CoreLiquid E240/E360 побували у нашій тестовій лабораторії та загалом показали непоганий результат. Інноваційна конструкція помпи та збільшена площа контактної пластини забезпечують максимальний теплообмін з процесором. А круглий водоблок із поворотною кришкою та яскраве ARGB-підсвічування додадуть системі досконалої естетики.

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Процесори AMD Ryzen та відеокарти Radeon RX 7000 можна використовувати для запуску локального чат-бота з ШІ

Нещодавно Nvidia представила Chat with RTX для створення персоналізованих чат-ботів на базі штучного інтелекту. Особливістю цього варіанта є повна локалізація на ПК, де всі обчислення виконує відеокарта GeForce RTX 40-ї або 30-ї серії. У відповідь компанія AMD оголосила про аналогічні можливості своїх відеокарт та процесорів. Йдеться не про якесь окреме програмне рішення, а про розгортання безплатного програмного застосунку LM Studio з налаштуваннями під апаратні рішення AMD.

У блозі AMD з'явилася інструкція із запуску такого чат-бота на базі LLAMA та інших мовних моделей. Для цього необхідно завантажити відповідну версію LM Studio, запустити на ПК, вибрати мовну модель і відповідне обладнання AMD.

Для прискорення ШІ потрібна система на базі мобільних Ryzen 7000 та Ryzen 8000 з блоком NPU XDNA, або ПК з відеокартою серії Radeon RX 7000, які виконуватимуть необхідні обчислення. Це значно прискорить та спростить роботу з LM Studio та локальним ШІ. Тому відсутність GeForce RTX не є вироком, і за наявності Radeon ви також маєте можливість для експериментів з ШІ.

Джерело:
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

AMD оновила вимоги до сертифікації FreeSync-моніторів

Компанія AMD нагадала про зміни у вимогах для сертифікації дисплеїв на сумісність із технологією синхронізації FreeSync. Вони насамперед стосуються моніторів та телевізорів, тоді як вимоги до екранів ноутбуків залишилися без змін. Оновлення спрямовані на скорочення потоку FreeSync-моніторів із невисокою частотою оновлення, наприклад, до 75 Гц.

FreeSync

Тепер для проходження базової сертифікації AMD FreeSync монітори або телевізори з роздільною здатністю по горизонталі менше ніж 3440 пікселів повинні мати максимальну частоту оновлення понад 144 Гц. Це, наприклад, стосується пристроїв з роздільною здатністю 1920×1080, 2560×1080 та 2560×1440 пікселів.

Щоб претендувати на рівень FreeSync Premium, максимальна частота оновлення у подібних дисплеїв повинна становити не менше 200 Гц. Якщо монітор має горизонтальну роздільну здатність більш як 3440 пікселів (наприклад, 3840x2160), то вимоги щодо максимальної частоти оновлення будуть нижчими — від 120 Гц.

FreeSync

Для сертифікації FreeSync Premium Pro до перерахованих вище вимог FreeSync Premium додається підтримка HDR

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

11 bit studios показала нові трейлери Frostpunk 2 та The Alters

Польська компанія 11 bit studios у рамках презентації Xbox Partner Preview показала нові трейлери своїх ігор Frostpunk 2 та The Alters. Довгоочікуване продовження атмосферної стратегії Frostpunk розповість про події через 30 років після першої частини. Гравцям знову належить розвивати загублене в льодовому пеклі місто та допомагати виживати залишкам людства у крижаному постапокаліпсисі.

Соціальна складова Frostpunk 2 стала складнішою, більше уваги приділяється внутрішнім політичним чварам. Треба утримувати тонкий баланс між фракціями та їх ідеями. Також покращено та поглиблено систему будівництва.

Frostpunk 2 надійде у продаж 25 липня. Гра на PC буде доступна у всіх великих ігрових магазинах. Окрім звичайного видання анонсовано Deluxe-версію, яка дозволить отримати ранній доступ до бета-тестування у квітні та ранній доступ до базової гри. Також покупці Deluxe Edition отримають три майбутні сюжетні DLC, артбук та саундтрек.

The Alters — це науково-фантастична пригода з елементами виживання. Гра розповість історію робітника на далекій планеті, який створює своїх клонів. Його копії можуть розвиватися у різних напрямках та шукати різні шляхи до порятунку з небезпечної планети. А нам належить вибудовувати стосунки між усіма цими клонами. Вкрай незвичайна гра з оригінальним сюжетом та приємною графікою.

The Alters обіцяють випустити цього року на PC та актуальних консолях.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Генеральний директор Intel виступить на виставці Computex 2024

На виставці Computex 2024 на нас чекає чимало анонсів зі світу апаратного забезпечення. Вона почнеться з виступу голови AMD Лізи Су (Lisa Su), який запланований на так званий «нульовий» день заходу, 3 червня, а вже наступного дня відбудеться доповідь генерального директора Intel Пета Гелсінгера (Pat Gelsinger). Про це повідомили організатори виставки.

Pat Gelsinger

Згідно з опублікованим прес-релізом, Intel представить на Computex 2024 нові продукти для центрів обробки даних та споживчого ринку. На думку закордонних колег, процесорний гігант має поділитися новими подробицями про чипи Arrow Lake. Їхній офіційний реліз запланований на другу половину цього року. Разом із десктопними CPU Arrow Lake вийде платформа LGA1851.

В цьому році головною темою виставки Computex стане штучний інтелект. Враховуючи, що останні процесори Intel і AMD містять окремий блок для прискорення ШІ-операцій, обидва чипмейкери напевно не проґавлять можливість похвалитися його продуктивністю, заодно торкнувшись теми майбутніх продуктів. Хай там як, чекати залишилося недовго — виставка Computex 2024 пройде з 4 по 7 червня.

Джерела:
Computex
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Анонсовано гру The Sinking City 2 від української студії Frogwares

На презентації Xbox Partner Preview анонсували продовження пригодницького горору The Sinking City. Друга частина буде вірною оригіналу — це атмосферна пригода, натхненна творами Лавкрафта. Події відбуваються у невеликому приморському містечку Аркхем у 20-х роках минулого століття.

Ймовірно, нова частина збереже напіввідкритий світ. На відміну від першої гри, де основний акцент було зроблено на детективній частині, тут обіцяно повноцінний survival horror — боїв та дослідження світу буде більше. Детективні елементи стануть необов'язковими, але винагороджуватимуть гравця. Відомо, що гра створюється на сучасному рушії Unreal Engine 5.

The Sinking City 2 вийде на консолях Xbox Series, PlayStation 5 та PC у 2025 році. Також автори планують запустити збір додаткових коштів на розробку через Kickstarter.

Джерело:
Frogwares

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Трилогія S.T.A.L.K.E.R. вийшла на консолях Xbox та PlayStation

У рамках презентації Xbox Partner Preview офіційно оголошено про вихід S.T.A.L.K.E.R. Legends of the Zone Trilogy. Це збірка з трьох легендарних ігор S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chornobyl, S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky та S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat. Вперше ці ігри виходять на консолях Xbox One, Xbox Series X|S, а також на платформі PlayStation. Вартість збірника складає 40 доларів.

В перенесенні ігор на нові платформи студії GSC допомагала команда Mataboo. В іграх з'явився новий інтерфейс та керування, які адаптовані для консолей. Але це не ремастер, покращень для графіки не заявлено. Поява трилогії на консолях відкриє серію для нової аудиторії та ширшого кола гравців. Пізніше в іграх з'явиться і підтримка модів.

Такий несподіваний реліз перевидання натякає на тверді наміри GSC та Microsoft випустити S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl без нових перенесень 5 вересня поточного року.

Джерело:
Xbox

Обговорити в форумі (коментарів: 72)