Флагман GeForce RTX 50-ї серії отримає 384-бітну шину пам'яті

Від неофіційних джерел продовжують надходити подробиці про наступне покоління 3D-прискорювачів GeForce RTX. В їхню основу ляжуть графічні процесори з архітектурою Nvidia Blackwell, а відеобуфер буде набраний мікросхемами GDDR7. Згідно з останньою інформацією, розрядність шини пам'яті у новинок не суттєво відрізнятиметься від актуальних рішень Nvidia.

Nvidia

Сімейство графічних процесорів Nvidia Blackwell, за наявними даними, буде представлено п'ятьма моделями. Флагманський GPU з маркуванням GB202 має успадкувати 384-розрядний інтерфейс пам'яті, а з огляду на те, що перші чипи GDDR7 мають місткість 16 Гбіт (2 ГБ), найбільш ймовірним для нього є 24-гігабайтний відеобуфер. Швидкість обміну інформацією таких мікросхем GDDR7 складе 32 Гбіт/с, що забезпечить флагману пропускну здатність близько 1,5 Тбайт/с.

Ось як може виглядати конфігурація підсистеми пам'яті у нових 3D-прискорювачів на думку наших колег:

  • GB202 — 384-бітна шина, місткість 24 ГБ, пропускна здатність 1536 Гбайт/с;
  • GB203 — 256-бітна шина, місткість 16 ГБ, пропускна здатність 1024 Гбайт/с;
  • GB204 — 192-бітна шина, місткість 12 ГБ, пропускна здатність 768 Гбайт/с;
  • GB206 — 128-бітна шина, місткість 8 ГБ, пропускна здатність 512 Гбайт/с;
  • GB207 — 128-бітна шина, місткість 8 ГБ, пропускна здатність 512 Гбайт/с.

Звертаємо увагу, що на цей момент це лише припущення, і точна інформація про конфігурацію відеобуфера стане відома незадовго до релізу нових відеокарт. Наприклад, у 2025 році буде налагоджено виробництво 24-гігабітних (3 ГБ) чипів GDDR7, тобто Nvidia зможе у півтора раза збільшити обсяг відеопам'яті.

GDDR7

Хай там як, офіційні подробиці про відеокарти Nvidia Blackwell мають з'явитися ближче до кінця цього року.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 83)

Курс Bitcoin уперше перевищив 70 тисяч доларів

Bitcoin може похвалитися новим рекордом. Вперше за історію цієї криптовалюти її курс перевищив позначку 70 тисяч доларів. Максимальний показник, зафіксований ресурсом Coindesk, становить $70 136, а зараз за 1 BTC доведеться викласти близько $68,5 тисяч. Якщо порівнювати з показниками початку січня, то курс Bitcoin показав більш ніж 1,5-кратне зростання, внаслідок чого капіталізація криптовалюти перевищила $1,3 трильйона.

Bitcoin

Разом з Bitcoin ростуть курс та інших криптовалют (альткоінів). Наприклад, Ethereum нині знаходиться близько $4-тисячної позначки, продемонструвавши 1,7-кратне зростання щодо початку цього року. Нагадаємо, що майнінг цієї криптовалюти завершився у вересні 2022-го. До цього майнери скуповували будь-які відеокарти, що хоч якось підходили для видобутку Ethereum, і стали однією з причин дефіциту ігрових 3D-прискорювачів.

У найближчому майбутньому курс Bitcoin, ймовірно, продовжить ставити рекорди. Орієнтовно у середині квітня відбудеться зниження нагороди за знаходження блоку у мережі Bitcoin або так званий халвінг. В минулому він супроводжувався стрімким зростанням курсу криптовалюти.

Джерело:
Coindesk

Обговорити в форумі (коментарів: 90)

Файтинг Mortal Kombat 1 став тимчасово безплатним

Минулого року фанати серії Mortal Kombat здобули нову гру. Разом із цифрою 1 нова частина запропонувала глобальне сюжетне перезавантаження та оновлену бойову систему. І хоча гра зібрала хороші відгуки та оцінки, вона трохи загубилася на тлі Street Fighter 6 та Tekken 8. Творці Mortal Kombat 1 вирішили нагадати про проєкт та запустили акцію з безплатними вихідними.

До 10 березня ви можете вільно грати в Mortal Kombat 1 на PC, PlayStation 5 та Xbox Series. Це дозволить винести свій вердикт на користь покупки чи відмовитися від неї. А якщо вирішите придбати гру, до 21 березня в Steam це можливо зі знижкою 40%.

Відзначимо, що студія NetherRealm продовжує активно підтримувати гру. Нещодавно стартував новий сезон, а наприкінці лютого у грі з'явився новий персонаж Миротворець.

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Трасування променів запустили на процесорі — 1 fps у Quake 2 RTX

Трасування променів активно впроваджується у сучасні ігри. Також з'являються моди, які додають рендеринг із трасуванням у старі проєкти. Все це потребує потужної продуктивної відеокарти. Але тепер з'явився альтернативний варіант з обчисленнями на CPU. Вийшов спеціальний драйвер Mesa, який адаптує деякі функції трасування під API Vulkan для обчислень їх на процесорі.

Поки що це експеримент заради експерименту, оскільки практичного сенсу у такій адаптації немає. Ентузіаст Konstantin Seurer поділився результатами продуктивності для гри Quake 2 RTX при обробці променів силами процесора — і це лише один кадр на секунду. При цьому завантаження CPU 35%, а завантаження GPU нульове. Технічних деталей відносно системи та характеристик процесора немає.

Цікаво, що це не перша спроба перенести трасування променів на CPU. У 2008 році компанія Intel демонструвала роботу трасування на 16-ядерних процесорах Quake Wars: Ray Traced. У тій демонстрації процесор міг забезпечити 14-29 кадрів за роздільної здатності 720p.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 31)