PUBG: Battlegrounds перейде на Unreal Engine 5

Компанія Krafton оголосила про плани розвитку PUBG: Battlegrounds. Головній королівській битві, яка свого часу популяризувала цей жанр, виповнилося сім років. Досі гра залишається надзвичайно популярною, щодня в Steam у неї грають сотні тисяч людей. І розробники хочуть підняти онлайн на нову висоту завдяки покращенням у грі.

Цього року гра отримає здатне до руйнування середовище з можливістю знищувати частини будівель або зводити захисні бар'єри. Очікується, що елементи руйнування змусять гравців змінювати звичні тактики та зроблять гру динамічнішою.

Буде переосмислено ігрові світи, що передбачає зміни в картах. Буде зміна доступної зброї з можливістю обкатати її в режимі Gunplay Labs Arcade. Обіцяють більше елементів, які роблять пересування динамічнішим та різноманітним. Буде нова система випробувань, нові ігрові предмети, нова система скінів та багато іншого у рамках регулярної підтримки та розвитку гри.

А найголовніша зміна — перехід на сучасний рушій Unreal Engine 5 (зараз гра використовує Unreal Engine 4). Очевидно, що гра стане симпатичнішою, але й системні вимоги значно зростуть. Разом з переходом на новий рушій будуть впроваджені інструменти для створення користувацького контенту.

Обговорити в форумі (коментарів: 51)

Флагманський процесор Intel Core i9-14900KS оцінюється в 749 доларів

Американський рітейлер MicroCenter розкрив ціну процесора Core i9-14900KS — майбутнього флагмана платформи Intel LGA1700. Цей «камінець» надійде до продажу в четвер, 14 березня, та буде помітно дорожчим за звичайний Core i9-14900K. За океаном Core i9-14900KS оцінюється в 749 доларів, хоча нинішній флагман LGA1700 у тому самому магазині коштує $520.

Intel Core i9-14900KS

Головна особливість Intel Core i9-14900KS криється у збільшеному параметрі Max Turbo Frequency для P-ядер: замість 6,0 ГГц він складе 6,2 ГГц. Водночас зросте і паспортний рівень Processor Base Power — зі 125 до 150 Вт. В іншому процесори Core i9-14900K та Core i9-14900KS ідентичні й використовують один і той же кристал, що підтвердило «скальпування».

Intel Core i9-14900KS
Intel Core i9-14900KS

Щоб повністю розкрити потенціал Intel Core i9-14900KS власникам буде потрібна дуже потужна система охолодження. У стрес-тестах, як показують перші випробування, новинка споживає кілька сотень ват. Хай там що, докладна інформація про продуктивність Core i9-14900KS з'явиться вже цього тижня із релізом незалежних оглядів.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

П'ять найкращих процесорів Intel усіх часів за версією Tom's Hardware

Упродовж багатьох років компанія Intel є лідером на процесорному ринку. Були періоди, коли AMD вдавалося серйозно похитнути позиції флагмана. І останні роки ознаменувалися серйозним зміцненням конкурента. Хоча зараз Intel зберігає значну частку ринку, якоюсь мірою компанія виступає в ролі наздоганяючого. Журналісти Tom's Hardware склали свій рейтинг п'яти найкращих процесорів Intel за історію компанії.

Перше місце у рейтингу відведено легендарному процесору Core 2 Quad Q6600. Історія появи цього процесора пов'язана з успішним запуском серії Core. У гонитві за частотою, компанія завела у глухий кут сімейство процесорів на архітектурі NetBurst. Це був період зльоту процесорів AMD Athlon 64 і захід сонця для процесорів Intel Pentium. Але все змінилося із виходом Core. Нові процесори стали розвитком мобільної енергоефективної серії Pentium M. Core були економнішими, працювали на менших частотах, але начисто вигравали у старих CPU та конкурентів. Після успішного запуску серії Core 2 у 2006 році через рік було представлено Core 2 Quad Q6600 — перший чотириядерний процесор для масового споживчого ринку. Процесор складався із двох двоядерних кристалів Core. Це було грубе рішення з певними недоліками, але навіть такий CPU домінував над чотириядерними процесорами AMD. Core 2 Quad Q6600 успішно конкурував навіть із процесорами AMD Phenom II X4 2009 року. Також його любили ентузіасти та оверклокери, оскільки з розгоном з нього можна було «вичавити» значний приріст продуктивності.

Друге місце фахівці Tom's Hardware віддають процесору Core i9-13900K. Появі цього процесора передувала тяжка боротьба з AMD. Перші роки другого десятиліття пройшли під знаком Intel, але це призвело до поступової стагнації та відсутності інновацій, коли прогрес від покоління до покоління був мізерним, і після 2014 року компанія кілька років випускала процесори на базі техпроцесу 14 нм у різних його варіаціях. У 2017 році AMD повернулася до вищої ліги з виходом Ryzen і почала швидко повертати втрачені позиції, випускаючи дедалі швидші процесори з кожним новим поколінням Zen. У спробі протидіяти цьому Intel змогла випустити швидку архітектуру Alder Lake та Core 12-го покоління. У наступному поколінні компанія наростила кількість ядер та остаточно повернула паритет із конкурентом. Флагманський Core i9-13900K отримав 8 продуктивних ядер з HT та 16 економічних ядер, що загалом дає 32 потоки. І цей обчислювальний монстр досі актуальний, оскільки в Core 14-го покоління використовується та ж сама архітектура, а всі поліпшення звелися до невеликого прискорення за частотами.

Третє місце віддано процесору Core i7-920. Ці процесори з'явилися у 2008 році в рамках запуску нової архітектури Nehalem як спроба розвивати сегмент високопродуктивних процесорів. Core 2 були обмежені лише двома ядрами, а Core 2 Quad стали гібридним рішенням із застосуванням двох кристалів. Nehalem запропонував чотири ядра з кешем L3 та з підтримкою Hyper-Treading, тобто процесори обробляли вісім потоків. Також ці CPU вперше запропонували триканальний доступ до пам'яті із підтримкою DDR3. Нову лінійку процесорів позиціювали як рішення для ентузіастів, але молодший Core i7-920 мав доступну ціну нижче 300 доларів, що забезпечило його популярність.

Четверте місце посідає Core i5-2500K. Процесор воістину легендарний і, можливо, досі стоїть у ПК деяких наших читачів. Він належить до покоління Sandy Bridge, яке закріпило домінування Intel. Процесори запропонували певну уніфікацію кристала CPU, вбудованої графіки та контролера пам'яті. Відмінне поєднання продуктивності та ціни забезпечили масовий успіх. Причому наступні покоління не показували такого помітного зростання швидкодії, тому Core i5-2500K був оптимальним вибором для ігрового ПК кілька років наперед. Також процесор був найкращим вибором для любителів розгону завдяки розблокованому множнику та гарному частотному потенціалу. При цьому Core i5-2500K має лише чотири ядра, і якщо ви хотіли більше, можна було придбати Core i7-2600K, який підтримував Hyper-Treading і обробляв вісім потоків.

П'яте місце віддано Intel 8086. Це піонер, з якого розпочалася історія процесорів архітектури x86. Цей чип з'явився в 1978 році, коли він мав серйозних конкурентів від Motorola і Zilog. Але саме Intel 8086 став лідером, поступово зайнявши 85% ринку 16-бітних процесорів того часу. Цьому сприяв успіх комп'ютерів IBM PC на базі оптимізованого та злегка урізаного Intel 8088. Саме з них починається історія персональних комп'ютерів.

Окремої згадки заслужило сімейство процесорів Alder Lake. Для Intel це знакове покоління, яке з'явилося на тлі серйозного протистояння з AMD Ryzen. Alder Lake — перші гібридні процесори з різними ядрами плюс довгоочікуваний перехід на новий техпроцес 10 нм. Флагманський Core i9-12900K показував порівнянну з AMD Ryzen 9 5950X продуктивність, а коштував дешевше.

Варто додати, що Tom's Hardware незаслужено обійшли стороною лінійку процесорів Pentium, деякі з них явно заслуговують на місце в рейтингу кращих.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 77)

Samsung готує ноутбук Galaxy Book4 Edge на платформі Snapdragon X Elite

Виробники ноутбуків активно готуються до релізу пристроїв з однокристальною системою Qualcomm Snapdragon X Elite. Зокрема, Samsung запропонує на її базі тонкий і легкий лептоп Galaxy Book4 Edge. Подробицями про цю новинку днями поділився портал WinFuture.

Galaxy Book4 Edge

Qualcomm Technologies заявляє для Snapdragon X Elite швидкодію рівня останніх розробок Intel, AMD та Apple. Ця SoC пропонує 12 ARM-ядер із 64-бітною архітектурою Oryon, сумарно 42 МБ кеш-пам'яті, графічний блок Adreno з обчислювальною потужністю 4,6 Тфлопс, модуль AI Engine для прискорення ШІ-операцій та контролер пам'яті LPDDR5X-8533. Є підтримка USB4, 5G-мереж, бездротового стандарту Wi-Fi 7 та NVMe-накопичувачів з інтерфейсом PCI-E 4.0.

Galaxy Book4 Edge

Вищезгаданий Galaxy Book4 Edge буде обладнаний 14-дюймовим екраном, а одна з конфігурацій отримає 16 гігабайтів оперативної пам'яті та твердотілий накопичувач місткістю 512 Гбайт. Пристрій також може отримати підтримку 5G-мереж, проте точної інформації поки що не надходило. У ролі операційної системи виступить Windows 11, а орієнтовна ціна ноутбука складе 1800 євро. Для порівняння, Galaxy Book 4 Pro з платформою Intel Core Ultra (Meteor Lake) коштує від €1900.

У продаж пристрої на базі однокристальної системи Snapdragon X Elite надійдуть цього літа.

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

ASUS представила корпус TUF Gaming GT302 ARGB із підтримкою плат з роз'ємами на звороті

ASUSTeK Computer анонсувала надходження до продажу корпусу TUF Gaming GT302 ARGB. Як підкреслює вендор, він дозволяє зібрати високопродуктивний ПК з чудовим охолодженням. Однією з примітних особливостей новинки є сумісність із продуктами сімейства BTF (Back-to-Future) із прихованими роз'ємами.

TUF Gaming GT302 ARGB

Всередині ASUS TUF Gaming GT302 ARGB передбачено місце для материнської плати формату E-ATX, восьми карт розширення довжиною до 407 мм, процесорного кулера заввишки до 165 мм, блока живлення довжиною до 220 мм, пари 2,5- та двох 3,5-дюймових накопичувачів. На фронтальній панелі доступні два порти USB 3.2 Gen1 Type-A, один USB 3.2 Gen2 Type-C та комбінований 3,5-мм аудіороз'єм.

TUF Gaming GT302 ARGB

З особливостей корпусу варто виділити можливість вертикальної установки відеокарти, верхню знімну панель, а також взаємозамінні бічні стінки із загартованого скла та сталевої сітки. За піддоном материнської плати передбачено 37 мм кліренсу для прокладання кабелів. До комплекту поставки входять чотири 140-мм вентилятори з ARGB-підсвічуванням, а всього власники можуть встановити до семи 120-/140-мм «вертушок». Загальні габарити новинки становлять 485×235×520 мм.

TUF Gaming GT302 ARGB

До продажу ASUS TUF Gaming GT302 ARGB має надійти наприкінці наступного місяця. Орієнтовна ціна чорної версії складає 6899 грн, білої — 7199 грн.

TUF Gaming GT302 ARGB

Джерело:
ASUS

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Відеокарти Nvidia Turing отримали підтримку Resizable BAR завдяки неофіційній модифікації

Минулого місяця ми розповідали про утиліту ReBarUEFI, яка дозволяє модифікувати прошивку UEFI на старих системах та активувати функцію Resizable BAR. Для її використання також знадобиться сумісна відеокарта, наприклад, у разі GPU Nvidia цим вимогам відповідають відеоадаптери GeForce RTX 30-ї серії або новіші. Тобто власники 3D-прискорювачів Nvidia Turing залишилися без її підтримки.

Nvidia

Виправити цю несправедливість покликана програма NVStrapsReBar. Вона теж модифікує прошивку UEFI материнської плати, активуючи Resizable BAR для офіційно непідтримуваного «заліза». У цьому випадку йдеться про відеоадаптери GeForce GTX 16-ї та GeForce RTX 20-ї серії. На жаль, на все ще популярних відеокартах GeForce GTX 10-ї серії ця модифікація не працює.

Нагадаємо, активне впровадження функції Resizable Bar (або AMD Smart Access Memory) розпочалося кілька років тому. Вона забезпечує процесору прямий доступ до всього обсягу відеопам'яті, що позитивно впливає на ігрову швидкодію. Формально Resizable Bar з'явилася ще у специфікаціях інтерфейсу PCI Express 2.0.

Resizable BAR

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Продано 10 мільйонів копій ігор серії Ori

Moon Studios похвалилася успіхами серії Ori. Це прекрасні атмосферні метроідванії про маленького лісового духа, який вивчає закутки чарівного лісу. Перша гра Ori and The Blind Forest вийшла у 2015 році, а друга Ori and the Will of the Wisps вийшла у 2020 році. Обидві гри можна назвати знаковими для свого жанру. Вони відомі, їх люблять критики та гравці. І, виявляється, у них також хороші продажі. Томас Малер, геймдизайнер Moon Studios, у своєму Twitter (X) зазначив, що загальний тираж серії вже сягнув 10 мільйонів. Для такого нішевого проєкту це величезний успіх.

Зараз Moon Studios працює над рольовим екшеном No Rest for the Wicked у стилі Diablo. Гра з'явиться у продажу вже 18 квітня.

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Чутки: процесори Intel Lunar Lake на 50% швидше за Meteor Lake-U за багатопотоковою продуктивністю

Цього року корпорація Intel випустить не тільки процесори Arrow Lake, але й Lunar Lake. Друге сімейство створюється з прицілом на максимальну енергоефективність та розраховане на використання у тонких та легких ноутбуках. Зразки новинок вже активно тестуються партнерами чипмейкера, завдяки чому з'явилася перша інформація щодо їх продуктивності.

Intel Lunar Lake
Зразок Intel Lunar Lake

Про головні особливості мобільних процесорів Intel Lunar Lake ми розповідали в окремому матеріалі. Ці CPU використовуватимуть багаточипове компонування з дизайном MoP (Memory on Package), тобто по сусідству будуть розпаяні мікросхеми оперативної пам'яті LPDDR5X. Вони отримають вісім x86-ядер (по чотири P-ядра Lion Cove та E-ядра Skymont), блок NPU 4.0 для прискорення операцій машинного навчання та вбудовану графіку покоління Battlemage на 8 Xe-ядер.

Lunar Lake

Якщо вірити неофіційним джерелам, процесори Intel Lunar Lake при роботі в 17-ватному режимі запропонують на 50% більшу продуктивність x86-ядер щодо 15-ватного Meteor Lake-U. Йдеться про бенчмарки на кшталт Cinebench R23 і Geekbench 5. Додамо, що CPU Meteor Lake-U мають максимум 12-ядерну/14-потокову конфігурацію (2P+8E+2LP), тоді як Lunar Lake, за доступною інформацією, будуть повністю позбавлені Hyper-Threading, тобто отримають 8 ядер/8 потоків.

Більше подробиць про мобільну платформу Intel Lunar Lake стане відомо у другій половині цього року.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Steam підкорює позначку у 35 мільйонів одночасних користувачів

Ігровий сервіс Steam щороку приваблює все більше користувачів. Це головний майданчик для покупок ігор та спілкування комп'ютерних гравців. І тепер Steam здобув черговий рекорд популярності. На вихідних у Steam одночасно було 35,38 мільйона гравців. З них одночасно грали понад 11 мільйонів користувачів.

Зараз перша трійка найпопулярніших ігор виглядає таким чином — Counter-Strike 2, Dota 2 і Helldivers 2. Четверте місце за кількістю користувачів раптово зайняв комплект розробки Source SDK Base 2007. Далі у списку найпопулярніших йдуть Baldur’s Gate 3, PUBG: Battlegrounds, Apex legends та Last Epoch. А ось нещодавній феномен Palworld вже вилетів із першої десятки.