Crucial запропонує 12-гігабайтні модулі DDR5 формату SO-DIMM

В той час, коли виробники ОЗП готуються вивести на ринок 64-гігабайтні модулі DDR5, Micron Technology вирішила доповнити асортимент рішень формату SO-DIMM. Без зайвого шуму компанія представила під брендом Crucial 12-гігабайтні модулі оперативної пам'яті DDR5 для ноутбуків та міні-комп'ютерів.

Crucial

Нагадаємо, оперативна пам'ять DDR5 дебютувала у вигляді 8-, 16- та 32-гігабайтних модулів. Через деякий час було налагоджено випуск так званих «небінарних» планок обсягом 24 і 48 Гбайт. В найближчому майбутньому асортимент оперативної пам'яті для ПК буде розширено за рахунок 64-гігабайтних модулів DDR5 та наборів на їх основі.

Вищезгадані 12-гігабайтні планки SO-DIMM DDR5 були помічені в онлайн-магазині Amazon. Для новинок характерний штатний режим роботи DDR5-5600. Вони будуть доступні як у вигляді окремого модуля, так і набору двох таких планок. Офіційний старт продажу заплановано на 31 березня.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Минулого кварталу Intel поставила 50 мільйонів процесорів для ПК та ноутбуків

Аналітична компанія Canalys поділилася власною інформацією про стан ринку процесорів для ПК та ноутбуків в останньому кварталі минулого року. Беззмінним лідером цього сегменту залишається корпорація Intel. Минулого кварталу вона відвантажила 50 мільйонів процесорів, показавши 3% приріст поставок щодо аналогічного періоду минулого року. Ринкова частка Intel за підсумками кварталу становить 78%.

Intel Meteor Lake
Intel Meteor Lake

AMD тим часом поставила вісім мільйонів процесорів для персональних комп'ютерів та ноутбуків (-1% порівняно з IV кварталом 2022-го), а корпорація Apple, яка вже повністю перейшла на чипи власної розробки — шість мільйонів (-4% щодо 2022 року). ARM-процесори інших вендорів поки не мають високої популярності, але, можливо, ситуація зміниться з виходом Snapdragon X Elite.

CPU

Canalys також наводить інформацію щодо уподобань компаній-виробників ПК та ноутбуків при закупівлі процесорів для своїх пристроїв. Наприклад, основними замовниками CPU Intel минулого кварталу стали Lenovo, HP і Dell, а найбільше рішень AMD придбали Lenovo та HP.

CPU

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Microsoft випускає Agility SDK з новими функціями Work Graphs API

Компанія Microsoft продемонструє на конференції GDC кілька важливих інновацій. Вже відомо про API DirectSR Super Resolution як універсальний інтерфейс для впровадження різних методів апскейлінгу. Наразі представлена нова версія комплекту розробників Agility SDK 1.613 з важливими нововведеннями. У ньому з'явилася підтримка Shader Model 6.8 та Work Graphs API. А практична демонстрація нових функцій та можливостей, які вони забезпечують, пройде вже в рамках GDC.

D3D12 Work Graphs дозволяє краще керувати ресурсами GPU для повного розкриття обчислювального потенціалу. Це набір гнучких можливостей для контролю та управління доступними ресурсами для нестандартних алгоритмів. З Work Graphs можна ефективніше організувати роботу різних обчислювальних операцій та синхронізувати їх роботу. Підтримка нових функцій Work Graphs вже забезпечена у нових драйверах AMD та Nvidia.

Оновлена Shader Model пропонує нові функції Start Vertex/Instance Location, Wave Size Range та Expanded Comparison Sampling для кросплатформових шейдерів. GPU Unload Heaps дозволяє швидко копіювати дані з CPU в GPU за допомогою функцій Resizable BAR.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Чутки: Sony незабаром анонсує The Last of Us Part II Remastered для PC

У січні поточного року на консолі PlayStation 5 вийшло перевидання The Last of Us Part II. Оновлена версія отримала покращену графіку, коментарі розробників, новий гітарний режим та багато інших дрібних змін. Найвагомішим доповненням став ігровий режим No Return, де потрібно виживати на рівнях-аренах, збирати лут та прокачувати персонажів. Відомо, що Sony зараз практично всі свої ігри портує на PC, питання лише у термінах появи відповідної версії.

Інсайдер Silknigth стверджує, що анонс The Last of Us Part II Remastered відбудеться найближчим часом. Офіційний анонс очікується наступного місяця, але точна дата релізу поки що невідома. Між датою анонсу та датою виходу пройде більше часу, ніж зазвичай. З останніх великих ігор Sony можна згадати Horizon Forbidden West Complete Edition — версію для PC анонсували у вересні, а реліз відбудеться лише 21 березня. Ймовірно, The Last of Us Part II Remastered ми побачимо не раніше кінця поточного року.

Обговорити в форумі (коментарів: 63)

Прискорювач обчислень Intel Gaudi 2 швидший за Nvidia H100 в Stable Diffusion

Компанія Nvidia є лідером на ринку обчислювального обладнання штучного інтелекту. «Зелена» корпорація заробляє мільярди, а нові пристрої відвантажуються тоннами. При цьому альтернативні рішення є як в AMD, так і в Intel. Остання пропонує потужний прискорювач обчислень Gaudi 2, про який мало чутно в новинах, але він має високий потенціал. Компанія Stability AI, яка розробляє відомий ШІ Stable Diffusion, поділилася своїми тестами Intel Gaudi 2 та Nvidia H100. І раптово виявилося, що прискорювач Intel забезпечує кращі результати.

В обчисленнях для нової моделі Stable Diffusion 3 прискорювач Intel Gaudi 2 показав виняткові результати. Для тестування запускалася модель із двома мільярдами параметрів на двох вузлах по 16 прискорювачів. Виявилося, що конфігурація Gaudi 2 забезпечує обробку зображень на 56% швидше! А якщо порівнювати зі старішими Nvidia A100, то різниця у 2,4 раза!

Також наведені результати обчислень моделі Stable Beluga 2.5 з 70 мільярдами параметрів на базі моделі LLaMA 2. Без додаткових операцій та оптимізацій при управлінні PyTorch конфігурація з 256 прискорювачів Gaudi 2 забезпечує середню пропускну здатність 116777 токенів на секунду, що на 28% краще за A100.

Пристрій Intel Gaudi 2 базується на потужному чипі власної архітектури. Відомо, що він орієнтований на гетерогенні обчислення, оснащений 24 великими тензорними ядрами, має 48 МБ SRAM та 96 гігабайтів пам'яті HBM2e, плюс 24 інтегрованих Gigabit Ethernet. Великий обсяг пам'яті може бути одним із факторів, що визначили успіх Gaudi 2 у тестах. Оригінальний прискорювач Nvidia H100 оснащений 80 гігабайтами, а цього вже замало для великих моделей ШІ. Але треба пам'ятати, що зелений гігант уже анонсував H200 зі 141 ГБ пам'яті HBM3e.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Продажі Monster Hunter: World сягнули 25 мільйонів копій

Capcom поділилася новими успіхами Monster Hunter: World. Це надзвичайно успішна гра про полювання на великих монстрів у гарних локаціях з підтримкою однокористувацького та кооперативного режимів. Оригінальна гра стартувала у 2018 році, а пізніше вийшло доповнення Iceborne.

Monster Hunter: World мала величезну популярність на старті й продовжує залучати нових гравців. Загальні продажі гри на всіх платформах досягли значної позначки у 25 мільйонів копій. А загальні продажі серії Monster Hunter на кінець 2023 року сягнули 97 мільйонів копій. Monster Hunter: World є найуспішнішою грою Capcom, яка за продажами обганяє найкращі ігри серії Resident Evil. Нещодавно компанія представила продовження під назвою Monster Hunter Wilds, реліз якого заплановано на 2025 рік. Деталей про майбутню гру поки що немає.

Зазначимо, що зараз у Steam проходить великий розпродаж ігор Capcom, і базове видання Monster Hunter: World продається зі знижкою у 67%.

Джерело:
Gematsu