Системні плати MSI дозволять збільшити максимальну частоту Core i9-14900KS до 6,4 ГГц

Вихід флагманського процесора Intel Core i9-14900KS не залишиться поза увагою виробників материнських плат. У нових прошивках UEFI вони не тільки реалізували його підтримку, але й подбали про додаткові функції. Наприклад, компанія MSI дозволить з легкістю збільшити максимальну частоту нового флагмана LGA1700.

Core i9-14900KS

У налаштуваннях системних плат MSI Z790 передбачено відповідну опцію. При її активації максимальна частота P-ядер у складі Core i9-14900KS зросте до 6,4 ГГц, а за багатопотокового навантаження вони функціонуватимуть на 5,9 ГГц. Нагадаємо, що «з коробки» цей процесор може підкорити максимум 6,2 ГГц на двох P-ядрах. Аналогічна функція вже була доступна для інших чипів K-серії, щоправда, максимальні частоти були нижчими.

Core i9-14900KS

Офіційний реліз Intel Core i9-14900KS, згідно з доступною інформацією, відбудеться вже завтра, а його рекомендована ціна складе 749 доларів. Цей процесор працюватиме з випущеними раніше платами LGA1700 за умови оновлення прошивки UEFI та є лебединою піснею цієї платформи. В другій половині року Intel представить чипи Arrow Lake-S у конструктивному виконанні LGA1851.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 38)

В Європі відеокарти GeForce RTX 40 Super вже доступні дешевше за рекомендовану ціну

У січні корпорація Nvidia вивела на ринок три нові відеокарти: GeForce RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super та RTX 4070 Super. З моменту релізу цих 3D-прискорювачів минуло менш ніж два місяці, але партнери «зеленої» компанії вже пропонують їх з істотними знижками. Як підкреслює редакція ComputerBase, у Німеччині всі три новинки вже можна придбати дешевше за рекомендовану ціну.

GeForce RTX 40 Super

Станом на 12 березня модель GeForce RTX 4070 Super доступна за ціною від 589 євро, а за GeForce RTX 4070 Ti Super й RTX 4080 Super німецьким геймерам доведеться викласти від 840 і 1092 євро. Звертаємо увагу, що рекомендована ціна цих відеокарт для європейського ринку становить від €659, €889 та €1109 відповідно. З нашими оглядами 3D-прискорювачів можна ознайомитись за посиланнями у першому абзаці.

GeForce RTX 40 Super

Що стосується українських магазинів, то найдешевша GeForce RTX 4070 Super нині коштує приблизно 27-28 тисяч гривень, ціни на GeForce RTX 4070 Ti Super починаються з позначки 36-37 тис. грн, а на GeForce RTX 4080 Super — із 47-48 тисяч гривень.

Джерела:
ComputerBase
VideoCardz

 
Обговорити в форумі (коментарів: 62)

Відбувся реліз Contra: Operation Galuga

Konami випустила гру Contra: Operation Galuga, яка стала новою главою у легендарній серії. Це переосмислення класичних двовимірних екшенів 80-х років із сучасною графікою та звуком, новими рівнями, ворогами та босами. У Contra: Operation Galuga також оновлено систему зброї. Грати можна одному або в компанії до чотирьох гравців у сюжетному режимі.

На честь виходу гри представлений новий трейлер, у якому показано, як змінилася відроджена Contra. Це короткий, але бадьорий ролик з нарізкою бойових сцен та битв з босами.

Contra: Operation Galuga доступна на консолях Nintendo Switch, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S та Xbox One. Також гра вийшла на PC у сервісі Steam. Перші відгуки позитивні. Гравці називають Contra: Operation Galuga відмінним рімейком, що дає потужний заряд ностальгії.

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Майнери звернули увагу на топові процесори AMD Ryzen

В останні місяці спостерігається стрімке зростання курсу не лише Bitcoin, але й багатьох інших криптовалют (альткоїнів). На щастя для ПК-ентузіастів та геймерів, прибутковість майнінгу на відеокартах після переходу Ethereum на модель Proof-of-Stake (PoS) залишається порівняно низькою. За таких умов майнери звернули увагу на інший компонент персональних комп'ютерів — центральний процесор.

AMD Ryzen

Як відзначають закордонні колеги, на сьогодні один процесор AMD Ryzen 9 7950X може щодня приносити власнику близько трьох доларів. Це приблизно вдвічі більше за показник потужних відеокарт на кшталт GeForce RTX 4080 Super або Radeon RX 7900 XTX.

На їхню думку, саме майнери можуть бути однією з причин зникнення Ryzen 9 7950X із полиць деяких магазинів. Високу ефективність майнінгу QBIC цим процесорам забезпечує підтримка інструкцій AVX-512. Чипи AMD Ryzen покоління Zen 3, зокрема Ryzen 9 5950X, справляються із цим завданням гірше, а Intel відмовилась від підтримки AVX-512 ще в процесорах Core 12-го покоління (Alder Lake).

AMD Ryzen

Джерела:
VideoCardz
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 58)

В Україні стартували продажі корпусу ASUS ProArt PA602

Компанія ASUS офіційно повідомила про старт продажів нового корпуса серії ProArt. Це стильна модель ProArt PA602, яка поєднує ефектний дизайн, високу ефективність та великий внутрішній простір.

Конструкція ProArt PA602 покликана забезпечити найкраще комплексне охолодження. Передня панель має відкриту решітку з широкими вентиляційними отворами 15,5 мм та пористістю 45%. Попереду встановлені два вентилятори розмірами 200x38 мм для максимального всмоктування повітря. Вони працюють в діапазоні 300-1000 об/хв, створюючи повітряний потік до 190,2 CFM. Дефлектори усередині корпусу спрямовують повітря в найбільш гарячі місця вашої системи для кращого охолодження — це додаткова панель уздовж переднього краю материнської плати та нахилена панель кожуха БЖ.

Габарити корпусу 593x560x245 мм при масі 15,8 кг. Великий внутрішній простір спрощує процес збирання ПК. Можливе встановлення материнських плат ATX та E-ATX. Підтримуються процесорні кулери висотою до 190 мм, а зверху можливий монтаж радіатора системи рідинного охолодження типорозміром до 420 мм. Підтримуються відеокарти завдовжки 450 мм, і для них є регульована опора.

ProArt PA602 дає користувачам можливість для встановлення до восьми 2,5-дюймових твердотілих накопичувачів. Для чотирьох відсіків передбачено сумісність із 3,5-дюймовими жорсткими дисками.

ProArt PA602 зводить до мінімуму потребу в інструментах для розбору та обслуговування ПК. Бічні панелі знімаються натисканням однієї клавіші. А карти розширення встановлюються без викрутки з використанням ексклюзивного механізму фіксації ASUS. Також треба відзначити оснащення пиловими фільтрами на передній, верхній і нижній панелях.

Всі ці особливості поєднуються з унікальним візуальним дизайном. А бічна панель із загартованого скла дозволяє ближче спостерігати за компонентами свого ПК. При цьому корпус не має додаткової RGB-ілюмінації, і навіть бічне скло тоноване — щоб ніщо не відволікало вас від робочого процесу.

ASUS ProArt PA602 можна придбати в Україні за ціною 9999 грн.

 
Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Seasonic підготувала покращені кабелі живлення 12VHPWR

Seasonic анонсувала вихід оновлених кабелів живлення для відеокарт GeForce RTX 40-ї серії. У них використовується покращений конектор 12VHPWR, відомий як 12V-2x6, причому компанія підготувала варіанти з роз'ємом під кутом 90 градусів. Це спростить прокладку кабелю та, наприклад, позбавить необхідності використовувати фен для волосся.

12VHWPR

Вищезгадані кабелі сумісні із блоками живлення Seasonic номіналом від 650 Вт. Йдеться як про сучасні пристрої стандарту ATX 3.0, так і про старі моделі, у яких з боку БЖ знаходяться два 8-контактні роз'єми. З особливостей новинок можна відзначити використання дротів 16 AWG та підтримку відеокарт з енергоспоживанням до 600 Вт. Для самого роз'єму 12V-2x6 заявлено ресурс 50 циклів підключення/відключення, що є типовим показником.

12VHWPR

Рекомендовані ціни на кабелі Seasonic 12V-2x6 будуть оголошені пізніше.

Джерела:
Seasonic
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Анонсована гра Nobody Wants to Die в стилістиці фантастичного нуару

Critical Hit Games та Plaion представили перший трейлер нової гри Nobody Wants to Die. Це детективна історія у нуарному стилі, яка розвивається у майбутньому. Тому у гри незвичайний дизайн, що поєднує кіберпанк та ретро-стиль.

Гра занурює нас у похмурий світ Нью-Йорка 2329 року. Детектив Джеймс Карр разом із юною помічницею намагається спіймати серійного вбивцю, принагідно розкриваючи таємниці міської еліти. Герої будуть використовувати особливі аугментації, які дозволяють реконструювати місце злочину та відмотувати час. Це інтерактивна сюжетна історія з видом від першої особи. Гра створюється на рушії Unreal Engine 5.

Конкретна дата релізу не заявлена, але розробники планують випустити гру цього року. Nobody Wants to Die вийде на PC, Xbox Series X|S та PlayStation 5.

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Вийшла нова версія AIDA64 із підтримкою моніторингу 12VHPWR

Доступна оновлена версія утиліти AIDA64 за номером 7.20. Раніше вона отримала повну підтримку відеокарт GeForce RTX 40 Super, а тепер у ній з'явилися покращені можливості моніторингу датчиків для всіх відеокарт серії GeForce RTX 30 та RTX 40.

У тому числі йдеться про моніторинг датчика енергоспоживання для роз'єму живлення 12VHPWR. Ось тільки ця функція працює лише в платній версії. Моніторинг 12VHPWR також працює у безплатних утилітах GPU-Z та HWiNFO.

Також у новій версії AIDA64 додано повноцінний моніторинг відеокарти AMD Radeon RX 7600 XT. З'явилася підтримка датчиків кулерів NZXT Kraken та 2023 Kraken Elite. Поліпшено підтримку деяких материнських плат. Додано підтримку нових процесорів Intel Arrow Lake та Lunar Lake. У програми з'явилася темна тема для інтерфейсу, що потішить шанувальників такого візуального стилю.

Завантажити останню версію AIDA64 можна з офіційного сайту.

Обговорити в форумі (коментарів: 7)