Intel Core i9-14900KS допоміг оновити світовий рекорд частоти процесора — понад 9,1 ГГц

Майстри спортивного розгону вже деякий час експериментують із процесором Intel Core i9-14900KS — новим флагманом платформи LGA1700. Зокрема, шведський гуру Йон «elmor» Сандстрем (Jon Sandström) разом з оверклокерською командою ASUS встановив новий світовий рекорд частоти процесора. Під час екстремальної бенч-сесії йому вдалося «розкочегарити» новинку до 9117,75 МГц!

ASUS ROG Maximus Z790 Apex Encore

Південнокорейський оверклокер Safedisk в той самий час відзначився одразу в трьох дисциплінах: PiFast, SuperPi 1M та PYPrime 32B. Його бенч-стенд на базі Core i9-14900KS завершив ці бенчмарки всього за 6,79 с, 3,768 с та 97,596 секунди відповідно. Обидва ентузіасти використовували системні плати ASUS ROG Maximus Z790 Apex Encore. Доречі, з нашим оглядом цієї матплати можна ознайомитись за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Apple запустить гарнітуру Vision Pro у нових регіонах

На початку лютого компанія Apple запустила у продаж свій новий продукт — гарнітуру змішаної реальності Vision Pro. Це не перший подібний пристрій на ринку, але Apple вкотре вдалося представити передовий технічний продукт зі стильним дизайном, потужною «начинкою» та зручним інтерфейсом.

Apple Vision Pro швидко набирає популярності. Всі ми бачили кумедні ролики про людей, які гуляють містом, торговими центрами та іншими місцями в Vision Pro. І це перший пристрій такого класу, який може стати масовим. Хоча вартість у 3499 доларів поки що є основним бар'єром для популяризації гаджета.

Поки що гарнітура офіційно продається тільки на території США. Але найближчим часом можуть стартувати продажі в інших країнах. Згідно з неофіційною інформацією для операційної системи VisionOS готується оновлення з підтримкою нових мов:

  • традиційна китайська;
  • китайська спрощена;
  • англійська (Австралія);
  • англійська (Канада);
  • англійська (Японія);
  • англійська (Сінгапур);
  • англійська (Велика Британія);
  • французька (Канада);
  • французька (Франція);
  • німецька (Німеччина);
  • японська.
  • корейська.

Це натякає на офіційний запуск Apple Vision Pro у Китаї, Австралії, Канаді, Франції, Німеччині, Японії, Сінгапурі, Великій Британії та у Південній Кореї. Відомо, що в рамках попередніх замовлень Apple вже продала 200 тисяч таких пристроїв. Деякі аналітики передбачали загальні продажі від 500 до 800 тисяч штук у 2024 році. З виходом на нові ринки ці прогнози можуть бути переглянуті у бік збільшення.

Також відомо, що головний конкурент Samsung вже працює над своєю відповіддю на Vision Pro, плануючи до кінця року представити аналогічний пристрій.

Джерело:
Wccftech

 
Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Відбувся реліз флагманського процесора Intel Core i9-14900KS. У перших тестах він поступається топовим AMD Ryzen

Сьогодні модельний ряд процесорів Intel Core 14-го покоління офіційно поповнився чипом Core i9-14900KS. Він є топовим рішенням для платформи LGA1700 та стане доступним для покупки вже сьогодні за рекомендованою ціною 689 доларів. Intel із гордістю називає новинку найшвидшим у світі процесором для десктопів.

Intel Core i9-14900KS

Специфікації Core i9-14900KS не є таємницею для наших постійних читачів. Це добірна версія Core i9-14900K зі збільшеними тактовими частотами. У режимі Thermal Velocity Boost два P-ядра зможуть підкорити позначку 6,2 ГГц, а максимальний показник для E-ядер становить 4,5 ГГц (проти 6,0 та 4,4 ГГц у попередника).

Разом із тактовими частотами у новинки виріс показник Processor Base Power — зі 125 до 150 Вт. В іншому Core i9-14900KS повторює попередника, пропонуючи 24 ядра/32 потоки, 36 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня, графіку UHD Graphics 770 та контролер пам'яті DDR4-3200/DDR5-5600. Використовувати його можна разом із платами на чипсетах Z690 та Z790.

Intel Core i9-14900KS

Як показують незалежні випробування, Intel Core i9-14900KS пропонує невеликий приріст швидкодії щодо Core i9-14900K, при цьому назвати новинку найшвидшим процесором для десктопів не можна. У багатьох тестах він поступається топовим чипам Ryzen 7000-ї серії, а звання найкращого процесора для геймерів, як і раніше, належить Ryzen 7 7800X3D. Втім, деяку частину ПК-ентузіастів Core i9-14900KS, напевно, зацікавить.

Intel Core i9-14900KSIntel Core i9-14900KS

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

Figure та OpenAI показали прототип людиноподібного робота зі штучним інтелектом

Компанія Figure у співпраці з OpenAI розробляє людиноподібного робота. Вперше стартап Figure презентував свого робота рік тому, а тепер їхній андроїд отримав штучний інтелект від OpenAI. Опубліковано відео, в якому робот спілкується з людиною, описує предмети на столі та взаємодіє з ними.

Робот Figure використовує штучний інтелект від OpenAI для обробки даних з зовнішніх датчиків та камер, для розуміння мови та для генерації мови. Також ШІ дозволяє роботу виконувати маніпуляції та точні дії за допомогою своїх рук. У ролику показано, як робот збирає сміття, передає яблуко і перекладає посуд за допомогою точних вправних рухів.

З моменту старту проєкту Figure їхній робот швидко вдосконалюється. Пів року тому андроїд упевнено став на ноги та почав виконувати автономні завдання. Два місяці тому з'явилися відео, як він вантажить ящики та справляється з кавомашиною. Тепер його рухи ще точніші, а взаємодія з людиною вийшла на новий рівень.

За проєктом стоїть Бретт Едкок (Brett Adcock), який зібрав команду фахівців із Boston Dynamics, Tesla, Google DeepMind та Archer Aviation. Едкок заявляє амбітну мету: «Створити всесвітню модель ШІ, яка керуватиме роботами-гуманоїдами на рівні мільярдів одиниць». Відомо, що Figure вже має контракт з BMW на постачання гуманоїдних роботів для американського заводу в Південній Кароліні.

Джерело:
New Atlas

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

ASUS нагадала про підтримку до 256 Гбайт пам'яті DDR5 на масових платформах Intel та AMD

Найближчими місяцями на ринок надійдуть модулі оперативної пам'яті DDR5 місткістю 64 ГБ. Про їхню підготовку стало відомо ще минулого року, коли виробники материнських плат почали хвалитися можливістю встановлення до 256 Гбайт ОЗП на масових платформах Intel та AMD. На той час підтримка таких планок була реалізована у бета-версіях прошивок UEFI.

ASUS

ASUSTeK Computer вирішила проінформувати власників фірмових плат LGA1700 та AM5 про доступність до завантаження прошивок UEFI з підтримкою 64 ГБ модулів DDR5. На цю мить вендор випустив їх для більшості моделей з логікою Intel 600-/700-ї серії та AMD 600-ї серії. Завантажити свіжі версії UEFI можна на офіційному сайті ASUS. Залишається дочекатися широкої доступності 64-гігабайтних планок DDR5.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 41)

Ігрова презентація Summer Game Fest 2024 відбудеться у червні

Організатори заходу Summer Game Fest офіційно анонсували нову трансляцію. Вона традиційно пройде у червні, цього разу 7 числа. Summer Game Fest поступово стає заміною для закритої ігрової виставки E3. Саме на цій платформі проходять багато ігрових анонсів і показують нові трейлери. Це буде вже п'ята трансляція, а незмінним ведучим церемонії є Джефф Кілі.

Минулої Summer Game Fest показували Alan Wake 2, Final Fantasy VII Rebirth, Mortal Kombat 1, Spider-Man 2, Banishers: Ghosts of New Eden та багато інших ігор. Цього року захід обіцяє бути не менш насиченим та цікавим. Після офіційного закриття E3 минулого року Summer Game Fest може залучити ще більше учасників та ігрових компаній.

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Представлений величезний чип Cerebras WSE-3 з 900 тисячами ядер для обчислень ШІ

Cerebras Systems представила спеціалізований чип для обчислень штучного інтелекту, який належить до третього покоління чипів Cerebras. І це справжній напівпровідниковий «монстр» рекордного розміру. Чип Cerebras WSE-3 налічує 900 тисяч ядер та 4 трильйони транзисторів.

Чип WSE-3 (Wafer Scale Engine) є цільною кремнієвою пластиною загальною площею 46 225 мм², що в 57 разів більше, ніж у Nvidia H100. Виготовлено мегачип за 5-нм технологією TSMC. Такий мегачип оптимізований для навчання нейромереж зі складністю до 24 трлн параметрів. Його пікова продуктивність в ШІ-обчисленнях має сягати 125 петафлопс. У WSE-3 44 ГБ вбудованої пам'яті SRAM при пропускній здатності 21 петабайт на секунду. Також він може поставлятися у конфігурації з 1,5 ТБ, 12 ТБ або 1,2 ПБ зовнішньої пам'яті.

Зазначимо, що попередній чип Cerebras WSE-2 налічував лише 2,6 трильйона транзисторів, 400 тисяч ядер та був оснащений меншим обсягом пам'яті.

Вартість WSE-3 не озвучена, але можна припустити, що вона буде набагато вищою за спеціалізовані прискорювачі Nvidia H100, які продаються в середньому по 30 тисяч доларів.

Також Cerebras Systems анонсувала суперкомп'ютер CS-3 AI, який може навчати моделі в 10 разів більші за GPT-4 і Gemini. Суперкомп'ютер CS-3 AI призначений для корпоративних та «гіпермасштабних» користувачів, забезпечуючи набагато вищу продуктивність у порівнянні з будь-якими сучасними графічними процесорами. Відомо, що 64 системи CS-3 будуть використовуватись у суперкомп'ютері Condor Galaxy 3, який забезпечить продуктивність ШІ на рівні 8 екзафлопс.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Анонсовано гру Open за мотивами «Першому гравцю приготуватися»

Readyverse Studios анонсувала гру Open та представила перший трейлер. Проєкт створюється за мотивами відомого кінофільму та книги «Першому гравцю приготуватися», причому автор літературного першоджерела співпрацює з розробниками. Проєкт поєднує ігрові технології та вебтехнології Web3. У розробці допомагає Walker Labs.

Поки що не зрозуміло, чим буде Open. Ця якась багатожанрова імерсивна платформа, метавсесвіт AAA-рівня та багаторежимна королівська битва. Обіцяна мультибіомність та «мульти-IP». Опис звучить пафосно, але жодного реального кадру ігрового процесу нам не показали.

Є підозра, що на нас чекає стандартний Battle Royale з платними скінами. І вся унікальність гри полягатиме в тому, що гравець зможе приміряти скін персонажа з якоїсь відомої франшизи. Але, можливо, автори зможуть здивувати чимось незвичайним.

Джерело:
Forbes

Обговорити в форумі (коментарів: 10)