Baldur's Gate 3 очолила рейтинг найпопулярніших ігор на Steam Deck за останній рік

В рамках весняного розпродажу Steam компанія Valve оприлюднила рейтинг найпопулярніших ігор серед власників Steam Deck. Нагадуємо, що з дня релізу портативної ігрової системи пройшло вже понад два роки. До опублікованого рейтингу увійшла сотня найпопулярніших ігор на Steam Deck за період з березня 2023 року до березня 2024-го. Список відсортовано за щоденною кількістю активних гравців.

Steam Deck

«Минуло приблизно два роки від випуску Steam Deck і ми подумали, що варто було б згадати ігри, в які найбільше грали впродовж другого року! Від нових продуктів до старих улюбленців і від AAA до інді — це 100 найпопулярніших ігор (за найбільшою щоденною кількістю гравців) у період із березня 2023 року до березня 2024 року незалежно від стану сумісності», — розповідає Valve.

До десятки найпопулярніших ігор на Steam Deck за останній рік потрапили Baldur's Gate 3, Vampire Survivors, Dave the Diver, Hogwarts Legacy, Elden Ring, Palworld, Cyberpunk 2077, Grand Theft Auto V, Stardew Valley та Red Dead Redemption 2. Як бачимо, власники грають як у казуальні, так і в досить вимогливі до «заліза» проєкти.

Steam Deck

Офіційний реліз Steam Deck відбувся у лютому 2022-го. В основі пристрою лежить однокристальна система AMD Van Gogh із чотирма x86-ядрами Zen 2 та графічним блоком RDNA 2-го покоління на 8 Compute Units. Пристрій оснащений дисплеєм з роздільною здатністю 1280x800 пікселів, 16 ГБ оперативної пам'яті LPDDR5-5500 та акумулятором на 40 Вт·год. Минулої осені вийшла версія з OLED-екраном.

 
Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Sony працює над власною технологією масштабування для PlayStation 5 Pro

Від неофіційних джерел продовжують надходити подробиці про ігрову консоль PlayStation 5 Pro. За останніми даними, Sony розробляє власну технологію масштабування зображення, відому як PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR). В її основу ляжуть алгоритми машинного навчання, що ставить PSSR в один ряд із Nvidia DLSS та Intel XeSS.

PlayStation 5
Однокристальна система PS5 з нанесеним рідким металом

Sony називає PlayStation Spectral Super Resolution версією TAAU (Temporal Anti Aliasing Upscale), покращеною за допомогою машинного навчання. Вона підтримуватиме динамічну роздільну здатність початкового зображення, HDR і не вимагатиме попереднього тренування нейромережі для окремих ігор. На масштабування кадру з 1080p до 2160p на графічному ядрі PS5 Pro у неї піде близько 2 мс. У майбутньому японці планують додаткові оптимізації та підтримку роздільної здатності до 8K.

PlayStation 5 Pro

У своїх документах Sony протиставляє PSSR технології AMD FSR 2. Фірмова технологія повинна забезпечити ту саму або навіть кращу якість масштабування щодо «червоного» аналога. На жаль, порівняти обидва методи можна буде лише після офіційної презентації PSSR та ігрової консолі PlayStation 5 Pro.

PlayStation 5 Pro

Доречі, про PlayStation 5 Pro. У конфіденційних документах Sony заявляє для неї продуктивність близько 67 Тфлопс в операціях FP16. З цього можна дійти висновку, що обчислювальна потужність новинки у завданнях FP32 знаходиться біля позначки 33,5 Тфлопс. У звичайної PlayStation 5 цей показник становить 10,3 Тфлопс.

PlayStation 5 Pro

Офіційна презентація PlayStation 5 Pro має відбутися у другій половині цього року.

Джерело:
VideoCardz

 
Обговорити в форумі (коментарів: 63)

ASUS представила низькопрофільну модифікацію GeForce RTX 3050 6GB

Лінійка відеокарт Nvidia Ampere у виконанні компанії ASUS поповнилася низькопрофільним варіантом GeForce RTX 3050 6GB. Пристрій отримав назву GeForce RTX 3050 LP BRK 6 GB та буде запропонований у версії як із заводським розгоном, так і без нього.

GeForce RTX 3050 6GB

Нагадаємо, основою 6-гігабайтної GeForce RTX 3050 послужив графічний процесор Nvidia GA107 у конфігурації з 2304 ядрами CUDA та 96-розрядним інтерфейсом пам'яті. Відеокарта використовує буфер GDDR6 із пропускною здатністю 168 Гбайт/с, а її паспортний рівень TGP становить всього 70 Вт. Завдяки невеликим «апетитам» вона обходиться без додаткового роз'єму живлення.

GeForce RTX 3050 6GB

ASUS GeForce RTX 3050 LP BRK 6 GB займе в системному блоці два слоти розширення. Вона отримала систему охолодження з алюмінієвим радіатором парою невеликих вентиляторів на подвійному шарикопідшипнику. Частотна формула GPU має вигляд 1042/1470 МГц (Base/Boost Clock) або 1042/1507 МГц у варіанті OC Edition. Для виведення зображення можна скористатися інтерфейсами HDMI 2.1, DisplayPort 1.4a та DVI-D.

GeForce RTX 3050 6GB

Щодо рекомендованої ціни відеокарти ASUS GeForce RTX 3050 LP BRK 6 GB на цю мить інформації не надходило.

Джерела:
ASUS
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

Трасування променів з'явиться у Diablo IV до кінця березня

Напередодні старту конференції GDC 2024 корпорація Nvidia вирішила нагадати про нові ігри з підтримкою фірмових технологій та ефектів на базі трасування променів. Зокрема, новий патч для Portal RTX додав підтримку DLSS 3.5, включно з механізмом Ray Reconstruction, та RTX IO, а 26 березня Diablo IV отримає оновлення з трасуванням променів. До того ж цього тижня технологія Nvidia DLSS 3 з'явилася в Sengoku Dynasty.

Diablo IV

Якщо говорити про ігри, що знаходяться в розробці, то фірмові технології «зелених» будуть доступні у Black Myth: Wukong та Star Wars Outlaws. Для першої заявлено трасування шляху та DLSS 3.5, а другий проєкт отримає просунуті ефекти з трасуванням променів, DLSS 3 та Reflex.

Трасування шляху та технологія DLSS 3.5 з механізмом Ray Reconstruction незабаром з'являться у королівській битві Naraka: Bladepoint, а рольовий екшен The First Berserker: Khazan отримає підтримку DLSS 3 та Reflex у день релізу. Додамо, що в цей час технології з набору Nvidia RTX підтримують понад 500 ігор та програм.

Джерело:
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 221)

Функція Intel Application Optimization отримала підтримку ще 12 ігор

Разом із релізом флагманського процесора Core i9-14900KS корпорація Intel випустила нові профілі для функції Application Optimization (APO). Вона, нагадаємо, відповідає за ефективніший розподіл ресурсів процесора і допомагає покращити ігрову продуктивність. Спочатку APO була доступна тільки в Rainbow Six: Siege та Metro Exodus, а тепер її можна використовувати ще в дюжині проєктів.

Intel APO

Функція Intel APO розрахована насамперед на власників топових процесорів Core 14-го покоління, причому як настільних, так і мобільних CPU HX-серії. Як і було обіцяно, цю функцію тепер можна використовувати з чипами Core 12-/13-го покоління, щоправда, тут йдеться про обмежену підтримку. Режим Advanced Mode також дозволяє активувати APO у непідтримуваних іграх, однак користувачі можуть зіткнутися як з покращенням, так і падінням продуктивності. Офіційні профілі Intel APO доступні для наступних проєктів:

  • Final Fantasy XIV;
  • Red Dead Redemption 2;
  • World of Tanks;
  • Dreams Three Kingdoms 2;
  • F1 22;
  • Guardians of the Galaxy;
  • Rainbow 6 Siege;
  • Serious Sam 4;
  • Strange Brigade;
  • Watch Dog Legion;
  • Metro Exodus;
  • World War Z;
  • Dirt 5;
  • World of Warcraft.

Завантажити програму Intel Application Optimization можна за посиланням у першому абзаці.

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

У Steam розпочався весняний розпродаж

Компанія Valve запустила новий розпродаж в ігровому магазині Steam. Це традиційно головний захід для ПК-геймерів, котрі хочуть придбати щось нове для своєї ігрової бібліотеки.

На розпродажі пропонується багато нових та старих ігор зі значними знижками. Серед найкращих пропозицій Hogwarts Legacy, Ghostrunner 2, Dying Light 2 Stay Human та Diablo IV за пів ціни. RoboCop: Rogue City та Mortal Kombat 1 продаються на 40% дешевше початкової вартості, на Starfield діє знижка 33%. Також діє багато інших цікавих пропозицій.

Весняний розпродаж триватиме до 21 березня.

Обговорити в форумі (коментарів: 41)

В Epic Games Store дарують Deus Ex: Mankind Divided

Після тривалого затишшя в Epic Games Store нарешті запустили нову роздачу. Цього разу користувачам сервісу дарують гру Deus Ex: Mankind Divided. Це чудовий рольовий бойовик 2016 року, який добре грається та непогано виглядає навіть на тлі сучасних ігор. Якщо ви раніше з якоїсь причини пропустили гру, у вас є привід виправити це. Хоча знайомство із відродженою серією, звичайно, краще починати з більш ранньої Deus Ex: Human Revolution. Також зазначимо, що безплатна пропозиція стосується лише базової версії Deus Ex: Mankind Divided, а доповнення продаються за повну вартість. Також можна безплатно отримати двовимірну інді-головоломку The Bridge.

Пропозиція актуальна до 21 березня.

Обговорити в форумі (коментарів: 23)