iBase представила першу материнську плату для платформи Intel LGA1851

Про наміри корпорації Intel випустити платформу LGA1851 відомо вже деякий час. Партнери процесорного гіганта, зокрема виробники систем охолодження, не приховують її реліз, вказуючи підтримку майбутнього сокету в описі нових CPU-кулерів. Компанія iBase, що спеціалізується на випуску промислових і вбудованих рішень, тим часом анонсувала першу материнську плату LGA1851.

LGA1851

Що цікаво, модель iBase MI1002 офіційно призначена для процесорів Meteor Lake-PS у конструктивному виконанні LGA1851. Від планів щодо випуску десктопних CPU Meteor Lake корпорація Intel, якщо вірити неофіційним джерелам, відмовилася ще у 2022-2023 роках. Замість них разом з платформою LGA1851 вийде сімейство Arrow Lake-S, яке сформує лінійку десктопних чипів Core Ultra 200. Але, судячи з усього, в деяких сегментах ринку «настільні» процесори Meteor Lake все ж таки залишаться.

Якщо говорити про саму плату MI1002, то вона виконана у форматі Mini-ITX, оснащена двома роз'ємами під модулі SO-DIMM DDR5, 2,5-гігабітним мережевим інтерфейсом, слотом PCI-E x4 і трьома роз'ємами M.2. Також варто відзначити два порти SATA 6 Гбіт/с і чотири COM-порти. Інакше кажучи, цілком типове оснащення для індустріальної материнської плати.

LGA1851

Офіційний реліз платформи Intel LGA1851 заплановано на другу половину цього року.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

AMD розблокувала розгін пам'яті у Radeon RX 7900 GRE

На початку року компанія AMD вивела на міжнародний ринок Radeon RX 7900 GRE. Раніше така відеокарта продавалася лише у Китаї. Вона мала певний успіх завдяки гарному поєднанню ціни та високої продуктивності.

В основі Radeon RX 7900 GRE урізаний чип Navi 31 з 256-бітною шиною та 16 гігабайтами пам'яті при дуже низькій ефективній частоті 18 ГГц. Radeon RX 7900 GRE має хороший теоретичний потенціал для розгону, ось тільки все впиралося в обмеження по розгону пам'яті. Це могло бути зроблено навмисно, щоб досвідчені користувачі не купували Radeon RX 7900 GRE замість дорожчої Radeon RX 7900 XT. Хоча сама AMD посилалася на неправильні параметри пам'яті. Теоретично виправлення могло вимагати оновлення VBIOS для кожної відеокарти цієї серії. Але AMD розв'язала проблему, випустивши новий драйвер.

Редакція TechPowerUp виявила, що в драйвері AMD версії 24.3.1 знято обмеження щодо частоти пам'яті для Radeon RX 7900 GRE. Розгін перевірено в огляді відеокарти PowerColor RX 7900 GRE Hellhound. Новий ліміт розгону пам'яті GDDR6 становить 3000 МГц (ефективні 24 Гбіт/с), раніше він становив 2316 МГц (18,5 Гбіт/с). З новим драйвером відеокарту PowerColor вдалося розігнати по пам'яті до 2604 МГц (20 Гбіт/с). З рахуванням нових можливостей загальний приріст продуктивності при розгоні становив значні 15%.

З таким серйозним розгоном Radeon RX 7900 GRE впритул підбирається до рівня продуктивності Radeon RX 7900 XT. І це робить Radeon RX 7900 GRE ще привабливішим для кінцевого покупця.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 58)

Технологія AMD FSR 2.2.2 стане базовою для API Microsoft DirectSR

На конференції розробників GDC 2024 представники Microsoft офіційно анонсували API DirectSR (Direct SuperResolution) для простішої інтеграції сучасних технологій масштабування. Про особливості DirectSR у рамках спеціальної презентації розповів Шон Харгривз (Shawn Hargreaves), менеджер з розробки Microsoft Direct3D.

Апскейлінг вже став невід'ємною частиною сучасних ігор. І розробникам доводиться додавати кілька методів, щоб охопити всю аудиторію і надати користувачам вибір, залежно від їх устаткування. Для цього створювався програмний інтерфейс DirectSR, який стане частиною API DirectX. DirectSR пропонуватиме стандартизовані інтегровані варіанти та специфічні методи масштабування для конкретних GPU/NPU.

Оскільки технологія AMD FidelityFX Super Resolution 2 спочатку була написана як універсальна шейдерна програма для будь-яких відеокарт, що підтримують Compute Shader 6.2, Microsoft інтегрувала AMD FSR 2 як базовий варіант у середовище DirectSR. Це дозволить запускати програми з використанням FSR 2.2.2 без написання спеціального коду. Тому в майбутньому застосування масштабування AMD FSR 2 може стати повсюдним.

API DirectSR також спростить задачу з інтеграції DLSS. Розробники зможуть увімкнути алгоритм Nvidia DLSS Super Resolution, підготувавши певні вхідні дані, наприклад, глибину кольору, вектори руху, експозицію тощо. DirectSR з'явиться в DirectX пізніше Work Graphs. Але попередню версію Agility SDK із підтримкою DirectSR випустять у найближчому майбутньому.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 67)

Опубліковано попередні специфікації серверних процесорів AMD EPYC Turin

Цього року компанія AMD виведе на ринок нове покоління серверних процесорів EPYC. Сімейство Turin для платформи Socket SP5 (LGA6096) буде представлене рішеннями як з архітектурою Zen 5, так і на базі Zen 5c. Характерною рисою останніх стане вражаюча кількість ядер. Офіційна презентація новинок вже не за горами, тому немає нічого дивного, що до Мережі потрапили їхні попередні характеристики.

AMD EPYC Turin

Відразу зазначимо, що в специфікаціях є деякі неточності. Наприклад, не вказується тип ядер для моделі EPYC 9745. У разі Zen 5 обсяг кеш-пам'яті L3 у неї становитиме 512 Мбайт, а при використанні чиплетів Zen 5c він виявиться вдвічі меншим. В іншому опублікована інформація виглядає цілком правдоподібно.

AMD EPYC TurinAMD EPYC Turin
Структура AMD Turin на базі Zen 5 та Zen 5c

Також варто додати, що у процесорів AMD Turin на базі Zen 5c теоретичний максимум становить 192 ядра та 384 МБ кеш-пам'яті L3. Тобто вказаний нижче EPYC 9865, можливо, не є топовим рішенням лінійки. Як і інші серверні чипи Socket SP5, представники сімейства Turin працюватимуть з оперативною пам'яттю DDR5 у 12-канальному режимі та запропонують 128 ліній інтерфейсу PCI-E 5.0. Паспортний рівень TDP сягає 500 Вт.

AMD EPYC Turin

Офіційний реліз серверних процесорів AMD Turin, згідно з доступною інформацією, відбудеться у другій половині цього року.

Джерело:
ComputerBase

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Nvidia піднімає ціни на GeForce RTX 3050 6GB

Нещодавно компанія Nvidia вивела на ринок урізану версію GeForce RTX 3050 6GB з простішими характеристиками та зниженою ціною. Відеокарта отримала чип GA107-325 з меншою кількістю обчислювальних блоків, шину пам'яті 96 біт та шість гігабайтів GDDR6. Відеокарта повинна зайняти нішу недорогих моделей у ціновій категорії 200 доларів, показуючи на 20% нижчу продуктивність відносно повноцінної GeForce RTX 3050 8GB. Хоча з її цінником та характеристиками новинка виглядала сумнівним рішенням, Nvidia раптово зіткнулася з високим попитом на такі моделі. Китайські джерела пишуть, що спостерігається високий інтерес GeForce RTX 3050 6GB. І це важко чимось пояснити, окрім відсутності альтернатив із порівнянною ціною.

На тлі несподіваного буму компанія Nvidia вирішила переглянути ціни у бік збільшення. Компанія вже надіслала партнерам повідомлення з проханням відкоригувати вартість GeForce RTX 3050 6GB. На китайському ринку ціна таких відеокарт збільшиться з 1399 юанів (приблизно 195 доларів США) до 1499 юанів (208 доларів). Підвищення невелике, але неприємне. І навряд чи воно негативно вплине на продажі. А оскільки виробництво GeForce GTX 1650 згортається, в найближчому майбутньому у Nvidia в принципі не буде дешевших альтернатив.

Джерело:
MyDrivers

Обговорити в форумі (коментарів: 74)