be quiet! підготувала білі вентилятори Silent Wings 4

be quiet! поповнила асортимент вентиляторів білою лінійкою Silent Wings 4. До неї увійшли моделі зі 120- та 140-мм крильчаткою, а також їх Pro-версії зі збільшеною швидкістю обертання. У продаж новинки надійдуть орієнтовно в середині наступного місяця.

Silent Wings 4

Вентилятори be quiet! Silent Wings 4 були представлені ще в середині 2022-го, щоправда, на той час вони випускалися виключно у чорному кольорі. В їх основі лежить гідродинамічний підшипник із заявленим терміном служби 300 тисяч годин, а високий статичний тиск робить їх відмінним рішенням для радіаторів як повітряних, так і рідинних систем охолодження. З іншого можна відзначити антивібраційне кріплення з натискними штифтами.

Silent Wings 4

Усього компанія підготувала до релізу шість вентиляторів Silent Wings 4 Wihte. З їх детальними характеристиками можна ознайомитись на сайті be quiet!, рекомендовані ціни для закордонних магазинів наведені нижче. Щодо вартості новинок в українських магазинах на цей час інформації не надходило.

Silent Wings 4

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Розробники 3DMark випустили тест для оцінки продуктивності відеокарти у Stable Diffusion

Компанія UL Solutions відома пересічним геймерам та ПК-ентузіастам завдяки бенчмаркам 3DMark та PCMark. Але вона також пропонує тестові пакети для професійних користувачів, зокрема Procyon AI. Днями у ньому з'явився бенчмарк для оцінки швидкодії графічного процесора під час створення зображень за допомогою ШІ-алгоритмів.

Procyon AI Image Generation Benchmark

В основі Procyon AI Image Generation Benchmark лежить модель Stable Diffusion. У бенчмарку доступні два варіанти тесту: на базі Stable Diffusion XL для топових графічних процесорів, а у разі решти GPU пропонується використовувати Stable Diffusion 1.5. Різниця між ними полягає в роздільній здатності створюваного зображення (1024x1024 або 512x512 пікселів). Заявлено підтримку бібліотек Intel OpenVINO, Nvidia TensorRT й ONNX Runtime з DirectML, тобто можна протестувати GPU Intel, Nvidia та AMD.

Procyon AI Image Generation Benchmark

На жаль, пересічним ентузіастам Procyon AI Image Generation Benchmark буде не по кишені. UL Solutions пропонує річну ліцензію за ціною від $5000.

Procyon AI Image Generation Benchmark

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Для перших мікросхем Samsung GDDR7 заявлено швидкість 28 і 32 Гбіт/с

Samsung Electronics готується до старту масового виробництва відеопам'яті GDDR7. Очікується, що цей тип ОЗП використовуватиметься у наступному поколінні 3D-прискорювачів від AMD та Nvidia. Для них південнокорейський велетень підготував два варіанти 16-гігабітних (2 ГБ) мікросхем, основні специфікації яких вже опубліковані на сайті Samsung.

Samsung GDDR7

Для перших чипів Samsung GDDR7 характерна швидкість 28 та 32 Гбіт/с на контакт. Це означає, що при використанні 256-розрядної шини теоретична пропускна здатність відеобуфера складе 896 та 1024 Гбайт/с відповідно. Для порівняння, у GeForce RTX 4080 Super цей показник дорівнює 716,8 Гбайт/с.

Якщо вірити неофіційним джерелам, у відеокартах GeForce RTX 50-ї серії (архітектура Blackwell) будуть використані чипи GDDR7 зі швидкістю 28 Гбіт/с. Швидші мікросхеми, ймовірно, з'являться в оновлених моделях, на кшталт Super-лінійки.

Samsung GDDR7Samsung GDDR7

На цю мить Samsung постачає зразки чипів GDDR7 своїм партнерам. Серійне виробництво нових мікросхем має стартувати протягом цього року.

Samsung GDDR7

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Демоверсія Stellar Blade офіційно вийде 29 березня

Гра Stellar Blade від корейської студії Shift Up ще не вийшла, але вже привернула увагу геймерів. Щоправда, успіх та увага були забезпечені не унікальним геймплейєм, а зовнішністю героїні Єви. Протагоністка Stellar Blade радує погляд обтягуючими костюмами, які добре підкреслюють її форми. І є шанси, що Єва за популярністю стане в один ряд із 2B із NieR: Automata.

Поки що Stellar Blade має статус ексклюзиву консолі PlayStation 5. Вихід гри запланований на 26 квітня поточного року, а перед цим з'явиться демоверсія. Раніше пробна версія випадково була опублікована на короткий час у PlayStation Store, тому у Мережі швидко з'явилися ролики з майбутньої гри. Демо оперативно прикрили, і тепер обіцяють офіційно випустити його 29 березня. Це початок сюжетної історії, аж до першого боса. Весь прогрес із демоверсії можна буде перенести у повну версію гри.

Реліз гри на PC поки не згадується, але, ймовірно, Stellar Blade з'явиться на цій платформі трохи пізніше.

Обговорити в форумі (коментарів: 73)

Портативна ігрова система Orange Pi Neo з процесором Ryzen 7 7840U оцінена в $499

Бренд Orange Pi, відомий насамперед завдяки одноплатним комп'ютерам, анонсував надходження у продаж портативної ігрової системи Orange Pi Neo. Пристрій базується на платформі AMD і буде доступний у версіях із процесорами Ryzen 7 7840U та Ryzen 7 8840U. Цікавою особливістю новинки стала штатна операційна система — працює вона під керуванням Manjaro Linux.

Orange Pi Neo

Оснащення Orange Pi Neo також включає 7-дюймовий екран з роздільною здатністю 1920x1200 пікселів, частотою оновлення 120 Гц і яскравістю 500 кд/м², 16 Гбайт оперативної пам'яті LPDDR5-7500 та твердотілий накопичувач на 512 Гбайт (формат M.2 2280). Є бездротовий модуль Wi-Fi 6E/Bluetooth 5.3, порт USB4, 3,5-мм аудіороз'єм, кардрідер microSD та акумулятор на 50 Вт·год.

Orange Pi Neo

Рівень TDP процесора може бути налаштований у діапазоні від 9 до 30 В. Система охолодження виконана на базі двох теплових трубок та пари вентиляторів. Загальні габарити пристрою становлять 259×107×19,9 мм.

Orange Pi Neo

Рекомендована ціна Orange Pi Neo з процесором AMD Ryzen 7 7840U складає $499, а варіант на базі Ryzen 7 8840U коштуватиме мінімум 599 доларів.

Orange Pi Neo

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Прототипи Intel Battlemage з 12 гігабайтами пам'яті помічені у базі даних SiSoftware Sandra

Компанія Intel продовжує розробку графічних процесорів наступного покоління. Раніше з'являлася інформація про вихід GPU Battlemage ближче до кінця 2024 року. Буде два варіанти графіки — Xe2-HPG для сегмента дискретних прискорювачів та Xe2-LPG для інтегрованої графіки у майбутніх процесорах Lunar Lake та мобільних GPU.

Перші Battlemage вже виявлено у базі даних утиліти SiSoftware Sandra. Це два невідомі графічні прискорювачі Intel, які отримали 20 ядер Xe (160 EU) та 24 ядра Xe (192 EU). Обидва варіанти мають 8 МБ кеш-пам'яті L2, що менше, ніж актуальні дискретні чипи Alchemist.

Такі графічні прискорювачі оснащені 12 гігабайтами пам'яті (шина 192 біт). Частота 18 ГГц, але це ранні прототипи. Фахівці очікують на робочі частоти Battlemage вище 2 ГГц.

У тестах продуктивності GPGPU ці графічні процесори Intel показали результати 7231 Мпікс/с та 6030,66 Мпікс/с. Для порівняння треба сказати, що дискретний прискорювач Arc A770 набирає приблизно 11058 Мпікс/с, Arc A750 — 9927 Мпікс/с. При цьому йдеться про прототипи нових Xe2-LPG, фінальні варіанти зможуть забезпечити кращі показники.

Також для графіки Intel важливе значення має програмне забезпечення. З моменту запуску серії Arc програмісти Intel змогли добре підтягнути продуктивність відеокарт виключно за рахунок оновлення драйверів. Очевидно, що оптимізація під Battlemage поки що на слабкішому рівні.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

На підході лінійка процесорів AMD Ryzen 5000XT для платформи AM4

AMD готує нові моделі процесорів для платформи-довгожительки AM4. На початку року вона випустила кілька нових чипів, у тому числі Ryzen 7 5700X3D з технологією 3D V-Cache, а в найближчому майбутньому вийде лінійка Ryzen 5000XT. Її компанія анонсувала на нещодавньому заході у Китаї.

Ryzen 5000XT

Модельний ряд та специфікації чипів AMD Ryzen 5000XT, на жаль, в цей момент залишаються невідомими. Якщо судити по лінійці Ryzen 3000XT, що вийшла кілька років тому, то можна розраховувати на збільшення тактових частот (+100-200 МГц) щодо випущених раніше процесорів. Архітектурних нововведень не планується — це будуть знайомі чипи Zen 3.

Нагадаємо, офіційний дебют платформи AMD AM4 відбувся ще 2016 року. З того часу компанія випустила кілька лінійок процесорів у цьому конструктивному виконанні, а моделі з технологією 3D V-Cache демонструють гарну ігрову швидкодію навіть за сучасними мірками.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 85)

Серії The Elder Scrolls виповнилося 30 років

Легендарній серії рольових ігор «стукнуло» 30 років. Перша гра The Elder Scrolls: Arena вийшла 25 березня 1994 року. Через два роки дебютувала The Elder Scrolls 2: Daggerfall, після чого були спін-оффи Battlespire та Redguard. У 2002 році вийшло повноцінне продовження The Elder Scrolls III: Morrowind, одна з найвідоміших рольових ігор нульових років, яка вражала своїми масштабами. У 2006 році прийшла The Elder Scrolls IV: Oblivion. Останньою номерною частиною серії стала легендарна The Elder Scrolls V: Skyrim — оригінал з'явився у 2011 році, потім було кілька доповнень та численні перевидання. Остання версія Skyrim із підзаголовком Anniversary Edition вийшла у 2021 році. Також протягом багатьох років успішно розвивається MMO The Elder Scrolls Online.

На честь ювілею The Elder Scrolls компанія Bethesda опублікувала спеціальне привітання, в якому подякувала фанатам за підтримку, пообіцяла незабаром випустити мобільну The Elder Scrolls: Castles і нагадала про створення повноцінної шостої частини. Проте жодних трейлерів чи візуальних матеріалів нам не надали.

The Elder Scrolls VI анонсували ще у 2018 році, і перший трейлер досі залишається єдиним.

Останні роки Bethesda активно працювала над Starfield, проте фінальний результат важко назвати дуже вдалим. Після Starfield у гравців спостерігається певне розчарування командою розробників, і багато хто знизив свої очікування відносно майбутньої The Elder Scrolls VI.

Обговорити в форумі (коментарів: 10)