У Diablo IV додано трасування променів

Вийшло оновлення для Diablo IV, яке додає у гру технологію трасування променів. Тепер похмурий світ Санктуарій (Sanctuary) виглядатиме більш видовищно. У налаштуваннях з'являться два нових пункти для активації віддзеркалень та тіней із трасуванням променів. Увімкнення цих параметрів забезпечить більш детальні віддзеркалення на водній поверхні та реалістичні м'які тіні від усіх джерел світла.

Очевидно, що з трасуванням продуктивність у грі серйозно знизиться. Для компенсації цього користувачі відеокарт GeForce RTX 40-ї серії можуть використовувати технологію DLSS 3 з генерацією кадрів.

Судячи з представлених результатів тестування у 4K з трасуванням та DLSS 3 можна грати навіть на GeForce RTX 4070.

На старіших відеокартах GeForce RTX можна використовувати звичайне масштабування DLSS 2. Для оптимальної продуктивності компанія Nvidia рекомендує оновити драйвер.

Джерело:
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 72)

The Callisto Protocol позбулася захисту Denuvo і почала працювати швидше

Компанія Krafton видалила захист Denuvo з горор-бойовика The Callisto Protocol. Гра вийшла у грудні 2022 року та отримала змішані відгуки. Це гарна суміш горору та екшену в стилі серії Dead Space, але спірна бойова система та технічні проблеми засмутили деяких гравців. На старті було багато скарг на погану оптимізацію та статтери. Розробники трохи покращили продуктивність у наступних оновленнях. Також є думка, що на продуктивність впливає захист Denuvo. І у випадку The Callisto Protocol це виявилося правдою.

На сайті DSOGaming провели невелике тестування. Буквально за тиждень до видалення Denuvo на сайті було порівняльне тестування різних процесорів у 10 іграх, в тому числі The Callisto Protocol. І автор просто оновив тести на тій самій конфігурації. Гра запускалася на системі з процесором Ryzen 9 7950X3D та відеокартою Nvidia GeForce RTX 4090 при активному трасуванні променів у Full HD. Виявилося, що без Denuvo зросла мінімальна частота кадрів. Раніше тестовий ПК показував середній результат 120 fps та 1% low 80 fps. А після останнього апдейту параметр 1% low виріс до 98 к/с.

Автор зазначає, що у фінальній версії гри спостерігається рівномірніше завантаження по ядрах. І навіть без тестування відчувається, що гра почала працювати плавніше. Раніше вважалося, що Denuvo впливає лише на слабкі ПК, але, схоже, що з ускладненням захисту він стає більш ресурсомістким.

 
Обговорити в форумі (коментарів: 39)

Опубліковано тести двох версій MSI Claw: в іграх Intel Core Ultra 5 наздогнав Core Ultra 7

Цього місяця компанія MSI випустила портативну ігрову систему Claw. На тлі аналогічних пристроїв, на кшталт ASUS ROG Ally та Lenovo Legion Go, новинка виділяється платформою — у ній використані процесори Intel Core Ultra (Meteor Lake). Тепер, коли MSI Claw офіційно надійшла до продажу, з'явилася можливість порівняти дві конфігурації пристрою.

MSI Claw

MSI пропонує Claw у модифікаціях з процесорами Core Ultra 5 135H та Core Ultra 7 155H. Вони мають 14 ядер/18 потоків та 16 ядер/22 потоки, а також вбудований графічний модуль Intel Arc Graphics на сім та вісім Xe-ядер відповідно. Інакше кажучи, «на папері» продуктивність iGPU у цих процесорів відрізняється несуттєво.

MSI Claw
MSI ClawMSI Claw

Як показали незалежні випробування, молодша версія MSI Claw за ігровою швидкодією не поступається топовій конфігурації, а в деяких випадках навіть обганяє її. Обидва варіанти при цьому виявилися слабшими за ASUS ROG Ally з процесором AMD Ryzen Z1 Extreme. Тобто на сьогодні «червона» платформа краще підходить для цього класу пристроїв.

MSI Claw

Більше інформації про продуктивність двох конфігурацій MSI Claw є на відео.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Підтверджено головні особливості процесорів Intel Lunar Lake

Німецький журналіст Ігор Валлоссек (Igor Wallossek) поділився свіжою інформацією про мобільні процесори Intel Lunar Lake. Через власні джерела він підтвердив основні особливості новинок, а також отримав фото такого CPU. Офіційний реліз платформи Intel Lunar Lake заплановано на другу половину цього року.

Intel Lunar Lake

На опублікованій світлині можна розгледіти кристали, з яких зібрано сам процесор Lunar Lake, та дві мікросхеми оперативної пам'яті LPDDR5X, розпаяні тому ж текстоліті. Дизайн MoP (Memory on Package) чипмейкер раніше випробував на CPU Meteor Lake.

Як і очікувалося, процесори Intel Lunar Lake запропонують максимум вісім x86-ядер — по чотири P-ядра Lion Cove та E-ядра Skymont. Така конфігурація має забезпечити баланс між продуктивністю та енергоефективністю. Цікаво, що випуск обчислювального кристала буде здійснюватись на фабриках TSMC за технологією N3B.

Intel Lunar Lake

Графічний модуль у складі CPU Lunar Lake за архітектурою близький до майбутніх 3D-прискорювачів Arc Battlemage та, як зазначає пан Валлоссек, показує перспективні результати. Він значно швидше за попередника (iGPU Meteor Lake) та у деяких тестах демонструє вдвічі більшу продуктивність. Втім, оцінити реальну швидкодію можна буде лише після релізу.

До продажу пристрої на базі Intel Lunar Lake надійдуть до кінця поточного року. Це будуть тонкі та легкі лептопи.

Джерело:
Igor's Lab

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Однокристальна система Snapdragon X Elite впоралася із запуском Baldur's Gate 3

У середині цього року на ринок почнуть надходити ноутбуки, виконані на базі однокристальної системи Snapdragon X Elite. За заявами Qualcomm Technologies, нова SoC запропонує швидкодію рівня останніх розробок Intel, Apple та AMD. Впорається новинка також із запуском сучасних ігор для Windows, на кшталт Baldur's Gate 3.

Snapdragon X Elite

У Мережі з'явилася коротка демонстрація продуктивності ноутбука зі Snapdragon X Elite в останньому проєкті Larian Studios. В режимі x64-емуляції пристрій забезпечив близько 30 к/с у роздільній здатності 1080p. Налаштування якості графіки Baldur's Gate 3, на жаль, не повідомляються, тому поки що важко порівняти Snapdragon X Elite з прямими конкурентами від Intel і AMD. Хай там як, детальні огляди SoC мають з'явитись у найближчі місяці.

Snapdragon X Elite

Нагадаємо, однокристальна система Snapdragon X Elite пропонує 12 ARM-ядер з 64-бітною архітектурою Oryon, сумарно 42 МБ кеш-пам'яті, графічний блок Adreno з обчислювальною потужністю 4,6 Тфлопс, модуль AI Engine для прискорення ШІ-операцій й контролер пам'яті LPDDR5X-8533. Є підтримка USB4, 5G-мереж, бездротового стандарту Wi-Fi 7 та NVMe-накопичувачів з інтерфейсом PCI-E 4.0.

Snapdragon X Elite

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Процесор Intel Core i7-8705G із графікою Radeon RX Vega ліг в основу плати Topton N9 NAS

Формально Intel відправила «на пенсію» процесори Kaby Lake-G ще кілька років тому. Однак це не завадило китайській компанії Topton застосувати їх у новій материнській платі для мережевих пристроїв. Модель N9 NAS була помічена на платформі Aliexpress із ціною близько 289 доларів.

Kaby Lake-G

В основі незвичайної новинки лежить процесор Intel Core i7-8705G. Цей «камінець» пропонує чотири ядра з підтримкою Hyper-Threading й частотою від 3,1 до 4,1 ГГц, а також графіку Radeon RX Vega M GL із чотирма гігабайтами пам'яті HBM2 на одному текстоліті. Згідно з задумом Intel, такі процесори мали використовуватися в міні-комп'ютерах і тонких ігрових ноутбуках, щоправда, життєвий цикл цієї платформи виявився недовгим.

Kaby Lake-G

Але повернемося до плати Topton N9 NAS. Вона виконана у форматі Mini-ITX, отримала два слоти для модулів пам'яті SO-DIMM DDR4, роз'єми M.2 для твердотілого накопичувача та бездротового модуля, а також одразу вісім 2,5-гігабітних мережевих інтерфейсів. З іншого варто відзначити підтримку CPU-кулерів LGA115x, пару відеовиходів HDMI, чотири порти USB 3.2 (три Type-A та один Type-C) та два 3,5-мм аудіороз'єми. Для живлення знадобиться зовнішній адаптер із напругою 12-19 В.

Kaby Lake-G

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Зразок процесора Intel Lunar Lake помічено у складі ноутбука Samsung Galaxy Book 5 Pro

Корпорація Intel разом із партнерами готується до релізу мобільних процесорів Lunar Lake. Це сімейство чипів створюється з прицілом на максимальну енергоефективність та має вийти у другій половині цього року. Зразки нових процесорів вже були відправлені партнерам чипмейкера для подальшого тестування, що підтверджує новий запис у базі даних бенчмарку SiSoft Sandra.

Intel Lunar Lake
Зразок Intel Lunar Lake

Одним із перших пристроїв на платформі Intel Lunar Lake стане лептоп Galaxy Book 5 Pro. Згідно з даними бенчмарку, Samsung випробовувала в ньому 8-ядерний (по чотири P-ядра та E-ядра) варіант CPU Lunar Lake з частотою 2,8 ГГц для високопродуктивних ядер та 1,65 ГГц у разі енергоефективних ядер. Інженерний зразок також був обладнаний вбудованою графікою на чотири Xe-ядра покоління Battlemage. Частота iGPU становила 1,85 ГГц.

Intel Lunar Lake

Про головні особливості мобільних процесорів Intel Lunar Lake ми розповідали в окремому матеріалі. У цих CPU буде використано багаточипове компонування з технологією Foveros, а на одному текстоліті з кристалами розпаяно мікросхеми пам'яті LPDDR5X. Штатний рівень TDP складе від 8 до 30 Вт, причому 8-ватні моделі можуть використовуватися в пристроях із пасивною системою охолодження.

Intel Lunar Lake

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 1)