Наступного кварталу твердотілі накопичувачі для ПК подорожчають на 10-15%

Аналітики TrendForce поділилися свіжим прогнозом щодо ситуації на ринку флеш-пам'яті. За їх оцінками, наступного кварталу мікросхеми NAND подорожчають на 13-18%. Це своєю чергою вплине вартість твердотілих накопичувачів, причому найбільше зростання цін спостерігатиметься у сегменті SSD корпоративного класу.

SSD

Згідно з прогнозами TrendForce, у наступному кварталі накопичувачі eMMC/UFS та споживчі SSD подорожчають на 10-15%. В той самий час ціни на твердотілі накопичувачі корпоративного класу зростуть на 20-25%. Варто додати, що за підсумками поточного кварталу флеш-пам'ять та пристрої на її базі подорожчали приблизно на 23-28%.

NAND

Експерти зазначають, що лідери ринку флеш-пам'яті дотримуються консервативної стратегії та не поспішають збільшувати обсяги виробництва. Винятком можна назвати Kioxia та Western Digital, які планують наростити випуск мікросхем у другому кварталі. Нагадаємо, що торік чипмейкери суттєво скоротили виробництво флеш-пам'яті, щоб зупинити падіння цін. Зокрема, Samsung у вересні зменшила обсяги випуску деяких видів мікросхем NAND відразу на 50%.

Джерело:
TrendForce

Обговорити в форумі (коментарів: 100)

Анонсована гра Hellgate: Redemption

Можливо, деякі дорослі гравці пам'ятають не дуже успішну Hellgate: London 2007 року. Це була одна з перших спроб схрестити Diablo з шутерами та елементами Roguelike. Гра була провалом, але багато в чому вона випередила час, адже зараз у нас засилля лутер-шутерів. На тлі таких тенденцій автори старого проєкту вирішили реанімувати Hellgate.

Продюсер оригінальної гри Білл Ропер (Bill Roper) оголосив, що вона отримає продовження під назвою Hellgate: Redemption. Новий проєкт створюється на рушії Unreal Engine 5. Розробники обіцяють зберегти дух оригіналу, але зробити гру більш сучасною, використовуючи всі досягнення індустрії, які сталися за 17 років з моменту виходу Hellgate: London. Жодних трейлерів та скриншотів нам не показали. Відомо, що нову гру створює студія Lunacy Games, і за даними преси, ця команда налічує поки що п'ять осіб і активно шукає інвестора. Очевидно, що без інвестора анонс Hellgate: Redemption може закінчитися «пшиком» або на виході ми побачимо щось дешеве та примітивне.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Для локальної роботи Microsoft Copilot знадобиться NPU із продуктивністю 40 TOPS

За даними компанії Intel, у майбутньому Microsoft запустить локальну версію ШІ-помічника Copilot, який зможе працювати без підключення до хмарних сервісів. Але сучасні комп'ютери не зможуть забезпечити працездатність такого ШІ. Ця інформація з'явилася на саміті ШІ в Тайбеї, де представники Intel спілкувалися з журналістами.

Нещодавно Microsoft оголосила про вимоги до комп'ютерів зі штучним інтелектом. Такі ПК повинні мати NPU, CPU, GPU, Microsoft Copilot і мати фізичну клавішу Copilot на клавіатурі. Але вимог щодо обчислювального потенціалу поки що не було. Тодд Левелен (Todd Lewellen), віцепрезидент напряму Client Computing Group в Intel, стверджує, що повноцінна еволюція та перехід до покоління ПК з ШІ відбудеться після досягнення нейронним процесором NPU продуктивності у 40 TOPS. Після цього частина елементів Copilot зможе працювати локально без підключення до хмари.

Якщо говорити про сучасні процесори, то вони таким вимогам не відповідають. NPU у процесорах Meteor Lake демонструє продуктивність 10 TOPS, NPU у процесорах AMD Hawk Point (Ryzen 8000G) трохи потужніший — 16 TOPS, в Apple M3 це 18 TOPS. Але Intel обіцяє, що у компанії незабаром будуть продукти, що потрапляють у потрібну категорію 40 TOPS. Також наприкінці року Qualcomm планує випустити мобільний чип Snapdragon X Elite, що забезпечить 45 TOPS в операціях ШІ.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 38)

MSI представила NVMe-накопичувачі Spatium M580 Frozr зі швидкістю до 14,6 Гбайт/с

Micro-Star International анонсувала появу у продажу серії твердотілих накопичувачів Spatium M580 Frozr. До неї увійшли пристрої формату M.2 2280 місткістю 1,2 та 4 ТБ, які використовують інтерфейс PCI Express 5.0 x4. Характерною рисою новинок є встановлений радіатор з теплотрубками, а також високі швидкісні показники. Доречі, схожим радіатором оснащувалися SSD Spatium M570 Pro.

MSI Spatium M580 Frozr

В основі NVMe-накопичувачів MSI Spatium M580 Frozr лежить вже знайома платформа Phison E26 з буфером DRAM та мікросхеми 3D NAND TLC виробництва Micron, для яких заявлена швидкість обміну інформацією 2400 МТ/с. Разом з покращенням програмного забезпечення це дозволило збільшити максимальну швидкість читання до 14,6 Гбайт/с та запису до 12,7 Гбайт/с. Рівень швидкодії при роботі з випадковими блоками, на жаль, поки що не розкривається.

MSI Spatium M580 Frozr

До продажу твердотілі накопичувачі MSI Spatium M580 Frozr надійдуть протягом найближчих кількох тижнів. Рекомендовані ціни стануть відомими ближче до релізу.

MSI Spatium M580 Frozr

Джерела:
MSI
ComputerBase

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

На підході біла версія Xbox Series X без приводу Blu-ray

Microsoft підготувала до релізу новий варіант ігрової консолі Xbox Series X. У Мережі з'явилися перші фото білої версії приставки, позбавленої приводу Blu-ray. В іншому пристрій повторює випущену раніше модель, хіба що отримає оновлений радіатор. Як повідомляє джерело, рекомендована ціна новинки буде нижчою, ніж у стандартної версії з приводом Blu-ray, а до продажу вона надійде цього літа.

Xbox

Варто додати, що в документах Microsoft, які були розкриті в ході судового процесу з Федеральною торговою комісією США, згадувався покращений варіант Xbox Series X з кодовим ім'ям Brooklin. Ця версія мала отримати циліндричний корпус без приводу Blu-ray і ряд поліпшень. Зокрема бездротовий модуль Wi-Fi 6E, фронтальний порт USB Type-C і більш місткий SSD, а для випуску однокристальної системи планувалося використовувати 6-нм техпроцес.

Xbox

Sony тим часом працює над ігровою консоллю PlayStation 5 Pro. Останнім часом у вільному доступі  опинилося чимало подробиць про нову приставку, наприклад, характеристики однокристальної системи, що лягла в її основу. У продаж PlayStation 5 Pro має надійти до кінця цього року.

Джерело:
Exputer

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Офіційний анонс та системні вимоги командного шутера Marvel Rivals

Компанія NetEase Games анонсувала гру Marvel Rivals. Це умовно-безплатний багатокористувацький шутер від третьої особи з персонажами коміксів Marvel. Не можна не відзначити схожість з Overwatch, через що закордонні колеги одразу прозвали гру ще одним «клоном» проєкту Blizzard Entertainment.

Marvel Rivals

Бої в Marvel Rivals проходитимуть у форматі «6 на 6». Гравцям належить взяти на себе роль одного з супергероїв або суперлиходіїв з коміксів, наприклад, Локі, Грута або Людини-павука. Відомо, що до команди творців проєкту увійшли розробники, які раніше працювали над іграми Battlefield та Call of Duty.

Marvel Rivals

Marvel RivalsMarvel Rivals

Дата виходу Marvel Rivals наразі не повідомляється. У травні розробники планують провести закрите альфа-тестування, заявку на участь можна подати через офіційний сайт. До списку доступних платформ на цю мить входить тільки ПК (Steam та Epic Games Store). Системні вимоги гри виявилися порівняно невисокими.

Мінімальні системні вимоги:

  • ОС: Windows 10 64-bit;
  • процесор: Intel Core i5-6600K або AMD Ryzen 5 1600X;
  • оперативна пам'ять: 12 Гбайт;
  • відеокарта: GeForce GTX 1060 або Radeon RX 580;
  • вільне місце на накопичувачі: 70 Гбайт.

Рекомендовані системні вимоги:

  • ОС: Windows 10 64-bit;
  • процесор: Intel Core i5-10400 або AMD Ryzen 5 5600X;
  • оперативна пам'ять: 16 Гбайт;
  • відеокарта: GeForce RTX 2060 (Super) або Radeon RX 5700 XT;
  • вільне місце на накопичувачі: 70 Гбайт.
Обговорити в форумі (коментарів: 13)