Еталонна версія Radeon RX 7600 доступна в європейському магазині AMD

Відеокарта Radeon RX 7600 офіційно надійшла до продажу майже рік тому. На ринку представлено чимало модифікацій пристрою від AIB-партнерів AMD, тоді як еталонна модель MBA (Made by AMD) не набула широкого поширення. «Червоні» нарешті виправили цю несправедливість, запустивши її продажі через офіційний інтернет-магазин.

Radeon RX 7600

В цей час придбати еталонний варіант AMD Radeon RX 7600, наприклад, у Німеччині можна за 295 євро. Це в цілому відповідає рекомендованій ціні відеокарти для європейського ринку, тобто якихось знижок на цю мить не передбачено. Про те, на що здатна Radeon RX 7600, ми розповідали на прикладі моделі ASUS Dual.

Radeon RX 7600

Нагадаємо, Radeon RX 7600 побудована на базі графічного чипа AMD Navi 33 у конфігурації з 32 блоками Compute Units (або 2048 потоковими процесорами), 32 мегабайтами Infinity Cahce та 128-розрядною шиною пам'яті. Відеобуфер представлений вісьмома гігабайтами GDDR6 з пропускною здатністю 288 Гбайт/с, а штатний рівень Total Board Power складає 165 Вт.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Системи рідинного охолодження TRYX Panorama отримали вигнутий AMOLED-дисплей

Сьогодні дисплей, вбудований у кришку процесорного водоблоку, важко назвати чимось незвичайним. Такі рішення є в асортименті більшості великих вендорів, наприклад ASUS. Однак китайська фірма TRYX все-таки змогла здивувати, застосувавши в системах рідинного охолодження Panorama вигнутий AMOLED-екран.

TRYX Panorama

У СРО TRYX Panorama на водоблоці встановлений 6,5-дюймовий дисплей, який охоплює одразу дві грані. Це, як зазначає вендор, дозволяє досягти 3D-ефекту за допомогою спеціально підготовлених відео. На екран також можна вивести різну інформацію про систему, наприклад, температуру CPU і GPU.

TRYX Panorama

В іншому перед нами цілком типова система рідинного охолодження з радіатором типорозміру 240, 280 або 360 мм. Є модифікації з ARGB-підсвічуванням та без нього. В основі новинки лежать напрацювання компанії Asetek, зокрема йдеться про використання помпи восьмого покоління.

TRYX Panorama

Щодо ціни, то в Китаї системи рідинного охолодження TRYX Panorama доступні приблизно за 290-375 доларів залежно від моделі.

TRYX Panorama

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Intel Core Ultra 5 115U — найповільніший представник сімейства Meteor Lake

Корпорація Intel найближчим часом доповнить лінійку процесорів Core Ultra (Meteor Lake) моделлю Core Ultra 5 115U. Цей «камінець» був помічений в онлайн-базі тестового пакета Geekbench, а також на офіційному сайті Intel, де наведено його технічні характеристики. Новинка стане найповільнішим процесором сімейства Meteor Lake.

Intel Core Ultra 5 115U

Для Core Ultra 5 115U характерна 8-ядерна/10-потокова конфігурація, тобто в його арсеналі є два P-ядра, чотири E-ядра та пара LP-ядер, розташованих у кристалі із системною логікою. Відзначимо, що це перший процесор Core Ultra з урізаною кількістю E-ядер. Оснащення новинки також включає графічний блок на три Xe-ядра й модуль NPU, який відповідає за прискорення операцій штучного інтелекту. Штатний рівень Processor Base Power становить 15 Вт, параметр Maximum Turbo Power — 57 Вт.

Intel Core Ultra 5 115U

Порівняти характеристики всіх мобільних процесорів Intel Core 100-ї серії можна в таблиці нижче. Щодо пристроїв, обладнаних чипом Intel Core Ultra 5 115U, на цю мить інформації не надходило, проте враховуючи публікацію характеристик нового CPU, їх анонс не забариться.

Intel Core Ultra 5 115U

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

AMD розсилає зразки процесорів Zen 5 для ноутбуків та десктопів

Компанія AMD активно готується до релізу процесорів з архітектурою Zen 5. Зараз вона зайнята розсилкою зразків нових «камінців» своїм партнерам для подальшого тестування, що підтверджують записи у митних базах. Йдеться про мобільні процесори Strix Point і Fire Range, а також Granite Ridge для настільних комп'ютерів.

AMD

У випадку мобільних новинок AMD найцікавішими можна назвати чипи Strix Point. Ці процесори є наступниками актуальних Ryzen 8040 (Hawk Point) та використовують монолітний кристал. Згідно з наявною інформацією, в них компанія об'єднає до 12 ядер (чотири Zen 5 + вісім Zen 5c), вбудовану графіку RDNA 3.5 та блок NPU з архітектурою XDNA 2-го покоління.

AMD

В той самий час головна відмінність мобільних процесорів AMD Fire Range та десктопних Granite Ridge полягає у конструктивному виконанні. Перші розпаюються безпосередньо на плату пристрою, а другі встановлюються в сокет AM5. Обидва сімейства при цьому використовують багаточипове компонування та запропонують до 16 ядер Zen 5. Відомо, що компанія вже розіслала зразки 8- та 16-ядерних CPU Fire Range, а також 6- й 8-ядерних Granite Ridge.

AMD

Офіційний реліз всіх перерахованих вище процесорів AMD Zen 5 відбудеться до кінця цього року.

Джерела:
WCCFTech
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Ентузіаст створив власний графічний прискорювач FuryGPU

Після кількох років розробки ентузіаст Ділан Беррі (Dylan Barrie) презентував повністю робочий концепт саморобної відеокарти. Пристрій побудований на базі чипа FPGA Xilinx Zynq UltraScale+ і вже може запускати легендарну гру Quake. Колись розробка стартувала з макетної плати Arty Z7, але потім з'явилися SoM-чипи Xilinx з безліччю обчислювальних модулів та інтегрованим блоком PCI Express, які відмінно підходили до реалізації ідеї автора.

Для створення проєкту Баррі самостійно вивчив мову опису та верифікації обладнання SystemVerilog, а також програмний пакет KiCAD EDA/CAD для електроніки. Автор каже, що знадобилися титанічні зусилля для розробки схеми FuryGPU з 4-канальним PCIe. Але найскладніший етап — розробка драйвера. І це при тому, що останні 14 років його робота була пов'язана із програмним забезпеченням для рендерингу графіки в ігровій індустрії.

Спочатку автор хотів запустити просте демо з тривимірним кубом, що обертається. Але в ході розробки новою метою стала можливість запуску культової в минулому гри Quake. Баррі написав спеціальний графічний API для зв'язку з графічним процесором, написав драйвери ядра Windows для дисплея та звуку, і тепер він має «повнофункціональне графічне обладнання, яке може відображати Quake з високою частотою кадрів».

У тесті Quake Timedemo саморобний FuryGPU показує результат у 44 fps при роздільній здатності 720p. І розробник бачить можливості для подальшої оптимізації та покращення результату. Сам проєкт FuryGPU поширюватиметься з відкритим вихідним кодом.

Джерела:
Tom's Hardware
FuryGPU

Обговорити в форумі (коментарів: 39)

Розробка нового «Відьмака» на етапі підготовки

Компанія CD Projekt Red опублікувала фінансовий звіт за підсумками 2023 року та розкрила деякі подробиці про хід розробки майбутніх проєктів. У фінансовому плані минулий рік став другим за обсягом доходів в історії компанії, поступаючись лише 2020 року. Вихід доповнення Phantom Liberty серйозно стимулював загальні продажі Cyberpunk 2077. Підсумкові продажі Phantom Liberty становлять 5 мільйонів копій, основна гра Cyberpunk 2077 продана в кількості 20 мільйонів копій, а тираж серії The Witcher сягнув 75 мільйонів.

Наразі основні сили компанії кинуті на розробку проєкту з кодовою назвою Polaris, який має дати початок новій трилогії у світі The Witcher. Раніше згадувалося, що повноцінна розробка стартує в поточному році, але на актуальному слайді вказано, що проєкт ще в статусі препродакшена. На такому ж етапі проєкт Sirius, який є спін-оффом у цьому всесвіті. Відомо, що Sirius був повністю перезапущений. Немає хороших новин і про ремейк першої частини The Witcher — гра на стадії концепту. Тобто, на швидкий реліз можна не сподіватися. На стадії концепту й продовження Cyberpunk 2077.

Відомо, що CD Projekt Red відмовляється від свого рушія й нові проєкти розробляє на Unreal Engine 5. Але поки що зміна рушія не допомогла компанії в прискоренні робочого процесу. І напевно не варто сподіватися на нові ігри в найближчі кілька років.

Джерело:
Wccftech

 
Обговорити в форумі (коментарів: 44)