Минулого року на контрактному виробництві чипів Intel втратила $7 мільярдів

Останніми роками корпорація Intel інвестує чимало коштів у розвиток бізнесу з контрактного виробництва напівпровідників. Втім, процесорний гігант все ще не здатний повністю забезпечити власні потреби, що змушує звертатися за послугами до прямих конкурентів, а підрозділ Intel Foundry зазнає багатомільярдних збитків.

Intel

За останніми підрахунками, в 2023 році виторг Intel у сфері контрактного виробництва напівпровідників впав з 27,5 до 18,9 мільярда доларів. Разом з цим операційний збиток відповідного підрозділу склав $7 мільярдів, і це далеко не межа. Генеральний директор Intel Пет Гелсінгер (Pat Gelsinger) попередив інвесторів, що за підсумками поточного року збитки будуть ще більшими. Однак надалі ситуація почне покращуватись, і компанія розраховує вийти на операційну беззбитковість приблизно через три роки.

Голова Intel також розповів інвесторам про причини такої ситуації. За його словами, до такого стану справ призвела низка помилок, наприклад, початкова відмова Intel від закупівлі обладнання ASML для EUV-літографії, що негативно вплинуло на собівартість продукції. Зараз процесорний гігант більш охоче купує передове обладнання нідерландської компанії.

Intel

В цілому Intel, як і раніше, розраховує стати другим за величиною контрактним виробником мікросхем до 2030 року. Однак поки що змушена замовляти виробництво чипів у прямих конкурентів, зокрема TSMC. В цей час 30% кремнієвих пластин компанія отримує зі сторонніх фабрик, але вже має на меті скоротити цей показник до 20%.

Джерело:
TechSpot

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

ASRock випускає плати Phantom Gaming Z790I/B760I Lightning WiFi з підтримкою пам'яті DDR5-8600

Компанія ASRock анонсувала надходження у продаж материнських плат Phantom Gaming Z790I Lightning WiFi та Phantom Gaming B760I Lightning WiFi. Обидві новинки виконані у форматі Mini-ITX, готові прийняти на борт топові процесори Intel LGA1700 та, як зазначає Вендор, відмінно підходять для розгону ОЗП. Заявлено підтримку оперативної пам'яті DDR5-8600.

ASRock Phantom Gaming Z790I/B760I Lightning WiFi

Оснащення материнських плат ASRock Phantom Gaming Z790I/B760I Lightning WiFi включає (14+1+1)-фазну систему живлення, два роз'єми під модулі пам'яті DDR5, слот розширення PCI-Express 5.0 x16, два роз'єми M.2 для твердотілих накопичувачів й три SATA 6 Гбіт/с. Звукова підсистема виконана на базі аудіокодека Realtek ALC897, а мережеві можливості представлені 2,5-гігабітним Ethernet та бездротовим модулем Wi-Fi 6E.

ASRock Phantom Gaming Z790I/B760I Lightning WiFi

Модель Phantom Gaming Z790I Lightning WiFi, як підкреслює ASRock, вже допомогла оновити чотири оверклокерські рекорди та відзначилася у низці дисциплін, в тому числі у компанії флагманського Core i9-14900KS. З детальними характеристиками материнських плат можна ознайомитись за посиланнями у першому абзаці. Рекомендовані ціни новинок будуть оголошені пізніше.

ASRock Phantom Gaming Z790I/B760I Lightning WiFi

Джерело:
ASRock

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Чутки: Ubisoft цього року випустить ще одну гру серії Prince of Persia

На початку року компанія Ubisoft випустила Prince of Persia: The Lost Crown. Гра нагадує бюджетну спробу відродити серію. Замість тривимірного яскравого екшену геймерам запропонували метроідванію в перспективі 2.5D. Але проєкт вийшов чудовим і гравцям сподобався. І це може бути не останній експеримент у серії. Відомий інсайдер Том Хендерсон стверджує, що Ubisoft та студія Evil Empire готують гру за мотивами Prince of Persia у жанрі Roguelite. Розробники нової гри раніше працювали над підтримкою Dead Cells. Тому можна припустити, що їхній новий самостійний проєкт візуально буде простим і також може бути виконаний у перспективі 2D або 2.5D. Нова гра натхненна франко-бельгійськими коміксами, тобто слабке графічне виконання компенсують стилізацією. Гра створюється вже чотири роки. Анонс має відбутися найближчим часом. Нову Prince of Persia запустять у ранньому доступі Steam до кінця року. Гра отримуватиме постійні безплатні оновлення.

Можливо, Ubisoft підігріває інтерес до призабутої серії перед майбутнім виходом ремейку Prince of Persia: The Sands of Time. Відомо, що цей проєкт відправлено на тотальне перероблювання після поганої реакції аудиторії на перший трейлер. І хоча про ремейк давно не було новин, не можна виключати, що вихід гри ближче, ніж можна було б очікувати.

Джерело:
Insider Gaming

 

PowerColor представила Radeon RX 7800 XT у модифікації Hellhound Sakura

В асортименті PowerColor з'явились нові варіанти відеокарти Radeon RX 7800 XT. Йдеться про моделі Hellhound Sakura та Hellhound Sakura Limited Edition. Обидві новинки виконані на білій друкованій платі та оснащені системою охолодження у біло-рожевому забарвленні, а єдиною суттєвою відмінністю версії Limited Edition став опорний кронштейн у комплекті постачання.

PowerColor Radeon RX 7800 XT Hellhound Sakura

Відеокарти PowerColor Radeon RX 7800 XT Hellhound Sakura займуть у системному блоці три слоти розширення. Охолодження забезпечує повітряний кулер з трьома вентиляторами, обладнаними підсвічуванням, а на торці розпаяно два 8-контактні роз'єми додаткового живлення. Для виведення зображення можна скористатися трьома DisplayPort 2.1 та одним HDMI 2.1.

PowerColor Radeon RX 7800 XT Hellhound Sakura

Частотна формула графічного процесора AMD Navi 32 має вигляд 2213/2520 МГц (Game/Boost Clock), а 16 Гбайт GDDR6 відеопам'яті функціонують на ефективній частоті 19,5 ГГц. Показник Total Board Power складає 263 Вт. З інших особливостей варто виділити перемикачі підсвічування та подвійного BIOS з налаштуваннями тихого чи продуктивного режиму.

PowerColor Radeon RX 7800 XT Hellhound Sakura

Рекомендовані ціни на відеокарти PowerColor Radeon RX 7800 XT Hellhound Sakura оголошені не були.

PowerColor Radeon RX 7800 XT Hellhound Sakura

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

TSMC зупиняє виробництво та евакуює персонал після найпотужніших землетрусів на Тайвані

Тайвань пережив найпотужніший за 25 років землетрус. На острові відбулася серія поштовхів магнітудою до 7,4 бала. Епіцентр знаходився біля східного узбережжя, і в сусідніх країнах навіть на якийсь час було попередження про цунамі. Землетрус спричинив численні руйнування, з деяких районів проводиться евакуація громадян. По всьому острову спостерігаються перебої з електрикою та інтернетом.

Ця подія вже вплинула на TSMC та інших тайванських виробників мікроелектроніки. Відомо, що TSMC зупинила виробництво та оцінює пошкодження. Також проводиться евакуація працівників із небезпечних регіонів.

Це призведе до перебоїв у постачанні чипів для провідних світових компаній, включно з Apple та Nvidia.

Джерело:
Bloomberg

Обговорити в форумі (коментарів: 44)

Технологія AMD FSR 3 з'явиться на консолях у грі Immortals of Aveum

Незабаром на консолях дебютує технологія масштабування AMD FSR 3 із генерацією кадрів. Про підтримку цієї технології на сучасних консолях згадувалося ще під час анонсу FSR 3, але поки що вона доступна лише на PC. Масштабування AMD вже працює у консольних іграх, аж до FSR 2-ї версії. Але у FSR 3 з'явилася генерація кадрів, що може забезпечити серйозне підвищення частоти кадрів.

Першою грою із генерацією кадрів стане магічний шутер Immortals of Aveum від Ascendant Studios. Раніше вона однією з перших отримала технологію FSR 3 на PC, хоча її реалізація була проблемною. І розробники одночасно із релізом на консолях обіцяють оновити FSR 3 на PC до останньої версії. Пізніше в комп'ютерній версії з'явиться підтримка режиму HDR.

Immortals of Aveum вийшла у серпні минулого року. Гра не стала хітом, залучила мінімальну кількість гравців та провалилася у продажу. Хоча директор Ascendant Studios стверджує, що за останні кілька місяців продажі пішли вгору. У гри гарна технологічна картинка на базі Unreal Engine 5 та дуже жорсткі системні вимоги. Якщо говорити про консолі, то на старті гра працювала у 720p, які масштабувалися до формату 4K. Можливо, завдяки FSR 3 розробники зможуть трохи оптимізувати робочий режим і досягти працездатності гри при трохи більшій роздільній здатності.

Джерело:
Wccftech

 
Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Виробники материнських плат готуються до релізу процесорів AMD Zen 5

Вихід сімейства процесорів AMD Granite Ridge не за горами. Нові CPU для настільної платформи AM5 «перекочують» на мікроархітектуру Zen 5 та, згідно з наявною інформацією, надійдуть до продажу в другій половині року. До цієї події також активно готуються партнери AMD, зокрема компанія ASUS, яка додала підтримку Granite Ridge до нових версій прошивок материнських плат.

AMD Zen 5

В останніх прошивках для плат лінійок ROG Crosshair X670E та ROG Strix X670E компанія ASUS не лише реалізувала підтримку 64-гігабайтних модулів ОЗП DDR5, а й оновила AGESA до версії 1.1.7.0. Цей випуск забезпечує сумісність із майбутніми процесорами Granite Ridge. Вважається, що вони сформують настільну лінійку Ryzen 9000.

AMD Zen 5

Якщо говорити про терміни релізу CPU Granite Ridge, то, наприклад, підтримка чипів Ryzen 8000G почала з'являтися у прошивках материнських плат за п'ять місяців до їхнього виходу. Тобто придбати десктопний процесор AMD Zen 5, ймовірно, можна буде приблизно через пів року. Офіційні подробиці щодо нового покоління «червоних» процесорів очікуються на виставці Computex 2024. Її відкриє доповідь генерального директора AMD Лізи Су.

AMD Zen 5

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Відеокарта GeForce RTX 4090D може опинитися під забороною для постачання до Китаю

Уряд США продовжує посилювати обмеження на постачання передових чипів до Китаю. Минулої осені під забороною опинилися прискорювачі обчислень Nvidia A800 та H800, створені з урахуванням експортних правил Сполучених Штатів, і навіть ігрова відеокарта GeForce RTX 4090. Це підштовхнуло «зелених» до випуску моделі GeForce RTX 4090D спеціально для китайського ринку, але і вона незабаром може опинитися під забороною.

GeForce RTX 4090D

Міністерство торгівлі США вже цього тижня затвердить оновлені експортні правила, які вимагатимуть ліцензування пристроїв з обчислювальною потужністю понад 70 Тфлопс. Це означає, що під забороною можуть опинитися останні новинки Nvidia, спеціально підготовлені для китайського ринку. Йдеться про ШІ-прискорювач H20 та відеокарту GeForce RTX 4090D, які забезпечують 74 та 73,5 Тфлопс відповідно.

Враховуючи вищесказане, у лабораторіях Nvidia напевно вже вирує робота над оновленими пристроями, які не порушують вимоги Сполучених Штатів. Для команди Дженсена Хуанга це не вперше. Доречі, AMD не вдалося отримати дозвіл на постачання урізаних прискорювачів Instinct MI300 до Китаю. Міністерство торгівлі США визнало їх надто потужними.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

ASUS анонсувала мобільну зарядну станцію ROG Mjolnir

ASUSTeK Computer вирішила доповнити лінійку продуктів Republic of Gamers мобільною зарядною станцією ROG Mjolnir. Новинка, як підказує назва, виконана у формі молота бога Тора з германо-скандинавської міфології, що підкреслює відповідна ручка. Формальний анонс пристрою відбувся першого квітня, тому ASUS вирішила уточнити, що це не черговий жарт.

ASUS ROG Mjolnir

Детальні специфікації ASUS ROG Mjolnir будуть розкриті під час виставки Computex 2024, яка відбудеться на початку червня. Судячи з наданого зображення, портативна зарядна станція отримає кілька розеток та USB-портів, а також дисплей, на який виводиться інформація про заряд акумулятора та навантаження. Інакше кажучи, звичний набір для такого класу пристроїв.

Додамо, що сьогодні мобільні зарядні станції пропонує багато великих виробників електроніки, наприклад, компанія Acer.

Джерело:
ASUS ROG

Обговорити в форумі (коментарів: 16)