В Epic Games Store роздають ігри Thief та The Outer Worlds

Сьогодні у магазині Epic Games Store стартувала нова роздача ігор. На цей раз користувачам сервісу пропонують безплатно додати до своєї бібліотеки Thief та The Outer Worlds у виданні Spacer's Choice Edition. Зробити це можна до вечора наступного четверга, 11 квітня.

The Outer Worlds

Реліз The Outer Worlds відбувся восени 2019 року. Гра була досить тепло зустрінута як критиками, так і геймерами. Рейтинг ПК-версії на порталі Metacritic складає 82 бали зі 100 можливих при 7,9 бала User Score, а Steam характеризує відгуки користувачів як «Дуже схвальні». З нашим оглядом The Outer Worlds можна ознайомитись за посиланням.

Thief

Екшен Thief нещодавно відзначив 10-річний ювілей. Цей проєкт Eidos-Montreal та Square Enix отримав змішані оцінки з боку критиків та пересічних геймерів, наприклад, на Metacritic його рейтинг становить 67-70 балів (залежно від платформи) при 6,4 бала User Score. Втім, у Steam в гри «Переважно схвальні» відгуки. Наш огляд Thief.

Обговорити в форумі (коментарів: 59)

Gigabyte вивела на український ринок 49-дюймовий ігровий монітор Aorus CO49DQ

Українське представництво Gigabyte Technology анонсувало старт продажу нових OLED-моніторів для геймерів. Йдеться про моделі Aorus FO32U2(P) та FO27Q3 з діагоналлю 31,5 та 27 дюймів відповідно, а також про 49-дюймовий дисплей Aorus CO49DQ. Останній вже доступний для придбання в українських магазинах.

Aorus

Монітор Aorus CO49DQ, як підкреслює Gigabyte, здатний замінити два 27-дюймові дисплеї. Для нього характерна роздільна здатність 5120x1440 пікселів, сертифікація DisplayHDR True Black 400, тобто пікова яскравість досягає 400 кд/м², 99% охоплення палітри кольорів DCI-P3, час відгуку 0,03 мс та частота оновлення 144 Гц. Також варто відзначити підтримку технології FreeSync Premium Pro й заводське калібрування кожного монітора.

Aorus

Моделі Aorus FO32U2P та FO32U2 мають роздільну здатність 3840x2160 пікселів, час відгуку 0,03 мс та частоту оновлення 240 Гц. Головна відмінність між ними криється в інтерфейсі DisplayPort 2.1 замість 1.4 в монітора із суфіксом «P». Обидва дисплеї також пропонують два відеовходи HDMI 2.1. Що стосується Aorus FO27Q3, то він має роздільну здатність 2560×1440 пікселів, а його особливістю стала частота оновлення 360 Гц.

Aorus

В українських магазинах монітори Aorus FO32U2(P) та FO27Q3 з'являться до кінця кварталу. Модель Aorus CO49DQ вже можна придбати за ціною близько 55 тисяч гривень.

 
Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Google може запустити платний пошуковик зі штучним інтелектом

Бум штучного інтелекту сприяє зростанню нових компаній. Лідером нової технологічної галузі стає OpenAI, яка активно співпрацює із Microsoft. Також на тлі стрімкого зростання цієї сфери серйозно піднялася Nvidia, яка стала провідним постачальником обладнання для обчислювальних центрів ШІ. Нещодавно капіталізація Nvidia навіть перевищила капіталізацію Alphabet, управляючої компанії Google. Сама Google намагається активно включитися у розвиток сфери ШІ. Нещодавно компанія представила ШІ-помічника Gemini, який доступний у різних версіях та на різних пристроях.

Видання Financial Times з посиланням на власні джерела стверджує, що всередині Google розглядається варіант інтеграції генеративного ШІ у свою фірмову пошукову систему. Ця версія отримає максимальну функціональність Gemini AI, але буде доступною на платній основі. І це перший випадок, коли компанія зробить платний доступ до свого пошуковика. При цьому традиційна пошукова система без вбудованого ШІ буде, як і раніше, доступна всім у безплатному режимі. Реклама відображатиметься для всіх користувачів, в тому числі платних передплатників.

Втім, ця стратегія ще обговорюється всередині компанії. Тому варто дочекатися офіційних заяв та анонсів.

Джерело:
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

PCI-SIG затвердила ранні специфікації PCI Express 7.0, фінальна версія вийде 2025 року

Організація PCI-SIG продовжує працювати над наступним поколінням інтерфейсу PCI Express. Наразі вже є твердотілі накопичувачі під PCIe Gen 5. Актуальні відеокарти використовують PCIe Gen 4, але високопродуктивні прискорювачі для ШІ отримали швидший інтерфейс п'ятого покоління. А масових споживчих пристроїв під стандарт PCIe Gen 6 досі немає. При цьому вже триває активна розробка сьомого покоління PCIe.

Офіційно оголошено, що затверджено ранні специфікації PCIe Gen 7 версії 0.5, які доступні учасникам організації PCI-SIG. А фінальну версію буде представлено наступного року.

Нова версія PCI Express використовує імпульсно-амплітудну модуляцію із чотирма рівнями PAM4. Швидкість передачі даних 128 ГТ/с (гігатранзакцій в секунду) і 512 ГБ/с у двонапрямному режимі в конфігурації ×16. По суті, це розвиток та допрацювання попередньої версії з тонким налаштуванням каналу, зменшенням втрат сигналу та покращенням енергоефективності. Новий стандарт підтримуватиме зворотну сумісність з усіма попередніми поколіннями.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

MSI визнала наявність дефекту у деяких плат Z790 та пропонує заміну

Micro-Star International відреагувала на зростаючу кількість повідомлень про материнські плати LGA1700, що вийшли з ладу. У першу чергу ця проблема торкнулася моделі MAG Z790 Tomahawk WiFi, скарги на яку можна знайти на Reddit та офіційному форумі MSI. Комп'ютери з цими системними платами або просто не включаються, або не можуть пройти POST.

MSI

Причиною такої ситуації є виробничий дефект. Якщо точніше, проблема криється в несправних мікросхемах логіки, на яких було помічено тріщини. На перший погляд вони виглядають як звичайні подряпини на поверхні, проте тепловізійна камера показує, що це глибокі тріщини в кристалі. Відповідними спостереженнями поділився фахівець із ремонту електроніки Joshi Repair.

MSI підтвердила, що у деяких материнських плат LGA1700/Z790 дійсно може бути несправний хаб. Виною тому є неправильна конструкція болтів, які кріплять радіатор. Додаткові подробиці вендор не надав, але, ймовірно, йдеться про зайвий чи нерівномірний тиск, що призводить до фізичного пошкодження кристала.

Власникам плат MSI Z790, які вийшли з ладу, слід звернутися за місцем покупки або до регіонального сервісного центру MSI для заміни материнської плати.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Nvidia оновила DLSS до версії 3.7.0

Компанія випустила набір інструментів Streamline 2.4.0 SDK із бібліотекою DLSS 3.7.0. Він розроблений для спрощення інтеграції масштабування Nvidia DLSS та впровадження сторонніх рішень для масштабування. Це в чомусь схоже на Microsoft DirectSR, який нещодавно анонсували на конференції GDC 2024. В інструментарії Streamline 2.4.0 присутня нова бібліотека DLSS 3.7.0.

Ентузіасти вже встигли вивчити бібліотеку та випробувати її в іграх. Вони відзначають невеликі візуальні поліпшення та зменшення розмиття картинки у русі. Автор утиліти DLSSTweaks під псевдонімом emoose написав, що знайшов у DLSS 3.7.0 нові профілі. Раніше DLSS 3.7.0 була доступна тільки для режиму DLSS Ray Reconstruction, але, ймовірно, невдовзі нова версія масштабування отримає масовіше застосування. Поки що офіційно представлена тільки технологія DLSS версії 3.5.

SDK Streamline з новою бібліотекою DLSS доступний на GitHub.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

TSMC відновлює виробництво після землетрусу на Тайвані

Вчора ми писали про потужний землетрус, який стався на Тайвані. Сила поштовхів сягала 7,4 бала, що призвело до важких наслідків та руйнувань у деяких частинах острова. Провідний виробник чипів TSMC змушений був призупинити виробництво для перевірки обладнання та можливих пошкоджень. Виявилось, що серйозних наслідків немає. Офіційно заявлено, що все основне обладнання для літографії не постраждало. Існують невеликі пошкодження, але вони не вплинуть на виробничі лінії. Наразі працездатність обладнання на заводах компанії відновлена на 70-80%. Це означає, що TSMC незабаром продовжить виробництво.

Процес виробництва сучасних чипів складний та тривалий. І є ймовірність того, що через землетрус могли пошкодитися деякі пластини. Але офіційних заяв відносно цього не було. Заводи TSMC розташовані на східному узбережжі острова, який і постраждав від землетрусу. Але оскільки землетруси тут трапляються часто, всі будівлі зводяться з дотриманням високих норм сейсмостійкості.

Окрім TSMC перебої у виробництві відбулися і в інших компаній. Зокрема відомо про евакуацію персоналу з підприємств United Microelectronics Corporation (UMC). Але загальні наслідки для індустрії не критичні.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 8)