Intel випустила оновлену технологію масштабування XeSS 1.3

Компанія оновила фірмову технологію масштабування XeSS (Xe Super Sampling), яка використовує машинне навчання. У версії 1.3 оновлено профілі якості та коефіцієнти масштабування. Тепер в іграх доступно більше режимів Intel XeSS, що дозволяє досягти кращої продуктивності або оптимальної якості зображення.

Поліпшено модель ШІ, яка використовується для побудови зображення. Вона тепер краще справляється зі складними елементами та згладжуванням, у неї менше артефактів при реконструкції зображення.

Додано профіль Ultra Quality Plus з мінімальною зміною нативної роздільної здатності для максимальної якості картинки та профіль Ultra Performance з коефіцієнтом масштабування 3.0x для максимального прискорення. Також трохи збільшено коефіцієнти для старих профілів.

Завдяки всім покращенням та змінам заявляється про середнє підвищення продуктивності технології Intel XeSS близько 10% для дискретної графіки Intel. Як приклад наводяться результати тестування відеокарти Arc A750.

Для вбудованої графіки Arc у процесорах Intel Core Ultra середнє прискорення становить 8%.

Новий SDK XeSS 1.3 вже доступний на GitHub.

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

AMD «засвітила» графічний процесор Navi 48 для майбутніх відеокарт

В найближчому майбутньому нас чекає реліз нового покоління ігрових відеокарт не тільки від Nvidia, але й від компанії AMD. «Червоний» чипмейкер вже довгий час працює над графічними процесорами RDNA 4-го покоління, які ляжуть в основу відеокарт Radeon RX 8000-ї серії. Згадки одного з таких GPU було знайдено у програмному наборі AMD ROCm.

AMD

Йдеться про графічний чип AMD Navi 48. Його специфікації, на жаль, в цей момент залишаються невідомими, проте фахівці Radeon Technologies Group вже почали роботу над його програмною підтримкою, тобто офіційна презентація не змусить себе довго чекати.

AMD

Якщо вірити чуткам, у наступному поколінні відеокарт AMD Radeon не знайдеться відповіді на флагманські рішення GeForce RTX 50-ї серії. Натомість «червоні» спробують відвоювати у Nvidia частину ринку в масовому сегменті 3D-прискорювачів. В минулому така стратегія мала певний успіх. Графічним адаптерам AMD RDNA 4-го покоління також приписується підтримка інтерфейсу PCI Express 5.0 та пам'яті GDDR7. Щоправда, якихось підтверджень цієї інформації поки не надходило.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

Intel Core Ultra 5 234V — один з перших процесорів Lunar Lake

У лабораторіях Intel вирує робота над процесорами Lunar Lake, розрахованими на використання в тонких та легких ноутбуках. Протягом багатьох місяців чипмейкер був зайнятий тестуванням інженерних зразків, проте випуск нових CPU вже не за горами. Зараз Intel разом із партнерами розпочала випробування окремих моделей лінійки Core Ultra 200.

Lunar Lake

Одним із перших представників сімейства Intel Lunar Lake стане модель Core Ultra 5 234V. Цей багаточиповий «камінець» запропонує вісім x86-ядер: по чотири P-ядра Lion Cove та E-ядра Skymont. Звертаємо увагу, що P-ядра будуть позбавлені підтримки Hyper-Threading, тобто для Core Ultra 5 234V характерна 8-ядерна/8-потокова конфігурація. У новинці буде використано графічний блок Xe2-LPG покоління Battlemage.

Lunar Lake

Варто додати, що в мобільну серію Core Ultra 200 також увійдуть процесори Arrow Lake, а черговий «рефреш» Raptor Lake сформує лінійку Core 200. Відрізнити їх можна буде за суфіксами «H», «HX» та «U». Позначку «V», судячи з усього, отримають виключно представники сімейства Lunar Lake.

Lunar Lake

Офіційний реліз нового покоління мобільних процесорів Intel Core відбудеться у другій половині цього року. Конкуруватимуть вони з чипами AMD Strix Point на базі архітектури Zen 5 та SoC Snapdragon X Elite.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

X-Silicon представляє гібридну архітектуру C-GPU, яка замінить CPU, GPU та NPU

Компанія X-Silicon розробила нову мікропроцесорну архітектуру C-GPU, яка поєднує прискорення GPU із векторним процесором RISC-V для малопотужних одноядерних рішень. Це універсальний гібридний процесор, який може справлятися з різними завданнями та різним типом обчислень. Це відкрита архітектура з апаратним доступом на рівні регістрів через шар апаратних абстракцій (HAL).

Вже багато років у галузі йдуть пошуки універсального процесора для різних сфер застосування — від автомобілів до Інтернету речей та робототехніки. X-Silicon стверджує, що їхня універсальна архітектура C-GPU NanoTile для створення енергоефективних чипів є відповіддю на ці пошуки. Розробка нової архітектури стартувала у 2022 році. Це розвиток відкритої архітектури RISC-V з використанням ще 14 патентів для оптимізації потоку даних між ядрами та пам'яттю для підвищення ефективності обчислень.

Чип C-GPU поєднує можливості центрального та графічного процесорів, що дозволяє йому виконувати різні операції на одному обчислювальному ядрі. Архітектура передбачає уніфікований декодер інструкцій, векторне ядро RISC-V з 32-бітним FPU та скалярним ALU, планувальник, рушій відсікання, блок растеризації, блок обробки текстур, піксельний процесор та нейронний рушій плюс математичний рушій і блок виведення зображення. Такий чип може виконувати загальні обчислення, обробляти 2D- та 3D-графіку, а також обчислення штучного інтелекту. І все це можливо в рамках одного потоку без обміну даних із простору пам'яті CPU та GPU, що дозволяє оптимізувати процес обчислень та покращити енергоефективність. Заявлено, що архітектура підтримує API Vulkan.

Такі ядра можна поєднувати в рамках багатоядерного чипа з використанням швидкісних між'ядерних інтерфейсів та додаткової кеш-пам'яті. І кожне окреме ядро ​​в такому чипі можна запрограмувати для окремого типу навантажень — обробка графіки, штучного інтелекту, відео, фізики чи інших обчислень.

Відкрита універсальна архітектура C-GPU NanoTile з низьким енергоспоживанням передбачає зміну парадигми у розвитку графічних процесорів. X-Silicon сподівається, що NanoTile встановить новий стандарт для GPU завдяки широким можливостям та ефективності. Також використання нової архітектури не вимагає ліцензійних відрахувань, як у разі використання x86 або ARM.

Загалом усе звучить перспективно, але треба дочекатися конкретних інженерних рішень. Перші комплекти розробки програмного забезпечення під C-GPU NanoTile будуть надані обраним партнерам цього року.

Джерела:
Tom's Hardware
Jon Peddie Research

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

ПК для митця — збираємо ідеальний комп’ютер для людей, які працюють із візуальним контентом, на основі компонентів ASUS ProArt

На правах реклами

Робота з відеоконтентом, 3D-моделювання, геймдизайн, обробка фотографій — усі творчі завдання щодо підготовки візуального контенту із застосуванням значних обчислювальних потужностей вимагають продуктивного ПК. Специфічні вимоги до технічних характеристик і зовнішнього вигляду такого ПК найповнішим чином задовольняє продукція компанії ASUS, що входить до лінійки ProArt.

ASUS ProArt

Відеокарта

ПК для роботи з фото, відео або 3D однозначно вимагає потужної відеокарти. І тут якнайбільше доречно виглядатиме новенька ProArt GeForce RTX 4080 SUPER. Новітня відеокарта оснащена всіма найсвіжішими напрацюваннями NVIDIA, які стануть у пригоді створювачу візуального контенту, зокрема функціональністю для роботи зі штучним інтелектом завдяки збільшеній кількості CUDA-ядер і значному обсягу відеопам’яті. Додати до цього тихе й потужне охолодження і максимально стриманий дизайн — і отримуємо ідеальний робочий інструмент і серце продуктивного ПК.

ASUS ProArt

 

Материнська плата

А от «мозком» збірки виступатиме свіжий процесор Intel Core-i9 14900KS у парі з материнською платою PROART Z790-CREATOR WIFI. Це надпотужне комбо здатне впоратись із найскладнішими завданнями, ост тільки процесор вимагатиме належного охолодження, але про це детальніше поговоримо пізніше. Перевагою саме цієї материнської плати окрім потужної системи живлення з ефективним охолодженням VRM виступають наявність модуля та антени з підтримкою стандарту Wi-Fi 6E і велика кількість швидкісних портів USB-C для підключення зовнішніх носіїв і периферії. Вагомою перевагою PROART Z790-CREATOR WIFI є також підтримка оперативної пам’яті стандарту DDR5, комплект якої на 64 ГБ ідеально доповнить цю збірку.

ASUS ProArt

 

Система рідинного охолодження

Оскільки ми розраховуємо на навантаження не тільки на годину-дві поганяти ігри перед сном, а повноцінно, щонайменше 8 годин на день, навантажувати ПК ресурсомісткими завданнями, процесор охолоджувати треба потужно, особливо такий, як ми обрали в цю збірку. Тому система рідинного охолодження ProArt LC 420 стане в пригоді як з погляду дотримання концепції мінімалістичного стильного ПК, так і з міркувань функціональності. Три радіаторних вентилятори Noctua NF-A14 industrialPPC-2000 PWM діаметром 140 мм і потужна помпа забезпечать надійне відведення тепла від процесора.

ASUS ProArt

 

Корпус

Вибір корпусу — це не тільки питання естетики зовнішнього вигляду. Варто подумати про зручність збирання та можливість використовувати всі функції компонентів, наприклад швидкісний USB Type-C на передній панелі. Корпус також безпосередньо впливає на охолодження ПК: продумана вентиляція в ньому суттєво покращує ефективність роботи систем охолодження та, як наслідок — загальну продуктивність системи. Ну і розмір має значення — ту ж габаритну водянку й відеокарту треба кудись помістити. Так що ASUS ProArt PA602 — це еталонний вибір. Місткий, стильний, продуманий естетично й технічно. 140-мм вентилятор у задній частині та два 200-мм передніх вентилятори забезпечують чудову циркуляцію повітря в корпусі, а передбачені конструкцією дефлектори спрямовують повітряний потік до особливо важливих для охолодження компонентів. Пилові фільтри та знімні бічні панелі роблять процес збирання та очищення ПК напрочуд простим.

ASUS ProArt

 

Блок живлення

Оскільки блоку живлення ProArt на цей момент в асортименті компанії ASUS немає, на допомогу прийде ROG Thor 850 Platinum II. Цей потужний блок живлення з топовими характеристиками та сертифікатом Platinum гарантує ідеальну безперебійну роботу, з усіма можливими технологічними захистами. Його модульна конструкція спрощує встановлення та підключення, а продумана система охолодження з підтримкою пасивного режиму при низьких навантаженнях дозволяє зберігати ПК тихим і продуктивним одночасно.

ASUS

 

Монітор

Ну й оскільки ми говоримо про ПК для створення візуального контенту, неможливо пройти осторонь питання відповідного монітора. Монітор ProArt PA34VCNV стане справжньою знахідкою для тих, хто шукає собі великий широкоформатний монітор із вигнутим екраном зі співвідношенням сторін 21:9, ідеальним калібруванням і максимально точною передачею кольорів. Сертифікація Calman Verified, широке колірне охоплення (100% sRGB / Rec.709) і мінімальне відхилення точності передачі ΔE < 2 роблять його відмінним робочим інструментом. А наявність USB Type-C з підтримкою режиму виведення зображення, передачі даних та електроживлення потужністю до 96 Вт, можливість послідовного під'єднання та вбудований USB-хаб забезпечують зручність його використання.

ASUS ProArt

 
Обговорити в форумі (коментарів: 58)

Intel оновила утиліту для моніторингу PresentMon до версії 2.0.0

Вийшла нова версія Intel PresentMon 2.0.0. Це застосунок для детальної телеметрії, включаючи моніторинг даних стосовно кількості кадрів і параметрів відеокарти, включно з аналізом даних і виведення інформації на екран в режимі оверлея. Раніше інструменти PresentMon використовувалися в CapFrameX та GPUOpen OCAT для аналізу кадрів. Минулого року вийшла перша публічна бета PresentMon, а тепер доступна вже друга версія.

У PresentMon 2.0.0 багато виправлень та змін, що покращують точність даних та зручність роботи з інтерфейсом. Зокрема, змістилася контрольна точка для виклику функцій моніторингу, що забезпечить підвищення точності даних. Статистика кадрів за секунду доповнена новими даними по 1%, 5% і 10% у доповнення до наявних 99%, 95% та 90%. Додано нові варіанти гістограм, які розширюють аналітичні можливості програми. Виправлено деякі помилки, які виникали у роботі програми за певних умов.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Gears 6 можуть анонсувати цього літа

Пройшло кілька років після виходу останньої частини серії Gears of War, і досі немає офіційної інформації щодо нової частини. При цьому було багато чуток, що студія The Coalition опановує рушій Unreal Engine 5 і вже працює над новою грою. Тепер з'явилися натяки на швидкий анонс. Журналіст Джефф Грабб (Jeff Grubb) у подкасті Kinda Funny Xcast прямо сказав, що гравцям відкриють перші подробиці про гру влітку поточного року.

За інформацією журналіста, The Coalition працювала над невеликим проєктом, щоб освоїтися з рушієм. Але потім цей та ще один проєкт вирішили скасувати, і студія також зіткнулася зі звільненнями у Microsoft. Але зараз команда повністю зосереджена на новій Gears 6. Ймовірно, анонс відбудеться на одному з літніх ігрових заходів. Буде логічним, якщо гру покажуть на наступній Xbox Showcase, яка може пройти в червні. Але реліз відбудеться не раніше 2025 року.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Представлена термопаста для ентузіастів EK-Loop NGP

Компанія EK Water Blocks, відомий виробник компонентів для систем рідинного охолодження, представила свій новий продукт. Це високоефективна термопаста для ентузіастів EK-Loop NGP, що містить наночастинки. Вона розрахована на користувачів, які прагнуть досягнути максимально ефективної теплопередачі між процесором або графічним чипом і системою охолодження.

Застосування спеціальних наночастинок забезпечує низький тепловий опір. Вони формують ультратонкий шар між джерелом тепла та охолоджувачем, сприяючи ефективній передачі тепла. Спеціальний склад термоінтерфейсу розроблено для потужних компонентів. Він зберігає свої властивості та стабільність характеристик протягом тривалого часу. EK-Loop NGP демонструє виняткову термічну стабільність у діапазоні температур від -20°C до 125°C. Тобто ви можете не хвилюватися щодо термічної деградації після тривалого використання.

EK-Loop NGP поставляється у 5-грамових шприцах. Для полегшення процесу нанесення в кожну упаковку входить невеликий чорний шпатель. Продукт вже доступний для замовлення у фірмовому магазині EK за ціною 10 євро.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 39)