Відеокарти Intel Arc Battlemage можуть вийти до «Чорної п'ятниці»

Цього року на нас чекає наступне покоління ігрових відеокарт. Nvidia має підготувати до четвертого кварталу перші пристрої на базі архітектури Blackwell, тоді як AMD працює над 3D-прискорювачами RDNA 4-го покоління. Тим часом корпорація Intel теж не сидить склавши руки. В її лабораторіях вирує робота над графічними процесорами Battlemage, чий дебют офіційно запланований на поточний рік.

Intel Arc

Редакції ComputerBase вдалося побалакати з партнерами Intel на конференції Embedded World 2024 щодо термінів випуску нового покоління GPU. Вони розповіли, що процесорний гігант розраховує випустити відеоадаптери Arc Battlemage до старту розпродажів з нагоди «Чорної п'ятниці», інакше кажучи, до кінця листопада. Нагадаємо, що відеокарти Intel Arc A750/A770 надійшли до продажу восени 2022 року.

Офіційними подробицями щодо GPU Battlemage представники Intel ділитися не поспішають, обмежуючись заявами, що їхня розробка йде згідно з графіком. При цьому близько 30% співробітників відповідного підрозділу нині працюють над програмною підтримкою нового покоління відеокарт. До того ж частина інженерів вже розпочала роботу над майбутніми графічними процесорами Celestial.

Джерела:
ComputerBase
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Компанії Ілона Маска є найбільшими покупцями Nvidia H100

Прискорювачі обчислень Nvidia H100 мають великий попит з боку великих компаній, які працюють у сфері штучного інтелекту. Вже не раз з'являлася інформація, що компанія Марка Цукерберга Meta є найбільшим замовником Nvidia. За оцінкою фахівців, обчислювальна інфраструктура Meta наближається або досягне позначки у 350 тисяч пристроїв H100 в поточному році. Тепер з'явилася інформація, що другим найбільшим власником таких прискорювачів є Ілон Маск, а точніше, його компанії.

Точних даних щодо обсягів закупівель Nvidia H100 немає. Tesla вже має понад 30 тисяч H100, і це за найскромнішими оцінками, насправді їх, ймовірно, більше. У січні стало відомо про інвестиції в розмірі 500 мільйонів доларів у суперкомп'ютер Tesla Dojo, що еквівалентно 10 тисячам пристроїв H100, і Маск планує далі збільшувати обсяги інвестицій. Тому озвучується верхня планка у 350 тисяч прискорювачів Nvidia, які може отримати Tesla. Вона активно використовує це обладнання для навчання та розвитку ШІ у сфері автономного водіння. Також є компанія xAI, яка займається розробкою технологій ШІ та чат-бота Grok. Обчислювальні центри xAI налічують від 26 до 30 тисяч H100.

Нині у сфері ШІ розгортається спекотна конкуренція, яка змушує компанії витрачати мільярди. І обсяги інвестицій у цю сферу зростатимуть. Нещодавно компанія Nvidia анонсувала нове покоління спеціалізованих пристроїв на архітектурі Blackwell, які дозволяють навчати складніші та більші нейромережі, що стане новим поштовхом до посилення конкуренції.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

Intel підготувала шість нових моделей відеокарт Arc Alchemist

Корпорація Intel продовжує розширювати лінійку відеоадаптерів Arc Alchemist. Процесорний гігант підготував до релізу шість нових пристроїв, призначених для використання у вбудованих системах. Варто додати, що перші відеоадаптери Intel Arc Alchemist вийшли два роки тому.

Arc Alchemist

Якщо розглядати технічні характеристики, то перед нами вже знайомі відеокарти Intel Arc A-серії. У новинках використовуються ті ж 6-нм GPU, що і в ігрових аналогах, а їхньою головною особливістю можна назвати доступність протягом наступних п'яти років. Серед сфер застосування компанія відзначає обробку графіки, мультимедіа та прискорення ШІ-застосунків. Що цікаво, Intel поки не визначилася з остаточними специфікаціями й термінами релізу двох старших відеоадаптерів.

Arc Alchemist

Молодші відеокарти Intel Arc Alchemist із суфіксом «E» стануть доступні замовникам цього місяця. Серед перших власну версію Arc A380E представила компанія Advantech. Пристрій виглядає «по-спартанськи» та охолоджується силами алюмінієвого радіатора з невеликим вентилятором.

Arc Alchemist

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Виробники пам'яті готуються до підвищення цін після землетрусу на Тайвані

Днями Тайвань пережив сильний землетрус. Оскільки країна є основним постачальником напівпровідників для індустрії, є побоювання, що ця обставина вплине на ціни. Компанія TSMC вже виступила з офіційною заявою, що її заводи не зазнали серйозних пошкоджень і незабаром вийдуть у звичайний робочий режим. Але загальна ситуація на ринку далека від ідеальної.

З'явилася інформація, що всі основні виробники пам'яті перестали публікувати контрактні ціни на DRAM через їхнє можливе підвищення. За інформацією DigiTimes, через пошкодження місцевих напівпровідникових заводів для випуску пластин порушено ланцюги постачання провідних виробників. І все це позначиться на випуску готової продукції Micron, Samsung Electronics та SK Hynix. Так, Micron вже обговорює з клієнтами новий графік постачання та можливі затримки. Порушення ланцюгів постачання призведе до збільшення витрат на виробництво та зростання цін.

Слід зазначити, що останнім часом вже йде тенденція до зростання цін на DRAM та NAND. При цьому фахівці поки що прогнозують основне зростання цін тільки на контрактному ринку, де дуже високий попит на пам'ять в серверному сегменті. У споживчому сегменті попит не такий великий, і тут зміна в цінах буде не такою помітною. Проте рядового споживача це навряд чи потішить, оскільки пам'ять і твердотілі накопичувачі за останній рік неабияк додали в ціні.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

На підході лінійка NVMe-накопичувачів Seagate BarraCuda 530

Найближчим часом Seagate Technology доповнить асортимент твердотілих накопичувачів лінійкою BarraCuda 530. Це NVMe SSD формату M.2 2280, обладнані чотирма лініями PCI Express 4.0. До нової серії увійдуть моделі місткістю 512 ГБ, 1 ТБ та 2 ТБ.

Seagate BarraCuda 530

Подробиць щодо «начинки» SSD BarraCuda 530 виробник не надав. Проте закордонні колеги впевнені, що у новинках використовується платформа Phison E27T без зовнішнього буфера DRAM та мікросхеми пам'яті 3D NAND TLC. Для накопичувачів заявлено швидкості послідовного читання до 7400 Мбайт/с та запису до 6400 Мбайт/с, а також показник TBW (Total Bytes Written) від 300 до 1200 Тбайт залежно від моделі. Рівень швидкодії під час роботи з випадковими блоками вендор, на жаль, не розкриває.

Seagate BarraCuda 530

У продаж NVMe-накопичувачі Seagate BarraCuda 530 надійдуть найближчим часом, рекомендовані ціни будуть оголошені ближче до релізу. З інших особливостей SSD можна виділити п'ятирічну гарантію виробника.

Джерела:
Seagate
ComputerBase

Intel представила процесори Meteor Lake-PS та платформу LGA1851

У рамках конференції Embedded World 2024 відбулася презентація процесорів Intel Meteor Lake-PS, розрахованих на використання в різноманітних вбудованих системах. Це перші чипи в конструктивному виконанні LGA1851. У десктопному сегменті аналогічна платформа має з'явитися лише в другій половині цього року.

Intel

За технічними характеристиками процесори Intel Meteor Lake-PS близькі до мобільних чипів. Фактично головною відмінністю новинок стало LGA-виконання та гарантована доступність протягом наступних десяти років. Модельний ряд представлений HL- та UL-серіями Core Ultra 100, для яких характерний рівень Processor Base Power 20-65 Вт та 12-28 Вт відповідно.

Intel

Топові процесори пропонують 16 ядер/22 потоки (формула 6P+8E+2LP), 24 МБ кеш-пам'яті третього рівня, вбудовану графіку Arc GPU на вісім Xe-ядер, 20 ліній PCI Express 4.0, окремий блок для прискорення ШІ-операцій та працюють із пам'яттю DDR5-5600. Основні характеристики новинок зібрані у таблицях.

Intel

Окрім того, Intel представила сімейство процесорів Raptor Lake-PS у конструктивному виконанні LGA1700. Тут компанія теж взяла за основу лінійку чипів для ноутбуків, тому за характеристиками новинки мало відрізняються від мобільних аналогів. Очолили цю серію 14-ядерні/20-потокові процесори.

Intel

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

The Elder Scrolls Online виповнилося 10 років

Легендарній багатокористувацькій грі The Elder Scrolls Online виповнилося 10 років. Bethesda нагадала про цю знаменну подію спеціальним трейлером. Також ювілей відзначать запуском особливих ігрових подій та акцій.

Будуть особливі нагороди, новий контент для гри та багато інших сюрпризів. Окрім онлайнових івентів ювілей гри супроводжуватиметься офлайновими заходами, що пройдуть у різних куточках світу. Все це доповнюватиметься стрімами та подкастами для фанатів. А період відзначання ювілею розтягнеться на 15 місяців.

ZeniMax Online Studios вперше запустила The Elder Scrolls Online 4 квітня 2014 року. На старті гра викликала змішані почуття у фанатів, але автори розвивали та покращували проєкт. У підсумку гравці полюбили TESO, і зараз вона має дуже високий рейтинг у Steam. А після виходу багатьох доповнень TESO значно поглибила та розширила ігровий всесвіт The Elder Scrolls. Тепер це справді неймовірно масштабна пригода, де для дослідження доступна більшість регіонів Тамріеля.

На честь ювілею гра була доступна протягом кількох днів безплатно, а до 16 квітня на неї діє гарна знижка. Базова версія в Steam стала дешевшою на 75%, а повне видання Collection: Necrom дешевше на 67%. Також автори вже готують наступне масштабне доповнення Gold Road, в якому обіцяно до 30 годин сюжетного контенту. З цього місяця The Elder Scrolls Online буде доступна у хмарному сервісі Nvidia GeForce Now.

Обговорити в форумі (коментарів: 18)