AMD використовуватиме вбудовану графіку RDNA 3+ наступні кілька років

Цього року компанія AMD випустить мобільні процесори Strix Point. У них чипмейкер не тільки перейде на x86-архітектуру Zen 5, але й застосує продуктивніший графічний блок. В нових процесорах iGPU буде виконано на покращеній графічній архітектурі RDNA 3-го покоління, відомій як RDNA 3+ або RDNA 3.5. За останньою інформацією, це відеоядро стоятиме на озброєнні AMD як мінімум кілька років.

AMD

Повідомляється, що нові моделі процесорів із вбудованою графікою RDNA 3+ виходитимуть як мінімум до 2027 року. Відразу зазначимо, що це не означає застою AMD у сегменті інтегрованих GPU. Ніщо не завадить компанії застосувати у майбутніх лінійках процесорів графіку на базі архітектури RDNA наступних поколінь. Однак у найближчі роки стандартом для гібридних чипів AMD мейнстрім-рівня буде RDNA 3+.

Варто додати, що на графічну архітектуру Radeon DNA у мобільних процесорах AMD перейшла порівняно недавно — чипи Ryzen 6000 (Rembrandt), обладнані iGPU RDNA 2, вийшли на початку 2022 року. До цього «червоні» використовували архітектуру Vega, в тому числі покращений варіант.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

Acer представила ігровий ноутбук Nitro 14 на процесорах AMD Ryzen 8040

Лінійка ігрових ноутбуків Acer Nitro незабаром поповниться моделлю Nitro 14 (AN14-41), створеною на базі платформи AMD Hawk Point. Пристрій оснащується 14,5-дюймовим IPS-екраном з роздільною здатністю 2560×1600 або 1920×1200 пікселів, частотою оновлення 120 Гц, 100% охопленням палітри sRGB і підтримкою Nvidia G-Sync. За обробку графіки відповідають відеоадаптери GeForce RTX.

Acer Nitro 14

У ролі серця Acer Nitro 14 виступає процесор AMD Ryzen 5 8645HS або Ryzen 7 8845HS з підтримкою Ryzen AI. Обсяг оперативної пам'яті LPDDR5X досягає 32 Гбайт, місткість NVMe-накопичувача PCIe 4.0 становить 1 Тбайт, а графічна підсистема представлена мобільним варіантом GeForce RTX 3050, RTX 4050 або RTX 4060. Ноутбук працює під керуванням операційної системи Windows 11.

Acer Nitro 14

Оснащення новинки також включає бездротовий модуль Wi-Fi 6E та акумулятор на 76 Вт·год. З іншого вендор відзначає систему охолодження з двома вентиляторами, рідкометалевий термоінтерфейс на процесорі та клавіатуру з RGB-підсвічуванням й окремою клавішею Microsoft Copilot. Габарити пристрою становлять 324,1x255,9x22,8 мм при масі близько двох кілограмів.

Acer Nitro 14

В Україні ігровий ноутбук Acer Nitro 14 (AN14-41) з'явиться орієнтовно у липні із початковою ціною 49 999 гривень.

Acer Nitro 14

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Ілон Маск пророкує появу ШІ розумнішого за людину до 2026 року

Відомий бізнесмен Ілон Маск поділився своїми прогнозами відносно перспектив розвитку штучного інтелекту. Зокрема, він бачить можливість швидкої появи просунутого загального штучного інтелекту (AGI), який перевершує за можливостями людину. Якщо розуміти під AGI якийсь ШІ, що повинен просто бути розумнішим за найрозумнішу людину, то він може з'явитися у найближчу пару років.

Також Маск зробив цікаве зауваження щодо можливих обмежень у розвитку ШІ. Зараз це переважно стосується доступності спеціалізованих чипів, але в майбутньому стосуватиметься забезпечення електроенергією великих обчислювальних центрів.

Наразі компанія Маска xAI працює над новою версією ШІ Grok. Для навчання моделі Grok 2 знадобилося близько 20 тисяч чипів Nvidia, а для Grok 3 вже знадобиться понад 100 тисяч прискорювачів Nvidia H100. Один процесор Nvidia H100 споживає близько 700 Вт, а 100 тисяч таких пристроїв можуть споживати колосальні 70 мегаватів. Додайте до цього вимоги серверів та супутнього обладнання. У результаті вийде близько 100 мегаватів, що можна порівняти з енергоспоживанням невеликого міста. І в майбутньому це може стати великою проблемою для подальшого розвитку технологій ШІ.

Джерела:
Tom's Hardware
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 69)

Western Digital попередила про підвищення цін на твердотілі накопичувачі та жорсткі диски

Останніми кварталами на ринку флеш-пам'яті виразно видно тенденцію до подорожчання мікросхем, що призводить до зростання цін на кінцеві продукти. За прогнозами аналітиків, цього кварталу SSD для персональних комп'ютерів подорожчають на 10-15%. Про підвищення цін днями попередила своїх партнерів компанія Western Digital, причому торкнеться воно як твердотілих накопичувачів, так і жорстких дисків.

Western Digital

Своє рішення Western Digital пояснила вищим, ніж очікувалося, попитом на продукцію, а також проблемами у ланцюжках постачання. Компанія попереджає про можливість додаткового коригування цін та рекомендує партнерам формувати замовлення якомога раніше, щоб уникнути затримок поставок на тлі незапланованого попиту. Оновлений прайс-лист Western Digital, на жаль, не надала.

Експерти прогнозують, що жорсткі диски за підсумками поточного кварталу подорожчають на 5-10%, причому порівняно з третім кварталом 2023-го, ціни вже зросли на 10-20%. Твердотілі накопичувачі дорожчають ще швидше. Наприклад, у минулому кварталі зростання цін на SSD, згідно з оцінками TrendForce, склало 23-28%.

SSD

Джерела:
TechNews
TrendForce

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Знайомимося з процесорним роз'ємом LGA1851 для нових CPU Intel

Цього тижня корпорація Intel представила платформу LGA1851 та процесори Meteor Lake-PS для вбудованих систем. Цей сокет також буде використовуватися десктопними чипами Core Ultra 200 (Arrow Lake), чий офіційний реліз запланований на другу половину року. Ознайомитись з новим процесорним роз'ємом вдалося редакції порталу ComputerBase.

LGA1851

На виставку Embedded World 2024 партнери Intel привезли зразки перших системних плат LGA1851. Вони готові прийняти на борт CPU Meteor Lake-PS та фактично позбавлені мікросхеми логіки. Роботу всіх портів та роз'ємів забезпечують вбудовані у процесор контролери PCI-E 4.0, SATA 6 Гбіт/с, USB 3.2 і так далі.

LGA1851

У разі материнських плат LGA1851 для настільних ПК компанію новому сокету складуть набори логіки Intel 800-ї серії. Габарити цього процесорного роз'єму повністю відповідають LGA1700 (45x37,5 мм), завдяки чому при апгрейді до Arrow Lake можна буде використовувати стару систему охолодження. Виробники CPU-кулерів навіть почали вказувати LGA1851 у списку підтримуваних платформ.

Джерела:
ComputerBase
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

AMD згадала лінійку Ryzen 9000 в останньому чипсетному драйвері

У Мережі вже неодноразово з'являлась інформація, що процесори AMD Granite Ridge для настільної платформи AM5 сформують лінійку Ryzen 9000. Чергове підтвердження було виявлено в документації до свіжого чипсетного драйвера «червоних». Поряд з актуальними лінійками процесорів AMD згадується ще не представлена серія Ryzen 9000.

Ryzen 9000

Очікується, що подробицями про процесори Zen 5, зокрема десктопні Granite Ridge та мобільні Strix Point, компанія AMD поділиться на виставці Computex 2024, яка пройде на початку червня. Її відкриє доповідь генерального директора AMD Лізи Су. Офіційно вона буде присвячена технологіям зі сфери штучного інтелекту, втім, це не повинно завадити анонсу процесорів Zen 5. Раніше було оголошено, що мобільні чипи Strix Point отримають продуктивніший блок Ryzen AI для прискорення ШІ-операцій.

Ryzen 9000

Джерело:
Overclock3D

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Intel анонсувала ШІ-прискорювач Gaudi 3, який швидший за Nvidia H100

На заході Intel Vision компанія представила свій новий прискорювач для обчислень штучного інтелекту Gaudi 3. В його основі великий процесор з кількома кристалами, включаючи два великі обчислювальні блоки та кілька блоків пам'яті. Новий прискорювач забезпечує пікову продуктивність FP8 до 1835 Тфлопс і повинен бути швидшим за популярний прискорювач Nvidia H100.

Процесор Gaudi 3 налічує 64 тензорних ядра п'ятого покоління (по 32 на одне велике GPU-ядро), 96 МБ швидкісної кеш-пам'яті SRAM та 128 ГБ пам'яті HBM2e (8 стеків) з пропускною здатністю 3,7 ТБ/с. І все це об'єднано в одному великому чипі на одній підкладці, який виробляється на базі техпроцесу 5 нм TSMC. Підтримується до 24 ліній 200 Gigabit Ethernet для створення комплексних обчислювальних систем з можливістю масштабування.

Прискорювачі Intel Gaudi 3 AI випускатимуться у формфакторі OAM (OCP Accelerator Module) HL-325L з потужністю до 900 Вт для високопродуктивних серверних рішень з можливістю водяного охолодження. Також будуть доступні прискорювачі Gaudi 3 HL-338 під PCIe з TDP 600 Вт та ідентичними характеристиками OAM. Одночасно анонсовано базову плату HLB-325 та систему HLFB-325L, яка може включати до 8 прискорювачів Gaudi 3. Така система має сукупний TDP 7,6 кВт при розмірі 19 дюймів.

У своїх матеріалах Intel активно порівнює новий прискорювач із Nvidia H100 та Nvidia H200. І новий Intel Gaudi 3 помітно краще справляється із навчанням різних моделей ШІ, показуючи перевагу від 1,4 до 1,7 раза. При виведенні даних різниця вже помітно нижча. Але з погляду енергоефективності Gaudi 3 кращий в 1,2-2,3 раза, залежно від області обчислень та конкретної моделі ШІ.

Перші зразки прискорювача Intel Gaudi 3 AI будуть доступні партнерам у першій половині 2024 року. Але відвантаження великих партій розпочнеться не раніше другої половини року.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Наступне покоління серверних чипів Intel вийде під брендом Xeon 6

З виходом нового покоління серверних процесорів корпорація Intel відмовиться від бренду Xeon Scalable на користь лаконічнішого. Чипи Granite Rapids та Sierra Forest, які спочатку мали стати частиною лінійки Xeon Scalable 6-го покоління, тепер будуть просуватися під брендом Xeon 6. Про це процесорний гігант оголосив у ході презентації Intel Vision 2024.

Xeon 6

Intel також підтвердила, що процесори Sierra Forest вийдуть до кінця кварталу. Вони, нагадаємо, використовують виключно енергоефективні ядра, а топові моделі отримають 288 E-ядер. Їхнім головним суперником з боку «червоного» табору є процесори AMD EPYC Bergamo (Zen 4c), які пропонують до 128 ядер/256 потоків.

Сімейство Intel Granite Rapids вийде у другому півріччі. Ці процесори використовують високопродуктивні ядра та, за попередньою інформацією, запропонують до 128 P-ядер із підтримкою технології Hyper-Threading. У чипів Sierra Forest на базі E-ядер ця технологія відсутня.

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Вийшов новий трейлер Star Wars Outlaws, гра виходить у серпні

Компанія Ubisoft представила новий сюжетний трейлер масштабної гри Star Wars Outlaws. Історія розвивається у всесвіті «Зоряних війн», але без стандартного протистояння світлих і темних сил, а присвячена кримінальному протистоянню всередині цього світу.

Дівчина Кей Весс перейшла дорогу великому босу, який заправляє кримінальними синдикатами. Тепер її переслідують мисливці за головами, і щоб здобути свободу, героїня погоджується на пограбування, що приведе її до нових пригод. У грі буде кілька товаришів, включаючи маленького ручного звіра, який може красти зброю у солдатів, та бойового андроїда. Нам протистоятимуть різні бандити, агресивна фауна та імперські солдати. А події розгорнуться на кількох планетах. Також фанати Star Wars можуть помітити у трейлері різні відсилання та знайомих персонажів, на кшталт замороженого Хана Соло (сюжет розвивається між п'ятим та шостим епізодами кінофраншизи).

Гра вийде 30 серпня на PC, PlayStation 5 та Xbox Series X|S. Комп'ютерна версія отримає підтримку технології Nvidia DLSS 3 із генерацією кадрів та трасування променів, включно з освітленням RTX Direct Illumination.

Базове видання гри отримало цінник у 70 доларів США. Версія The Gold Edition за ціною 110 доларів запропонує три дні раннього доступу, сезонну перепустку з двома DLC та ексклюзивною місією на старті. А найповніше видання The Ultimate Edition оцінено у 130 доларів. Покупці дорогої версії у доповнення до DLC отримають цифровий артбук та різні косметичні предмети для гри.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)