RTX A1000 та A400 — нові представники сімейства Nvidia Ampere

Графічна архітектура Nvidia Ampere, чий офіційний дебют відбувся кілька років тому, знайшла застосування у професійних відеокартах RTX A1000 та A400. Це моделі початкового рівня, що створені на базі GPU GA107. Геймерам й ПК-ентузіастам цей графічний чип знайомий, наприклад, по ігровій відеокарті GeForce RTX 3050.

RTX

Nvidia RTX A1000 та A400 виконані у форматі низькопрофільних однослотових карт розширення PCI Express 4.0 x16 (але функціонують у режимі x8). Для обох новинок заявлено 50-ватний рівень TDP, а набір відеовиходів представлений чотирма інтерфейсами Mini DisplayPort 1.4a. Активне охолодження відеокарт забезпечує невелика «турбіна».

RTX

Модель RTX A1000 використовує графічний процесор Nvidia GA107 у конфігурації з 2304 ядрами CUDA, 72 тензорними, 18 RT-ядрами та 128-розрядною шиною пам'яті, через яку він взаємодіє з буфером GDDR6 обсягом 8 Гбайт. Відеокарта RTX A400 отримала урізаний варіант GPU c відповідно 768, 24 та 6 ядрами, а також 64-бітною шиною пам'яті. Пристрій оснащений чотирма гігабайтами GDDR6.

RTX

Рекомендовані ціни відеокарт Nvidia RTX A1000 та A400 оголошені не були.

Джерела:
Nvidia
AnandTech

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

AMD представила процесори Ryzen PRO 8000 для ноутбуків та десктопів

Модельний ряд процесорів AMD Ryzen 8000 сьогодні офіційно поповнився одразу двома новими лінійками. Йдеться про десктопні чипи Ryzen PRO 8000G та мобільні Ryzen PRO 8040. Вони розраховані на корпоративних замовників, а серед особливостей AMD підкреслює наявність окремого блоку для прискорення ШІ-застосунків з продуктивністю 16 TOPS.

AMD Ryzen PRO

За технічними характеристиками нові процесори AMD Ryzen PRO близькі до випущених раніше чипів Ryzen 8000-ї серії, але разом з цим мають додаткові функції безпеки та розширену підтримку. Зокрема, лінійка Ryzen PRO 8000G представлена чипами у конструктивному виконанні AM5. До неї увійшли моделі з числом ядер Zen 4 від чотирьох до восьми штук, 8 або 16 МБ кеш-пам'яті третього рівня, вбудованою графікою RDNA 3-го покоління та номінальним TDP 45-65 Вт або 35 Вт.

AMD Ryzen PRO

У мобільну серію Ryzen PRO 8040 входять процесори з номінальним рівнем TDP 15-28 Вт, 20-28 Вт та 35-54 Вт. Для них теж характерна наявність до восьми ядер Zen 4, до 16 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня та вбудована графіка з архітектурою RDNA 3-го покоління. У наданих матеріалах AMD заявляє про перевагу новинок над мобільними процесорами Intel Core Ultra (Meteor Lake).

AMD Ryzen PRO

AMD Ryzen PROAMD Ryzen PRO

Системи на базі процесорів AMD Ryzen PRO 8000G та Ryzen PRO 8040 стануть доступними для покупки до кінця цього кварталу.

AMD Ryzen PRO

Джерело:
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Вийшов Game Ready драйвер GeForce 552.22 WHQL для Manor Lords та No Rest for the Wicked

Nvidia повідомила про доступність до завантаження нового пакета графічних драйверів. Випуск GeForce 552.22 WHQL містить оптимізації для середньовічної стратегії Manor Lords, де буде доступна фірмова технологія DLSS Super Resolution, а також рольового екшену No Rest for the Wicked. У ранньому доступі Steam ці проєкти вийдуть відповідно 26 та 18 квітня.

Manor Lords

Окрім того, у релізі GeForce 552.22 WHQL «зелені» усунули помилку, через яку спостерігалися проблеми зі стабільністю PUBG на системах із процесорами Intel Core 12-го покоління. Більш детальну інформацію про нововведення драйвера наведено у супутній документації.

Як завжди, завантажити актуальний пакет драйверів для відеоадаптерів GeForce можна скориставшись пошуком на сайті Nvidia або через програму GeForce Experience (Nvidia App).

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Оголошено системні вимоги Frostpunk 2

Почалося бета-тестування містобудівної стратегії Frostpunk 2, де гравці мають керувати залишками людства в крижаному постапокаліпсисі. У «беті» доступний режим Utopia Builder Preview, який є частиною «Пісочниці».

Доступ до бети отримали покупці преміальних дорогих видань. Також вони зможуть грати в сюжетний режим на 72 години раніше за звичайних користувачів. Офіційний реліз заплановано на 25 липня.

Разом із запуском «бети» розробники представили попередні системні вимоги гри. Можливо, ближче до дати релізу вони будуть уточнені та доповнені. Для гри рекомендуються процесори AMD серії Ryzen 5/7 або відповідні моделі від Intel. Гра підтримує тільки DirectX 12. Для мінімальних налаштувань графіки достатньо простих відеокарт рівня Radeon RX 550 і GeForce GTX 1050 Ti з 4 ГБ відеопам'яті, але рекомендується вже в Radeon RX 5700 або GeForce 2060 Super з 8 ГБ відеопам'яті. Для гри потрібно 30 гігабайтів на накопичувачі, рекомендується SSD.

Мінімальні системні вимоги:

  • Windows: 10/11 (64-bit);
  • процесор: AMD Ryzen 5 або Intel Core i5 2,5 ГГц;
  • відеокарта: AMD Radeon RX 550, Nvidia GeForce GTX 1050 Ti або Intel Arc A310;
  • оперативна пам'ять: 8 ГБ;
  • вільне місце на накопичувачі: 30 ГБ (рекомендується SSD).

Рекомендовані системні вимоги:

  • Windows: 10/11 (64-bit);
  • процесор: AMD Ryzen 7 або Intel Core i7 2,8 ГГц;
  • відеокарта: AMD Radeon RX 5700, Nvidia GeForce 2060 Super або Intel Arc A770;
  • оперативна пам'ять: 16 ГБ;
  • вільне місце на накопичувачі: 30 ГБ (рекомендується SSD).
Обговорити в форумі (коментарів: 7)

AMD та Vindral продемонстрували технологію потокової передачі відео 8K HDR

Компанія Vindral спільно з AMD показала технологію потокової передачі відео високої роздільної здатності з наднизькими затримками. Це робоче рішення, яке готове для комерційного впровадження, що дозволяє організовувати трансляції у форматі 8K з підтримкою HDR при глибині кольору 10 біт.

Апаратна частина побудована на медіаприскорювачах AMD Alveo MA35D. Ці пристрої орієнтовані на потокову передачу відео AV1, H.265 і H.264 при низьких затримках, підтримують багатопотокові трансляції та мають вбудовані механізми оптимізації відеопотоку на базі ШІ. Згідно з описом, один Alveo MA35D вміє обробляти чотири потоки 8K AV1 при 30 fps, вісім потоків 4K 60 fps і 32 потоки 1080p 60 fps.

Відомо, що Vindral пропонує потокову передачу 8K AV1 при низьких затримках і синхронізації всіх глядачів. Демонстраційну версію такого потокового мовлення показано на конференції NAB Show у Лас-Вегасі. Поки що формат 8K не має широкого поширення у споживчому сегменті, але така технологія може мати попит у бізнес-сегменті — від кіберспорту до торгівлі. І Vindral спільно з AMD вже знаходиться на передньому краю прогресу, пропонуючи готове технічне рішення.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Свіжа прошивка UEFI для плат Gigabyte Z790 викликає «зависання» системи

Від власників материнських плат Gigabyte Z790 надходять скарги на останню прошивку UEFI. Нова бета-версія забезпечує підтримку флагманського процесора Intel Core i9-14900KS, а також функції Intel Application Optimization (APO). Однак фахівці Gigabyte припустилися помилки, через яку користувачі стикаються із «зависаннями» системи.

Gigabyte Z790

Що найнеприємніше — проблеми спостерігаються в меню UEFI. Це відбувається через деякий час або під час переходу між розділами. Інакше кажучи, будь-яка спроба змінити налаштування материнської плати може завершитись провалом. Проблема не обмежується якоюсь конкретною моделлю Gigabyte Z790 і не має значення, який процесор встановлений в системі. Користувачі підтвердили, що вона може проявитися з Core i9-14900K, Core i7-14700K, Core i5-13600KF та іншими CPU LGA1700.

Хай там як, власникам системних плат Gigabyte Z790 рекомендується почекати з оновленням UEFI до останньої версії. Закордонні колеги також звернули увагу на іншу проблему: відсутність підтримки Core i9-14900KS на платах Gigabyte Z690. Компанія все ще не випустила прошивку, що забезпечує сумісність із флагманом LGA1700. Можливо, це навіть на краще.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

З'явилося нове підтвердження специфікацій консолі PlayStation 5 Pro

Останнім часом у Мережі з'явилося чимало подробиць про ігрову консоль PlayStation 5 Pro. Всі вони надійшли від неофіційних джерел, але зараз вже немає сумнівів щодо намірів Sony випустити покращену версію PS5. З новим підтвердженням опублікованої раніше інформації виступила редакція The Verge, яка посилається на власні джерела, близькі до японського гіганта.

PS5
Однокристальна система PS5 з нанесеним рідким металом

Закордонні колеги підтверджують попередні специфікації PlayStation 5 Pro, на зразок збільшення частот x86-ядер Zen 2, використання більш високошвидкісних мікросхем GDDR6 та потужний графічний блок, що поєднує елементи архітектур RDNA 3-/4-го покоління. Докладніше про «начинку» майбутньої ігрової консолі ми розповідали в недавньому матеріалі.

Серед нововведень також згадується додатковий обсяг системної пам'яті, доступної іграм. Розробники можуть розраховувати на 13,7 Гбайт замість 12,5 Гбайт у разі звичайної PlayStation 5. У PS5 Pro також передбачено окремий блок для прискорення операцій машинного навчання із заявленою продуктивністю 300 TOPS у 8-бітових обчисленнях. Він знадобиться для фірмової технології масштабування Sony PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution).

Sony позиціює новинку не як заміну звичайної PlayStation 5, а як її покращену версію, що забезпечить більш високу роздільну здатність або частоту кадрів. Обидва варіанти консолі співіснуватимуть. Тому розробники надалі повинні враховувати, що їх проєкти можуть бути запущені на двох версіях PS5. Ігри з покращеннями для PlayStation 5 Pro отримають позначку «PS5 Pro Enhanced».

PS5

Офіційний вихід PlayStation 5 має відбутися останніми місяцями цього року. Точніші терміни стануть відомі з наближенням до релізу.

Джерела:
The Verge
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

Дослідники навчили ChatGPT грати в Red Dead Redemption 2

Група дослідників з Китаю та Сінгапуру опублікувала статтю, в якій розповіли про концепцію загального комп'ютерного контролю GCC (General Computer Control) для штучного інтелекту. Вони намагалися навчити ШІ грати в Red Dead Redemption 2 як приклад складної взаємодії з комп'ютером на рівні середньої людини. Цей експеримент досліджує можливості створення просунутого загального штучного інтелекту (AGI).

ШІ, що працює на основі моделі OpenAI GPT-4V, взаємодіяв з комп'ютером, сприймаючи візуальні та звукові сигнали для інтерпретації та прийняття рішень. Для цього довелося реалізувати складну систему із шести модулів, яка отримала назву CRADLE.

Вибір Red Dead Redemption 2 обґрунтований тим, що це велика комплексна гра з багатим віртуальним середовищем та різноманітними ситуаціями. Також наявність підказок, інтерфейсу та діалогів сприяє процесу навчання. А керування за допомогою миші та клавіатури відмінно підходило для загальної концепції GCC. Дослідники прагнули показати, що ШІ здатний вивчати гру з нуля, подібно до людини, переміщатися світом і виконувати завдання. І певного прогресу в цьому вдалося досягти. Система CRADLE змогла виконувати ряд завдань, хоча були винятки, наприклад, місія Protect Dutch, де є стрімка перестрілка, або завдання Search House, яке потребує дослідження складного ігрового середовища.

За підсумками дослідження виявлено слабке місце усієї системи — це система машинного зору GPT-4V. Виявилося, що дана модель ШІ не справляється з обробкою всієї візуальної інформації. Зокрема, є проблема з розумінням мінікарти, зі сприйняттям перешкод в ігровому середовищі та іншими елементами. Поки що можливості GPT-4V недостатні для точного просторово-візуального розпізнавання.

Можливо, автори повторять дослідження у майбутньому. У статті згадується, що їхня система CRADLE здатна працювати з іграми широкого спектра жанрів, не обмежуючись Red Dead Redemption 2.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

Опубліковано новий трейлер No Rest for the Wicked

Наближається реліз ранньої версії рольової гри No Rest for the Wicked від Moon Studios, відомої за проєктами Ori and the Blind Forest та Ori and the Will of the Wisps. Команда, що подарувала нам найвідоміші ігри в жанрі метроідваніі останніх років, готується принести щось нове у жанр PRG. Гра побудована на точності дій, а не на швидкому темпі. Бої будуть складними та нешвидкими, і частково нагадуватимуть серію Dark Souls. Гравцям слід  діяти обдумано та стратегічно. Кожна зброя або магічна навичка вимагатиме адаптації та вміння у поводженні з нею.

Події No Rest for the Wicked розвиваються у похмурому середньовіччі. Після смерті короля влада переходить до недосвідченого сина, а до країни повертається чума. На тлі мору розвиваються політичні інтриги. І головний герой, який належить до секти містичних воїнів, виявляється втягнутим у ці інтриги. Герой спробує врятувати землю від зла та визначити долю королівства.

No Rest for the Wicked вийде у ранньому доступі Steam у четвер, 18 квітня. Поки не зрозуміло, як довго гра залишатиметься у цьому статусі, і коли вийде фінальна версія. Відомо, що в ранній версії буде доступна сюжетна історія, мультиплеєр та кооператив на чотирьох гравців.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 1)