Відбувся офіційний анонс Kingdom Come: Deliverance II

Видавництво Deep Silver та чеська команда розробників Warhorse Studios офіційно представили рольову гру Kingdom Come: Deliverance II. У проєкту вже є своя сторінка в Steam, а його реліз відбудеться до кінця цього року. Точну дату виходу творці, на жаль, поки що не розкривають, але опублікували перший трейлер гри.

Kingdom Come: Deliverance II

Розробники обіцяють геймерам удвічі більший ігровий світ, ніж в оригінальній грі, нові види зброї, покращену систему прокачування персонажа, насичену сюжетну лінію, свободу дій та можливість повністю поринути в атмосферу Богемії XV століття. Окрім персональних комп'ютерів Kingdom Come: Deliverance II буде доступна на консолях PlayStation 5 Xbox Series X/S. Додамо, що перша частина розійшлася тиражем понад шість мільйонів копій.

Kingdom Come: Deliverance II — це захоплива динамічна рольова гра, у якій події відбуваються посеред хаосу громадянської війни у Богемії в 15 столітті.

Ви гратимете за Генрі зі Скеліце — звичайного хлопця, який робить надзвичайні вчинки, потрапивши у насичену подіями історію про помсту. У пошуках свого призначення в цьому прекрасному, але жорстокому середньовічному світі він пройде епічний шлях від простого ковадла й до самого королівського двору.

Мандруйте галасливими вулицями та пишними лісами у відкритому світі середньовічної Європи. Вас чекає незабутня пригода, сповнена подій, дивовиж і гострих відчуттів.

Kingdom Come: Deliverance II

Обговорити в форумі (коментарів: 60)

Samsung впевнено рухається до запуску виробництва HBM4 у 2025 році

Компанія Samsung поділилася своїми планами відносно запуску нового типу пам'яті HBM4 та підтвердила наміри розпочати комерційне виробництво такої пам'яті у 2025 році. Зараз вона пропонує замовникам HBM3e під кодовим ім'ям Shinebolt із підтримкою до 12 шарів пам'яті з пакуванням 2.5D, місткістю до 36 ГБ та швидкістю передачі даних до 9,8 Гбіт/с.

Наступним етапом стане випуск нового покоління HBM4. Згідно з ранньою інформацією, ця пам'ять підтримуватиме до 16 шарів, перейде до 3D-упаковки та нових технологій мідних з'єднань між шарами. Це дозволить збільшити місткість та збільшити пропускну здатність пам'яті. Samsung вже обговорює технічні особливості з клієнтами та готується до старту продажів у 2025 році.

Сучасні прискорювачі ШІ Nvidia Blackwell B200 використовують 192 ГБ пам'яті HBM3e, а AMD Instinct MI30X оснащені 192 ГБ пам'яті HBM3. Відомо, що AMD готує оновлену серію прискорювачів Instinct MI350, яка перейде на HBM3e. Про плани з впровадження HBM4 поки що ніхто офіційно не оголошував, але можна припустити, що першими пристроями з такою пам'яттю стануть оновлені прискорювачі Blackwell.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

ASUS вивела на український ринок ігрову гарнітуру ROG Cetra True Wireless SpeedNova

Бренд ASUS Republic of Gamers оголосив про старт продажів в Україні ігрових навушників ROG Cetra True Wireless SpeedNova. Це універсальна геймерська гарнітура з Bluetooth та бездротовим з'єднанням ROG SpeedNova на частоті 2,4 ГГц, що забезпечує наднизьку затримку звуку. Вендор також відзначає технологію адаптивного шумозаглушення й тривалий час роботи від акумулятора.

ROG Cetra True Wireless SpeedNova

ASUS ROG Cetra True Wireless SpeedNova використовує переваги кодека LC3+ для відтворення звуку з високою роздільною здатністю 24 біт/96 кГц у режимі 2,4 ГГц. Гарнітура оснащена датчиками кісткової провідності, які допомагають чітко вловлювати голос завдяки вібраціям кісток голови користувача. Разом із мікрофонами з функцією шумозаглушення AI Noise Canceling вони ефективно зменшують фоновий шум, зберігаючи при цьому природне звучання голосу.

ROG Cetra True Wireless SpeedNova

Навушники ROG Cetra True Wireless SpeedNova можна заряджати бездротовим способом або через роз'єм USB-C. Швидка зарядка в кейсі забезпечує до години використання всього за 5 хвилин зарядки, а також до 46 годин прослуховування в режимі Bluetooth. Функція Hybrid Multipoint дозволяє одночасно підключати два пристрої: один через Bluetooth, а інший за допомогою донгла, що йде в комплекті. Для налаштовування параметрів можна скористатися фірмовим додатком Armoury Crate.

ROG Cetra True Wireless SpeedNova

В українських магазинах ігрова гарнітура ASUS ROG Cetra True Wireless SpeedNova доступна за рекомендованою ціною 8849 гривень.

 
Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Ентузіаст створив власну відеокарту VoodooX на базі чипа 3dfx VSA-100

Графічні прискорювачі 3dfx Interactive своєю славою багато в чому завдячують ентузіастам, які не припиняють експерименти зі, здавалося б, древнім «залізом». Закордонні колеги звернули увагу на проєкт Оскара Бареа (Oscar Barea), який працює над власною відеокартою VoodooX. Її серцем виступив чип 3dfx VSA-100, виробництво якого було припинено майже чверть століття тому.

3dfx

Вищезгаданий GPU використовувався в серійних відеокартах, на кшталт Voodoo4 4500 та Voodoo5 5500. Ця 250-нм мікросхема має площу 112 мм² й налічує 14 мільйонів транзисторів. Ентузіаст спроєктував для неї друковану плату, на якій знайшлося місце для 32 мегабайтів пам'яті та досить непоганого набору відеовиходів. Поряд з аналоговим VGA розташувалися цифрові роз'єми HDMI та DVI. Надалі планується додати можливість вибору 32 чи 64 Мбайт пам'яті за допомогою перемикача.

3dfx

Як розповідає ентузіаст, на цей момент відеокарта VoodooX «подружилася» з Windows 98 та успішно справляється із запуском демо, ігор та бенчмарків.

3dfx

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Lenovo готує ноутбук Yoga Slim 14 на платформі Snapdragon X Elite

Компанія Lenovo разом з іншими виробниками ноутбуків готується випустити пристрої на базі платформи Qualcomm Snapdragon X Elite. Одним з таких лептопів стане Yoga Slim 7 14 2024 Snapdragon Edition. У Мережі вже доступні зображення ще не анонсованої новинки.

Lenovo Yoga Slim

Детальні специфікації ноутбука, на жаль, поки що не розкриваються. Судячи з назви, він буде оснащуватися 14- або 14,5-дюймовим екраном, а використання SoC Snapdragon X Elite говорить про обсяг оперативної пам'яті LPDDR5X-8533 до 64 Гбайт та твердотіле сховище з інтерфейсом PCI-E 4.0. З особливостей також може відзначити наявність окремої кнопки Microsoft Copilot. У ролі штатної ОС виступає Windows 11.

Lenovo Yoga Slim

Нагадаємо, однокристальна система Snapdragon X Elite пропонує 12 ARM-ядер з 64-бітною архітектурою Oryon, сумарно 42 МБ кеш-пам'яті, графічний блок Adreno з обчислювальною потужністю 4,6 Тфлопс, модуль AI Engine для прискорення ШІ-операцій й контролер пам'яті LPDDR5X-8533. Є підтримка USB4, 5G-мереж, бездротового стандарту Wi-Fi 7 та NVMe-накопичувачів з інтерфейсом PCI-E 4.0.

Lenovo Yoga Slim

До продажу ноутбуки на базі Snapdragon X Elite, включно з вищезгаданим Lenovo Yoga Slim 7 14 2024 Snapdragon Edition, надійдуть орієнтовно в середині цього року.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Санкції перетворюють Китай на лідера з виробництва чипів на старих техпроцесах

Американський уряд намагається стримувати Китай, обмежуючи постачання передових чипів та обладнання для їхнього виробництва. При цьому немає обмежень на експорт чипів та технологій, що стосуються зрілих техпроцесів, аж до 28 нм. Це пов'язано з залежністю від китайських виробників електроніки. Чипи, виготовлені за старими технологіями, використовуються в побутовій, медичній техніці та в інших сферах. І на цьому тлі Китай почав різко нарощувати виробництво напівпровідників на старих техпроцесах.

За даними видання South China Morning Post, виробництво напівпровідникових чипів у Китаї зросло на 40% у першому кварталі 2024 року. Лише у березні обсяг виробництва сягнув 32,6 мільярда штук. І це, наприклад, утричі більше, ніж вироблялося за той же період 2019 року. Така тенденція може призвести до того, що невдовзі Китай стане лідером у виробництві напівпровідників на старих техпроцесах. За підсумками минулого року на Китай вже припадає 31% світового виробництва застарілих чипів, а до 2027 року це буде 39% світового ринку.

Наразі китайські компанії активно інвестують у розширення виробництва. Також цьому сприяє державна підтримка. І хоча є заборона на постачання передового обладнання від ASML, китайські компанії також намагаються модернізувати виробничі лінії самотужки. Минулого року SMIC та Huawei представили власні чипи за технологією 7 нм, які виготовлені на раніше закупленому устаткуванні. Але цього року вони хочуть налагодити виробництво чипів за технологією 5 нм. Експерти припускають, що без обладнання для EUV-літографії це можливо, але собівартість такого виробництва буде дуже високою.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 77)

Оголошено системні вимоги No Rest for the Wicked

Сьогодні у ранньому доступі Steam стартує новий проєкт Moon Studios. Команда розробників, відома за відмінними метроідваніями Ori and the Blind Forest та Ori and the Will of the Wisps, готує похмуру пригоду в рольовому жанрі. No Rest for the Wicked розповість історію воїна в королівстві, що роздирають чвари. У грі складна бойова система, яка частково нагадуватиме проєкти серії Souls.

Напередодні виходу першої версії розробники опублікували системні вимоги. У гри атмосферна симпатична картинка, хоча її не можна назвати передовою через стилізацію та вид зверху. Але для комфортної продуктивності у Full HD при максимальних налаштуваннях графіки гра вимагає досить потужний ПК, включаючи процесор Ryzen 7 5800X3D та відеокарти рівня GeForce RTX 3070 Ti або AMD Radeon RX 6800 XT. Також для гри рекомендується твердотілий накопичувач. Рекомендацій відносно ігрового режиму 4K немає, очевидно, що вони жорсткіші.

Мінімальні системні вимоги (1080p/30fps):

  • Performance Preset;
  • Windows: 10/11 (64-bit);
  • процесор: Intel Core i5-8400 або AMD Ryzen 5 2600;
  • оперативна пам'ять: 8 ГБ;
  • відеокарта: Nvidia GeForce GTX 970 або AMD Radeon RX Vega 56;
  • вільне місце на накопичувачі: 35 ГБ (рекомендовано SSD).

Рекомендовані системні вимоги (1080p/60fps):

  • Quality Preset;
  • Windows: 10/11 (64-bit);
  • процесор: Intel Core i5-12600K або AMD Ryzen 7 5800X3D;
  • оперативна пам'ять: 16 ГБ;
  • відеокарта: Nvidia GeForce RTX 3070 Ti або AMD Radeon RX 6800 XT;
  • вільне місце на накопичувачі: 35 ГБ (рекомендовано SSD).
Обговорити в форумі (коментарів: 20)

До Sea of Thieves долучилося 40 мільйонів гравців

Студія Rare похвалилася успіхами гри Sea of Thieves. Ця кооперативна піратська пригода у відкритому світі зібрала вже 40 мільйонів гравців на Xbox, Windows та Steam. Це неймовірне досягнення для гри, яка стартувала не дуже успішно, але згодом здобула визнання геймерів. З моменту релізу у 2018 році вона отримала багато оновлень та ігрових подій. Наразі готується до старту вже 12-й сезон. А на честь досягнення 40-мільйонного рубежу у грі пройде спеціальний захід Gold & Glory з особливими нагородами.

Також Rare та Xbox Game Studios готуються до релізу гри на PlayStation 5. Це перший ексклюзив Xbox, який вийде на платформі конкурента. З чуток, Sea of Thieves стане тестом для визначення успішності такої стратегії. Якщо гра буде добре продаватися на консолі Sony, то за Sea of Thieves можуть піти інші хіти Xbox.

Реліз Sea of Thieves на PlayStation 5 заплановано на 30 квітня.

Обговорити в форумі (коментарів: 5)