AFOX випускає GeForce RTX 4080 із «турбінним» кулером

Китайська компанія AFOX представила незвичайну версію відеокарти GeForce RTX 4080. Сам виробник слабо відомий на нашому ринку, хоча пропонує він не лише відеокарти, а й інші комплектуючі для ПК бюджетного рівня. І GeForce RTX 4080 у виконанні AFOX теж можна назвати бюджетним варіантом, оскільки відеокарта оснащена простим охолодженням турбінного типу.

Це досить незвичайне поєднання, оскільки Nvidia та партнери давно відмовилися від такого охолодження. Потужність сучасних відеокарт настільки висока, що потребує більших конструкцій з кількома вентиляторами. В основі GeForce RTX 4080 процесор AD103 з 9728 ядрами CUDA у поєднанні з 16 гігабайтами пам'яті GDDR6X. TDP таких відеокарт 320 Вт, і стандартне охолодження зазвичай виглядає як трислотовий кулер із трьома вентиляторами при довжині відеокарти до 32 см. Модель від AFOX оснащена двослотовою «турбіною». Роз'єм живлення 12VHWPR розташований у задній частині.

Очевидно, що така модель буде гарячою та шумною. Але це зручна конструкція для конфігурацій із кількох відеокарт у робочих станціях та центрах обробки даних. Ймовірно, на цей сегмент і орієнтована китайська новинка. І навряд чи простий споживач побачить такий пристрій у звичайному роздрібному продажу.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 34)

Вийшов новий трейлер Stellar Blade та музичний кліп на честь гри

Sony опублікувала нове відео бойовика Stellar Blade від корейської студії Shift Up. Це видовищний слешер із яскравою героїнею Євою, чиї форми вже привернули увагу та викликали бурхливі обговорення в Інтернеті. Єва зачищає постапокаліптичну Землю від монстрів за допомогою меча та яскравих бойових прийомів.

Нове відео як раз представляє нарізку яскравих бойових моментів у виконанні героїні.

Також представлено офіційний кліп із головною піснею гри у виконанні південнокорейської співачки BIBI. Кліп поєднує живі кадри та кадри зі Stellar Blade. Опубліковано окремий ролик про створення цього кліпу.

Stellar Blade буде ексклюзивом консолі PlayStation 5 і вийде 26 квітня поточного року. Наразі гравцям доступна безплатна демоверсія, в рамках якої можна пройти перший ігровий рівень.

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Intel представила нейроморфний комп'ютер Hala Point, що симулює людський мозок

Днями компанія Intel оголосила про запуск нейроморфної обчислювальної системи другого покоління. Це суперкомп'ютер, який призначений для досліджень штучного інтелекту та заснований на принципах роботи мозку людини.

Intel Hala Point побудований на базі 1152 спеціалізованих процесорів Loihi 2, які загалом налічують 140 тисяч обчислювальних ядер нейроморфної обробки. Така обчислювальна система містить 1,15 млрд штучних нейронів та 128 мільярдів синапсів. Також вона отримала 2300 додаткових процесорів архітектури x86. Це еволюція першої дослідницької системи Intel Pohoiki Springs, яка тепер містить в 10 разів більше нейронів і швидше в 12 разів. Потужність системи Hala Point сягає 2,6 кВт.

Intel зазначає, що Hala Point підтримує до 30 квадрильйонів операцій на секунду з ефективністю 15 трильйонів 8-бітових операцій в секунду на ват при навчанні звичайних глибоких нейронних мереж. Також пристрій здатний забезпечити пропускну здатність пам'яті 16 петабайтів на секунду.

Система використовує власну архітектуру, яка побудована на засадах роботи людського мозку. І за словами представників Intel, така обчислювальна система може вирішувати завдання, використовуючи у 100 разів менше енергії та у 50 разів швидше, ніж традиційні архітектури CPU та GPU.

Hala Point є дослідницьким прототипом і не буде доступним для комерційного використання. Зараз Intel розгорнула першу нейроморфну систему в Sandia National Laboratories, яка входить до складу Департаменту з ядерної безпеки (NNSA) Міністерства енергетики США.

Джерело:
VentureBeat
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 24)