Розкрито специфікації однокристальних систем Qualcomm Snapdragon X для Windows-ноутбуків

Напередодні офіційної презентації стали відомі додаткові подробиці про однокристальні системи Qualcomm Snapdragon X для Windows-ноутбуків. Усього компанія підготувала до випуску чотири варіанти SoC, які відрізнятимуться за кількістю ARM-ядер, тактовими частотами та потужністю графічного блоку.

Snapdragon X

Специфікації топової версії Qualcomm розкрила ще пів року тому. Однокристальна система Snapdragon X Elite запропонує 12 ARM-ядер із 64-бітною архітектурою Oryon, сумарно 42 МБ кеш-пам'яті, графічний блок Adreno з обчислювальною потужністю 4,6 Тфлопс та модуль AI Engine для прискорення ШІ-операцій потужністю 45 TOPS.

Snapdragon X

Молодший варіант однокристальної системи отримав назву Snapdragon X Plus. У його арсеналі є 10 ARM-ядер, ті ж 42 МБ кеш-пам'яті та модуль AI Engine, а ось продуктивність вбудованої графіки урізана до 3,8 Тфлопс. З особливостей новинок варто виділити контролер пам'яті LPDDR5X-8533, підтримку USB4, 5G-мереж, бездротового стандарту Wi-Fi 7 й NVMe-накопичувачів з PCI-E 4.0.

Snapdragon XSnapdragon X

Окрім того, стали відомі результати офіційних бенчмарків. У середньому топовий варіант Snapdragon X Elite буде на 17% потужніший за молодшу модифікацію, а найбільша перевага (близько 40%) спостерігається в багатопотоковому тесті Cinebench 2024. Більше інформації про нові SoC і пристрої на їх базі стане відомо вже завтра.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 57)

EK підтвердила наявність фінансових труднощів, але вже працює над їх розв'язанням

Днями на YouTube-каналі Gamers Nexus було опубліковано відео, що викриває проблеми словенської компанії EK. Відомий виробник компонентів СРО має труднощі з виконанням фінансових зобов'язань. Повідомлялося, що компанія затримує виплати як співробітникам, так і партнерам, а також має заборгованість зі сплати податків в американському штаті Техас. До того ж на складах EK накопичилося чимало незатребуваної продукції.

EKWB

Відповідь EK на журналістське розслідування Gamers Nexus не забарилася. Генеральний директор EK Едвард Коніг (Edvard König) виступив із заявою, в якій підтвердив наявність деяких фінансових складнощів, але разом з цим запевнив, що частина вже була розв'язана, в тому числі з податковою звітністю у США. «Це правда, що деякі зовнішні підрядники та ділові партнери ЄК зіткнулися із затримкою платежів. Ми щиро перепрошуємо за труднощі та відсутність адекватної комунікації», — розповідає пан Коніг.

У найближчому майбутньому EK Water Blocks докладе всіх зусиль для якнайшвидшого розв'язання всіх фінансових труднощів, а почне вона з постраждалих співробітників. «Ми цінуємо терпіння та розуміння нашої спільноти, клієнтів та партнерів протягом цього часу. Ми прагнемо виконати наші фінансові зобов'язання та відновити вашу довіру», — резюмує голова EK.

Джерело:
EK

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Процесори AMD Ryzen 7 8700F та Ryzen 5 8400F готуються до світового релізу

Модельний ряд процесорів AMD Ryzen 8000 цього місяця поповнився чипами Ryzen 5 8400F та Ryzen 7 8700F. Спочатку вважалося, що вони будуть доступні лише у складі готових комп'ютерів від партнерів AMD. Однак компанія вирішила також запропонувати їх як самостійний продукт. «Коробковим» версіям цих процесорів були присвоєні ідентифікатори 100-100001590BOX та 100-100001591BOX.

AMD

Нагадаємо, AMD Ryzen 5 8400F та Ryzen 7 8700F являють собою варіанти чипів Ryzen 8000G з деактивованим графічним ядром. Вони належать до сімейства Phoenix/Hawk Point, тобто використовують монолітний кристал, та підтримуються материнськими платами AM5. В арсеналі новинок є відповідно 6 ядер/12 потоків та 8 ядер/16 потоків, а також 16 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня.

Рекомендовані ціни процесорів AMD Ryzen 5 8400F та Ryzen 7 8700F, на жаль, поки що залишаються невідомими. Втім, вони точно будуть дешевшими за Ryzen 5 8500G (від $179) та Ryzen 7 8700G (від $329) з активним відеоядром.

AMD

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Noctua випустила низькопрофільний CPU-кулер NH-L12Sx77

В асортименті австрійської компанії Noctua з'явилася система охолодження NH-L12Sx77. Це покращений варіант низькопрофільного CPU-кулера NH-L12S, який, за словами виробника, ідеально підійде до невеликих корпусів, на кшталт Fractal Design Terra. Оновлений радіатор не тільки забезпечує краще охолодження, але й залишає місце для високих модулів оперативної пам'яті.

Noctua NH-L12Sx77

Загальні габарити системи охолодження Noctua NH-L12Sx77 становлять 128x131x77 мм при масі 520 г (з урахуванням вентилятора). У ній використано радіатор з мідною нікельованою основою, шістьма 6-мм тепловими трубками та секцією алюмінієвих пластин, а також низькопрофільний вентилятор NF-A12x15 PWM (450-1850 об/хв). До списку сумісних процесорних платформ увійшли AMD AM4, AM5, Intel LGA115x, LGA1200, LGA1700 та майбутня LGA1851.

Noctua NH-L12Sx77

З детальними характеристиками CPU-кулера Noctua NH-L12Sx77 можна ознайомитись на сайті виробника. Рекомендована ціна новинки складає $75/€85 (США/Європа).

Noctua NH-L12Sx77

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Seagate попередила клієнтів про підвищення цін на жорсткі диски

За останні місяці ціни на твердотілі накопичувачі помітно зросли. Це обумовлено одразу кількома факторами, і немає жодних ознак того, що ціни стабілізуються у найближчому майбутньому. На жаль, ця тенденція спостерігається не лише у сегменті SSD. Компанія Seagate Technology днями повідомила своїх клієнтів про підвищення цін на традиційні жорсткі диски. Раніше про аналогічні заходи оголосила корпорація Western Digital.

Seagate

Як основні причини Seagate вказує збільшення попиту, нестачу виробничих потужностей, а також інфляцію. Ймовірно, підвищення цін пов'язане, зокрема, з бумом на ринку штучного інтелекту, оскільки традиційні жорсткі диски, як і раніше, широко використовуються в серверах і центрах обробки даних.

Seagate також попереджає про можливість подальшого підвищення цін у найближчі квартали. Тієї ж думки дотримується Western Digital, яка нещодавно розіслала своїм клієнтам схожий лист. За оцінками експертів, жорсткі диски за підсумками поточного кварталу подорожчають на 5-10%.

Джерело:
TrendForce

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

JEDEC оновила стандарт оперативної пам'яті DDR5: до 8800 МТ/с

Організація JEDEC Solid State Technology Association представила оновлений стандарт оперативної пам'яті Double Data Rate 5. У документі JESD79-5C описано специфікації модулів ОЗП DDR5 зі швидкістю до 8800 МТ/с, а також додаткові заходи, спрямовані на підвищення безпеки. Нагадаємо, шо спочатку цей стандарт визначав параметри планок до DDR5-6400.

DDR5

Оновлення специфікацій JEDEC для пам'яті DDR5 насамперед пов'язане зі зростаючими потребами сфери ресурсомістких обчислень, зокрема ШІ та машинного навчання. У разі ПК-сегменту вендори вже деякий час пропонують ентузіастам та оверклокерам модулі зі швидкістю понад 8000 МТ/с. Однак не слід забувати, що тут йдеться про роботу за межами офіційних специфікацій JEDEC.

DDR5

В оновленому стандарті DDR5, як наголошують закордонні колеги, передбачені зміни для протидії RowHammer-подібним експлойтам. Сама JEDEC відкрито не згадує цей вид атак, проте нововведення схожі на ті, що описувала Intel у своєму патенті.

Джерела:
JEDEC
AnandTech

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Відеокартам Radeon RX 8000 приписується використання пам'яті GDDR6 зі швидкістю 18 Гбіт/с

У Мережі вже неодноразово з'являлась інформація про наміри AMD зосередитися в новому поколінні відеокарт на пристроях мейнстрім-рівня. Стверджується, що в лінійці Radeon RX 8000 (RDNA 4-го покоління) не буде відповіді на флагманські рішення GeForce RTX 50-ї серії. Натомість «червоні» планують відвоювати у Nvidia частину масового сегмента 3D-прискорювачів. У минулому така стратегія мала успіх та, наприклад, відеокарти сімейства AMD Polaris (Radeon RX 400/500) можна було назвати «народними».

Radeon RX 8000

Цілком очікувано, що у відеокартах мейнстрім-рівня не використовуватимуться найшвидші на сьогодні мікросхеми пам'яті. Замість GDDR7, яка має з'явитися у топових картах GeForce RTX 50-ї серії, компанія AMD продовжить використовувати чипи GDDR6. За останніми даними, це будуть мікросхеми зі швидкістю 18 Гбіт/с на контакт, тобто навіть не найшвидший варіант. Наприклад, Samsung розпочала пробні поставки чипів GDDR6 зі швидкістю 24 Гбіт/с ще у середині 2022-го.

Мікросхеми GDDR6 18 Гбіт/с застосовуються в актуальній лінійці Radeon RX 7000 та, наприклад, у випадку моделі Radeon RX 7900 GRE з 256-розрядною шиною забезпечують пропускну здатність 576 Гбайт/с. Ймовірно, AMD вдасться збільшити ефективний показник завдяки додатковій кеш-пам'яті, проте якихось подробиць про конфігурацію Infinity Cache у графічних процесорах RDNA 4-го покоління на цю мить не надходило.

Radeon RX 8000

Офіційна презентація нового покоління відеокарт AMD та Nvidia має відбутися ближче до кінця цього року.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Meta Horizon OS: операційна система гарнітур Meta Quest стане доступна стороннім виробникам

За останні роки компанія Meta досягла чималих успіхів у сегменті гарнітур віртуальної та доповненої реальності. Тепер вона вирішила додатково зміцнити позиції, відкривши власну екосистему для інших виробників. Сторонні компанії незабаром зможуть використовувати у своїх пристроях операційну систему Meta Horizon OS, під керуванням якої працюють гарнітури серії Meta Quest.

Meta Horizon OS

В основі Meta Horizon OS лежить модифікована версія Android, оптимізована для пристроїв віртуальної, доповненої та змішаної реальності. Оскільки Meta випускає гарнітури вже не один рік, бібліотека застосунків та ігор для цієї системи дійсно велика. Про наміри випустити пристрої на базі Meta Horizon OS вже оголосили ASUS, Lenovo та Microsoft.

ASUS працює над ігровою гарнітурою під брендом Republic of Gamers, Lenovo створює пристрій змішаної реальності для роботи та розваг, а Microsoft разом з Meta готує обмежену серію Quest, натхненну брендом Xbox. Всі ці пристрої використовуватимуть апаратну платформу Qualcomm Technologies, давнього партнера Meta.

Meta Horizon OS

Джерело:
Meta

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Монополія Nvidia на ринку ШІ під загрозою через постійне зростання енергоспоживання графічних процесорів

Зараз Nvidia є головним вигодонабувачем від буму штучного інтелекту. Компанія пропонує найшвидші прискорювачі обчислень для цієї сфери, продажі постійно зростають, і всі аналітики прогнозують багатомільярдні доходи «зеленому» гіганту. Але є фахівці, які ставлять під сумнів таке райдужне майбутнє. І головною проблемою вони бачать нестримний ріст енергоспоживання потужних графічних процесорів, які використовуються в обчислювальних центрах для ШІ. Актуальні прискорювачі Nvidia A100 та H100 вже були енергомісткими пристроями, а нещодавно анонсовані Blackwell B200 споживають до 1000 Вт. Тому енергоспоживання ЦОД з такими пристроями надзвичайно високе, і лише зростатиме.

Аналітики припускають, що до 2027 року загальне енергоспоживання ЦОД у світі зросте з 85 до 134 терават-годин, що еквівалентно споживанню таких країн, як Нідерланди, Аргентина чи Швеція. І це реальна проблема, яка вимагатиме серйозних змін в енергетичній інфраструктурі. Так, у США вже розглядають можливість розгортання малопотужних атомних станцій (малих модульних реакторів) для живлення великих обчислювальних центрів. Також Ілон Маск нещодавно відзначив, що забезпечення енергією стане одним зі стримувальних факторів для розвитку ШІ у майбутньому. І якщо Nvidia не змінить стратегію по випуску потужних і гарячих GPU, то це дійсно стане проблемою, але одночасно відкриє вікно можливості для конкурентів.

Компанії, які запропонують економніші та малопотужні рішення, можуть отримати серйозну конкурентну перевагу в майбутньому. І дехто вже веде такі напрацювання. Також великі софтверні компанії, включаючи Microsoft, Meta та інші, ведуть розробку власних вузькоспеціалізованих чипів під свої обчислювальні центри та власні ШІ. Це може порушити монополію Nvidia та призвести до серйозних змін на ринку ШІ через кілька років.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

7 Days to Die готується до релізу через 11 років раннього доступу

Деякі ігри так довго перебувають у ранньому доступі, що виникають сумніви в їхньому остаточному релізі. Виживання 7 Days to Die вперше запустили у 2013 році, і з того часу автори поступово доповнювали та розширювали гру. Це унікальне поєднання виживання, горору, відкритого світу та захисту бази, яке припало до душі гравцям. У 7 Days to Die була стабільна аудиторія та хороший онлайн. І тепер автори заявили про плани випустити фінальну версію.

Студія The Fun Pimps розробляла проєкт близько 12 років, випустивши до гри 20 великих оновлень. А незабаром з'явиться релізна версія під номером 1.0 з фінальними правками. Буде покращено систему персонажів, перероблено компоненти транспортних засобів, ремонт броні, систему випробувань. Будуть покращені візуальні ефекти та оптимізація, система випадкової генерації.

Але навіть після релізу автори продовжуватимуть розвивати проєкт. Вони представили дорожню карту на 2024-2025 роки, згідно з якою заплановано три великі оновлення. Вони додадуть у гру новий біом, систему погоди, нове спорядження та багато іншого. Будуть додані бандити, нова система подій та нові квести, сюжетний режим. Також після релізу збільшиться вартість гри. В українському Steam гру поки що можна купити зі знижкою за 79 грн, але після 29 квітня вона коштуватиме 329 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)