12-ядерний процесор AMD Strix Point помічений у базі Geekbench

У базі результатів бенчмарку Geekbench помічено прототип процесора AMD нового покоління на базі архітектури Zen 5. Потенційно це представник лінійки APU Strix Point, яка належить до майбутньої серії Ryzen 9050.

Новий процесор налічує 12 ядер і працює на досить низькій частоті 2 ГГц. Але це явно інженерний зразок, тому його показники можуть відрізнятися від частотних характеристик CPU для роздрібного ринку. Процесор показує досить низький результат в однопотоковому тесті — 1217 балів, але загальний багатопотоковий результат сягає 8016 балів. Роздрібні моделі можуть демонструвати зовсім інші результати. Але сам факт наявності даного CPU в онлайн-базі результатів говорить про можливий швидкий анонс.

Згідно з чутками, процесори Ryzen 9050 будуть представлені до кінця року. Вони отримають потужне графічне ядро iGPU на архітектурі RDNA3+ з 16 Compute Units, яке має бути швидшим за мобільний відеоадаптер GeForce RTX 2050 у 50-ватному режимі. При цьому AMD також приписують роботу над APU Strix Halo, які отримають 16 ядер та потужнішу графіку з 40 Compute Units. Лінійка APU Strix Point імовірно буде орієнтована на компактні та портативні пристрої. Сучасні процесори лінійки Phoenix Point використовуються в портативній консолі ASUS ROG Ally та безлічі інших пристроїв такого ж класу.

Очікується, що AMD поділиться інформацією про процесори Zen 5 на виставці Computex 2024, що відбудеться у червні.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Відеокарти лінійки SUPER на базі графічних процесорів NVIDIA в асортименті компанії ASUS — максимум можливостей для кожного

На правах реклами

Якщо ви хочете отримати максимум графічної потужності для ігор і вимогливих до ресурсів програм вже сьогодні, зверніть увагу на нові відеокарти ASUS на базі графічних чипів серії NVIDIA 40, які входять до лінійки SUPER. Кожна з нових відеокарт цієї лінійки забезпечує приріст продуктивності порівняно з попередником, до того ж модель GeForce RTX 4070 Ti SUPER додатково отримала збільшений до 16 ГБ обсяг VRAM для якіснішої роботи за високої роздільної здатності, а GeForce RTX 4070 SUPER тепер використовує 16-контактний роз’єм живлення 12VHPWR.

ASUS

Але відеокарти розрізняються між собою не тільки моделлю графічного процесора. В асортименті ASUS і Republic of Gamers (ROG) можна знайти багато цікавих лінійок, які додають кожній відеокарті особливих фішок залежно від призначення відеокарти й цільової аудиторії. Збираєте потужний комп’ютер для сучасних ігор, ПК для професійної роботи з фото та відео, або цікавитесь оптимальними за ціною та можливостями системами? Для кожного знайдуться цікаві варіанти, тож давайте розбиратись.

ROG Strix — відеокарти з найвищими тактовими частотами та охолодженням преміум-рівня

Відеокарти серії ROG Strix — це еталонна синергія топової продуктивності, яскравого стилю ROG і першокласного охолодження для потужного комп’ютера. Три вентилятори Axial-tech охолоджують карту під високими навантаженнями, а при виконанні простих завдань вмикається режим пасивного охолодження, в якому вентилятори вимкнені, а отже повністю відсутній шум.

ASUS

 

Металевий «екзоскелет» забезпечує підвищену жорсткість і міцність конструкції, а перемикач двох профілів BIOS дає змогу легко обирати між максимальною продуктивністю й тихим режимом роботи. Ексклюзивні для Strix роз’єми FanConnect II дають змогу підключати й управляти двома корпусними вентиляторами залежно від температури графічного процесора, забезпечуючи більш тонкий контроль над системою охолодження усієї збірки.

І, звичайно, відеокарти серії ROG Strix вирізняє велика кількість RGB-підсвічування, сумісного з технологією Aura Sync, що дає вам можливість додати яскравих акцентів своєму ПК та синхронізувати підсвічування відеокарти з рештою системи.

ASUS TUF Gaming — надійність і продуктивність для геймерів усіх рівнів

Якщо ви шукаєте максимально надійну відеокарту, моделі лінійки TUF Gaming — це топовий вибір за свої гроші. Вони мають таку ж металеву конструкцію кожуха, три вентилятори охолодження, великі радіатори та перемикач двох профілів BIOS, як і їхні побратими Strix.

ASUS

 

Попри те, що в них не так багато RGB-світлодіодів, відсутні роз’єми FanConnect II, а тактова частота OC-версій дещо нижча, карти TUF все одно забезпечують чудову продуктивність і довговічність для високопродуктивних ігрових систем. До того ж TUF Gaming вирізняються своїм особливим дизайном, який часто є більш універсальним і стриманим, ніж у Strix-версій.

ASUS ProArt — найвища швидкість рендерингу в елегантному дизайні для творців

Потужна графіка потрібна не лише геймерам — вона також використовується в робочих завданнях — при роботі зі штучним інтелектом, редагуванні фото та відео, розробці ігор, і в багатьох інших сферах. Специфічні запити заслуговують на відповідну лінійку відеокарт, саме тому розробники ASUS створили лінійку ProArt для творців та інших професіоналів, які шукають продуктивні компоненти для свого ПК.

ASUS

 

Відеокарти ProArt так само як і геймерські моделі оснащені 11-лопатевими вентиляторами Axial-tech і вентильованою задньою панеллю, а також підтримують режим пасивного охолодження. І все це виконано в дизайні, який якнайкраще відповідає потребам сучасних творців — з класичним вишуканим стилем і відносно компактним профілем, що дає змогу встановлювати їх у ПК з кількома картами розширення.

ASUS Dual — відмінна продуктивність у компактному формфакторі

Якщо ви шукаєте щось ще більш компактне — можливо, у корпус невеликого формфактора — відеокарти ASUS Dual стануть чудовим вибором. Завдяки ретро-футуристичному дизайну, ці карти підійдуть для будь-якої збірки, а 2,56-слотовий радіатор забезпечує сумісність із широким спектром корпусів. Попри компактні розміри, завдяки декільком тепловим трубкам і двом вентиляторам Axial-tech ці карти мають якісне охолодження для продуктивної роботи та ігор.

ASUS

 

ASUS Noctua Edition

Крім класичних для ASUS лінійок, нові відеокарти можна знайти й у дизайні Special Edition. Так, Noctua Edition 4080 SUPER розроблена в партнерстві з компанією Noctua, відомою своїми передовими технологіями в галузі охолодження ПК. Ця відеокарта — ідеальний варіант для тих, хто хоче отримати найтихішу й найпрохолоднішу карту у свій ПК, і заради цього згоден змиритися із достатньо громіздким дизайном.

ASUS

 

Поєднайте свою нову відеокарту з ідеальним блоком живлення

Якщо ви давно не оновлювали свою відеокарту, можливо для нової відеокарти вам також знадобиться новий блок живлення з достатньою потужністю і необхідними роз'ємами живлення.

ASUS

 

Якщо ви збираєтеся придбати топову відеокарту GeForce RTX 4080 SUPER, вам знадобиться не менш потужний блок живлення, такий як ROG Thor 1000W Platinum II або більш доступний TUF Gaming 1000W Gold. Відеокарта GeForce RTX 4070 Ti SUPER добре поєднається із ROG Thor 850W Platinum II або ж TUF Gaming 850W Gold. І хоча 4070 SUPER не потрібна така велика потужність, ви скоріш за все захочете оновити блок живлення на модель із підтримкою вбудованого 16-контактного роз'єму 12VHPWR, тому варто подивитись у бік ROG Strix 750W Gold Aura Edition, TUF Gaming 750W Gold або ASUS Prime 750W Gold.

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Нові землетруси порушили роботу заводів TSMC

І знову неспокійно на Тайвані. У понеділок та у вівторок острів пережив нову серію підземних поштовхів, найпотужніші з яких були силою 6,0 та 6,3 бала. Це продовження сейсмічної активності після потужного землетрусу 7,2 бала, який стався 3 квітня. Нові поштовхи слабші та не завдали відчутних руйнувань. Однак є інформація, що деякі порушення у робочому режимі заводів TSMC мали місце. Згадується часткова евакуація персоналу.

Після минулого землетрусу компанія спочатку заявляла про збитки на 62 мільйони доларів, а після уточнення ця цифра сягнула $92,44 мільйона. Також був вимушений простій деяких підприємств для усунення пошкоджень. Оскільки виробництво пластин є тривалим багатоденним процесом, індустрія може зазнавати негативних наслідків через численні затримки та порушення в ланцюжку постачання. Після минулого землетрусу швидко пройшла інформація про підвищення цін на пам'ять. Але якщо говорити про місцевих виробників, то офіційних заяв щодо наслідків та збитків для заводів від Foxconn, Micron, UMC, Pegatron, Compal та інших компаній не було.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Epic Games випустила нову версію рушія Unreal Engine 5

Розробникам доступний оновлений рушій Unreal Engine версії 5.4, раніше представлений на конференції GDC 2024. Основні зміни стосуються нових функцій розробки. Зокрема, до цієї версії додано нові інструменти для анімації, покращено систему геометрії Nanite та згладжування з масштабуванням Temporal Super Resolution (TSR). Але також згадується поліпшення рендерингу для підвищення загальної продуктивності, в тому числі оптимізацію трасування шляху. Внесено оптимізацію у процес компіляції шейдерів, що має зменшити час до підготовки проєкту.

Також покращено інструменти для авторів відеоконтенту на основі рушія. Механізм Neural Network Engine переходить у статус бета-версії й тепер дозволяє розробникам підключати заздалегідь навчені нейромережі. Додано нові функції для роботи з VR. З'явилася експериментальна підтримка трасування на Linux з API Vulkan.

Unreal Engine 5.4 вже використовується студією Skydance New Media для розробки гри 1943: Rise of Hydra, в якій зіткнуться герої Marvel — Капітан Америка та Чорна Пантера. Гру анонсували на конференції GDC 2024. Реліз запланований на наступний рік.

Джерела:
Wccftech
Unreal Engine

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

AMD готує серію процесорів EPYC 4004 для платформи AM5

Модельний ряд процесорів для платформи AM5 в найближчому майбутньому поповниться не тільки CPU Ryzen 9000 (Granite Ridge), але й лінійкою EPYC 4004. Ця серія покликана доповнити асортимент серверних рішень AMD з архітектурою Zen 4/4c. Сферою застосування новинок стануть сервери початкового рівня.

AM5

Детальні специфікації процесорів AMD EPYC 4004 на цей час не повідомляються. Найімовірніше, основні особливості вони успадкують від чипів Ryzen 7000-ї серії, включно з Embedded та PRO варіантами. Тобто зможуть запропонувати до 16 ядер Zen 4, двоканальний контролер оперативної пам'яті DDR5 та підтримку інтерфейсу PCI Express 5.0. Також повідомляється, що компанія запропонує моделі із технологією 3D V-Cache.

Щодо материнських плат для EPYC 4004 подробиць теж поки не надходило. Враховуючи конструктивне виконання AM5, партнери AMD можуть наділити їх підтримкою випущені раніше моделі або випустять нову серію продуктів, ймовірно, з новим набором логіки. Хай там що, залишається дочекатися офіційної презентації.

AM5

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

У Fallout 76 одночасно зіграло понад мільйон людей

Останні дні супроводжуються постійними новинами відносно успіхів серії Fallout, яка переживає новий зліт після виходу однойменного серіалу. В ігор різко зросла відвідуваність у Steam, і аналітики фіксують зростання продажів старих проєктів. Минулого тижня чотири гри серії увійшли до топу продажів в Європі, і Fallout 4 навіть посіла перше місце в цьому рейтингу. Ця ж гра повернулася до десятки найпопулярніших проєктів Steam, хоча сьогодні вона вже на 11 місці.

Одночасно виріс інтерес до багатокористувацької Fallout 76. Це не найпопулярніша гра в серії, але зараз спостерігається її ренесанс. Вона показала найкращий піковий онлайн у Steam з моменту виходу на цій платформі у 2020 році — понад 73 тисячі одночасних гравців. Тепер Bethesda поділилася іншим рекордом гри — за один день у Fallout 76 зіграло понад мільйон людей. Студія не розкриває подробиці, але очевидно йдеться про гравців на всіх платформах та у всіх сервісах.

Також за даними Bethesda денна аудиторія всіх ігор Fallout досягла значної цифри у п'ять мільйонів гравців. Відповідні повідомлення з'явилися вчора, але ми припустимо, що всі ці рекорди були досягнуті за підсумками минулого вікенду.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Gigabyte заявила про готовність до виходу процесорів AMD Ryzen 9000

Ми вже повідомляли, що виробники материнських плат почали готуватись до релізу нових процесорів для платформи AMD AM5. Прошивки з їхньою підтримкою вже випустили компанії ASUS та MSI. Тепер до них приєдналася Gigabyte Technology. Однак на відміну від конкурентів, які лаконічно говорять про готовність до нового покоління процесорів AMD, вона не посоромилася заявити про підтримку CPU Ryzen 9000-ї серії.

Gigabyte

Це перше офіційне підтвердження того, що майбутні процесори AMD Granite Ridge сформують лінійку Ryzen 9000. Тобто в настільному сегменті серія Ryzen 8000 буде представлена виключно чипами Phoenix/Hawk Point, у тому числі з деактивованим графічним блоком.

Сама AMD поки що не поспішає ділитися подробицями про нове покоління процесорів. Але вже на початку червня пройде виставка Computex 2024, яку відкриє доповідь голови AMD Лізи Су. Цілком ймовірно, першу інформацію про процесори Zen 5 компанія розкриє саме тоді.

Джерело:
Gigabyte

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Dead Island 2 вийшла у Steam

Через рік після релізу в магазині Epic Games Store гра Dead Island 2 вийшла у популярному сервісі Steam. Це кумедний зомбі-екшен, в якому гравець протистоїть натовпам ходячих мерців у Лос-Анджелесі. Гра побувала у виробничому пеклі, і розробка була повністю перезапущена. Фінальний проєкт від Dambuster Studios загалом сподобався гравцям та критикам. Dead Island 2 не запропонувала нічого нового, але ігровий процес веселий та різноманітний. Також у гри хороша картинка та чудова оптимізація.

У Steam гра зараз продається за знижкою 50%. Базова версія коштує 799 грн, Deluxe Edition з додатковими персонажами та зброєю коштує 865 грн, а найповніше видання з Expansion Pass, який дає доступ до сюжетних DLC, коштує 1065 грн. Знижки діють до 29 квітня.

На відміну від інших ігор, що рані покинули Epic Games Store, Dead Island 2 не втратила прив'язки до магазину Epic. Так що навіть покупцям у Steam знадобиться ще одна реєстрація та встановлення додаткового лаунчера для запуску Dead Island 2 через Steam.

 
Обговорити в форумі (коментарів: 37)