Опубліковано новий трейлер S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Українська студія GSC Game World випустила новий трейлер багатоочікуваного шутера S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl. Відеоролик під назвою «Це не рай» демонструє локації гри, а також дає можливість ознайомитись з українською озвучкою. Доречі, опублікувати трейлер саме 26 квітня було вирішено невипадково — рівно 38 років тому сталася аварія на Чорнобильській АЕС.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Офіційний реліз S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl заплановано на 5 вересня цього року. У списку платформ вказані персональні комп'ютери та ігрові консолі Xbox Series X/S, причому гра відразу стане частиною Xbox Game Pass. З системними вимогами та додатковими подробицями про проєкт можна ознайомитись на офіційному сайті. В українському Steam попереднє замовлення на S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl коштує 895 гривень.

Обговорити в форумі (коментарів: 114)

Опція Intel Baseline доступна на системних платах Gigabyte B760 та Z790

Gigabyte Technology, наслідуючи приклад ASUSTeK Computer, додала в UEFI материнських плат LGA1700 опцію Intel Baseline, яка покликана підвищити стабільність роботи топових процесорів Core 13-/14-го покоління. Свіжі версії прошивок для моделей на чипсетах Intel B760 та Z790 вже можна завантажити з офіційного сайту вендора.

Gigabyte

Як і у випадку плат ASUS, при виборі Intel Baseline на материнках Gigabyte процесор почне працювати відповідно до специфікацій Intel. Тобто буде деактивовано фірмові функції, спрямовані на підвищення продуктивності, а параметри Power Limit повернутися на паспортні значення. Цілком очікувано, що все це позначиться на швидкодії процесора.

Gigabyte

У Мережі вже доступні результати перших тестів до і після активації Intel Baseline на системних платах Gigabyte. Наприклад, результат Core i9-13900KF на платі Z790 Aorus Tachyon у бенчмарку Cinebench R23 опустився до рівня Core i7 — з 40 тисяч до 28,8 тис. балів. В іграх падіння не таке суттєве, але теж спостерігається порівняно з «розблокованим» CPU.

GigabyteGigabyte

Джерела:
Gigabyte
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 42)

AIB-партнери Nvidia скоротили постачання відеокарт GeForce RTX 4060 Ti

Від джерел серед партнерів Nvidia надходить інформація про проблеми з обсягом постачання відеокарт на графічному процесорі AD106. Йдеться про 8- та 16-гігабайтні модифікації GeForce RTX 4060 Ti. Повідомляється, що останніми тижнями партії цих 3D-прискорювачів налічують у найкращому разі півсотні пристроїв.

RTX 4060 Ti

Редакція VideoCardz підтвердила інформацію через власні джерела серед AIB-партнерів Nvidia. Втім, як наголошують закордонні колеги, відеокарти GeForce RTX 4060 Ti навряд чи стануть дефіцитним товаром. На відміну від GeForce RTX 4090, доступність якої все ще дещо обмежена, решта моделей GeForce RTX 40-ї серії нині продається дешевше за рекомендовану ціну. У тому числі GeForce RTX 4070 Ti та RTX 4080, які офіційно відправились «на пенсію» після виходу Super-відеокарт.

Загалом GeForce RTX 4060 Ti залишаються одними з найпопулярніших відеокарт сімейства Nvidia Ada Lovelace. Про продуктивність цього 3D-прискорювача можна дізнатися з нашого огляду.

 
Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Qualcomm підозрюють у недостовірних результатах тестів Snapdragon X Elite/Plus

Qualcomm готується вийти на ринок Windows-ноутбуків, випустивши однокристальні системи серії Snapdragon X. Компанія готує до релізу чотири варіанти SoC: три Snapdragon X Elite та один Snapdragon X Plus. Вони отримають 12 або 10 ядер ARM, інтегроване графічне ядро Adreno та нейронний блок NPU. Днями з'явилися перші офіційні тести з результатами у Geekbench, Cinebench та деяких інших тестових застосунках. І згідно з цими результатами у нових процесорів все гаразд. Qualcomm розглядає їх як потужних конкурентів для Intel Core Ultra 7 155H, Ryzen 9 7940HS та Apple M3. Проте фахівці технічного сайту SemiAccurate звинуватили компанію у маніпуляціях та завищених результатах.

SemiAccurate відразу звертає увагу, що Qualcomm із самого початку веде певне замовчування щодо детальних характеристик і не розкриває точних технічних параметрів Snapdragon X. За рамками офіційних слайдів немає жодної технічної інформації. Але з наданими результатами ще цікавіше. За даними SemiAccurate, жодному з OEM-виробників, які вже мають нові процесори, не вдалося досягти аналогічних показників. І нібито деякі виробники побачили цифри на 50% гірші за ті дані, що демонструвала Qualcomm.

Раніше компанія обіцяла надати зразки для незалежних тестів, але не дотримала слова. Деякі зразки демонструвалися пресі на офіційних заходах, але дозволено було запускати лише певні попередньо встановлені тести. Очевидно, що ARM на Windows має ще проблеми з оптимізацією, і реальні ноутбуки не зможуть показати продуктивність, яку обіцяє Qualcomm.

З іншого боку, редакція Tom's Hardware звернулася за офіційним коментарем Qualcomm і отримала відповідь, що компанія впевнена у своїх результатах і незабаром надасть споживачам реальні пристрої на базі Snapdragon X Elite і X Plus. Тож варто дочекатися офіційного релізу та перших незалежних тестів. Можливо, SemiAccurate занадто різкі у своїх припущеннях, але не можна виключати, що Qualcomm дійсно має деякі труднощі через програмну оптимізацію на новій для себе платформі.

Джерела:
Tom's Hardware
SemiAccurate

Обговорити в форумі (коментарів: 49)

Blizzard скасувала фестиваль BlizzCon 2024

Цього року Blizzard Entertainment не проводитиме ігровий фестиваль BlizzCon. Попри це, компанія обіцяє найближчими місяцями поділитися новими подробицями про свої нові проєкти, включно з World of Warcraft: The War Within та доповненням Vessel of Hatred для Diablo IV. Нагадаємо, що торішній фестиваль уперше за кілька років пройшов у традиційному для BlizzCon форматі.

BlizzCon

«Після ретельних роздумів протягом останнього року ми в Blizzard прийняли рішення не проводити BlizzCon у 2024 році. Це рішення далося нам нелегко, оскільки BlizzCon залишається дуже особливою подією для всіх нас, і ми знаємо, що багато хто з вас чекає на нього з нетерпінням. Хоча ми підійшли до цього року по-іншому, і оскільки ми досліджували різні формати подій у минулому, будьте впевнені, що ми так само раді, як і раніше, повернутися до BlizzCon у майбутні роки», — йдеться у прес-релізі.

Цілком імовірно, що всі найближчі анонси Blizzard пройдуть у рамках заходів Microsoft. Софтверний гігант закрив угоду з придбання Activision Blizzard восени минулого року, а вже в січні анонсував хвилю звільнень та перестановок у керівництві дочірньої ігрової компанії. Доречі, у червні відбудеться щорічна ігрова презентація Xbox Games Showcase.

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Intel оголосила фінансові підсумки минулого кварталу: $12,7 млрд виторгу та $400 млн чистих збитків

У новій фінансовій доповіді корпорація Intel відзвітувала про $12,7 млрд виторгу за перші три місяці 2024-го. Це на 9% більше за показники аналогічного періоду минулого року. Разом з тим перший квартал Intel завершила із $400 мільйонами чистих збитків, але якщо порівнювати з торішніми показниками, то вони зменшились на 86%. Нагадаємо, збиток у розмірі $2,8 млрд за підсумками першого кварталу 2023-го став найгіршим показником за всю історію компанії.

Intel

Як і раніше, левову частку доходів Intel забезпечує підрозділ Client Computing Group, що відповідає за продукцію для персональних комп'ютерів. У січні-березні він приніс процесорному гіганту $7,5 мільярдів виторгу (+31% щодо I кв. 2023-го). Відділ Data Center and AI Group звітував про $3 мільярди (+5%), а підрозділ Network & Edge Group — про $1,4 мільярда (-8%) виторгу.

Intel

З іншого боку, у сфері контрактного виробництва напівпровідників Intel продовжує зазнавати багатомільярдних збитків. Ми вже повідомляли, що за підсумками минулого року операційні збитки компанії на цьому напрямі склали сім мільярдів доларів. Перший квартал підрозділ Intel Foundry завершив із виторгом $4,4 млрд (-10%) та $2,5 млрд операційних збитків.

IntelIntel

Що стосується поточного кварталу, його Intel розраховує завершити з виторгом близько 12,5-13,5 мільярдів доларів.

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

Вийшов драйвер AMD Radeon Adrenalin 24.4.1 із підтримкою стратегії Manor Lords

На офіційному сайті AMD доступний новий графічний драйвер. Випуск AMD Software: Adrenalin Edition 24.4.1 забезпечує підтримку середньовічної стратегії Manor Lords, а також містить багато інших виправлень та покращень. Зокрема, компанія заявляє про підвищення продуктивності гри Helldivers 2.

Manor Lords

У релізі AMD Software: Adrenalin Edition 24.4.1 також була додана підтримка нових розширень API Vulkan та налаштування HYPR-Tune для ігор Nightingale й Skull and Bones. Серед проблем, які вдалося усунути спеціалістам AMD, можна відзначити «вильоти» Lords of the Fallen та Overwatch 2, артефакти зображення у SnowRunner та Horizon Forbidden West Complete Edition, а також періодичні зависання під час використання Microsoft Teams.

З детальнішою інформацією про нововведення пакета драйверів AMD Software: Adrenalin Edition 24.4.1 можна ознайомитися на сайті чипмейкера. Там же наведено посилання для завантаження.

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Micron отримає $13,6 мільярдів грантів та кредитів від США для розвитку місцевого виробництва

Уряд США продовжує активно залучати до країни великих напівпровідникових виробників. TSMC вже готується запустити першу фабрику в Аризоні, а за кілька років запустить ще два заводи. Американська Micron Technology теж готується до локалізації виробництва пам'яті у штатах. В планах будівництво та запуск чотирьох нових заводів у країні. На це уряд виділить Micron грантів на суму у 6,1 мільярда доларів і пільгових кредитів на $7,5 мільярда. При цьому сама Micron оцінює загальний обсяг інвестицій в американське виробництво у 125 мільярдів доларів.

Micron планує запустити перший завод в Айдахо у 2026 році. Також заплановано будівництво чотирьох підприємств у штаті Нью-Йорк, перші з них можуть бути запущені у 2028-2029 роках. Одночасно буде модернізовано та розширено існуючий завод у Вірджинії.

Також уряд США вже виділив гранти Intel та Samsung для розвитку місцевого виробництва. Відомо, що SK hynix розглядає можливість будівництва свого підприємства у США, яке займеться упаковкою чипів пам'яті.

Джерело:
Bloomberg

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

В Epic Games Store дарують шутер Industria

Магазин Epic Games Store продовжує тішити геймерів безплатними іграми. Цього разу у сервісі запустили роздачу двох проєктів. Це шутер Industria в незвичайному сеттингу альтернативного Східного Берліна, який захопили роботи. У гри середня оцінка в 67 балів на Metacritic та непогані відгуки у Steam. Але загалом це недорогий інді-проєкт, який запам'ятовується не перестрілками, а незвичайною стилістикою. Також автори гри нещодавно анонсували Industria 2.

Другий безплатний проєкт — це піксельна рольова гра Lisa у версії Definitive Edition. Вона пропонує незвичайне поєднання простого візуального стилю з похмурим світом та великою кількістю чорного гумору. Дуже специфічна пригода, яка має напрочуд високі оцінки від користувачів.

Обидві ігри можна отримати безплатно на свій обліковий запис Epic Games до 2 травня.

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Продажі Dragon's Dogma 2 та Street Fighter 6 перевищили очікування Capcom

Японська компанія Capcom покращила свій прогноз на поточний фінансовий рік, підсумки якого будуть підбиті у травні. Компанія вже демонструвала рекордні показники, що супроводжувалось безперервним зростанням акцій. Але тепер Capcom очікує додаткове зростання обсягу продажів на 8,9% до 152,4 мільярда єн (979 мільйонів доларів США) і збільшила прогноз чистого прибутку на 8,3% до 43,3 мільярда єн (278 мільйонів доларів США). Причини такого фінансового оптимізму у відмінних продажах рольової гри Dragon's Dogma 2 та файтингу Street Fighter 6.

У січні Capcom повідомляла про три мільйони проданих копій Street Fighter 6. Раніше президент Capcom озвучував наміри продати 10 мільйонів копій гри, щоб побити рекорд серії в 7,4 мільйона, раніше досягнутий Street Fighter 5. Що стосується Dragon's Dogma 2, то за перші 11 днів продано 2,5 мільйона копій. І це перший проєкт Capcom із цінником у 70 доларів. Також гра має серйозні проблеми із продуктивністю на всіх платформах. Але попри всі проблеми продається Dragon's Dogma 2 добре. Також спостерігається зростання продажів старих ігор, чому сприяє висока популярність серій Capcom. Ймовірно, насамперед це стосується Resident Evil та Monster Hunter.

Джерело:
Video Games Chronicle

Обговорити в форумі (коментарів: 10)