AMD EPYC 4004: на підході не менше семи серверних процесорів AM5

Цього тижня стало відомо про наміри AMD випустити лінійку процесорів EPYC 4004 для серверів початкового рівня. Ці CPU мають конструктивне виконання AM5 та, як очікується, будуть близькі за характеристиками до споживчих Ryzen 7000-ї серії. Ще не представлені процесори були помічені на азійській торговій платформі, отже офіційна презентація новинок вже не за горами.

AMD EPYC 4004

Згідно з останньою інформацією, AMD готує до випуску не менше семи моделей EPYC 4004. Їхні специфікації на цей момент залишаються невідомими, але, на думку закордонних колег, серед них будуть моделі з технологією 3D V-Cache. Відрізнити їх можна за суфіксом «X». Символ «P» у маркуванні нових процесорів вказує на підтримку виключно односокетних конфігурацій.

AMD EPYC 4004

Найімовірніше, чипи AMD EPYC 4004 зможуть запропонувати до 16 ядер Zen 4, двоканальний контролер оперативної пам'яті DDR5 та інтерфейс PCI Express 5.0. Також залишається відкритим питання щодо підтримки материнськими платами AM5. У будь-якому випадку залишається дочекатися офіційної презентації новинок.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

Intel опублікувала заяву щодо нестабільної роботи топових процесорів LGA1700

Корпорація Intel нарешті виступила із заявою щодо проблем зі стабільністю топових процесорів Core 13-/14-го покоління в іграх. Їхня причина ще не була визначена. Проте процесорний гігант зауважив, що більшість скарг надходить від власників оверклокерських материнських плат.

Intel Core

У топових платах часто за замовчуванням виставлено налаштування, які не відповідають офіційним специфікаціям. Наприклад, збільшені показники PL1 та PL2 понад значення, вказані Intel. Все це може негативно вплинути на стабільність комп'ютера, тому чипмейкер просить партнерів додати в налаштування UEFI профіль, який відповідає рекомендованим параметрам Intel. Також компанія рекомендує, щоб материнські плати за замовчуванням забезпечували роботу CPU в межах офіційних специфікацій.

Виробники системних плат вже почали виконувати рекомендації Intel та, наприклад, ASUS і Gigabyte додали у нові прошивки UEFI опцію Intel Baseline. При її виборі процесори Core 13-/14-го покоління починають працювати відповідно до специфікацій Intel, щоправда, користувачі можуть зіткнутися з падінням продуктивності.

Джерело:
Igor's Lab

Обговорити в форумі (коментарів: 107)

Колекційне видання ремейку Gothic коштуватиме 200 доларів

Історія перезапуску класичної рольової гри Gothic розпочалася у 2019 році, коли раптово було випущено коротке ігрове демо. Цей ігровий тизер не дуже сподобався фанатам. Компанія THQ Nordic проаналізувала відгуки й вже у 2020 році анонсувала повноцінний ремейк. З того часу зрідка нам показують скриншоти та дають мінімум нової інформації. Але тепер видавець анонсував колекційне видання, що натякає на наближення релізу.

Цінник у Gothic Remake Collector's Edition значний. За цю версію гри доведеться заплатити 200 євро, 200 доларів США або 170 фунтів стерлінгів (залежно від регіону). До цього видання окрім гри увійде блокнот та браслет із натуральної шкіри, саундтрек, а також велика маска для кріплення на стіну.

Також оголошено цінник звичайної версії Gothic. На PC, PlayStation та Xbox гра коштуватиме 60 доларів. Точну дату виходу поки що не оголошено, але в описі на деяких майданчиках зазначено, що вона вийде до 31 грудня 2024 року.

Розробкою ремейку займається іспанська студія Alkimia Interactive. Нова версія створюється на рушії Unreal Engine 5, і на останніх скриншотах гра виглядає стилістично дуже близькою до оригіналу, радуючи при цьому чудовою деталізацією.

Окрім нової графіки гра отримає збільшений та краще опрацьований ігровий світ. Розробники прагнуть надати світові глибини, щоб гра виглядала ще переконливішою. Можливо, фінальну дату релізу оголосять на червневій конференції Summer Game Fest або пізніше на виставці Gamescom.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

MSI вирішила зосередитись на виробництві відеокарт GeForce RTX

Закордонні колеги звернули увагу на практично повне зникнення з продажу відеокарт MSI на графічних процесорах AMD. Моделі Radeon RX 7000-ї серії відсутні в австралійських магазинах, а в США та Європі можна зустріти одну-дві відеокарти Gaming Trio. Відразу виникло припущення, що MSI вирішила зовсім припинити випуск Radeon, ставши ексклюзивним AIB-партнером Nvidia.

MSI

MSI поспішила розвіяти подібні домисли та досить швидко відповіла на питання редакції HardwareLuxx щодо цієї ситуації. «Коли мова заходить про відеокарти, ми зараз більше зосереджені на моделях RTX. З усім тим, співпраця з AMD дуже важлива та актуальна для нас. Ми бачимо дуже позитивний розвиток у сегменті материнських плат», — розповів представник компанії.

Справедливо відзначити, що інші великі вендори, зокрема ASUS та Gigabyte, теж приділяють значно менше уваги відеокартам AMD Radeon, ніж Nvidia GeForce. Однак у випадку MSI спостерігається додатковий перекіс у бік «зелених» GPU. Ось невелика статистика щодо кількості актуальних моделей GeForce та Radeon в асортименті великих виробників:

  • ASUS: RTX 40 — 100 моделей відеокарт, RX 7000 — 19 моделей;
  • Gigabyte: RTX 40 — 86 моделей, RX 7000 — 12 моделей;
  • MSI: RTX 40 — 147 моделей, RX 7000 — 4 моделі.

Джерела:
VideoCardz
HardwareLuxx

Обговорити в форумі (коментарів: 60)