XFX готує топову відеокарту Radeon RX 7900 XTX Phoenix Nirvana

Компанія натякає на вихід нової версії Radeon RX 7900 XTX преміального рівня під назвою Phoenix Nirvana. Ця відеокарта отримає чотирислотове охолодження та друковану плату з 14 фазами живлення. XFX розмістила сторінку цього продукту на китайському торговому майданчику JD.com. Там вказано багато технічних деталей, хоча немає повних фотографій пристрою.

XFX Radeon RX 7900 XTX Phoenix Nirvana оснащена графічним процесором Navi 31 XTX з тактовою частотою до 2615 МГц (OC) та 24 ГБ пам'яті GDDR6. Охолоджує відеокарту система з 8 тепловими трубками та радіатором, який налічує 216 алюмінієвих ребер. Загальна площа радіатора 10 603 980 мм². В основі радіатора велика випарна камера, яка одночасно накриває графічний чип та мікросхеми відеопам'яті. Контакт із графічним чипом здійснюється через термопрокладку Honeywell PTM 7950 з теплопровідністю 8,5 Вт/мК.

Друкована плата побудована за схемою 14+2+1 фази. Зовнішнє живлення підключається до трьох восьмиконтактних роз'ємів PCI-E. Розміри відеокарти становитимуть 346×132×68 мм, що більше, ніж в існуючого флагмана XFX Radeon RX 7900 XTX Speedster MERC310.

Точну дату релізу нової відеокарти не вказано. Попередня вартість становитиме близько 7719 юанів або 1065 доларів США.

Джерело:
Wccftech

 
Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Microsoft планує запустити розробку нової частини Fallout

Після неймовірного успіху серіалу Fallout, що вийшов у сервісі Amazon Prime Video, спостерігається зростання популярності однойменної ігрової франшизи. Зросли продажі старих ігор серії. Fallout 4 на якийсь час повернулася на перше місце за продажами в Європі. Fallout 76 встановила новий рекорд відвідування, показавши результати вищі, ніж на старті. Але всі ці проєкти вийшли давно, Microsoft та Bethesda не можуть запропонувати нічого нового старим гравцям.

Журналіст Джез Корден у нещодавньому подкасті XB2 поділився припущеннями та інформацією щодо ситуації у Microsoft. На хвилі успіху телевізійного шоу корпорація хотіла б оперативно запустити у виробництво нову гру серії. Але Bethesda зараз зайнята розробкою The Elder Scrolls 6. Зате студія вже має новий рушій Starfield, на базі якого можна створювати проєкт. Ідеальним кандидатом була б студія Obsidian, яка також є частиною корпорації Microsoft. Повернення авторів New Vegas до серії стало б гарною новиною, але команда зараз зосереджена на Avowed. Цю гру планують випустити восени цього року, після чого команда могла б повноцінно взятися на новий проєкт.

Зазначимо, що в мережі кілька років тому була чутка про переговори Obsidian і Microsoft відносно повноцінного продовження Fallout: New Vegas. На хвилі інтересу до франшизи не можна виключати, що цей проєкт отримає зелене світло. Але навіть, якщо ці оптимістичні припущення є вірними, повноцінну гру до кінця десятиліття ми навряд чи побачимо.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 34)

Чутки: у розробці MMO за мотивами «Гри престолів»

Телесеріал «Гра престолів» став справжнім феноменом масової культури, хоча з ігровими адаптаціями цій франшизі не пощастило. Було кілька проєктів за мотивами, але вони за рівнем не дотягували до телешоу. Відзначити можна рольову гру Game of Thrones від Cyanide Studios та епізодичну сюжетну гру від Telltale. Але навіть їх згадають лише найзапекліші фанати. Тепер з'явилася чутка про нову спробу перенести франшизу в ігрову форму. І цього разу це буде масштабна багатокористувацька онлайнова гра.

MMO за «Грою престолів» розробляє корейська компанія Nexon, яка спеціалізується на таких іграх. Але жодних подробиць та термінів можливого релізу немає. Відомо лише, що події гри відбуваються у Королівстві Півночі паралельно із сюжетом четвертого та п'ятого сезонів серіалу. Руз Болтон є охоронцем Півночі, а Джон Сноу знаходиться на Стіні. Цих та інших персонажів ми зможемо зустріти у грі. При цьому для озвучення використовувалися актори, які не пов'язані з однойменним серіалом.

Це не перша спроба адаптувати «Гру престолів» для жанру MMO. Десять років тому стартувала розробка гри Game of Thrones: Seven Kingdoms, але цей проєкт швидко прикрили.

Джерело:
Redanian Intelligence

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Nvidia переводить GeForce RTX 4070 на графічний процесор AD103

Nvidia підготувала до релізу новий варіант відеокарти GeForce RTX 4070. Новинка не відрізняється за характеристиками від випущеної раніше моделі, але замість графічного процесора AD104 використовує AD103. Цей GPU знайомий геймерам та ПК-ентузіастам за відеокартами GeForce RTX 4070 Ti Super та GeForce RTX 4080 (Super).

RTX 4070

Для використання у складі GeForce RTX 4070 в графічному процесорі Nvidia AD103 «під ніж» було відправлено майже половину обчислювальних блоків. З 80 модулів SM (Streaming Multiprocessors) залишилися активними 46 штук, обсяг L2-кешу зменшився з 64 до 36 Мбайт, а шина пам'яті урізана з 256 до 192 розрядів. Інакше кажучи, за характеристиками новий варіант GPU AD103 повністю відповідає кристалу AD104 у складі раніше випущених GeForce RTX 4070.

AD104
Процесор AD104 у складі MSI GeForce RTX 4070 Gaming X Trio

Завдяки такому кроку Nvidia зможе позбавитися запасів дефектних чипів AD103, які не придатні для використання у старших моделях GeForce RTX 40-ї серії. А враховуючи, що GPU AD103 та AD104 мають однакове конструктивне виконання та електрично сумісні один з одним, то AIB-партнери зможуть продовжити використовувати старі друковані плати та системи охолодження.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Sparkle представила відеокарти Intel Arc A770/A750 ROC Luna у білому кольорі

Компанія Sparkle не першою приєдналася до виробництва відеокарт Arc, але поступово стає одним із найбільших партнерів Intel. Нещодавно виробник представив нову лінійку ROC Edition, включно з білими моделями Luna. І загалом портфоліо Sparkle вже налічує 12 моделей Intel Arc.

Усі відеокарти оснащені великою системою охолодження завтовшки 2,5 слоти. Для обдування використовуються два великі вентилятори діаметром 100 мм, що повинно забезпечити якісне та тихе охолодження.

Задня сторона відеокарт захищена металевою пластиною.

Відеокарти отримали три порти DisplayPort та один HDMI 2.0. Також усі моделі Sparkle ROC працюють на підвищених частотах.

Усього представлено чотири нові пристрої. Це відеокарти Sparkle Intel Arc A770 16GB ROC Luna OC Edition та Arc A750 16GB ROC Luna OC Edition у білому виконанні, а також Sparkle Intel Arc A770 16GB ROC OC Edition та Arc A750 16GB ROC OC Edition у чорному кольорі. Моделі Arc A770 оснащені GPU з 32 Xe-Cores при базовій частоті 2300 МГц (замість стандартного значення 2100 МГц), плюс 16 гігабайтів пам'яті GDDR6. Молодші відеокарти отримали процесор з 28 ядрами Xe на частоті 2200 МГц (замість стандартного значення 2050 МГц) плюс 8 гігабайтів пам'яті GDDR6.

Джерело:
Videocardz
Sparkle

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Чутки: AMD могла скасувати топовий варіант Radeon RX 8000

Кілька місяців тому вперше з'явилися чутки, що AMD працювала над потужним GPU нового покоління під кодовою назвою Navi 4C. Топове рішення на базі архітектури RDNA 4 мало отримати близько десятка обчислювальних чиплетів.

Інсайдер Kepler_L2 нібито знайшов згадку про GPU з 9 чиплетами та 200 блоками Compute Units. Інші джерела стверджували, що він мав отримати ще більше CU. Для порівняння, актуальний флагман Radeon RX 7900 XTX на базі графічного чипа Navi 31 налічує 96 CU (6144 потокових ядра). Очевидно, що новий відеоадаптер мав би дуже високий потенціал і міг удвічі обійти Radeon RX 7900 XTX. Згідно з чутками монструозний чип міг налічувати від 13 до 20 кристалів на підкладці.

Але всі ці плани, можливо, не матимуть втілення. Останнім часом активно ходять чутки про відмову AMD від розробки топового чіпа Navi 4. Нібито компанія вирішила зосередитись на пристроях Radeon RX 8000 середнього класу. І треба зазначити, що AMD вже не раз демонструвала таку стратегію, коли у компанії виникали проблеми з конкуренцією у топовому сегменті. Але загалом усе це на рівні чуток, жодної офіційної інформації поки що немає. Те, що AMD могла відмовитися від надзвичайно складного чипа на даному технологічному рівні, не означає, що компанія не повернеться до цієї концепції через одне покоління.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Продажі стратегії Manor Lords досягли мільйона копій за два дні після релізу

26 квітня в ранній доступ вийшла стратегія Manor Lords, яка стала черговим несподіваним інди-хітом. У грі потрібно розвивати середньовічне поселення до рівня міста, керуючи ресурсами та захищаючи свої володіння. Особливістю Manor Lords є певний історичний реалізм в ігрових механіках та візуальному оформленні гри.

Ще до релізу гру додали у бажане три мільйони користувачів сервісу Steam. Після виходу вона стала найпопулярнішим релізом Steam останніх днів. За підсумками минулих вихідних Manor Lords показала піковий онлайн 173 тисячі людей. І на тлі таких успіхів видавець Hooded Horse повідомив про продаж першого мільйона копій гри. Повідомлення це з'явилося вдень 28 квітня, тобто від релізу минуло неповні два дні.

Цікаво, що Manor Lords по піковому онлайну перевищила результати містобудівної стратегії Cities Skylines 2 і навіть піковий онлайн Sid Meier's Civilization 6. При цьому нова гра доступна в ранньому доступі, і поки що багато задуманих елементів в ній не реалізовано. Проте відгуки відмінні, гравцям подобається возитися до Manor Lords. І, на диво, багато хто відзначає хорошу оптимізацію та відсутність серйозних технічних проблем. В українському Steam гру зараз можна купити за 449 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 30)