ASUS однією з перших випустить ноутбук на базі Qualcomm Snapdragon X

Однією з перших компаній, що випустять ноутбук із платформою Qualcomm Snapdragon X, стане ASUSTeK Computer. Вендор анонсував презентацію, присвячену релізу ультрапортативного ноутбука преміум-класу з технологіями штучного інтелекту. Разом із керівництвом ASUS на ній виступлять представники Qualcomm та Microsoft. Презентацію заплановано на 20 травня.

ASUS

В опублікованому прес-релізі ASUS не стала розкривати, про який саме ноутбук йдеться. Хіба що обіцяє інноваційні ШІ-функції та неперевершену продуктивність. Однак закордонні колеги стверджують, що це буде новинка лінійки Vivobook із модельним номером S5507 на базі Qualcomm Snapdragon X. Для довідки, актуальний лептоп Vivobook S 15 OLED (S5506) виконаний на платформі Intel Core Ultra (Meteor Lake).

Наступного місяця, ймовірно, з'являться перші результати незалежних тестів Snapdragon X. Останнім часом висловлюється чимало підозр у достовірності офіційних бенчмарків однокристальної системи. Нібито виробникам ноутбуків не вдається досягти тих же показників, що Qualcomm вказує у своїх матеріалах. Сподіватимемося, публікація повноцінних оглядів новинок не змусить себе довго чекати.

Джерела:
ASUS
ITHome

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Витрати на ЦОД із прискорювачами Nvidia зростуть через необхідність рідинного охолодження

Нещодавно компанія Nvidia представила графічні чипи Blackwell для обчислень ШІ. Разом із  продуктивністю зросло й енергоспоживання таких пристроїв. TDP прискорювачів на новому чипі становить близько 1 кВт, у деяких варіантах воно навіть сягає 1,2 кВт. А потужність комбінованого пристрою Grace Blackwell Superchip із двома графічними чипами та ARM-процесором сягає 2,7 кВт. У таких умовах різко зросли вимоги до охолодження серверних систем. Голова Nvidia Дженсен Хуанг вже вважає рідинне охолодження новим стандартом для ЦОД.

Тайванські ЗМІ пишуть, що різко зріс попит на відповідні системи охолодження. На тлі ажіотажу спостерігається навіть деякий дефіцит та нестача компонентів. Ряд компаній запускає нові заводи для виробництва спеціалізованого рідинного охолодження, оскільки в найближчі роки прогнозується високий попит на серверні системи з таким охолодженням. І масова поява прискорювачів Nvidia Blackwell серйозно простимулює цю галузь.

Однак це все збільшує додаткові витрати та збільшує загальну вартість обчислювальних центрів. Тому розгортання та обслуговування ЦОД стане ще дорожчим. Також є побоювання, що промисловість буде не готова до високого попиту на такі системи охолодження, тому можуть бути затримки з постачанням.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Доповнення Shattered Space для Starfield вийде восени

Тодд Говард офіційно підтвердив вихід великого доповнення Shattered Space для космічної рольової гри Starfield вже восени цього року. Про це він прямо сказав під час інтерв'ю для Kinda Funny Games. Доповнення буде доступне власникам Starfield Deluxe Edition, решті доведеться купувати його окремо. За чутками, це DLC тісно пов'язане із фракцією House Va'ruun. Сам Тодд Говард поки що ніяких подробиць майбутнього доповнення не розкриває.

Гра Starfield вийшла 6 вересня минулого року, отримала змішані оцінки, але зібрала певну спільноту фанів. Bethesda продовжує оновлювати та покращувати гру. У минулих апдейтах розробники активно виправляли технічні помилки, поліпшували графіку та додавали нові технології масштабування. Наступне оновлення вийде на початку травня, у ньому буде покращено систему будівництва кораблів.

Також студія працює над повноцінним інструментарієм для створення модів. Тодд Говард обіцяє додаткові сюрпризи для гравців, але не розкриває подробиці.

Джерело:
XboxEra

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Intel та MSI покращили швидкодію портативної ігрової системи Claw

Як показали незалежні тести, портативна ігрова система MSI Claw поступається за продуктивністю суперникам на платформі AMD, на кшталт  ASUS ROG Ally. Проте Intel та MSI продовжують працювати над покращенням швидкодії пристрою, і деякі успіхи вже є. Оновлення прошивки разом зі свіжим графічним драйвером забезпечує відчутне збільшення ігрової продуктивності MSI Claw.

MSI Claw

Micro-Star International днями поділилася власними тестами портативної ігрової системи. Як підкреслює вендор, останнім часом швидкодія Claw помітно зросла та, наприклад, у грі 7 Days to Die користувачі можуть розраховувати на 150% збільшення частоти кадрів, а в Cyberpunk 2077 середній показник fps виріс більш ніж у півтора раза. Інформація щодо інших популярних ігор наведена нижче.

MSI Claw

Нагадаємо, MSI Claw доступна у версіях на базі процесорів Intel Core Ultra 5 135H (14 ядер/18 потоків) та Core Ultra 7 155H (16 ядер/22 потоку). Обидва «камінці» пропонують вбудовану графіку Intel Arc на вісім Xe-ядер. Оснащення пристрою включає 7-дюймовий сенсорний IPS-дисплей з роздільною здатністю 1920x1080 пікселів та частотою оновлення 120 Гц, 16 Гбайт оперативної пам'яті LPDDR5 та NVMe-накопичувач PCI-E 4.0 x4 місткістю 512 Гбайт або 1 Тбайт.

Джерело:
MSI

 
Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Опублікована велика демонстрація ігрового процесу F1 24

Компанія EA Sport опублікувала відео з 13 хвилинами ігрового процесу автосимулятора F1 24. Це вже сімнадцята гра у серії F1, яка пропонує геймерам взяти участь у віртуальних змаганнях швидкісних болідів у рамках чемпіонату Formula One. У F1 24 з'явиться оновлений режим кар'єри, покращена фізика та графіка.

У представленому відео нам показують перегони на п'яті різних трасах за різних погодних умов — від кільцевої траси в Монако до траси в Шанхаї. Зазначається, що це реальні ігрові кадри із реальною графікою. І якщо заїзд трасою в сонячний день навряд чи здивує вас, то під час дощу гра виглядає просто чудово.

F1 24 буде підтримувати ефекти з трасуванням променів та VR-режим. Реліз гри заплановано на 31 травня. Вона буде доступна на PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S та Xbox One.

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

З'явилася інформація про десктопний процесор Intel Core Ultra 5 240F

Цього року компанія Intel має випустити нове покоління процесорів для десктопного сегмента. Чипи Arrow Lake-S вийдуть під брендом Core Ultra та стануть прямим розвитком архітектури Meteor Lake. Раніше в Мережі «засвітилися» інженерні зразки процесорів із 20 та 24 ядрами. Тепер з'явилася перша інформація відносно майбутнього процесора Intel Core Ultra 5 240F.

За попередніми даними, майбутні Arrow Lake-S будуть випускатися у двох конфігураціях: 8 високопродуктивних ядер Lion Cove плюс 16 енергоефективних ядер Skymont або у простішому варіанті 6+8 ядер. Також відомо, що процесори Intel Arrow Lake-S отримають до 3 МБ кеш-пам'яті L2 на продуктивне ядро, що на 50% більше, ніж у продуктивних ядер Raptor Lake. Та, ймовірно, майбутнє покоління втратить Hyper-Threading. Новинки підтримуватимуть пам'ять DDR5-6400 і отримають нову потужну інтегровану графіку.

Процесор Intel Core Ultra 5 240F належить до початкового сегмента і буде наступником Core i5-14400F. Наявність літери «F» вказує на вимкнену графіку. Інсайдер зазначає, що процесор може випускатися на основі кристалів двох конфігурацій 8+16 або 6+8, причому кількість активних ядер у даного процесора він поки не вказує. Припустимо, що це буде повноцінний чип 6+8 з усіма ядрами або більший чип, урізаний до такої ж кількості ядер. Очікується, що виробництво нових процесорів здійснюватиметься на базі техпроцесу Intel 20A (аналог 2 нм). А ось графічний кристал для Arrow Lake-S випускатиметься на лінії TSMC 3 нм. Всі процесори Arrow Lake-S розраховані на новий роз'єм LGA1851, який Intel використовуватиме до 2026 року.

Джерело:
Wcftech

Обговорити в форумі (коментарів: 45)