ChatRTX — оновлений інструмент Nvidia для створення персоналізованого чат-бота

Сьогодні Nvidia випустила оновлену версію інструменту Chat with RTX для створення персоналізованого чат-бота зі штучним інтелектом. Застосунок отримав підтримку додаткових ШІ-моделей, а також лаконічнішу назву — ChatRTX. Завантажити його можна з офіційного сайту Nvidia.

ChatRTX

За допомогою ChatRTX власники «зелених» відеоадаптерів зможуть створити персоналізований чат-бот, який працюватиме безпосередньо на комп'ютері користувача. Серед нововведень варто відзначити підтримку голосових запитів та можливість пошуку за фотографіями та зображеннями. Як і у випадку Chat with RTX, користувач сам вибирає, які файли будуть доступні чат-боту.

Що стосується системних вимог, то для використання ChatRTX знадобиться відеоадаптер GeForce RTX 30-/40-ї серії, обладнаний мінімум вісьмома гігабайтами пам'яті, 16 Гбайт ОЗП, операційна система Windows 11 та графічний драйвер версії 535.11 або новіше.

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Nvidia вважає відеоадаптери RTX найкращим вибором для ПК зі штучним інтелектом

Останнім часом Intel, AMD та навіть Qualcomm приділяють чимало уваги ШІ-застосункам, для прискорення яких у складі нових процесорів є окремі блоки NPU. Щоправда, на сьогодні їх можливості дещо обмежені та, наприклад, далеко не всі чипи відповідають мінімальним вимогам для локальної роботи помічника Microsoft Copilot.

З іншого боку, графічні процесори вже давно пропонують в рази більшу продуктивність у подібних завданнях. Системи з дискретними відеоадаптерами Nvidia пропонує віднести до окремої категорії ПК зі штучним інтелектом — Premium AI PC.

Nvidia

Як підкреслюють «зелені», дискретна графіка встановлена більш ніж у ста мільйонах комп'ютерів, тоді як процесори з NPU-блоками з'явилися на ринку порівняно недавно. Над ШІ-застосунками для відеоадаптерів RTX компанія працює не один рік, причому йдеться не тільки про масштабування зображення в іграх за допомогою DLSS. Наприклад, взимку Nvidia випустила інструмент Chat with RTX для створення персонального чат-бота.

Nvidia

Хай там що, використання технологій штучного інтелекту в персональних комп'ютерах є однією з головних тем цього року. Залишилося з'ясувати, наскільки корисними вони будуть для пересічних користувачів ПК.

NvidiaNvidia

Джерело:
BenchLife

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Опубліковано мінімальні системні вимоги Senua's Saga: Hellblade II

Цього місяця виходить пригодницький бойовик Senua's Saga: Hellblade II. Це пряме продовження гри Hellblade: Senua's Sacrifice від студії Ninja Theory, випущеної у 2017 році. Напередодні офіційного релізу розробники розкрили мінімальні системні вимоги нового проєкту. Оформити попереднє замовлення на Senua's Saga: Hellblade II в українському Steam можна за 925 гривень.

Senua's Saga: Hellblade II

Для запуску Senua's Saga: Hellblade II знадобиться комп'ютер із процесором Intel Core i5-8400 або AMD Ryzen 5 2600, 16 гігабайтами оперативної пам'яті та дискретною графікою рівня GeForce GTX 1070, Radeon RX 5700 або Arc A580. У «мінімалках» також вказується операційна система Windows 11 та 70 Гбайт вільного місця на твердотілому накопичувачі.

На жаль, розробники не розкривають, яку частоту кадрів зможе забезпечити перелічене вище «залізо». На думку закордонних колег, йдеться про режим 1080p@30fps та низькі налаштування якості графіки. Senua's Saga: Hellblade II розробляється на рушії Unreal Engine 5 та, наприклад, консольна версія працюватиме при фіксованій частоті кадрів 30 к/с.

Senua's Saga: Hellblade II

Офіційний реліз Senua's Saga: Hellblade II заплановано на 21 травня. Гра також буде доступна на консолях Xbox Series X/S.

Джерело:
DSOGaming

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

AMD оцінила процесор Ryzen 7 8700F у $299, продажі стартують 14 травня

До планів AMD на найближче майбутнє входить світовий реліз процесорів Ryzen 5 8400F та Ryzen 7 8700F. Спочатку компанія мала намір запропонувати ці чипи виключно у складі готових комп'ютерів, але все-таки вирішила випустити їх як самостійний продукт. Одна із новинок вже була помічена в інтернет-магазині Amazon.

Ryzen 7 8700F

Офіційний продаж процесора AMD Ryzen 7 8700F, згідно з останньою інформацією, розпочнеться 14 травня, а його рекомендована ціна складе від 299 доларів. Це на $30 менше, ніж AMD просить за повноцінний Ryzen 7 8700G. Щодо ціни Ryzen 5 8400F на цей момент подробиць не надходило, проте він напевно буде дешевшим за Ryzen 5 8500G (від 179 доларів).

Нагадаємо, процесори AMD Ryzen 5 8400F та Ryzen 7 8700F є варіантами чипів Ryzen 8000G (Phoenix/Hawk Point) з деактивованим графічним ядром. В їхньому арсеналі є відповідно 6 ядер/12 потоків та 8 ядер/16 потоків, 16 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня, а паспортний TDP дорівнює 65 Вт.

Ryzen 7 8700F

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

AMD розсилає зразки процесорів Zen 5 своїм партнерам

Разом з оголошенням фінансових підсумків минулого кварталу керівництво AMD розповіло про продукти, що готуються до випуску. Не є таємницею, що на другу половину цього року компанія запланувала реліз процесорів з архітектурою Zen 5. Йдеться як про серверні чипи, так і про рішення для персональних комп'ютерів.

AMD EPYC

AMD вже почала розсилати зразки серверних процесорів Turin та мобільних Strix Point своїм партнерам для подальшого тестування. Зокрема, нове покоління EPYC завдяки суттєвому приросту швидкодії та енергоефективності отримало величезний інтерес з боку виробників серверів. Як зазначає AMD, у розробці вже знаходиться на 30% більше платформ для EPYC Turin у порівнянні з актуальним поколінням CPU EPYC. Також варто додати, що нові процесори підтримуватимуться актуальними платформами SP5/SP6.

У випадку мобільних Strix Point компанія теж заявляє про приріст продуктивності та енергоефективності, що дозволить випускати ще більш тонкі, легкі та швидші лептопи. Не обійшлося без згадки ШІ-застосунків. Для їхнього прискорення в чипах Strix Point використовуватиметься блок NPU з архітектурою XDNA 2-го покоління.

Десктопні процесори Granite Ridge представники компанії, на жаль, не згадують. Однак від інших джерел, зокрема виробників материнських плат, відомо про наближення релізу CPU Ryzen 9000. Можливо AMD поділитися інформацією про них на виставці Computex 2024 на початку червня.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Ентузіаст показав, як модифікувати QLC-накопичувач для роботи в SLC-режимі

Як щодо розгону та модифікації твердотілого накопичувача? Це цілком можливо, і своїм досвідом поділився Габріель Ферраз (Gabriel Ferraz), який веде канал, присвячений твердотілим накопичувачам та всьому, що з ними пов'язано. Його останній експеримент був присвячений перетворенню дешевого накопичувача з пам'яттю QLC (Quad-level cell) у більш надійний і високопродуктивний накопичувач SLC (Single-level cell).

Піддослідним був обраний накопичувач Crucial BX500 з інтерфейсом SATA 6 Гбіт/с. Це пристрій на базі контролера Silicon Motion SM2259XT2 із 32-розрядним процесором ARM на частоті 550 МГц та двома каналами, що працюють зі швидкістю 800 МТ/с (400 МГц) без кешу DRAM. У конкретному SSD використовуються чотири кристали NAND від Micron серії NY240, по два на канал.

Ці модулі пам'яті NAND були розроблені для роботи зі швидкістю 1600 МТ/с (800 МГц), але у випадку накопичувача BX500 вони обмежені 525 МТ/с. Для роботи з контролером використовувалося програмне забезпечення MPtools. Габріель модифікував прошивку так, щоб змусити контролер працювати з модулями пам'яті в режимі pSLC. Після цього оновив прошивку SSD.

Внаслідок таких дій ентузіаст серйозно збільшив термін служби. Чипи пам'яті Crucial BX500 розраховані на 1500 циклів P/E в режимі FortisFlash і 900 циклів P/E в Mediagrade. Перетворення цього диска в pSLC збільшило ці параметри до 100 000 та 60 000 циклів. Ресурс накопичувача досяг 4000 TBW. І швидкість роботи накопичувача після модифікації теж виявилася вищою.

Однак усе це пов'язано зі зменшенням доступного обсягу пам'яті, і на виході з накопичувача 512 ГБ вийшов SSD місткістю менше ніж 120 ГБ.

Джерело:
TechPowerUp

 
Обговорити в форумі (коментарів: 63)

AMD підбила фінансові підсумки минулого кварталу: $123 мільйони чистого прибутку

На відміну від Intel, компанія AMD завершила перший квартал без збитків. За підсумками січня-березня виторг «червоного» чипмейкера склав $5,47 млрд, показавши 2% приріст відносно аналогічного періоду 2023-го. Чистий прибуток компанії сягнув $123 мільйонів, тоді як роком раніше AMD відзвітувала про $139 мільйонів чистих збитків.

Лиза Су

Що стосується окремих напрямків бізнесу AMD, то найбільший виторг за підсумками минулого кварталу показав серверний підрозділ — $2,3 мільярда (+80% щодо I кв. 2023-го). Зростанню доходів тут сприяв високий попит на прискорювачі обчислень Instinct і процесори EPYC. Водночас відділ, що займається процесорами та наборами логіки для персональних комп'ютерів, відзвітував про $1,4 млрд виторгу (+85%). Переважно це заслуга чипів Ryzen 8000.

AMD

Разом з тим виторг компанії на ігровому напрямку скоротився до 922 мільйонів (-48%). Таку ситуацію AMD пояснює зниженням продажів однокристальних систем для ігрових консолей та графічних процесорів Radeon. Вбудовувані рішення, до яких належать продукти як самої AMD, так і Xilinx, принесли компанії $846 мільйонів (-46%).

Згідно з прогнозами, виторг AMD у поточному кварталі становитиме близько 5,7 мільярда доларів.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

ASL випускає GeForce RTX 4060 у рожевому кольорі для любителів котиків

Китайські компанії часто пропонують незвичайні версії відеокарт в унікальному візуальному стилі. Але новий продукт від ASL виділяється навіть у строкатому розмаїтті китайських відеоадаптерів. Вона пропонує покупцям унікальну версію відеокарти Nvidia GeForce RTX 4060. Це ідеальне поєднання для тих, хто любить рожеве, аніме та котиків.

Відеокарта ASL GeForce RTX 4060 Wuhuang Edition присвячена відомим у Китаї мультяшним персонажам Wuhuang та Bazhahey. Це кумедний кіт і пес, які також широко представлені на локальному ринку іграшок та атрибутики. Пристрій виконаний у рожевому кольорі, а на вентиляторах та бекплейті є зображення цих героїв. Очевидно, що відеокарта орієнтована на дітей та фанатів даних персонажів.

У технічному плані ASL GeForce RTX 4060 Wuhuang Edition не пропонує нічого незвичайного. Це невелика модель з двослотовим охолодженням та двома вентиляторами.

За фотографіями видно, що під кожухом ховається цілісний алюмінієвий радіатор із товстими ребрами. Є додаткове блакитне підсвічування вентиляторів.

В офіційному магазині ASL на майданчику AliExpress таку рожеву відеокарту продають за 341 долар.

Джерело:
Videocardz

 
Обговорити в форумі (коментарів: 13)