Intel Baseline Profile стає обов'язковим. Відповідні прошивки мають вийти до кінця місяця

Корпорація Intel всерйоз зайнялася проблемою нестабільної роботи топових чипів Core 13-/14-го покоління в іграх. Процесорний гігант дійшов висновку, що в ній винні виробники материнських плат, які виставляють налаштування за замовчуванням, що не відповідають офіційним специфікаціям. На усунення цих «покращень» партнери чипмейкера мають лише кілька тижнів.

Intel

До 31 травня виробники материнських плат LGA1700 повинні випустити свіжі прошивки UEFI, в яких додано профіль «Intel Default Settings». Він має бути увімкнений за замовчуванням. Користувачі зможуть самостійно активувати інший профіль або фірмові функції системних плат, однак «з коробки» все має функціонувати в межах офіційних специфікацій Intel.

Неприємна особливість Intel Default Settings полягає в налаштуваннях параметрів енергоспоживання, зокрема рівні Maximum Turbo Power (або PL2). Навіть у разі топових Core i7/i9 він становитиме 188 Вт замість заявлених чипмейкером 253 Вт. Тобто із заводськими налаштуваннями такі процесори не працюватимуть на повну потужність.

Intel

Джерела:
ComputerBase
BenchLife

Обговорити в форумі (коментарів: 52)

XFX випустила відеокарту Radeon RX 7900 XTX у модифікації Phoenix Nirvana

Відеокарта XFX Radeon RX 7900 XTX Phoenix Nirvana, про яку ми розповідали минулого тижня, набула статусу серійного продукту. Ця модель оснащується потужною системою охолодження, отримала непоганий заводський розгін графічного процесора AMD Navi 31 та займе в системному блоці чотири слоти розширення. Довжина пристрою складає 346 мм.

Radeon RX 7900 XTX

Новинка виконана на друкованій платі з (14+2+1)-фазною системою живлення та трьома 8-контактними роз'ємами PCI-E Power. Система охолодження складається з трьох 100-мм вентиляторів з магнітним кріпленням та масивного радіатора. У ньому використана випарна камера, яка контактує з відеочипом та мікросхемами пам'яті GDDR6, вісім 6-мм теплотрубок та масив із 216 алюмінієвих пластин.

Radeon RX 7900 XTX

У ролі термоінтерфейсу GPU виступає Honeywell PTM 7950 із фазовим переходом. Частота boost-режиму графічного процесора збільшена до 2615 МГц, що на 115 МГц більше за еталонний показник Radeon RX 7900 XTX. З інших особливостей відеокарти варто відзначити алюмінієвий бекплейт. Для виведення зображення можна скористатися трьома DisplayPort 2.1 та одним HDMI 2.1.

Radeon RX 7900 XTX

Рекомендована ціна відеокарти XFX Radeon RX 7900 XTX Phoenix Nirvana оголошена не була, але в Китаї вона доступна приблизно за 1090 доларів США.

Radeon RX 7900 XTX

Джерело:
VideoCardz

 
Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Свіжі подробиці про Intel Arrow Lake-S: підтримка Thunderbolt 4 та графіка на чотири Xe-ядра

Від неофіційних джерел продовжує надходити інформація про настільні процесори Intel Core Ultra 200, також відомі як Arrow Lake-S. Вони дебютують у складі платформи LGA1851 та працюватимуть з материнськими платами на чипсетах Intel 800-ї серії, зокрема Z890. Моделі на його основі крім стандартного набору інтерфейсів зможуть запропонувати порти Thunderbolt 4. Стверджується, що цей інтерфейс стане стандартом для плат LGA1851/Z890. Водночас топові моделі з цією логікою отримають Thunderbolt 5, підтримку якого забезпечить контролер Barlow Ridge.

Intel Arrow Lake-S

Флагманський процесор Intel Arrow Lake-S, який закордонні колеги називають Core Ultra 9 285K, працюватиме на менших частотах, ніж його попередник. Для цього «камінця» заявлено boost-частоту до 5,5 ГГц, тоді як актуальний Core i9-14900KS в динамічному розгоні може підкорити 6,2 ГГц. Кількість x86-ядер у майбутнього флагмана залишиться такою ж (8P + 16E), але разом з цим він буде позбавлений підтримки Hyper-Threading, тобто отримає 24-ядерну/24-потокову конфігурацію.

Що стосується вбудованої графіки, то в CPU Arrow Lake-S вона налічує максимум чотири Xe-ядра. Це половина того, що можуть запропонувати процесори Core Ultra 100 (Meteor Lake). Інакше кажучи, на високу продуктивність iGPU в десктопних чипах не варто розраховувати. Офіційна презентація настільної платформи Intel LGA1851 та процесорів Core Ultra 200 відбудеться наступного кварталу. Можливо, першими подробицями про них Intel поділиться на Comptuex 2024 на початку червня.

Intel Arrow Lake-S

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Чутки: цього року лінійка відеокарт Nvidia Blackwell буде представлена лише GeForce RTX 5090

В цьому році очікується вихід наступного покоління ігрових відеокарт GeForce RTX. В їх основу ляже архітектура Blackwell, яку Nvidia вже почала використовувати у сегменті прискорювачів обчислень. Топові рішення GeForce RTX 50-ї серії повинні вийти протягом четвертого кварталу. Принаймні на такі терміни орієнтуються AIB-партнери «зеленого» чипмейкера.

Nvidia

За останньою інформацією, цього року можна розраховувати виключно на реліз флагманської моделі GeForce RTX 5090. Інші представники цієї лінійки вийдуть лише наступного року. Ймовірно, це дозволить «зеленим» розпродати запаси відеокарт GeForce RTX 40-ї серії перед релізом їхніх наступників, наприклад, Super-відеокарти Ada Lovelace вийшли лише кілька місяців тому.

З іншого боку, навіть якщо Nvidia вирішить цього року обмежитися GeForce RTX 5090, її реліз дозволить оцінити ігрові можливості GPU Blackwell. Одночасно зі стартом продажів у Мережі будуть опубліковані матеріали, які докладно розповідають про особливості нової архітектури. Вважається, що в новому флагмані будуть використані мікросхеми пам'яті GDDR7, а значить можна буде випробувати їх оверклокерський потенціал.

Джерело:
Guru3D

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Суперкомп'ютер Cheyenne продали на аукціоні за $480 тисяч. У 2016 році він був на 20-му місці рейтингу TOP500

Днями в США пішов з молотка суперкомп'ютер Cheyenne, який свого часу займав 20 місце рейтингу TOP500. Виставити цю систему на аукціон було вирішено після зростання кількості збоїв та проблем. В описі лота йдеться, що за останні шість місяців відмовило приблизно 1% вузлів суперкомп'ютера, в основному через модулі пам'яті. Проте це не зупинило невідомого покупця, який виклав за нього 480 тисяч доларів.

Cheyenne

Cheyenne став одним з останніх проєктів компанії Silicon Graphics International, яка була поглинена Hewlett Packard Enterprise. На момент запуску у 2016 році його обчислювальна потужність складала 5,34 Пфлопс. Система була розгорнута в Центрі суперкомп'ютерних обчислень NCAR-Wyoming (NWSC) штату Вайомінг, а на її створення, за неофіційними підрахунками, було витрачено 25 мільйонів доларів.

В арсеналі Cheyenne є 8064 процесори Intel Xeon E5-2697v4 (18 ядер/36 потоків) покоління Broadwell та 313 Тбайт оперативної пам'яті DDR4-2400 ECC, набрані 4890 модулями місткістю 64 ГБ. Як відзначають закордонні колеги, на eBay за них можна отримати близько $700 тисяч, проте покупцеві ще доведеться оплатити демонтаж та транспортування суперкомп'ютера зі свого гаманця. Це 30 великих серверних стійок.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

AceMagic анонсувала міні-ПК у формі винищувача із «Зоряних війн»

Компанія AceMagic показала компактний комп'ютер M2A Starship, який нагадує винищувач TIE Fighter із всесвіту «Зоряних війн». Цей міні-ПК справді виглядає дуже футуристично та незвично. Його основний корпус має додаткові чотири крила, що надає схожості з космічним кораблем.

Незвичайний дизайн поєднується з RGB-підсвічуванням, яке підкреслює контури корпусу. В основному корпусі та бічних крилах є вентилятори.

Попереду присутній дисплей, на який виводиться інформація про характеристики центрального та графічних процесорів, в тому числі частоти, навантаження, температуру та потужність.

Але оцінити внутрішній дизайн не вдасться. Поки що виробник не надав фотографії внутрішньої конструкції та навіть не озвучив характеристики пристрою. Зате вже обіцяно знижку 35% при ранньому бронюванні.

Очевидно, що цей продукт розрахований на фанатів футуристичного дизайну та кінофраншизи «Зоряних війн». Тому питання характеристик і вартості тут вторинне.

Джерело:
Wccftech
AceMagic

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Sony скасувала обов'язкову прив'язку Helldivers 2 до PSN

У лютому успішно стартував кооперативний шутер Helldivers 2. Це був перший реліз Sony, коли гра вийшла одночасно на консолі PlayStation та платформі PC. І раптово проєкт вистрілив так, що про нього заговорили усі. Helldivers 2 увірвалася до числа кращих ігор сервісу Steam і досі зберігає високий та стабільний онлайн. Але днями сталася подія, яка зіпсувала рейтинг. Стало відомо, що в гру додадуть обов'язкову прив'язку до облікового запису PlayStation Network (PSN), що викликало справжню бурю обурення з боку фанатів.

Річ у тому, що цей сервіс підтримується не у всіх країнах. І мова не тільки про користувачів з рф, які могли грати в Helldivers 2 попри заборону продажів у регіоні. PSN недоступний навіть у деяких європейських країнах, у багатьох країнах Азії та майже по всій Африці. Дуже швидко гравці обвалили рейтинг гри у Steam, поставивши черговий антирекорд за негативними оцінками. Деякі користувачі намагалися повернути кошти, і це вдавалося навіть після десятків награних годин. А потім гру взагалі закрили для продажу в 170 країнах, де немає можливості офіційно створити обліковий запис PSN.

Sony не могла не відреагувати на ситуацію і вирішила піти назустріч користувачам. У Twitter (X) з'явилося офіційне повідомлення від PlayStation, що оновлення з обов'язковою прив'язкою до PSN скасовано. Тепер старим та новим гравцям не потрібна реєстрація у сервісі Sony.

Цікаво, що на тлі скандалу відреагували розробники іншого ексклюзиву PlayStation, який незабаром вийде на PC. Автори Ghost of Tsushima: Director's Cut запевнили, що однокористувацька гра не вимагатиме PSN. Але для  багатокористувацького режиму акаунт в сервісі Sony все ж знадобиться. Можливо, після ситуації з Helldivers 2 видавець перегляне стратегію з впровадження PSN.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 35)