Оновлені iPad Pro отримали процесор Apple M4 та дисплей з технологією Tandem OLED

Разом з однокристальною системою M4 корпорація Apple представила перші пристрої на її основі. Оновлені iPad Pro випускаються в 11- й 13-дюймових версіях та, як підкреслює «яблучна» компанія, оснащені найдосконалішим у світі дисплеєм — Ultra Retina XDR з технологією Tandem OLED.

iPad Pro

У дисплеях нових iPad Pro фактично використано дві OLED-панелі, накладені одна на одну (звідси й назва Tandem OLED). Це дозволяє досягти кращих характеристик та, наприклад, повноекранна яскравість становить 1000 кд/м², а піковий показник у HDR-режимі сягає 1600 кд/м². До того ж перехід на OLED-технологію екрана дозволив зменшити товщину корпусу: у 11-дюймового iPad Pro вона становить 5,3 мм, а у 13-дюймового варіанта — 5,1 мм.

iPad Pro

«Начинка» нових iPad Pro, як було сказано вище, представлена однокристальною системою Apple M4. Обсяг оперативної пам'яті дорівнює 8 або 16 ГБ, а місткість твердотільного сховища становить від 256 Гбайт від 2 Тбайт. Apple також представила оновлені аксесуари: Pencil Pro та Magic Keyboard. Що стосується ціни, то 11-дюймовий iPad Pro обійдеться мінімум у $999, а за 13-дюймовий варіант доведеться викласти від 1299 доларів.

iPad Pro

Окрім того, Apple сьогодні представила iPad Air на базі однокристальної системи M2. Пристрої випускаються в 11- та 13-дюймових модифікаціях, а їх рекомендована ціна стартує з 599 та 799 доларів відповідно. Більш детальна інформація про новинки Apple доступна на офіційному сайті.

iPad Pro

Обговорити в форумі (коментарів: 42)

Apple анонсувала однокристальну систему M4

Цього вечора корпорація Apple представила однокристальну систему M4. Вона виготовляється за 3-нм технологією TSMC другого покоління та налічує понад 28 мільярдів транзисторів. Першим пристроєм на базі нової SoC став оновлений iPad Pro, про який ми розповімо в окремому матеріалі. Додамо, що минуле покоління однокристальної системи вийшло порівняно недавно — минулої осені.

Apple M4

В Apple M4 компанія наростила кількість обчислювальних ядер CPU до десяти штук: чотири високопродуктивні та шість енергоефективних. Порівняно з M2 це забезпечило приріст швидкодії до 50%. Оновився і графічний блок, який налічує 10 ядер з апаратною підтримкою технології Mesh Shading та прискоренням трасування променів. У деяких завданнях, як стверджує Apple, новий iGPU забезпечує вчетверо кращу продуктивність порівняно з M2.

Apple M4Apple M4

Apple також відзначає новий інтерфейс дисплея з підтримкою технології Tandem OLED, яка використовується в нових iPad Pro, та частоти оновлення до 120 Гц. Контролер пам'яті у складі Apple M4 забезпечує пропускну здатність 120 Гбайт/с (тип та обсяг ОЗП поки не уточнюються). Чимало уваги було приділено продуктивності блоку Neural Engine, що відповідає за прискорення операцій машинного навчання — вона зросла до 38 TOPS.

Apple M4Apple M4

Джерело:
Apple

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Офіційний редактор модів для The Witcher 3: Wild Hunt вийде за два тижні

Студія CD Projekt RED розкрила дату виходу офіційного редактора модів для рольового бойовика The Witcher 3: Wild Hunt. За допомогою інструменту The Witcher 3 REDkit користувачі зможуть створювати власні пригоди, а також всіляко модифікувати та наповнювати ігровий світ. Він виконаний на базі рушія REDengine 3 та буде доступний безплатно всім власникам гри. Офіційний реліз заплановано на 21 травня.

The Witcher 3

«The Witcher 3 REDkit — універсальний інструмент для створення модів до гри "Відьмак 3: Дикий гін". Ми робимо його на основі того ж інструментарію, що використовувався для розробки гри, а тому він покликаний дати авторам модів майже безмежну свободу», — розповідає CD Projekt RED.

Варто додати, що The Witcher 3: Wild Hunt все ще має високу популярність. Тільки в Steam-версію проєкту минулої неділі одночасно грало понад 20 тисяч геймерів (дані SteamDB).

Джерело:
The Witcher

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

AMD Ryzen AI 9 HX 170 — один із перших процесорів сімейства Strix Point

Схоже, що для мобільних процесорів AMD Strix Point з архітектурою Zen 5 готується нова схема маркування. Спочатку вважалося, що ці чипи сформують лінійку Ryzen 8050 відповідно до системи, яку AMD представила у 2022 році. Однак якщо вірити офіційному сайту ASUS, «червоні» вирішили додатково наголосити на можливостях новинок у ШІ-застосунках, випустивши їх під брендом Ryzen AI.

Strix Point

Одним з перших представників сімейства Strix Point стане процесор з маркуванням AMD Ryzen AI 9 HX 170. Це 12-ядерний/24-потоковий «камінець» з частотою до 5,1 ГГц, 36 мегабайтами кеш-пам'яті та продуктивністю в ШІ-застосунках до 77 TOPS. Тут враховуються можливості окремого NPU-блоку з архітектурою XDNA 2-го покоління (45 TOPS) та вбудованої графіки RDNA 3.5 на 16 Compute Units.

Strix Point

Вищезгаданий процесор можна буде зустріти у новому поколінні лептопа ASUS Vivobook S 16 OLED (M5606). Актуальна версія цього ноутбука базується на чипах Ryzen 8040 (Hawk Point). Більше подробиць про мобільні процесори AMD Strix Point та пристрої на їх основі, ймовірно, буде розкрито на виставці Computex 2024 на початку червня.

Strix Point

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Офіційно: наступне покоління Nintendo Switch представлять до кінця березня 2025-го

Від неофіційних джерел вже неодноразово надходила інформація щодо планів Nintendo випустити ігрову консоль Switch нового покоління протягом найближчих кількох кварталів. Тепер ми маємо офіційне підтвердження. Голова Nintendo Сюнтаро Фурукава (Shuntaro Furukawa) заявив, що нова приставка буде анонсована до кінця поточного фінансового року, тобто до 31 березня 2025-го.

Switch

«Ми анонсуємо наступника Nintendo Switch цього фінансового року. Минуло понад дев'ять років з того моменту, як ми вперше оголосили про існування Nintendo Switch у березні 2015-го. У червні цього року ми проведемо захід Nintendo Direct, який буде присвячений лінійці програмних продуктів для Nintendo Switch на другу половину 2024-го, але, будь ласка, майте на увазі, що під час цієї презентації не буде згадок про наступника Switch», — розповідає глава Nintendo.

Додаткових подробиць Nintendo, на жаль, не надала. Якщо вірити неофіційним джерелам, наступне покоління Switch запропонує швидкодію рівня PlayStation 4 та Xbox One. Серцем нової консолі має стати однокристальна система Nvidia Tegra T239 з графічним блоком на 1536 ядер CUDA покоління Ampere. Нагадаємо, що актуальна Switch базується на однокристальній системі Tegra X1, яка дебютувала ще 2015 року.

Джерело:
Overclock3D

 
Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Наближається вихід мобільних процесорів AMD Strix Point із архітектурою Zen 5

Офіційна презентація мобільних процесорів AMD Zen 5 не за горами. Сам «червоний» чипмейкер поки не поспішає ділитися подробицями про APU Strix Point, але його партнери вже почали готуватися до релізу пристроїв на їх основі. Зокрема, компанія ASUS запропонує понад десять моделей ноутбуків з новою платформою, при цьому одна з новинок вже була помічена в онлайн-магазині.

AMD Strix Point

Йдеться про ігровий ноутбук ASUS ROG Zephyrus G16 (GA605WI-O93210G0W). Це 16-дюймовий лептоп із неназваним 12-ядерним процесором AMD Strix Point. Його оснащення також включає 32 ГБ оперативної пам'яті LPDDR5X, терабайтний NVMe-накопичувач та відеоадаптер GeForce RTX 4070 Laptop. Новинку було оцінено приблизно в 3700 доларів США.

AMD Strix Point

Lenovo тим часом розкрила, що мобільні процесори Strix Point сформують лінійку Ryzen 8050. Нагадаємо, що у разі десктопних чипів Zen 5 (Granite Ridge) компанія AMD вирішила перейти на маркування Ryzen 9000. Що стосується Lenovo, вона планує використовувати чипи Strix Point в ноутбуці ThinkPad T14 Gen 5.

AMD Strix Point

Офіційними подробицями про мобільні процесори Zen 5 компанія, ймовірно, поділиться вже наступного місяця. На так званий «нульовий» день виставки Computes 2024 заплановано виступ генерального директора AMD Лізи Су.

Джерела:
WCCFTech
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Подробиці про графіку PlayStation 5 Pro: 60 Compute Units та частота до 2,35 ГГц

У Мережі з'являються нові подробиці про «начинку» ігрової консолі PlayStation 5 Pro. Цього разу джерелом виступив YouTube-канал Digital Foundry, де під час вчорашнього подкасту обговорювали матеріали з порталу для розробників Sony. Зокрема, було підтверджено конфігурацію графічного блоку.

PlayStation 5 Pro

Однокристальна система PS5 Pro отримає графіку на 30 модулів WGP (WorkGroup Processors) або 60 Compute Units (CU) з архітектурою RDNA 3-го покоління. Для порівняння, звичайна PlayStation 5 пропонує 36 CU на графічній архітектурі RDNA 2. Максимальна частота iGPU — 2,35 ГГц. Обчислювальна потужність графічного блоку PlayStation 5 Pro складе 33,5-36,1 Тфлопс, тоді як у звичайної PS5 вона дорівнює 10 Тфлопс.

PlayStation 5 Pro

За доступною інформацією, у PS5 Pro також суттєво зросте продуктивність у трасуванні променів завдяки використанню деяких елементів архітектури RDNA 4-го покоління. В арсеналі консолі є вісім ядер Zen 2 із частотою до 3,85 ГГц (+10% щодо PS5) та 16 гігабайтів пам'яті GDDR6. Мікросхеми працюють на швидкості 18 Гбіт/с, що забезпечує на 28% більшу пропускну здатність щодо PS5 (576 Гбайт/с замість 448 Гбайт/с).

PlayStation 5 Pro

Офіційна презентація PlayStation 5 Pro має відбутися у другій половині цього року.

Джерела:
Digital Foundry
VideoCardz

 
Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Bethesda анонсувала QuakeCon 2024

Компанія Bethesda офіційно оголосила про захід QuakeCon 2024, який відбудеться з 8 по 11 серпня у місті Грейпвайн, штат Техас. До програми входить велика LAN-вечірка BYOC (Bring Your Own Computer — принеси свій комп'ютер), цілодобові ігри, турніри, зустрічі та розіграші подарунків. Будуть трансляції на каналі Bethesda та на Twitch. Зазвичай QuakeCon також є місцем, де Bethesda представляє та показує нові ігри. Але тут компанія поки що зберігає мовчання і нічого не анонсує.

На торішньому QuakeCon було анонсовано перевидання Quake II. Відносно майбутнього заходу є припущення, що можуть анонсувати Doom Year Zero. Згадка про цю гру була у внутрішньому плані Microsoft, який сплив минулого року. Це може бути Quake 6, натяк на який нібито побачили у трейлері Indiana Jones and the Great Circle. Також давно ходять чутки про ремастер Fallout 3. Але, можливо, не варто чекати багато, і на нас просто чекає велика демонстрація гри про Індіану Джонса.

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Виробничі потужності TSMC CoWoS заброньовані Nvidia та AMD до 2025 року

Індустрія штучного інтелекту потребує високої обчислювальної потужності, тому на ринку спостерігається стабільний попит на спеціалізовані прискорювачі з потужними чипами. Подібні напівпровідникові процесори поєднують кілька кристалів у межах одного пристрою. Тайванська компанія TSMC випускає складні чипи із застосуванням технологій упаковки CoWoS (Chip-on-Wafer-on-Substrate) та SoIC (System-on-Integrated-Chip). І на тлі високого попиту виробничі потужності TSMC вже заброньовані на два роки наперед. За повідомленнями тайванської преси, усі виробничі лінії для пакування чипів завантажені замовленнями від Nvidia та AMD до 2025 року включно.

Технологія CoWoS використовується для потужних чипів Nvidia Hopper та новітніх графічних процесорів Blackwell. Конкурент AMD також використовує цю технологію у своїх прискорювачах MI300. Реагуючи на запити ринку, тайванський напівпровідниковий гігант планує збільшити виробництво від 45 тисяч чипів до 55 тисяч до кінця цього року і надалі нарощувати обсяги виробництва. Також очікується збільшення виробництва чипів із застосуванням методу пакування SoIC, який уже впроваджується компанією AMD.

Нещодавно TSMC озвучила плани поступового розвитку технології CoWoS, завдяки чому компанія хоче вийти на виробництво величезних чипів з підкладкою розмірами 120x120 мм вже у 2027 році.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Гра Hades II вийшла у ранній доступ

Студія Supergiant Games випустила в ранній доступ Steam та Epic Games Store рольовий «рогалик» Hades II. Це продовження легендарної для свого жанру гри, яка здобула визнання геймерів та критиків. У першій частині принц Підземного світу воював з ордами ворогів у царстві Аїда. Гра була просякнута грецькою міфологією, пропонувала цікаву стилістику та сюжет, який органічно вписаний у концепцію Roguelike.

У другій частині у центрі історії буде принцеса Підземного світу мертвих. За підтримки богів Олімпу вона кине виклик титану часу. Перемога та поразка в цій історії стануть лише новим етапом пригоди. З'являться нові можливості для прокачування, включаючи чаклунське мистецтво та темну магію.

Гра поки що доступна в ранньому доступі. Це означає, що розробники ще допрацьовуватимуть і доповнюватимуть Hades II. Вони обіцяють реагувати на відгуки спільноти. При цьому перші гравці поки що ставлять відмінні оцінки та всіляко нахвалюють гру. Перше велике оновлення з'явиться за кілька місяців. А сам ранній доступ триватиме щонайменше до кінця 2024 року. В українському Steam гру можна придбати за 600 грн. Одночасно на першу частину діє знижка 66%.

Обговорити в форумі (коментарів: 11)