AMD проти Intel: підсумки попереднього кварталу на ринку x86-процесорів

Аналітична фірма Mercury Research поділилася інформацією про розстановку сил на ринку x86-сумісних процесорів у першому кварталі цього року. За підрахунками експертів, у січні-березні компанія AMD «відкусила» в Intel частину ринку настільних та серверних чипів, але водночас втратила позиції в мобільному сегменті.

AMD

За підсумками перших трьох місяців 2024-го AMD поставила 20,6% всіх споживчих x86-процесорів: 23,9% десктопних та 19,3% мобільних. Кварталом раніше ці показники становили 19,8% та 20,3% відповідно. Якщо розглядати сукупний виторг від продажу процесорів, то в настільному сегменті частка AMD склала 19,2%, а в мобільному — лише 14,9%.

На окрему увагу заслуговує ринок x86-чипів для серверів. Минулого кварталу компанія AMD поставила 23,6% таких процесорів (проти 23,1% кварталом раніше), але разом з тим отримала третину сумарного виторгу. Додамо, що цього року компанія планує випустити перші серверні чипи EPYC Turin з архітектурою Zen 5.

Частка AMD по сегментах II кв. 2022 III кв. 2022 IV кв. 2022 I кв. 2023 II кв. 2023 III кв. 2023 IV кв. 2023 I кв. 2024
настільний 20,5% 13,9% 18,6% 19,2% 19,4% 19,2% 19,8% 23,9%
мобільний 24,8% 15,7% 16,4% 16,2% 16,5% 19,5% 20,3% 19,3%
серверний 13,9% 17,5% 17,6% 18% 18,6% 23,3% 23,1% 23,6%

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Intel готує три оверклокерські процесори Arrow Lake-S для платформи LGA1851

Наступного кварталу має відбутися презентація перших процесорів Intel Core Ultra для настільних комп'ютерів. Йдеться про сімейство Arrow Lake-S у конструктивному виконанні LGA1851. З наближенням до анонсу стають відомі додаткові подробиці, наприклад, головні параметри дебютних чипів.

Arrow Lake-S

Корпорація Intel, за традицією, почне з випуску оверклокерських рішень K-серії. У випадку Arrow Lake-S першими до продажу надійдуть моделі Core Ultra 9 285K, Core Ultra 7 265K та Core Ultra 5 245K. Для них відповідно характерна 24-ядерна (8P+16E), 20-ядерна (8P+12E) та 14-ядерна (6P+8E) конфігурація. Технологія Hyper-Threading у всіх процесорів відсутня.

Чипмейкер також готує процесори Arrow Lake-S із заблокованим множником та 65-ватним рівнем TDP, на кшталт Core Ultra 5 240F, про який ми вже розповідали. Реліз таких чипів зазвичай відбувається через кілька місяців після виходу моделей K-серії. Частотні характеристики новинок, на жаль, поки що залишаються невідомими, проте флагманському Core Ultra 9 285K приписується boost-частота 5,5 ГГц.

Arrow Lake-S

Використовувати процесори Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) можна буде з материнськими платами LGA1851 на чипсетах Intel 800-ї серії.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 33)

Над наступною Battlefield працює найбільша команда в історії серії

Компанія Electronic Arts опублікувала звіт за підсумками фінансового року, що завершився 31 березня. Загалом це були добрі 12 місяців для компанії, виторг склав 7,43 мільярда доларів, що на 1% більше, ніж у 2023 фінансовому році. Основний дохід пов'язаний з успіхом спортивних ігор, зокрема EA Sports FC 24 та Madden NFL 24. Під час спілкування з інвесторами голова компанії Ендрю Вілсон висловив оптимізм відносно розробки нової частини Battlefield. За його словами, гра створюється найбільшою командою розробників за всю історію франшизи. Також він назвав майбутню Battlefield чудовою грою-сервісом. Це означає, що буде збережено модель із сезонами та постійним оновленням контенту.

Над розробкою нової частини вже працюють студії DICE, Criterion та Ripple Effect Studios. Нещодавно до них приєдналася Motive Studios, яка має зосередитись на сюжетному контенті. Рік тому Motive Studios випустила чудовий ремейк Dead Space, але гра не виправдала фінансових очікувань. Через це розробка нової частини згорнута, а команда розробників тепер допомагає з Battlefield.

Також компанія представила лінійку ігор на новий фінансовий рік. Це стандартний для EA набір спортивних ігор, одна партнерська гра в четвертому кварталі та гра по власній франшизі. Журналісти вважають, що цією невідомою грою є Dragon Age: Dreadwolf. Самі розробники обіцяли більше новин про Dreadwolf цього літа, і з чуток, повноцінний реліз має відбутися до кінця поточного календарного року.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Microsoft планує змінити спосіб відображення швидкості пам’яті у диспетчері завдань Windows 11

У версії 22635.3570 Windows 11 Beta для учасників програми тестування став доступним новий варіант відображення швидкодії оперативної пам’яті. На це звернув увагу інсайдер PhantomOcean3.

memory photo

Традиційно, швидкість передачі даних в оперативній пам’яті вимірювалася та вказувалася в МГц. Показник частоти збігався з кількістю операцій в мільйонах на секунду, де кожний цикл операції відповідав певній дії, наприклад збереженню, зчитуванню або видаленню даних.

Task manager MHz

Але сучасні технології дозволяють пам’яті DDR передавати дані з більшою швидкістю без фактичного підвищення частоти, що робить звичний спосіб вимірювання менш точним та застарілим.

MTS task manager

Тому компанії виробники та операційні системи переходять до нової метрики продуктивності з одиницями МТ/с (мегатранзакцій за секунду) замість МГц. І саме такий спосіб відображення тестується у диспетчері завдань нової збірки Windows 11. Чи побачимо ми цю зміну у релізі — достеменно невідомо.

Джерело:
bleepingcomputer.com

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Lingjiu GP201 — ще одна китайська відеокарта початкового рівня

Китайська компанія Lingjiu Microelectronics випустила власну відеокарту GP201 бюджетного рівня. Раніше ми бачили спроби китайських компаній представити щось гідне в цьому сегменті ринку. Найвідомішою спробою є Moore Threads MTT S80 з гарними технічними характеристиками та смішною стартовою продуктивністю, яку поступово покращують завдяки програмній оптимізації. Молода компанія Lingjiu Microelectronics взагалі не претендує на щось визначне і починає свій шлях з ультрабюджетного рішення, яке можна порівняти з бюджетною графікою десятирічної давнини.

Відеокарта GP201 випускатиметься у мобільному формфакторі MXM. Базова частота графічного процесора 1,2 ГГц, встановлено відеопам'ять DDR4 обсягом 2 ГБ, потужність 30 Вт, підтримується інтерфейс PCIe 3.0. Теоретична продуктивність нового графічного процесора 1,2 TFLOPS. За своїми характеристиками GP201 дуже близький до Nvidia GeForce GT 1030, але з урахуванням сирого програмного забезпечення навряд чи «китаєць» зможе показати аналогічні результати. Головним досягненням Lingjiu тут є сам факт випуску такого пристрою. При цьому заявлено про сумісність із китайськими процесорами та операційними системами, так що застосування така відеокарта знайде.

На тлі американських санкцій китайські компанії прагнуть досягти певної технологічної незалежності та замінити технологічні продукти власними розробками. Треба визнати, що деякі успіхи у них є, наприклад, китайські CPU Loongson показують непогані результати, хоча вони ще далекі від сучасних процесорів Intel і AMD. Раніше Loongson обіцяла у 2024 році представити свій аналог Radeon RX 550. Подивимося, наскільки цей «гігант» виявиться потужнішим за Lingjiu GP201.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Crucial випустила перші модулі LPDDR5X-7500 стандарту LPCAMM2

Micron Technology почала приймати замовлення на модулі оперативної пам'яті Crucial LPDDR5X, виконані у форм-факторі LPCAMM2 (Low-Power Compression-Attached Memory Module). Відповідний стандарт був затверджений організацією JEDEC наприкінці минулого року та вже використовується у ноутбуці Lenovo ThinkPad P1. Ознайомитися із «нутрощами» цього лептопа пощастило фахівцям iFixit.

LPCAMM2 LPDDR5X

Стандарт LPCAMM2 позиціюється як наступник SO-DIMM. Головними перевагами нового форм-фактора є компактність та можливість використання більш високошвидкісних мікросхем пам'яті. Для заміни такого модуля ОЗП користувачеві буде достатньо відкрутити три гвинти кріплення, знявши перед цим нижню кришку ноутбука.

В асортименті Crucial на цей момент є два варіанти модулів LPCAMM2: на 32 та 64 гігабайти. Для обох характерний режим LPDDR5X-7500 та штатна напруга 1,05 В. Формула затримок не розкривається, проте з огляду на використання мікросхем LPDDR5X вона навряд чи вразить ПК-ентузіастів. Перед нами перші модулі нового стандарту, і надалі їх характеристики лише покращуватимуться.

LPCAMM2 LPDDR5X

Що стосується ціни, то 32-гігабайтний модуль Crucial LPDDR5X-7500 формату LPCAMM2 був оцінений у $175, а за 64-гігабайтний варіант доведеться викласти від 330 доларів.

Джерело:
Crucial

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

США вводять заборону на постачання чипів Intel та Qualcomm для китайської Huawei

Китайський технологічний гігант Huawei давно перебуває під санкціями США. Компанія однією з перших потрапила під жорсткі обмеження, і починаючи з 2020 року вона не може розміщувати замовлення на виробництво нових чипів у TSMC. При цьому Huawei опанувала випуск 7-нм процесорів для своїх смартфонів на китайському заводі SMIC. І є інформація, що ці компанії працюють над китайським техпроцесом 5 нм.

Також Huawei активно використовує у своїй продукції напівпровідникові чипи сторонніх компаній. Однак ця ситуація незабаром може змінитися. Стало відомо, що Міністерство торгівлі США відкликає низку ліцензій в Intel та Qualcomm на постачання чипів для Huawei Technologies Co. Це має вплинути на випуск смартфонів та ноутбуків із процесорами від даних американських компаній. Цікаво, що минулого місяця китайський виробник анонсував нові ноутбуки MateBook X Pro з передовими процесорами Core Ultra 9. І тепер подальша доля цього лептопа під питанням.

Новій забороні могла сприяти компанія AMD, яка раніше не отримала ліцензію на постачання процесорів для Huawei, на відміну від Intel. Представники компанії відзначали несправедливість цього кроку та необхідність заборони ліцензії й для конкурента. Але американські законодавчі органи винесли своє рішення лише зараз.

Джерело:
Wccftech
Financial Times

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

VESA затвердила стандарт DisplayHDR 1.2 з підвищеними вимогами до передачі кольору

Організація Video Electronics Standards Association (VESA) представила оновлений стандарт для сертифікації дисплеїв із розширеним динамічним діапазоном. Специфікації DisplayHDR версії 1.2 висувають нові вимоги до яскравості, колірної палітри, контрастності та точності передачі кольору.

DisplayHDR 1.2

Оновлений стандарт зачіпає всі рівні, проте найбільші зміни будуть відчуватися в початковому DisplayHDR 400. Для проходження цієї сертифікації дисплеї повинні використовувати 8-бітну (+FRC) матрицю, мати 99% охоплення колірної палітри sRGB та 90% DCI-P3, статичну контрастність не менш як 1300:1 й забезпечувати точність передачі кольору в HDR-режимі Delta-TP<8. Вимоги для інших рівнів сертифікації VESA DisplayHDR зібрані в таблиці.

DisplayHDR 1.2

Виробники дисплеїв вже можуть розпочати сертифікацію своїх пристроїв на відповідність вимогам DisplayHDR 1.2. Однак до травня 2025 року зберігається можливість пройти сертифікацію DisplayHDR 1.1, а у разі ноутбуків перехідний період триватиме до травня 2026-го.

Джерела:
DisplayHDR
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Microsoft закрила чотири студії, включно з розробниками Hi Fi Rush та Redfall

Ігровий підрозділ Microsoft проводить велику чистку та закриває частину підрозділів компанії Bethesda Softworks. Скорочення зазнали дві відомі студії. Це Arkane Austin, яка минулого року випустила провальний бойовик Redfall. Начебто логічне рішення, але кілька років тому ця студія подарувала нам відмінний імерсивний бойовик Prey, який отримав визнання гравців та критиків. І для Arkane Austin факт закриття став явною несподіванкою, оскільки команда активно працювала над травневим оновленням для Redfall. А восени розробники планували додати до гри ще двох героїв.

Також закрита студія Tango Gameworks, відома за іграми The Evil Within, Ghostwire: Tokyo та Hi-Fi Rush. Причому остання гра стала абсолютно несподіваним хітом — її випустили без реклами в день анонсу, але вона набула популярності та сподобалася гравцям. Ймовірно, у фінансовому плані останні ігри студії не показали визначних результатів.

Інші закриті студії — це мобільний розробник Alpha Dog Games (також відомий як ZeniMax Halifax) та Roundhouse Studios. Остання студія створювалася на базі Human Head Studios наприкінці 2019 року та займалася підтримкою інших проєктів. Roundhouse буде поглинена ZeniMax Online для роботи над The ​​Elder Scrolls Online.

Раніше цього року Microsoft провела масові звільнення співробітників ігрового підрозділу, скоротивши близько 1900 осіб. Тоді скорочення стосувалися переважно новопридбаної Activision Blizzard. Також нещодавно компанія почала випускати свої старі ексклюзиви на консолі Sony PlayStation 5, де-факто визнавши поразку у війні консолей. Цікаво, що Hi-Fi Rush потрапила до переліку ігор, що втратили ексклюзивний статус.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 49)

Очікується подальше зростання цін на мікрочипи пам'яті

Останні прогнози TrendForce передбачають зростання контрактних цін на мікросхеми пам’яті DRAM на 13–18% у другому кварталі 2024 року. Одночасно контрактні ціни на NAND Flash стануть на 15–20% вище. І лише для мікросхем в eMMC/UFS виробах буде відносно невелике зростання вартості в межах 10%.

DRAM

До землетрусу 4-го березня TrendForce початково прогнозували для DRAM лише сезонне зростання контрактних цін до 3–8% та 13–18% для NAND Flash. Ця динаміка мала б бути помітно повільнішою у порівнянні з показниками першого кварталу. Причиною тому мав бути низький попит на будь-що, окрім ШІ-пристроїв та слабке відновлення попиту на ноутбуки та смартфони. Рівень складських запасів у основних OEM-виробників ПК зростав, а готовність покупців прийняти подальше істотне зростання цін на пам’ять 2–3 квартали поспіль була невисокою.

DRAM

Після землетрусу окремі OEM-виробники погодилися на суттєве підвищення контрактних цін DRAM та NAND Flash. Проте, вже на кінець квітня, після завершення чергового раунду переговорів, зростання цін перевищило очікування. Це змусило TrendForce переглянути свій прогноз на другий квартал з урахуванням бажання виробників підтримувати вартість своїх запасів та з міркувань постачання та попиту ринку ШІ.

TrendForce повідомляє, що виробники побоюються можливих черг на потужності по виробництву HBM-пам'яті. Зокрема можливо, що продукти Samsung займуть близько 60% цієї потужності до кінця 2024 року. Такий розподіл обмежить інших постачальників DDR5, через збільшення виробництва HBM3e в третьому кварталі. У відповідь на це покупці збільшують свої стратегічні запаси в другому кварталі, щоб бути готовими до очікуваного дефіциту HBM.

Оскільки енергоефективність стає все більш важливою для серверів ШІ, їх провайдери в Північній Америці переходять на корпоративні SSD з QLC. Це сприяє підвищенню попиту на такі накопичувачі та призводить до швидкого виснаження їх запасів у деяких постачальників. Крім того, через повільне відновлення споживчого попиту, постачальники не поспішають вкладати капітал у потужності виробництва пластин, не пов’язаних з HBM. Особливо це стосується пам’яті NAND, ціни на яку застигли на грані беззбитковості.

Джерело:
TrendForce

Обговорити в форумі (коментарів: 18)