Dell запропонує ноутбуки Inspiron 14 Plus та XPS 13 на платформі Qualcomm Snapdragon X

Dell разом з іншими виробниками ноутбуків готується представити власні пристрої на базі однокристальної системи Qualcomm Snapdragon X. До планів вендора входить випуск лептопів Inspiron 14 Plus (7441) та XPS 13 (9345). Офіційна презентація має відбутися вже скоро, а в Мережі тим часом з'явилися перші зображення новинок.

Dell

Відомо, що Inspiron 14 Plus оснащується 16 гігабайтами оперативної пам'яті та працює під керуванням операційної системи Windows 11 24H2 Preview Build, яка принесе нові ШІ-функції. Новий Dell XPS 13 зовні нагадує попередника на платформі Intel Meteor Lake. Цей лептоп примітний сенсорним OLED-екраном з роздільною здатністю до 2.8K та підтримує Wi-Fi 7. Обидві новинки отримають окрему клавішу Microsoft Copilot.

DellDellDell
Dell Inspiron 14 Plus (7441)

Про основні характеристики однокристальних систем Qualcomm Snapdragon X Elite/Plus ми розповідали в окремому матеріалі. До продажу ноутбуки з цією платформою надійдуть орієнтовно в середині року.

DellDellDell
Dell XPS 13 (9345)

Джерела:
VideoCardz
WidowsReport

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Valve наділила Steam Deck LCD підтримкою оверклокінгу

Компанія Valve продовжує покращувати програмне забезпечення Steam Deck. Днями вона випустила прев'ю-версію оновлення SteamOS 3.6.0, яке містить чимало важливих нововведень. Одним із найцікавіших для ентузіастів, ймовірно, стане свіжа прошивка для версії з РК-дисплеєм, де додано можливість розгону.

Steam Deck

Власники Steam Deck LCD тепер можуть налаштовувати максимальні частоти, на яких працюють x86-ядра Zen 2 та графічний блок RDNA 2-го покоління. Зазначимо, що збільшити рівень TDP при цьому не вдасться. Однак разом з андервольтингом (відповідні налаштування з'явилися минулого року) ентузіасти все-таки зможуть отримати невелике збільшення швидкодії.

З інших особливостей оновлення SteamOS 3.6.0 варто відзначити відеодрайвер Mesa 24.1, свіжу версію Arch Linux, різноманітні покращення екрана, підвищення надійності роботи карт microSD, покращену підтримку док-станції та Bluetooth-пристроїв. З повним списком нововведень можна ознайомитись за посиланням.

Джерела:
Steam
Tom's Hardware

 
Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Відеокарти GeForce RTX 5090 та RTX 5080 вийдуть з різницею у кілька тижнів

Від неофіційних джерел продовжують надходити подробиці про наступне покоління ігрових відеокарт GeForce RTX. Зокрема, AIB-партнери Nvidia цього року очікують на реліз моделей GeForce RTX 5080 та RTX 5090, який має відбутися протягом четвертого кварталу. За останньою інформацією, обидві відеокарти будуть анонсовані в один день, а їх терміни надходження до продажу відрізняються на кілька тижнів. Орієнтовні дати, на жаль, не повідомляються.

GeForce RTX

В цю мить важко сказати, яка з відеокарт Nvidia Blackwell надійде у продаж першою. Наприклад, в поколінні Ampere «зелені» спочатку випустили модель GeForce RTX 3080, а потім GeForce RTX 3090. У разі актуального покоління Nvidia Ada Lovelace першим до продажу надійшов флагман GeForce RTX 4090, а через місяць вийшла GeForce RTX 4080.

Якщо говорити про специфікації новинок, то моделі GeForce RTX 5090 приписується графічний чип Nvidia GB202 зі 192 потоковими мультипроцесорами (Streaming Multiprocessor, SM), що відповідає 24 576 ядрам CUDA, та 512-розрядним інтерфейсом пам'яті. Відеокарта GeForce RTX 5080 має отримати кристал GB203 з 96 блоками SM (або 12 888 ядрами CUDA) та 256-бітною шиною пам'яті. Обидві моделі оснащуватимуться мікросхемами GDDR7.

GeForce RTX

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 62)

Наступним ексклюзивом PlayStation на ПК стане God of War Ragnarök

Останніми роками Sony випустила на персональних комп'ютерах чимало ексклюзивів PlayStation. Наступного тижня відбудеться реліз Ghost of Tsushima Director's Cut, а японський гігант тим часом почав готуватись до анонсу наступного проєкту, що з'явиться на ПК. Ним стане пригодницький екшен God of War Ragnarök. Про це повідомив інсайдер billbil-kun, який у минулому неодноразово ділився конфіденційною інформацією щодо планів Sony.

God of War

Повідомляється, що анонс ПК-версії God of War Ragnarök відбудеться до кінця місяця. Терміни виходу не розкриваються, але, наприклад, між анонсом та релізом версії Horizon Forbidden West для персональних комп'ютерів минуло пів року, а у випадку Ghost of Tsushima — близько двох місяців. Цілком можливо, що ПК-геймери зможуть випробувати God of War Ragnarök вже до кінця поточного року. Залишається дочекатися офіційного анонсу.

God of War Ragnarök вийшла на ігрових консолях PlayStation 4/5 у листопаді 2022 року. Гра була тепло зустрінута як критиками, так і пересічними геймерами, наприклад, на порталі Metacritic її рейтинг складає 94 бали зі 100 можливих за 8,1 бала User Score. У грудні гра отримала доповнення Valhalla. Станом на кінець минулого року продажі God of War Ragnarök перевищили 15 мільйонів копій.

Джерело:
DSOGaming

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

OpenAI готує великий анонс у понеділок

Днями з'явилася інформація, що компанія OpenAI запустить власний пошуковик на основі штучного інтелекту. У Reuters стверджували, що анонс цього пошуковика має відбутися наступного понеділка. Очевидно, що це була б велика подія. І подібна пошукова система могла б похитнути позицію Google. На чутки відреагував глава OpenAI Сем Альтман. У X (Twitter) він написав, що компанія дійсно готує анонс у понеділок, але це не GPT-5 і не пошуковик, але людям це сподобається, і це схоже на магію.

Цікаво, що цей анонс відбудеться напередодні конференції Google I/O. Відомо, що OpenAI переманює до себе співробітників Google. І багато видань (включно з Bloomberg та The Information) дійсно солідарні в тому, що OpenAI веде розробку пошуковика, хоча не вказують термінів виходу даного продукту.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Sony знімає з продажу Ghost of Tsushima у країнах, де недоступний сервіс PSN

Нещодавно вибухнув скандал навколо гри Helldivers 2. Sony вирішила додати до комп'ютерної версії обов'язкову реєстрацію в сервісі PlayStation Network (PSN). Це викликало обурення у гравців, оскільки сервіс доступний не в усіх країнах. Гру навіть почали знімати з продажу в багатьох регіонах. Але після такої бурхливої реакції гравців прив'язку до PSN вирішили скасувати. Тепер на черзі Ghost of Tsushima Director's Cut.

Після скандалу з Helldivers 2 розробники Ghost of Tsushima поспішили запевнити спільноту, що сюжетний режим на PC працюватиме без PSN. Сервіс буде необхідний тільки для багатокористувацького режиму, який, можливо, цікавить навіть не всіх потенційних покупців. Але раптово гра зникла з продажу у низці країн, де PSN офіційно не працює. За даними SteamDB, під заборону потрапило 180 держав, серед яких вся Африка, багато країн Азії та навіть деякі представники Європи (зокрема, Балтійські держави). Такий радикальний крок серйозно обмежує потенційну аудиторію гри. І замість чергового успішного релізу своєї гри на PC компанія Sony ризикує нарватися на нову хвилю хейту під час запуску Ghost of Tsushima Director's Cut 16 травня. Надія тільки на те, що історія з Helldivers 2 не пройшла даремно, компанія з часом одумається та зніме обмеження.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 19)