Intel вводить тепловий тротлінг PCIe у новому драйвері для Linux

Оскільки стандарти PCIe зазнають масштабних оновлень, проблеми, пов'язані з температурою збільшуються паралельно до зростання швидкостей передачі, які очікуються в майбутніх стандартах PCIe 6.0 і PCIe 7.0. Але Intel вигадала унікальне рішення.

PCIe

Для боротьби з високими температурами в каналах PCIe наступного покоління Intel представила унікальний механізм охолодження, який включає керування тротлінгом ліній PCIe. У оновленому драйвері для Linux Intel вирішила усунути температурні обмеження, пов’язані з сучасними стандартами PCIe. Оскільки встановити активне охолодження самого інтерфейсу PCIe неможливо, останнє оновлення драйвера знижує швидкість з’єднання PCIe у разі перевищення температури. Певною мірою можна назвати це тепловим тротлінгом, але тут це стосується ліній PCIe.

LinuxKernel

Зі слів інженера Intel Ілпо Ярвінена, в нових версіях додано контролер пропускної здатності PCIe (bwctrl) і пов’язаний з ним драйвер охолодження PCIe на стороні теплового ядра для обмеження швидкості з’єднання PCIe через температурні причини. Контролер пропускної здатності PCIe — це драйвер служби портів шини PCI Express. Пристрій охолодження створюється для кожного порту, який знайде драйвер служби, якщо він підтримує зміну швидкості. У цій версії додано лише підтримку керування швидкістю з’єднання PCIe. Керування шириною з’єднання PCIe також може бути корисним, але такого механізму для PCIe 6.0 (L0p) поки що не існує і в цих версіях драйвера він відсутній. Важливо зазначити, що це не пов’язано з сучасними стандартами PCIe, але планується використовувати для пізніших стандартів, таких як PCIe Gen 6.0, PCIe Gen 7.0 і наступних. Рішення виглядає ефективним, але створює проблеми з продуктивністю. Можливо, у майбутньому знайдеться кращий варіант розв'язання проблем з нагрівом.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 40)

Знайомимося із ноутбуком Dell XPS 13 Plus на платформі Qualcomm Snapdragon X

Разом із графіком виходу нових лептопів XPS-серії у презентації Dell розкриваються особливості ноутбука XPS 13 Plus на базі Qualcomm Snapdragon X, включно з деякими важливими особливостями цієї платформи. До продажу новинка надійде протягом найближчих місяців.

Dell

У своїх документах Dell порівнює новий XPS 13 Plus (TributoQC) із лептопом XPS 13 Plus (TributoRPL) на процесорах Intel Raptor Lake. Він успадкує багато рис від старої моделі та стане доступним для покупки в червні. У новинці використовуватимуться 10- та 12-ядерні версії Snapdragon X з тепловим пакетом до 25,5 Вт, від 16 до 64 Гбайт оперативної пам'яті LPDDR5X-8400, а також нові моделі 13,4-дюймових матриць.

DellDell

Документація Dell також проливає світло на важливі особливості платформи Qualcomm Snapdragon X. Пристрої на її базі запропонують кращу автономність щодо аналогів із CPU Intel. Наприклад, при відтворенні відео новий XPS 13 Plus від акумулятора зможе пропрацювати на 68-98% довше.

Dell

Однак перехід на Snapdragon X обумовлений не тільки непоганими користувальницькими характеристиками. Для виробника цей процесор обходиться вдвічі дешевше за CPU Intel: 10-ядерний варіант буде коштувати близько $145, а за Core i7-1360P доводилося викладати $293. В цілому ж Dell позиціює новий XPS 13 Plus як доступнішу альтернативу Apple MacBook.

Dell

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Dell випустить ноутбуки з платформою Intel Panther Lake у 2026 році

У Мережі опинилася презентація Dell, яка розкриває плани вендора щодо випуску ноутбуків на найближчі кілька років. Зокрема, у ній вказано терміни виходу лептопів XPS-серії на базі майбутніх процесорів Intel, Qualcomm та навіть AMD. Щоправда, пристроїв із «червоною» платформою доведеться почекати.

Dell

Лептоп Dell XPS 13 (Tributo) незабаром стане доступним у версії з Qualcomm Snapdragon X, а у серпні-вересні з'явиться варіант на платформі Intel Lunar Lake-MX. На початку 2025 року Dell випустить ноутбуки XPS 16 (Diablo) та XPS 14 (Pista) на базі процесорів Intel Arrow Lake-H. Приблизно в цей же час компанія очікує на реліз нового покоління 3D-прискорювачів Nvidia. Тут, ймовірно, йдеться про мобільні відеоадаптери GeForce RTX 50-ї серії з архітектурою Blackwell.

Dell

У 2026 році компанія планує оновити XPS 16 до процесорів Panther Lake-H, а також випустити ноутбуки XPS 14 (Huracan) з 40-ватними CPU Panther Lake та Snapdragon X другого покоління разом із XPS 13 (Divo) на 20-ватних версіях цих процесорів.

На 2027 рік Dell запланувала чергове оновлення асортименту. Очікується перехід на CPU Nova Lake, а у майбутньому ноутбуці XPS 16 (Perfomante) компанія розглядає можливість використання 80-ватних платформ Intel, Qualcomm та AMD. Додаткових подробиць, на жаль, не наведено.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

SK Hynix та Samsung Electronics припиняють виробництво пам'яті DDR3

За інформацією Economic Daily (Тайванський ЗМІ), компанії SK Hynix і Samsung Electronics припинять постачання пам’яті DDR3 на ринок у другій половині 2024 року. Це призвело до нещодавнього підвищення цін на цей вид DRAM, яке досягло 20%. Samsung Electronics повідомила клієнтів про припинення постачання пам’яті DDR3 наприкінці цього кварталу. Наприкінці минулого року компанія SK Hynix завершила переобладнання своєї фабрики пластин в окрузі Усі та поступово припинила виробництво пам’яті DDR3. Інший великий виробник пам'яті DRAM, Micron, хоч і не припинив випускати DDR3, але також значно скоротив її постачання.

Samsung DDR5

Причина, чому три основні компанії пам’яті різною мірою відмовилися від ринку пам’яті DDR3, полягає в тому, що попит на HBM3 і стандарт DDR5 останнім часом стрімко зростає. Отже, вони не мають часу та ресурсів на відносно старі продукти DDR3. Крім того, HBM відома як «пам’ять для штучного інтелекту», популярність якого зараз дуже висока. Intel і AMD випустять нове покоління основних настільних платформ у другій половині року, обидві з яких підтримують лише DDR5, що принесе нову хвилю попиту. Одночасно для серверів скоро будуть випущені процесори Xeon шостої серії від Intel, та впродовж року з'являться процесори AMD EPYC Turin на архітектурі Zen 5, що підштовхне виробників серверів до збільшення закупівель DDR5. У порівнянні з DDR3 пам'ять HBM і DDR5 мають більше переваг у ціні за одиницю і загальному прибутку. Не дивно, що три основні виробники пам'яті забрали робочу силу, обладнання та ресурси з випуску DDR3.

Окрім цих трьох гігантів, компанія Nanya Technology також спрямувала свої основні виробничі потужності на пам’ять DDR4 та DDR5, а на DDR3 приймає лише замовлення від клієнтів OEM. Пам’ять DDR3 зараз стала нішевим продуктом і все ще має застосування в приставках, маршрутизаторах Wi-Fi, комутаторах, дисплеях тощо. До компаній, які все ще вважають пам’ять DDR3 важливим бізнесом, входять GigaDevice та Winbond Electronics. Прогнозується, що ціна на пам'ять DDR3 продовжить зростати у другій половині року і надалі.

Джерело:
ithome

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

AMD тестує процесори Strix Halo з 32 та 64 гігабайтами оперативної пам'яті

У лабораторіях AMD довгий час вирує робота над гібридними процесорами Stix Halo для ноутбуків. Офіційний реліз новинок відбудеться не раніше наступного року, але чипмейкер разом із партнерами вже активно тестує зразки майбутніх процесорів. Про це свідчать нові записи в митних базах.

Strix Halo

Згідно з опублікованою інформацією, AMD в цей час випробовує системи на базі Strix Halo зі 120-ватним рівнем TDP. Такий теплопакет, за чутками, буде характерним для топових варіантів процесорів. У тестових платформах Strix Halo використовувалися 32 або 64 гігабайти оперативної пам'яті. Для новинок вказано конструктивне виконання FP11.

Strix HaloStrix Halo

Раніше до Мережі потрапили конфіденційні документи AMD, в яких вказані головні особливості процесорів Strix Halo. Для них характерне багаточипове компонування з двома чиплетами з вісьмома ядрами Zen 5 і 32 МБ L3-кешу в кожному та великою мікросхемою введення-виведення. Вона містить ШІ-модуль потужністю 60 TOPS, 16 ліній PCI-E 4.0, 256-розрядний контролер пам'яті LPDDR5X-8000 з 32 мегабайтами кешу (аналог Infinity Cache) та графікою RDNA 3.5 на 40 блоків CU.

Strix Halo

Офіційна презентація процесорів AMD Strix Halo, на думку закордонних колег, може відбутися на виставці CES 2025 у січні. Додамо, що цього року «червоні» випустять мобільні чипи Strix Point, причому виробники ноутбуків вже почали готуватися до анонсу пристроїв на їх основі.

Strix Halo

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Apple в одному кроці від угоди з OpenAI: ChatGPT незабаром буде в iPhone

Apple знаходиться на фінальній стадії угоди з OpenAI щодо інтеграції технології ChatGPT у майбутню iOS 18 для iPhone. За даними Bloomberg, після місяців переговорів два технологічні гіганти узгоджують останні деталі партнерства. Але OpenAI може бути не єдиним союзником Apple у сфері штучного інтелекту. Компанія також вела переговори з Google щодо ліцензування чат-бота Gemini, хоча жодної відомої угоди досягнуто не було. Рідкісний союз між жорсткими конкурентами вказує на високу зацікавленість в інтеграції штучного інтелекту в усій галузі.

Apple and OpenAI

Стратегічні кроки Apple є прямим свідченням визнання нею трансформаційного потенціалу розширених можливостей ШІ для iPhone. Інтеграція мовної моделі OpenAI може дати змогу Siri розуміти складні голосові запити та відповідати на них із глибоким усвідомленням контексту. Це може революціонізувати спосіб взаємодії клієнтів Apple із пристроями, пропонуючи надію на більш інтуїтивно зрозумілий і просунутий досвід користування iPhone. Потенційна інтеграція Gemini відкриває ще одну сферу можливостей навколо Google і мультимодальних застосувань ШІ. Майбутні iPhone зможуть аналізувати та описувати візуальні сцени, коментувати зображення, генерувати власні зображення, спираючись на підказки природної мови, та навіть синтезувати аудіо за допомогою штучного інтелекту — і все це в розмовному інтерфейсі. Apple явно бажає зайняти позицію в авангарді перегонів штучного інтелекту завдяки цим партнерствам.

Джерело:
Techpowerup

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Критики хвалять Homeworld 3

Сьогодні у продаж надійде космічна стратегія Homeworld 3 від Blackbird Interactive та Gearbox Publishing. Це продовження легендарної серії, яке запропонує гравцям очолити великий космічний флот. У грі будуть видовищні космічні битви та міцний науково-фантастичний сюжет.

З Homeworld 3 вже ознайомилася низка критиків. Також вона вже доступна покупцям дорогих преміальних видань. Пресі гра в основному сподобалася, багато видань ставлять високі оцінки, хоча є і не дуже гарні відгуки. На Metacritic у гри зараз у середньому 79 балів.

Критики називають гру гідним продовженням серії, відзначають гарну графіку, епічні бої та захоплюючий сюжет. Ті, хто більш стриманий у своїх оцінках, пишуть про проблеми з переміщенням юнітів та інші технічні недоліки. Спірні враження про новий режим War Games з кооперативними елементами — це щось нове для серії, але в ньому відсікають ряд ігрових механік.

В українському Steam базову версію гри можна придбати за 1399 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 9)