AMD випустила процесори Ryzen 7 8700F та Ryzen 5 8400F

Сьогодні компанія AMD оголосила про світовий реліз процесорів Ryzen 5 8400F та Ryzen 7 8700F. Ці чипи належать до сімейства Phoenix/Hawk Point, тобто використовують монолітний кристал, і формально вийшли ще першого квітня, проте з того часу були доступні виключно OEM-партнерам AMD. Тепер ці «камінці» можна придбати як самостійний продукт.

Ryzen

Нагадаємо, головна відмінність процесорів AMD Ryzen 5 8400F та Ryzen 7 8700F від аналогів G-серії криється в деактивованому графічному ядрі. Вони пропонують відповідно 6 ядер/12 потоків та 8 ядер/16 потоків з архітектурою Zen 4, 16 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня та підтримуються випущеними раніше материнськими платами AM5 (за умови оновлення прошивки UEFI). До комплекту постачання новинок входить система охолодження AMD Wraith Stealth.

Ryzen

Вищезгадані процесори AMD позиціює як основу ігрових комп'ютерів. В опублікованих матеріалах компанія порівнює Ryzen 7 8700F з Intel Core i5-14400F, а моделі Ryzen 5 8400F протиставляється Core i5-13400F. Спільною рисою всіх цих чипів є деактивований iGPU.

RyzenRyzen

Що стосується ціни, то AMD Ryzen 5 8400F у закордонних магазинах доступний за ціною від $169, а за Ryzen 7 8700F доведеться викласти від 269 доларів.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Intel представляє Thunderbolt Share — новий метод зв'язку між ПК

Корпорація Intel продовжує розширювати можливості інтерфейсу Thunderbolt. Вже завтра процесорний гігант випустить застосунок Thunderbolt Share, який дозволить об'єднати два комп'ютери за допомогою цього високошвидкісного інтерфейсу. Можна буде не тільки передавати файли з одного пристрою на інший, але й повноцінно користуватися другим комп'ютером, наприклад, під'єднавши ноутбук.

Intel Thunderbolt Share

Демонстрацію альфа-версії Thunderbolt Share корпорація Intel влаштувала ще на січневій виставці CES 2024. Відповідне відео було опубліковане на YouTube-каналі Linus Tech Tips.

Intel Thunderbolt ShareIntel Thunderbolt Share

На жаль, Thunderbolt Share має низку обмежень. По-перше, для використання знадобляться комп'ютери з Windows та інтерфейсом Thunderbolt 4 або 5, а по-друге, вони мають пройти ліцензування Intel. Відомо, що така ліцензія є у MSI, Lenovo, Acer, Razer, Kensington, Belkin, Promise Technology та Plugable. Більше подробиць про Thunderbolt Share стане доступно завтра, 15 травня.

Intel Thunderbolt ShareIntel Thunderbolt Share

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Sony продала майже 60 мільйонів PlayStation 5, а тираж Helldivers 2 перевищив 12 млн копій

Компанія Sony розповіла про успіхи за останній фінансовий рік, який завершився для неї 31 березня. Протягом цього періоду японський гігант продав 20,8 мільйона ігрових консолей PlayStation 5, а загальний тираж пристрою перевищив 59,2 млн екземплярів. Загалом Sony відзначає глобальне зниження поставок та, наприклад, за четвертий квартал було продано 4,5 мільйона приставок PS5, тоді як роком раніше цей показник становив 6,3 мільйона. Цього фінансового року Sony розраховує продати близько 18 мільйонів екземплярів PlayStation 5.

PS5

Тим часом кооперативний шутер Helldivers 2 від Arrowhead Game Studios станом на п'яте травня розійшовся тиражем понад 12 мільйонів копій. Тобто для цього йому знадобилося всього дванадцять тижнів. Це був перший реліз Sony, коли гра одночасно вийшла на PlayStation та персональних комп'ютерах. Нещодавно Helldivers 2 зазнала критики через рішення японського гіганта додати обов'язкову прив'язку до облікового запису PlayStation Network (PSN). На тлі обурення ПК-геймерів Sony пішла назустріч користувачам і скасувала прив'язку, проте Helldivers 2 стала недоступною для покупки в регіонах, де немає можливості офіційно створити акаунт PSN.

Джерело:
WCCFTEch

 
Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Rockstar незабаром може випустити ПК-версію Red Dead Redemption

Торік студія Rockstar Games випустила перевидання легендарного вестерну Red Dead Redemption. Гра стала доступна на консолях PlayStation 4 та Nintendo Switch, тоді як версії для персональних комп'ютерів, як і раніше, не передбачено. Судячи зі свіжої інформації, виправити цю несправедливість Rockstar Games планує вже найближчим часом.

Датамайнери виявили у коді офіційного сайту Rockstar Games та фірмовому лаунчері згадки ПК-версії Red Dead Redemption. «Подорожуйте безкраїми просторами американського заходу та Мексики в Red Dead Redemption та її зомбі-горор доповненні Undead Nightmare, в які тепер можна грати на ПК», — йдеться у прихованому рекламному повідомленні.

Нагадаємо, ковбойський бойовик Red Dead Redemption вийшов на ігрових консолях PlayStation 3 та Xbox 360 у травні 2010 року. Гра зібрала високі оцінки як критиків, так і пересічних геймерів (95 балів на Metacritic за 9,0 User Score), а в жовтні 2018-го отримала приквел у формі Red Dead Redemption 2.

Джерело:
KitGuru

 
Обговорити в форумі (коментарів: 63)

ASUS ROG Ally X вийде з рекомендованою ціною від $799

У Мережі з'явилися додаткові подробиці щодо портативної ігрової системи ASUS ROG Ally X, формальний анонс якої відбувся минулого тижня. Нагадаємо, пристрій продовжить використовувати ту ж платформу, що й оригінальна ROG Ally, але разом з цим має ряд поліпшень, на кшталт більш місткого акумулятора.

ASUS ROG Ally

Згідно з останньою інформацією, ASUS ROG Ally X буде запропонована виключно у версії з процесором AMD Ryzen Z1 Extreme та терабайтним NVMe-накопичувачем. Обсяг оперативної пам'яті LPDDR5X-7500 не уточнюється, проте раніше представники ASUS розповідали, що новинка отримає понад 16 Гбайт ОЗП. Рекомендована ціна ROG Ally X складе від $799. Це на 100 доларів більше, ніж ASUS просила за оригінальну ROG Ally із процесором Ryzen Z1 Extreme на момент релізу.

ASUS ROG Ally

Більше подробиць про ASUS ROG Ally X буде розкрито на виставці Computex 2024 на початку червня. Наразі відомо, що пристрій отримає чорний корпус та підтримку NVMe-накопичувачів формату M.2 2280, успадкує 7-дюймовий дисплей з роздільною здатністю 1080p та частотою оновлення до 120 Гц, а місткість акумулятора зросте більш ніж на 40%. З нашим оглядом оригінальної ROG Ally можна ознайомитись за посиланням.

Джерело:
WCCFTech

 
Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Днями анонсують нову Assassin's Creed

Вже давно в Мережі циркулюють чутки про наступну частину серії Assassin Creed. Нова частина проходить в Ubisoft під кодовим найменуванням Red, і під такою назвою вона відома тим читачам, хто стежить за ігровими новинами. У цій грі нас відправлять до середньовічної Японії, де будуть доступні два протагоністи — самурай та жінка-шинобі з різними навичками та різною зброєю. Інсайдери кажуть, що гра робить акцент на стелсі та продемонструє чудову графіку.

Тепер Ubisoft офіційно повідомила про анонс. Assassin's Creed Red отримала офіційну назву Assassin's Creed Shadows, а перший трейлер покажуть 15 травня о 9-й ранку за тихоокеанським часом (19:00 за Києвом). У магазині Ubisoft вже з'явилася сторінка гри, але окрім назви жодної інформації на ній поки що немає. На італійському каналі Ubisoft в описі майбутнього трейлера випадково озвучили дату виходу гри — 15 листопада 2024 року. І ця дата релізу загалом збігається із ранніми чутками.

 
Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Китайська SMIC стає другим найбільшим контрактним виробником чипів

Компанія Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), яка є найбільшим виробником напівпровідникових мікросхем у Китаї, цього тижня оголосила про свої фінансові результати за перший квартал 2023 року. Зараз SMIC перебуває під серйозним санкційним тиском з боку США і не може закуповувати сучасне літографічне обладнання. Але попри всі труднощі компанія показує суттєві прибутки.

За перший квартал чистий дохід компанії становив 1,75 мільярда доларів. І це другий результат серед контрактних виробників чипів! SMIC під санкціями обігнала за доходами UMC та GlobalFoundries. Ймовірно, таке зростання пов'язане зі збільшенням кількості замовлень від китайських компаній.

При цьому перше місце традиційно займає TSMC з рекордними доходами у $18,87 мільярда. І, як бачимо, SMIC ще дуже далека від лідера індустрії. Також китайський виробник поступається Intel Foundry і Samsung, але заводи цих компаній здебільшого обслуговують внутрішні замовлення. Тому при всіх своїх успіхах китайський напівпровідниковий гігант все ще знаходиться далеко від основних гравців індустрії.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Нову частину Doom можуть анонсувати на Xbox Showcase у червні

Різні журналісти та ігрові видання заговорили про можливий анонс нової гри серії Doom. Про це прямо заявив відомий ігровий журналіст Джефф Грабб (Jeff Grubb), і таке ж припущення висунули The Verge та Eurogamer. З'явилася інформація, що ZeniMax Media, материнська компанія Bethesda, зареєструвала товарний знак IDKFA. Це поєднання букв вказує на чит-код для оригінальної гри, що явно натякає на зв'язок із серією. Анонс можливий у рамках заходу Xbox Showcase, який заплановано на 9 червня.

Загалом анонс нової частини цілком правдоподібний. Торік був витік із внутрішнім планом Xbox, де згадувалася Doom Year Zero. І після попередньої частини Doom Eternal минуло вже кілька років. Але навіть якщо Bethesda та id Software щось готують, не факт, що анонс відбудеться саме на Xbox Showcase. Тому поки що до цього потрібно ставитися з певним скептицизмом і чекати на офіційні новини.

Джерело:
VGC

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

OpenAI представила GPT-4o

Днями ми писали про чутки відносно важливого анонсу OpenAI. Деякі джерела навіть натякали на можливий анонс власної пошукової системи з ШІ. Але компанія OpenAI просто оголосила про запуск оновленої версії GPT-4. Нова версія GPT-4o стала розумнішою та швидшою. Це мультимодальна модель ШІ, яка розуміє та може генерувати текст, голос та зображення. І користувач може взаємодіяти з ШІ будь-яким з озвучених способів.

У GPT-4o з'явиться функція голосового помічника, який зможе сприймати світ і відповідати в режимі реального часу. Новий ШІ буде доступний всім користувачам. На каналі OpenAI з'явилося багато цікавих та кумедних роликів з демонстрацією можливостей нової версії ШІ. Наприклад, GPT-4o допомагає вивчати іспанську мову, називаючи предмети, які він бачить через камеру, допомагає розібратися з геометричним завданням або виступає в ролі поводиря та гіда для сліпого.

Розробники, які бажають працювати з GPT-4o, отримають доступ до API, який вдвічі дешевше і вдвічі швидше за GPT-4 Turbo. Також чат-бот ChatGPT отримає програму для macOS.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 10)