Intel готує сімейство процесорів Twin Lake на базі E-ядер

У найближчому майбутньому корпорація Intel оновить асортимент енергоефективних процесорів. На зміну лінійці Alder Lake-N незабаром прийде серія Twin Lake. Це малопотужні «атомні» SoC, розраховані на використання у недорогих ноутбуках та міні-комп'ютерах. Їхньою характерною рисою є наявність виключно E-ядер.

Twin Lake

За попередньою інформацією, чіпи Intel Twin Lake не отримають апгрейду до Skymont (E-ядра у складі майбутніх CPU Arrow Lake) та продовжать використовувати архітектуру Gracemont. До того ж максимальна кількість ядер залишиться на колишньому рівні, тобто топові моделі Twin Lake запропонують 8-ядерну/8-потокову конфігурацію.

Одним із перших представників сімейства Twin Lake стане Intel Processor N250. Це 4-ядерний/4-потоковий «камінець» зі скромною номінальною частотою 1,2 ГГц. Інші параметри новинки, на жаль, залишаються невідомими.

Twin Lake

Якщо говорити про терміни релізу Intel Twin Lake, то, за чутками, хромбуки на їх основі можуть вийти в другій половині цього року.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Nvidia та MediaTek приписують спільну розробку SoC для ПК та портативних консолей

Про тісну співпрацю компаній Nvidia та MediaTek було оголошено минулого року. Офіційно вони зайняті створенням рішень для автомобільної галузі та, наприклад, на початку весни тайванці анонсували лінійку платформ Dimensity Auto Cockpit із графікою RTX та підтримкою Nvidia Drive OS. Судячи з останніх повідомлень, компанії також розпочали спільну розробку чипів для інших сегментів.

Nvidia

Стверджується, що MediaTek та Nvidia працюють над однокристальними системами з архітектурою ARM, призначеними для використання у персональних комп'ютерах з Windows, а також портативних ігрових консолях. У цій сфері «зелені» мають непоганий досвід, зокрема Nintendo Switch на базі SoC Tegra X1 розійшлася багатомільйонним тиражем.

Подробицями про свої напрацювання компанії можуть поділитися вже наступного місяця на виставці Computex 2024. Від неофіційних джерел надходить інформація, що розробку однокристальних систем вони розраховують завершити у другій половині цього року, а пристрої на їх базі вийдуть не раніше 2025-го. Для виробництва нових SoC планується використати 3-нм технологію TSMC.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Китайські компанії можуть запустити власне виробництво пам'яті HBM

Зараз китайські напівпровідникові виробники прагнуть досягти максимальної технологічної незалежності, і в них є певні успіхи. З'явилася інформація, що китайський виробник пам'яті CXMT разом із Tongfu Microelectronics, що спеціалізується на пакуванні мікросхем, створили зразки мікросхем HBM. А компанія Wuhan Xinxin вже нібито будує завод, який зможе виготовляти три тисячі 12-дюймових пластин HBM на місяць. Також китайські компанії активно закуповують обладнання для розробки та виробництва пам'яті у корейських та японських фірм.

Про це пише Reuters, посилаючись на свої внутрішні джерела. Агентство новин намагалося отримати офіційний коментар від представників китайських компаній, але їх запити були проігноровані. Раніше були дані, що китайський технологічний гігант Huawei очолює групу компаній, які прагнуть створити локальне виробництво пам'яті HBM.

Сама Huawei випускає продуктивні чипи Ascend AI для обчислень штучного інтелекту. Ці чипи використовують пам'ять HBM, і виробник не розкриває свого постачальника. CXMT та Wuhan Xinxin є приватними компаніями, які отримали фінансування від китайського уряду для розвитку локального виробництва. Прямих обмежень на постачання HBM до Китаю немає, а ось більш сучасні HBM 3 вже знаходяться під санкціями та обмеженнями. При цьому інформатори кажуть, що Китай зосереджений на створенні свого аналога HBM 2. І компанії Huawei, CXMT і Tongfu вже відзначилися великою кількістю патентів, пов'язаних із виробництвом чипів HBM.

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Google змінює свій пошуковик і впроваджує ШІ

Компанія Google оголосила про серйозні зміни у своїй пошуковій системі. Ще рік тому компанія розпочала тестування експериментальних функцій Search Generative Experience (SGE) на основі ШІ. А тепер починається їх впровадження в пошукову систему Google. Щобільше, нові функції AI Overviews будуть у пріоритеті й дані від ШІ будуть відображатися поверх даних класичного пошуку. Це може повністю змінити наше сприйняття пошуку та весь Інтернет у майбутньому.

Поки що Google починає впроваджувати нові функції тільки для користувачів зі США, але потім вони з'являться і в інших регіонах.

Пошук використовує модель ШІ Gemini для аналізу даних у мережі, щоб узагальнити результат та видати найбільш точну та відповідну інформацію. При цьому ШІ потрібен не для кожного пошуку. У випадку, якщо вам потрібно знайти URL якоїсь компанії, ви просто вводите її назву та отримуєте посилання на потрібний сайт. ШІ добре підходить для комплексних складних запитів. Як приклад наводиться такий запит: «Знайти найкращу йогу або студію пілатес в Бостоні з рейтингом понад чотири зірки в пів години ходьби від Бікон-Хілл». У звичайному режимі довелося б шукати інформацію та відгуки про безліч місць в обраному районі, але ШІ-пошук проаналізує та зробить все за користувача, відразу видавши відповідний за критеріями об'єкт.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

Amazon випустить серіал Tomb Raider

Компанія Amazon офіційно анонсувала телевізійний серіал Tomb Raider за мотивами однойменної ігрової серії. Шоу присвячено пригодам відомого археолога та розкрадачки гробниць. Сценаристом і головним продюсером виступає Фібі Воллер-Брідж, яку ви могли бачити як актрису у фільмі «Індіана Джонс і реліквія долі». Серіал створюється у співпраці зі студією Crystal Dynamics, яка займається розробкою ігрової серії. І це дає надію на гарний результат після прикладу нещодавнього надуспішного серіалу Fallout, у створенні якого брав участь Тодд Говард. Шоу буде ексклюзивом сервісу Prime Video у більш ніж 240 країнах світу.

Також відомо, що Amazon співпрацює з Crystal Dynamics у розробці нової гри серії. Про цей проєкт поки нічого не відомо, крім того, що це, як і раніше, однокористувацька сюжетна пригода.

Раніше за серією було знято кілька повнометражних фільмів. На початку століття вийшло два фільми з Анджеліною Джолі, а 2018-го з'явилося неоднозначне кіно з Алісією Вікандер.

Джерело:
IGN

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Став доступним бенчмарк V-Ray версії 6.1

Chaos випустила V-Ray 6 Benchmark. Ця безплатна програма допомагає користувачам оцінити швидкість візуалізації V-Ray і порівняти можливості різних процесорів та графічних карт. У V-Ray 6 Benchmark з'явилися нові можливості циклу тестування та порівняння режимів графічного процесора.

З моменту запуску у 2017 році V-Ray Benchmark став стандартом для тестування нового апаратного забезпечення, допомагаючи користувачам і рецензентам оцінювати продуктивність рендеру на ноутбуках, робочих станціях та відеокартах. У порівнянні з одним із найпопулярніших рендерів у світі, професіонали можуть швидко оцінити, як апаратне забезпечення від Nvidia, AMD, Intel і Apple обробляє такі загальні 3D-моделі, як міста, персонажі чи тверді поверхні.

Що нового у V-Ray 6 Benchmark:

  • Циклічні тести — тепер користувачі можуть виконувати свої тести скільки завгодно довго. Це дає ще більше уявлення про поточні можливості будь-якого апаратного забезпечення.
  • Порівняння режимів візуалізації GPU — тепер користувачі можуть запускати RTX або CUDA на GPU та CPU з тією самою тестовою сценою, що дозволяє проводити пряме порівняння між GPU та загальною продуктивністю системи.
  • Нова тестова сцена — модель пересувного будинку V-Ray 6 тепер надається як тестова сцена для V-Ray і V-Ray GPU. Вона добре масштабується до восьми графічних процесорів або кількох процесорів із до 256 ядер.
  • Підтримка нових чипів Apple — V-Ray Benchmark тепер показує результати для чипів Apple M2 і M3, допомагаючи виконавцям побачити, як V-Ray працює на нових пристроях Mac.

Зі слів Філіпа Міллера, віцепрезидента з управління продуктами в Chaos, більшість контрольних тестів рендерингу розроблено лише для одного типу апаратного забезпечення — центрального або графічного процесора. Натомість V-Ray 6 Benchmark ефективно навантажує і процесори й графічні адаптери, надаючи користувачам змогу перевірити всю систему в реальних умовах  за допомогою найбільш часто використовуваних рендерів як для створення візуальних ефектів, так і для візуалізації дизайну.

V-Ray 6 Benchmark вже доступний безплатно за цим посиланням.

Джерело:
Techpowerup

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Google показала ШІ Veo для генерації відео та Imagen 3 для генерації зображень

На заході Google I/O корпорація анонсувала нові генеративні ШІ для створення відео та зображень. ШІ Veo вже назвали відповіддю на Sora від Open AI. Генеративна модель від Google вміє створювати короткі відео у форматі 1080p на основі текстового опису. Відео можна створювати в різних стилях, наприклад, уповільнена зйомка тощо.

Компанія вже пропонує Veo обраним авторам для використання у відеороликах на YouTube, а також запропонує Veo Голлівуду для використання у фільмах.

Для створення зображень компанія пропонує нову модель ШІ Imagen 3. Ця версія має краще розуміти запити та текстовий опис, а також давати менше побічних артефактів. Якість генерованих картинок буде вищою, доступно більше стилів. Щоб уникнути недобросовісного використання в створені зображення будуть вбудовані спеціальні криптографічні знаки SynthID.

Нейромережа Imagen 3 буде доступна обраним авторам через сервіс ImageFX, корпоративні клієнти отримають доступ до генератора через платформу Vertex AI.

Джерело:
The Verge
Google

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Google представила голосового помічника Gemini Live та Project Astra

Під час конференції Google I/O компанія представила нового голосового помічника зі штучним інтелектом Gemini Live. По суті, це голосовий чат-бот із розширеними можливостями. Система використовує просунуті алгоритми генеративного ШІ для спілкування з користувачем. Помічник буде більш індивідуальним та зможе адаптуватися до мови конкретного користувача. Gemini Live буде доступний передплатникам Gemini Advanced у найближчі місяці.

Асистент Gemini Live використовує потужні можливості платформи Gemini 1.5 із додатковими ШІ-технологіями. Зокрема пізніше в нього інтегрують можливість роботи з камерою. Gemini Live зможе реагувати на оточення, сприймаючи об'єкти через фотографії та відео в режимі реального часу. Аналогічні можливості показує нова версія GPT-4o від Open AI. Також у Gemini Live буде інтеграція з додатками Google Календар, Завдання та Google Keep.

Gemini Live пов'язаний з іншою розробкою компанії під назвою Project Astra. Це багатофункціональний мультимодальний помічник, який може дивитися та інтерпретувати все, що бачить через камеру вашого пристрою. Він зможе орієнтуватися у просторі та запам'ятовувати положення предметів.

Опубліковано демонстрацію, в якій Project Astra описує різні предмети та елементи навколишнього світу, а також допомагає користувачеві знайти окуляри, вказуючи на їхнє місцеположення.

Джерело:
The Verge
Google

Qualcomm готує офіційну підтримку Linux для Snapdragon X

Qualcomm досягла значного прогресу в адаптації ноутбучного процесора Snapdragon X для використання в операційних системах Linux. Однак компанії ще потрібно провести чимало роботи, щоб Snapdragon X був повністю сумісним з такими ОС. Майбутні збірки Linux мають забезпечити підтримку всіх функцій чипа.

SnapdragonXElite

Qualcomm пишається своєю роботою з підтримки Linux у всіх своїх попередніх процесорах для ноутбуків, зазвичай оголошуючи про підтримку через один-два дні після запуску продукту. Snapdragon X продовжує традицію, і про підтримку Linux було оголошено наступного дня після його дебюту 23 жовтня 2023 року. Це різко контрастує з Apple, яка поки що не передбачає офіційної підтримки Linux. Більшість роботи над підтримкою процесорів Apple M1, M2, M3 і  M4 проводиться спільнотою, а не самою компанією.

Наразі Qualcomm вже забезпечила підтримку більшості критичних функцій Linux 6.9. Йдеться про завантаження на основі UEFI разом зі стандартними завантажувачами, такими як Grub і system-d. В тому числі можливе подвійне завантаження Windows і Linux на пристрої зі Snapdragon X. Також є звуковий драйвер DWC3, підтримка референсної платформи, підтримка ADSP/CDSP, PCIe/eDP/USB та кешування системи через NVMe SSD по PCIe.

Функції, над якими ведеться робота в майбутніх ітераціях Linux, включають доповнення до підтримки батареї, підключення до вбудованого дисплея, зовнішнього DisplayPort, функції сну та пробудження на графічному процесорі, підтримку камери, підтримку відео, покращену підтримку частоти процесора та підключення динаміка, мікрофону та гарнітури. Очікується, що ці функції з’являться вже в Linux версій 6.10 та 6.11.

Qualcomm також працює над розв'язанням проблеми процесу завантаження UEFI, що стосується дерева пристроїв. Наразі існує проблема, коли немає стандартного способу вибору дерева пристроїв для передачі в ядро ​​Linux, якщо в пакет мікропрограми, завантажений на ноутбук Snapdragon X, запаковано більше ніж одну гілку дерева пристроїв.

Крім того, Qualcomm надала шестимісячну дорожню карту функцій, над якими вона все ще працює. Ці функції включають наскрізне апаратне декодування відео у Firefox і Chrome, оптимізацію продуктивності GPU та CPU, оптимізацію живлення (гібернації/DCVS), а також прості та доступніші інсталяції Ubuntu і Debian для користувачів Snapdragon X.

Для завзятих ентузіастів Linux компанія Qualcomm надала експериментальний образ диска для встановлення Debian, який можна використовувати на власний ризик. Технічно Linux зараз працює на процесорах Snapdragon X, але повна реалізація ще далека від завершення. А це означає, що можна очікувати помилки та низку неробочих функцій, які нормально працюватимуть у Windows на ARM.

Джерело:
Tomshardware

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Google запускає покращену модель ШІ Gemini 1.5

Вчора пройшла конференції Google I/O, на якій компанія демонструвала свої нові розробки та представила низку нових технологій у сфері штучного інтелекту. Анонсовано оновлену модель ШІ Gemini. Модель Gemini 1.5 Flash буде швидшою, вона оптимізована для вузьких завдань, де потрібна висока швидкість відповіді. Це мультимодальна модель ШІ, яка може обробляти текст, зображення та відео з високою швидкістю. Нова модель стане оптимальним рішенням спілкування з користувачами.

Більш просунута модель Gemini 1.5 Pro підійде для складніших завдань, де потрібний аналіз великих даних. Ця модель буде інтегрована в Google Workspace, в тому числі програми Google Документи, Таблиці, Презентації, Диск та Gmail. ШІ допоможе працювати з вашим контентом на Google Диску або зможе складати за вас електронні листи. Спочатку Gemini 1.5 Pro буде доступний користувачам платних сервісів.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 1)