Вийшов Game Ready драйвер GeForce 555.85 WHQL для F1 24 та Senua's Saga: Helblade II

Nvidia повідомила про доступність до завантаження свіжого пакета драйверів та програмного забезпечення GeForce. У Game Ready випуску 555.85 WHQL додані оптимізації для нових ігор з підтримкою фірмової технології DLSS 3, включно з F1 24, Senua's Saga: Hellblade II та Serum. У свіжому релізі також передбачено оптимізації для XDefiant, де використовується технологія Nvidia Reflex.

Senua’s Saga: Helblade II

Що стосується інших нововведень драйвера GeForce 555.85 WHQL, то Nvidia розширила список моніторів категорії G-Sync Comaptible одинадцятьма новими моделями. «Зеленим» також вдалося усунути випадкові «вильоти» Tekken 8 на відеоадаптерах GeForce GTX 10-ї серії та зниження навантаження GPU при активації Nvidia Reflex (On+Boost) у Horizon Forbidden West.

Як завжди, завантажити актуальний пакет драйверів для відеоадаптерів GeForce можна скориставшись пошуком на сайті Nvidia або через програму GeForce Experience (Nvidia App). Документацію до релізу GeForce 555.85 WHQL наведено за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Samsung Foundry дуже старається, щоб отримати замовлення від Nvidia на 3-нм графічні чипи

Samsung подвоює свої зусилля та йде на все, щоб отримати замовлення на свою 3-нм продукцію від Nvidia. На цей момент Nvidia досить довго використовує передові розробки TSMC для своїх графічних процесорів, як для споживчого сегмента, так і для центрів обробки даних. Найновіші серії, до яких входять Ada Lovelace, Hopper та Blackwell створені за 5-нм технологічним процесом TSMC. Востаннє Nvidia використовувала 8-нм чипи Samsung Foundry для своїх графічних процесорів GeForce RTX 30 «Ampere», розроблених для ігрового сегмента.

SamsungNvidia01

Зараз Samsung Foundry усвідомлює лідерство TSMC і дуже хоче повернути Nvidia як основного клієнта. З цією метою вони роблять усе можливе, щоб переконатися, що їх 3-нм технологічний процес, який використовує архітектуру GAA (Gate-All-Around), впорається із завданням та буде відповідати усім вимогам зеленого гіганта. З цією метою Samsung запровадила внутрішню стратегію під кодовою назвою «Nemo», яка відноситься до Nvidia, і кожен відділ докладає зусиль, щоб забезпечити отримання замовлень. Масове виробництво 3-нм процесу GAA заплановано на першу половину 2024 року. Технологія має усунути вузькі місця, пов’язані зі старими процесами FinFET, але ще невідомо, чи цього буде достатньо для перемоги у тендері Nvidia. Тим більше, що недавно Samsung зазнали серйозної невдачі, оскільки не змогли пройти процедуру кваліфікації пам’яті HBM3E від Nvidia. Щоб виправити це, вони вже запланували розробку своєї архітектури HBM4 наступного покоління, яка має дебютувати між 2025-2026 роками.

З іншого боку, враховуючи попит на графічні процесори, Nvidia ймовірно спробує отримати свої чипи з кожного напівпровідникового заводу, який зможе їх виробити.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

G.Skill запросила майстрів оверклокінгу на Computex 2024

Виробник модулів оперативної пам'яті G.Skill розповів про заходи, які він запланував на виставку Computex 2024.

G.Skill

По-перше, для участі в оверклокерському турнірі OC World Cup 2024 до столиці Тайваню було запрошено дев'ятьох майстрів спортивного розгону, які показали найкращі результати в ході онлайн-кваліфікації. Їм доведеться поборотися за призовий фонд у розмірі 40 тисяч доларів, з яких $10 тисяч дістануться чемпіону.

G.Skill

По-друге, на стенді G.Skill пройде показовий виступ професійних оверклокерів у рамках OC World Record Stage 2024. З 4 по 7 червня відвідувачі зможуть поспостерігати за роботою HiCookie, Splave, Skatter Bencher, Elmor, Toppc та інших відомих майстрів спортивного розгону. Завдання оверклокерів — встановити якнайбільше рекордів, використовуючи актуальну платформу Intel та оперативну пам'ять G.Skill DDR5.

G.Skill

G.Skill також не проґавить можливості розповісти про свої нові продукти, на кшталт високошвидкісних комплектів ОЗП, комп'ютерних корпусів, систем охолодження та периферії. Окрім того, в рамках G.Skill Extreme Mod Stage 2024 на стенді компанії буде представлена дюжина цікавих систем від професійних моддерів.

G.Skill

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Lenovo представила ноутбуки Yoga Slim 7x й ThinkPad T14s Gen 6 на базі Snapdragon X

Компанія Lenovo представила ноутбуки користувацького та бізнес-сегментів: Yoga Slim 7x і ThinkPad T14s Gen 6 — свої перші пристрої з ШІ Copilot+ на базі процесорів Snapdragon X. Останні удосконалення від Microsoft дають користувачам доступ до можливостей великої мовної моделі (Large Language Model, LLM) навіть у режимі офлайн. Yoga Slim 7x і ThinkPad T14s Gen 6 можуть працювати в автономному режимі так само ефективно, як і в Інтернеті.

YogaSlim7xLifestyle

З функціями на базі штучного інтелекту користувачі можуть пришвидшити редагування, рендеринг і обробку інформації. Нейронний процесор Hexagon у Snapdragon X надає творцям доступ до таких функцій, як створення зображення за текстовим описом, розширені функції редагування фото та відео, створення тексту та отримання підказок щодо оптимізації. Lenovo AI Core працює в парі з процесором Snapdragon X, щоб інтелектуально визначати точний сценарій користувача, динамічно регулюючи потужність і ефективність залежно від поставленого завдання.

Lenovo-YogaSlim7X

Lenovo Yoga Slim 7x має вагу в 1,28 кг і товщину 12,9 мм. Дисплей PureSight OLED з діагоналлю 14,5 дюйма отримав роздільну здатність 3K (3072x1920 пікселів), частоту оновлення 90 Гц і пікову яскравість 1000 кд/м² із підтримкою 100% колірної гами sRGB і DCI-P3. Є інфрачервона вебкамера з роздільною здатністю 1920x1080 пікселів та інтерфейсом MIPI, що забезпечує чіткіше зображення під час відеодзвінків та має чотири мікрофони Voice ID для точної передачі розмови. Лептоп Yoga Slim 7x обладнаний акумулятором на 70 Вт·год.

LenovoThinkPad14s6

ThinkPad T14s Gen 6 — це перший комерційний Copilot+ ПК від Lenovo. Він оснащений пам’яттю LPDDR5x об’ємом до 64 ГБ і втілений в  ультратонкому формфакторі 14 дюймів із вузькими рамками. Користувачі можуть випробувати якість відеозв’язку завдяки зручній комунікаційній панелі, на якій розміщено інфрачервону камеру з роздільною здатністю 1920x1080 пікселів, інтерфейсом MIPI та фізичним затвором для конфіденційності. Бездротовий зв'язок забезпечується завдяки Wi-Fi 7 та додатковим можливостям 5G. Пристрій має акумулятор місткістю 58 Вт·год.

Thinkpad14s6pic

ThinkPad T14s Gen 6 також оснащений надійними функціями безпеки ThinkShield. Партнери з ПЗ, такі як SentinelOne, дозволяють підприємствам забезпечувати надійний багаторівневий захист від програм-вимагачів. Крім того, ThinkShield забезпечує виявлення загроз і захищений процес завантаження на основі штучного інтелекту, а вбудоване ПЗ з самовідновленням забезпечує надійну основу для загальної безпеки системи, що працює у поєднанні з Qualcomm Secure Processing Unit із рішенням Microsoft Pluton. ThinkPad T14s Gen 6 виділяється набором масштабованих функцій безпеки, послуг налаштування та розгортання на базі Lenovo TruScale. Це дає змогу ІТ-адміністраторам точно та впевнено керувати розгортанням ПК з ШІ наступного покоління у своєму парку комп'ютерів.

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Вийшов офіційний редактор Redkit для модифікації The Witcher 3: Wild Hunt

Компанія CD Projekt Red випустила у публічний доступ інструментарій REDkit для створення модів до гри The Witcher 3: Wild Hunt. Це набір потужних інструментів з безліччю функцій для зміни та доповнення гри. REDkit дозволить гнучко модифікувати гру та створювати власні пригоди у світі «Відьмака». Можна змінювати ландшафт і створювати власні локації, працювати з об'єктами та NPC, створювати свої квести, кат-сцени та багато іншого.

На честь запуску REDkit розробники навіть випустили спеціальний трейлер із коротким оглядом основних функцій та із закликом приєднуватися до спільноти моддерів. Тож незабаром очікується ще більше модів для улюбленої рольової гри.

Для всіх власників The Witcher 3: Wild Hunt на PC редактор доступний безплатно в магазинах GOG, Steam та Epic Games Store.

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

AMD EPYC 4004 — ще одна серія процесорів для платформи AM5

Модельний ряд процесорів для платформи AMD AM5 поповнився лінійкою EPYC 4004. Ці CPU розраховані на використання в робочих станціях та серверах початкового рівня і є відповіддю «червоних» на серію чипів Intel Xeon E-2400. За технічними характеристиками новинки близькі до процесорів Ryzen 7000-ї серії та використовують мікроархітектуру Zen 4.

AMD EPYC 4004

До лінійки AMD EPYC 4004 увійшли моделі з кількістю ядер від 4 до 16 штук. Вони підтримують двоканальну пам'ять DDR5-5200 ECC (максимальний обсяг 192 ГБ), оснащені вбудованою графікою RDNA 2-го покоління, контролером PCI Express 5.0 на 28 ліній, а також 128 МБ кеш-пам'яті третього рівня. Визначити моделі з додатковим L3-кешем можна за суфіксом «X». Паспортний рівень TDP становить від 65 до 170 Вт.

AMD EPYC 4004AMD EPYC 4004

Додаткові подробиці про чипи EPYC 4004 найближчим часом будуть опубліковані на офіційному сайті AMD. Короткі специфікації та рекомендовані ціни новинок наведені нижче.

AMD EPYC 4004

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Noctua випускає лінійку продуктів для дому та офісу

В асортименті компанії Noctua з'явилася нова лінійка продуктів. Австрійський вендор має величезний досвід у сфері охолодження персональних комп'ютерів, але цього разу вирішив випустити серію рішень для дому та офісу. Вона отримала нехитру назву HOME.

Noctua HOME
Noctua NV-FS1

«Компанія Noctua походить з ринку охолодження ПК, але відзначені нагородами продуктивність, безшумність роботи та довготривала стабільність наших вентиляторів так само корисні в інших сферах застосування, — розповідає голова Noctua Роланд Моссіг (Roland Mossig). — Наші промислові клієнти, а також технічно підковані домашні майстри вже багато років використовують вентилятори не лише для охолодження ПК, тому нова лінійка HOME знаменує собою наступний крок у використанні наших технологій для широкого спектра потреб в охолодженні та робить їх більш доступними для широкої аудиторії».

Noctua

До лінійки Noctua HOME увійшли два комплекти вентиляторів, а також різні аксесуари до них, на кшталт кріплень, повітроводів та блоків живлення. При створенні нових продуктів компанія використала свої напрацювання зі сфери охолодження персональних комп'ютерів, зокрема, застосувала високотехнологічний вентилятор NF-A12x25 PWM. З нашим оглядом цієї «вертушки» можна ознайомитись за посиланням.

Більш детальна інформація про лінійку продуктів Noctua HOME, у тому числі рекомендовані ціни, доступна на сайті виробника.

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Microsoft додасть ШІ Copilot до Minecraft та інших ігор

Компанія Microsoft провела велику презентацію, в рамках якої анонсувала нову платформу ноутбуків Copilot+ PC зі штучним інтелектом. Також оголошено про апгрейд ШІ-помічника Microsoft Copilot, який переходить на модель ШІ GPT-4o від OpenAI. Вбудований помічник стане ще розумнішим, а спілкування з ним буде більше походити на діалог з живою людиною. Copilot зможе навіть допомагати користувачам із проходженням ігор. Приклад такої взаємодії продемонстрували на прикладі гри Minecraft. Уривок із цим епізодом презентації доступний в офіційному аккаунті Microsoft Copilot в X (Twitter).

Користувач викликає Copilot і запитує ШІ, як створити меч. Помічник пропонує поетапне керівництво, як відкрити інвентар та які компоненти поєднати для створення меча. Це найпростіший рівень крафту, і хотілося б побачити складнішу взаємодію з гравцем. У будь-якому випадку такий ігровий помічник має дуже великі перспективи. Він допоможе новачкам та досвідченим геймерам порадами прямо під час гри. Можна очікувати, що в майбутньому Microsoft розширить можливості ШІ для взаємодії з іншими іграми.

Джерело:
GameSpot

 
Обговорити в форумі (коментарів: 4)

ASUS представила Vivobook S 15 на платформі Snapdragon X

ASUSTeK Computer надала офіційного статусу лептопу Vivobook S 15 (S5507), про який ми розповідали минулого тижня. Це перший пристрій вендора, виконаний на базі однокристальної системи Qualcomm Snapdragon X. Новинка працює під керуванням операційної системи Windows 11 та підтримує весь набір функцій Microsoft Copilot+.

ASUS Vivobook S 15

Ноутбук ASUS Vivobook S 15 (S5507) отримав 15,6-дюймовий OLED-дисплей з роздільною здатністю 2880×1620 пікселів та частотою оновлення 120 Гц. Виробник відзначає тонкі рамки екрана, завдяки чому він займає 89% площі верхньої кришки, час відгуку 0,2 мс, 100% охоплення колірної палітри DCI-P3 й сертифікацію DisplayHDR True Black 600, а також високу точність передачі кольору з показником Delta E<1.

ASUS Vivobook S 15

«Начинка» нового Vivobook S 15 представлена 10- або 12-ядерною SoC Snapdragon X, 16 або 32 гігабайтами оперативної пам'яті LPDDR5X та твердотілим накопичувачем PCI-E 4.0 місткістю до 1 ТБ. З іншого варто відзначити суцільнометалевий корпус, два порти USB4, бездротовий модуль Wi-Fi 7 та акумулятор на 70 Вт·год, що забезпечує до 18 асів автономної роботи. Товщина корпусу ноутбука складає 14,7 мм, а важить новинка близько 1,42 кг.

ASUS Vivobook S 15

У продаж ASUS Vivobook S 15 (S5507) надійде цього літа. Рекомендована ціна ноутбука для українських магазинів буде оголошена ближче до релізу.

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Атмосферний трейлер Senua's Saga: Hellblade II на честь виходу гри

Сьогодні виходить довгоочікувана гра Senua's Saga: Hellblade II від студії Ninja Theory. Це нова глава пригод героїні Сенуа у суворому північному світі Ісландії під час епохи вікінгів. В ході пригоди ми маємо зіткнутися з міфічними істотами та людськими стражданнями. А реальність тут зазвичай переплітається з видіннями, що породжені хворою психікою героїні.

Релізний трейлер супроводжується музичною композицією Animal Soul від норвезької співачки AURORA. Трейлер важко назвати інформативним, він нагадує музичний кліп, який передає атмосферу та драматичність гри. Але й сама Senua's Saga: Hellblade II має бути дуже нестандартною та оригінальною.

У гри поки немає оцінок від критиків, тому що компанія Microsoft заборонила попередні огляди. Також після недавнього закриття кількох студій Microsoft гравці мають великі побоювання відносно долі Ninja Theory, оскільки Senua's Saga: Hellblade II явно не мейнстримова гра, яка претендує на великі продажі. Підігріло побоювання послання від голови студії Дома Метьюза. Він зазначив, що команда намагалася зробити цікаву та чуттєву подорож і вони пишаються результатом, а також подякував фанатам. При цьому деякі журналісти запевняють, що закриття Ninja Theory не буде, і Microsoft навіть доручила студії новий проєкт.

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Acer анонсує свій перший ноутубук Swift 14 AI з Copilot+

Acer випустила свій перший ноутбук Swift 14 AI зі штучним інтелектом Copilot+ у співпраці з Microsoft й Qualcomm Technologies. Лінійка Swift 14 AI включає ряд пристроїв під керуванням Windows 11, побудованих на платформах Snapdragon X Elite та Snapdragon X Plus, оснащених найпотужнішими модулями NPU для ноутбуків. За допомогою нових інтелектуальних функцій користувачі зможуть оптимізувати повсякденну діяльність та ефективніше вирішувати складні завдання.

Acer-14AI-01

Процесори Snapdragon X створені для штучного інтелекту. Новий Acer Swift 14 AI на базі Snapdragon X Elite обладнаний 12 високопродуктивними процесорними ядрами на 4-нм техпроцесі, інтегрованим графічним процесором Adreno з продуктивністю 3,8 Тфлопс й блоком NPU з обчислювальною потужністю 45 TOPS. Він також оснащений пам’яттю LPDDR5X-8533 об’ємом до 32 ГБ і твердотілим накопичувачем NVMe PCIe Gen 4 місткістю до 1 ТБ. У поєднанні з сотнями програм, оптимізованих для ARM-архітектури, процесори Snapdragon X Elite та Snapdragon X Plus забезпечують швидку й ефективну роботу.

Swift 14 AI використовує пакет технологій Microsoft Copilot+, що відкриває нові можливості для продуктивності, творчості та спілкування. Наприклад, за допомогою функції Recall, користувачі можуть легко знайти все, що вони бачили на своєму ПК, просто описавши підказки. Функція Live Captions з перекладом у реальному часі, забезпечує автоматичне створення субтитрів та переклад будь-якого відео (наживо або попередньо записаного) з 44 мов на англійську, а Cocreator може використовувати візуальні або письмові підказки для спільного створення зображень і текстів на пристрої. ШІ Copilot є тепер повсякденним супутником, доступним одним натисканням спеціальної клавіші.

Acer-14AI-02

Swift 14 AI має тонкий та легкий корпус й сенсорну панель с підсвіткою. Ноутбук оснащений 14,5-дюймовим IPS-дисплеєм WQXGA (2560x1600) із частотою оновлення 120 Гц й 100% охопленням sRGB. Він доступний із сенсорним екраном та має сертифікат TÜV Rheinland Eyesafe Certification 2.0, щодо мінімізації вплив шкідливого синього світла без шкоди для точності кольорів. Конструкція шарніра з розгортанням на 180 градусів дозволяє легко відкривати алюмінієву кришку однією рукою.

Пристрій також може похвалитися інфрачервоною вебкамерою 1440p QHD, бездротовим зв'язком Wi-Fi 7 і Bluetooth 5.4, що забезпечує швидкість передачі до 5,8 Гбіт/с при затримці менше ніж 2 мс, й набором портів у вигляді двох USB Type-C та двох USB 3.2 Type-A.

Acer Swift 14 AI (SF14-11) з'явиться в Україні у вересні та коштуватиме від 55999 гривень.

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

AMD розповість про мікроархітектуру Zen 5 на конференції Hot Chips 2024

Про наміри AMD випустити цього року процесори з архітектурою Zen 5 вже давно відомо. «Червоний» чипмейкер раніше підтвердив, що у другій половині 2024-го на ринок надійдуть як серверні, так і CPU для персональних комп'ютерів. Детальну інформацію про мікроархітектуру Zen 5 компанія розкриє протягом літа, зокрема з відповідною доповіддю представники AMD виступлять на конференції Hot Chips 2024 наприкінці серпня.

AMD Ryzen

Варто додати, що програма Hot Chips 2024 загалом буде дуже насиченою. Крім подробиць про Zen 5 компанія AMD також розповість про прискорювачі обчислень Instinct MI300X та інші рішення для ШІ-галузі. Корпорація Intel торкнеться теми мобільних CPU Lunar Lake, Qualcomm розповість про архітектуру однокристальної системи Snapdragon X, а Nvidia — про графічні процесори Blackwell. З темами всіх доповідей на Hot Chips 2024 можна ознайомитись за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Microsoft представляє ноутбуки Copilot+ PC зі штучним інтелектом

Компанія Microsoft представила новий бренд ноутбуків — Copilot+ PC (Copilot Plus PC). Це лептопи на базі Windows із підтримкою функцій на основі штучного інтелекту. І перше покоління таких пристроїв базується на ARM-процесорах Qualcomm. Зазначимо, що компанія Qualcomm тільки виходить на ринок Windows-пристроїв зі своїми чипами Snapdragon X, але вже пропонує передові можливості, які поки що недоступні у процесорах x86. Це пов'язано з тим, що ноутбук повинен мати досить потужний нейронний процесор NPU, і актуальні моделі Intel та AMD цим вимогам поки що не відповідають. Крім продуктивного NPU також знадобиться не менше 16 гігабайтів оперативної пам'яті та твердотілий накопичувач місткістю від 256 ГБ.

Ноутбуки Copilot+ PC повинні забезпечити апаратну підтримку всіх ШІ-функцій. І зараз уже заявлено про 40 моделей ШІ, які будуть інтегровані в Windows 11 для реалізації нових можливостей. Одна з флагманських функцій — Recall для «фотографічної пам'яті» з можливістю пошуку та повторення всіх ваших дій на ПК. Що стосується вбудованого ШІ-помічника Microsoft Copilot, то він переходить на модель GPT-4o, яку днями презентувала компанія OpenAI. Це мультимодальний ШІ з широкими можливостями взаємодії за допомогою тексту, голосу та зображень.

Згідно з заявами представників Microsoft нові ноутбуки повинні бути на 58% швидшими за MacBook Air з процесором M3. При цьому вони забезпечать безпрецедентну автономність із можливістю роботи від акумулятора цілий день. Провідні виробники вже представили свої ноутбуки Copilot+ PC, включно з ASUS, Acer, Dell, Lenovo, Samsung та HP. Microsoft представила два пристрої серії Surface. Перші ноутбуки надійдуть у продаж 18 червня, стартова ціна від 999 доларів США.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 8)