Розробники 3DMark показали, як зростала продуктивність відеокарт в останні вісім років

Цього тижня відбувся реліз бенчмарку 3DMark Steel Nomad, що позиціюється як наступник 3DMark Time Spy. З цієї нагоди компанія UL Solutions вирішила поділитись цікавою статистикою. Вона зібрала всі 48 мільйонів результатів 3DMark Time Spy за останні вісім років, показавши, наскільки зросла середня продуктивність відеокарт за цей період.

В результаті було отримано графік нижче. На ньому виразно видно стрибки середніх результатів 3DMark Time Spy, коли AMD та Nvidia випускали нові покоління відеокарт. Найбільший приріст показників спостерігався у 2020 та 2022 роках, коли на ринок вийшли 3D-прискорювачі Nvidia Ampere/AMD RDNA 2 та Nvidia Ada Lovelace/AMD RDNA 3 відповідно. Усього ж за вісім років середні показники бенчмарку зросли приблизно у 2,8 раза.

3DMark

Варто додати, що 3DMark Time Spy, як і новий 3DMark Steel Nomad, не використовує ефекти на базі трасування променів, тобто не оцінює продуктивність Raytracing-блоків.

Джерело:
UL Solutions

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Відеокарти Galax GeForce RTX 4070 (Ti) Super Classic оснащені «турбіною»

Лінійка відеокарт Nvidia Ada Lovelace у виконанні компанії Galax поповнилася новими варіантами GeForce RTX 4070 Super та RTX 4070 Ti Super. На тлі більшості аналогічних рішень новинки виділяються системою охолодження. Galax вирішила оснастити їх «турбіною».

GeForce RTX

У системному блоці відеокарти Galax GeForce RTX 4070 (Ti) Super Classic займуть два слоти розширення. Для виведення зображення можна скористатися трьома інтерфейсами DisplayPort 1.4a та одним HDMI 2.1, а додаткове джерело живлення підключається через роз'єм 12VHPWR у задній частині пристроїв. Довжина відеокарт становить 280 мм.

GeForce RTX

Зазначимо, що частково відкрита система охолодження викидатиме відпрацьоване повітря не лише за межі, але й усередину корпусу ПК. Заводського розгону не передбачено. Графічний процесор у складі GeForce RTX 4070 Super Classic функціонує на частоті від 1980 до 2475 МГц, а для GeForce RTX 4070 Ti Super Classic характерні штатні частоти 2340-2610 МГц.

GeForce RTX

Рекомендована ціна відеокарт Galax GeForce RTX 4070 (Ti) Super Classic оголошена не була.

GeForce RTX

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Qualcomm пропонує міні-ПК для розробників на платформі Snapdragon X Elite

Компанія Qualcomm випустила перший міні-комп'ютер на основі однокристальної системи Snapdragon X Elite. Пристрій отримав назву Snapdragon Dev Kit for Windows та, як неважко зрозуміти, розрахований на розробників. До продажу новинка надійде в середині наступного місяця за рекомендованою ціною $899.

Snapdragon X Elite

«Серцем» Snapdragon Dev Kit for Windows виступив раніше не представлений варіант SoC Snapdragon X Elite з маркуванням X1E-00-1DE. Він отримав 12 обчислювальних ядер із частотою від 3,8 до 4,3 ГГц, вбудовану графіку Adreno потужністю 4,6 Тфлопс та NPU-блок продуктивністю 45 TOPS, а його номінальний рівень TDP становить 80 Вт. Зі специфікаціями інших моделей Snapdragon X можна ознайомитися за посиланням.

Snapdragon X Elite

З оснащення міні-ПК Qualcomm можна відзначити 32 гігабайти оперативної пам'яті LPDDR5X, NVMe-накопичувач місткістю 512 Гбайт та бездротовий модуль Wi-Fi 7/Bluetooth 5.4. Габарити корпусу становлять 199×175×35 мм, а важить система 970 грамів. Для живлення використовується зовнішній адаптер номіналом 180 Вт. Інші специфікації пристрою наведені нижче.

Snapdragon X Elite

Джерело:
TechSpot

Обговорити в форумі (коментарів: 53)

MSI Claw отримала прискорення до 30% з новим BIOS і тепер швидша за ROG Ally

Компанія MSI продовжує покращувати портативну консоль Claw, випускаючи нові прошивки. Цей пристрій використовує процесори Intel Core Ultra в той час, як інші системи такого класу базуються на чипах AMD Ryzen. Минулого місяця вийшло оновлення, яке серйозно підняло ігрову продуктивність. А тепер доступний черговий апдейт із серйозними покращеннями.

Остання версія BIOS (1T41IMS.109) та MSI Center M (1.0.2405.1401) повинні значно підвищити fps у ряді ігор. Виробник запевняє, що після оновлення у Fortnite та Helldivers 2 продуктивність зросте на 20%, а у Forza Horizon 5 — до 30%.

Згідно з тестами MSI, їхня консоль тепер показує кращу швидкодію відносно конкурентних рішень, включно з ASUS ROG Ally. Досить смілива заява, оскільки на старті ситуація була абсолютно іншою. Тепер же виробник наводить результати тестів, згідно з якими Claw швидше за конкурента у Valheim і Euro Truck Simulator 2 на 90%, у Dying Light перевага 50%, у Left 4 Dead 2 різниця 30%, а в Helldivers — близько 12%. У середньому Claw краща за ROG Ally на 26% у 100 найпопулярніших іграх Steam.

MSI не має наміру зупинятися на досягнутому та обіцяє спільно з Intel далі працювати над оптимізацією. Майбутні оновлення встановлюватимуться безпосередньо через функцію Live Update у програмі MSI Center M.

Джерело:
MSI

 
Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Chieftec анонсувала корпус Apex Q з підтримкою плат E-ATX

Компанія Chieftec підготувала до релізу корпус Apex Q (GA-01B-Q-OP), призначений для збирання комп'ютерів на базі плат формату E-ATX. Головною особливістю новинки стала наявність шумопоглинаючого матеріалу на двох бокових стінках та фронтальній панелі, що, за задумом вендора, дозволить створити тиху систему.

Chieftec Apex Q

Основним матеріалом, використаним для виготовлення Chieftec Apex Q, є 0,6-мм сталь SPCC. Усередині корпусу передбачено місце для семи карт розширення довжиною до 400 мм, пари 2,5- та двох 3,5-дюймових накопичувачів, процесорної системи охолодження висотою до 175 мм та ATX-сумісного боку живлення. Загальні габарити корпусу становлять 465×230×495 мм при масі близько 7,3 кг.

Chieftec Apex Q

На панелі вводу-виводу доступні два порти USB 3.2 Type-A, один Type-C і пара 3,5-мм аудіороз'ємів. Є посадочні місця для 360- та 420-мм радіаторів системи рідинного охолодження, а комплект постачання містить два 140-мм та один 120-мм вентилятор з підтримкою ШІМ-керування швидкістю.

Chieftec Apex Q

Щодо ціни Chieftec Apex Q та термінів старту продажів на цю мить інформації не надходило.

Chieftec Apex Q

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

ASUS випускає глянцевий WOLED-монітор ROG Strix OLED XG27AQDMG та дворежимний ROG Strix XG27UCG

ASUSTeK Computer доповнила асортимент ігрових моніторів Republic of Gamers двома 27-дюймовими моделями: ROG Strix OLED XG27AQDMG та ROG Strix XG27UCG. Перша новинка базується на глянцевій WOLED-панелі з технологією OLED Anti-flicker, яка забезпечує на 20% яскравіше зображення щодо минулого покоління, а друга використовує РК-матрицю з двома режимами роботи.

ASUS

Для ASUS ROG Strix OLED XG27AQDMG характерна роздільна здатність 2560x1440 пікселів, час відгуку 0,03 мс (від сірого до сірого) та частота оновлення 240 Гц. Вендор також відзначає сумісність з Nvidia G-Sync, 99% охоплення палітри кольорів DCI-P3, сертифікацію DisplayHDR True Black 400 та спеціальний радіатор, покликаний зменшити ризик вигоряння OLED-панелі. Додамо, що трирічна гарантія ASUS поширюється на вигоряння матриці.

ASUS

Для монітора ASUS ROG Strix XG27UCG «рідною» є роздільна здатність 3840x2160 пікселів та частота оновлення 160 Гц. Однак за бажанням власники зможуть використовувати його як Full HD дисплей. У цьому режимі його максимальна частота оновлення зросте до 320 Гц. Пристрій базується на матриці Fast IPS з часом відгуку 1 мс (від сірого до сірого) та сумісний з Nvidia G-Sync.

ASUS

На український ринок ігрові монітори ASUS ROG Strix OLED XG27AQDMG та ROG Strix XG27UCG надійдуть орієнтовно через пару місяців. Рекомендовані ціни будуть оголошені ближче до релізу.

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Gigabyte готує не менше восьми плат LGA1851/Z890 для процесорів Intel Arrow Lake-S

У Мережі продовжують з'являтися додаткові подробиці про процесори Intel Arrow Lake-S для настільних комп'ютерів. Ми вже знаємо, що офіційний реліз новинок заплановано на останній квартал цього року. Використовувати нові CPU можна буде з материнськими платами LGA1851 на чипсетах Intel 800-ї серії, на кшталт Z890. Ця мікросхема логіки стане основою щонайменше восьми плат від Gigabyte Technology.

Gigabyte
Gigabyte Z790 Aorus Xtreme

Йдеться про моделі лінійки Aorus, розраховані на ентузіастів та геймерів. Список новинок, що готуються до випуску, став відомий завдяки одному з партнерів Gigabyte. Судячи з назв цих плат, Intel та її партнери приділятимуть чимало уваги можливостям нової платформи у ШІ-застосунках. Нагадаємо, що в Arrow Lake передбачено окремий блок для операцій зі штучним інтелектом, причому Intel називає їх «першими ігровими процесорами з ШІ-прискорювачем». Що стосується Gigabyte, то вона запропонує наступні моделі системних плат:

  • Gigabyte Z890 Aorus Xtreme AI ΤΟΡ;
  • Gigabyte Z890 Aorus Master AI TOP;
  • Gigabyte Z890 AI TOP;
  • Gigabyte Z890 Aorus Master;
  • Gigabyte Z890 Aorus PRO ICE;
  • Gigabyte Z890 Aorus Elite WIFI;
  • Gigabyte Z890 Aorus Elite AX;
  • Gigabyte Z890 A Elite X ICE.

Джерело:
Guru3D

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

IGN Entertainment купила Eurogamer, VG247, Rock Paper Shotgun та інші ігрові портали

У світі ігрової журналістики сталася велика подія, яка може призвести до серйозних змін на цьому ринку. IGN Entertainment, яка є частиною американського медіахолдингу Ziff Davis, придбала низку провідних ігрових видань та сайтів, які належали британській медіакомпанії Gamer Network. Під контролем IGN Entertainment опинилися GamesIndustry.biz, Eurogamer (в тому числі шість локальних мовних версій), Rock Paper Shotgun, VG247 та Dicebreaker. Також IGN стала великим власником акцій Outside Xbox, Digital Foundry та Hookshot (яка керує Nintendolife, PushSquare, PureXbox та Time Extension). Сума угоди не розголошується.

IGN вже була лідером ігрових медіа з широким охопленням аудиторії, а тепер контролюватиме ще й низку великих сайтів, які раніше виступали конкурентами. По суті ми бачимо формування найбільшої медіаімперії, яка забезпечить максимальне охоплення англомовної аудиторії. І такий конгломерат зможе диктувати свої умови рекламодавцям та великим компаніям ігрової індустрії.

Ця подія нагадує стратегію великих ігрових компаній, які останніми роками активно скуповували ігрові студії. Зокрема, можна згадати поглинання Activision Blizzard корпорацією Microsoft або «бульбашка» Embracer Group. Усі такі поглинання призводили до оптимізацій та скорочення працівників. За чутками, подібна реструктуризація зі скороченням штату очікується і в цьому випадку.

Джерело:
GamesIndustry

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

JEDEC розповіла про швидкості оперативної пам'яті DDR6 та LPDDR6

Організація JEDEC підготувала презентацію, в якій розповіла, на що чекати від майбутніх стандартів оперативної пам'яті. Йдеться про DDR6 та LPDDR6. Організація вже почала розробку специфікацій цих видів ОЗП та, наприклад, опублікує фінальний варіант специфікацій DDR6 орієнтовно в середині наступного року.

DDR

Слід пам'ятати, що до появи пристроїв, обладнаних пам'яттю DDR6, пройде ще не один рік, але роботи у цьому напрямі ведуться. Зокрема, південнокорейський гігант Samsung оголосив про розробку нового виду ОЗП ще 2021 року. JEDEC прогнозує, що стандарт DDR6 дозволить збільшити швидкість передачі даних до 8,8-17,6 Гбіт/с, а надалі цей показник має зрости до 21 Гбіт/с. Для порівняння, в оновлених специфікаціях DDR5 описані швидкості до 8,8 Гбіт/с.

DDR6

У разі енергоефективної пам'яті LPDDR6 фінальні специфікації будуть затверджені у другій половині 2024-го, а використання розпочнеться протягом наступної пари років. Цей стандарт запропонує швидкості передачі 10,667 Гбіт/с, а надалі вони зростуть до 14,4 Гбіт/с. Мікросхеми LPDDR6 не тільки розпаюватимуться на плату пристрою, але й зустрічатимуться в модулях CAMM2.

LPDDR6

Джерело:
ComputerBase

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Senua's Saga: Hellblade II отримала високі оцінки, але викликала слабкий інтерес у гравців

Вчора відбувся реліз екшену Senua's Saga: Hellblade II від студії Ninja Theory. Гра стала ексклюзивом консолі Xbox Series, але також стартувала на платформі PC. Більшість критиків хвалять гру, відзначаючи її унікальну атмосферу, високу якість візуального виконання та роботи зі звуком. Деякі називають гру поєднанням мистецтва та технологій. Але Hellblade II далека від звичних стандартів ігор, тут більше артхауса та споглядання, ніж екшену. Тому деякі критики ставлять грі невисокі оцінки. Але навіть з урахуванням негативних рецензій у гри 81 бал на Metacriric, що є добрим результатом.

Також гра сподобалася комп'ютерним гравцям у Steam. Їм припала до вподоби атмосферна пригода і занурення у світ людини з хворою психікою. Але навіть у позитивних відгуках зазначають, що друга частина по суті не відрізняється від оригінальної гри.

Оцінити фінансові успіхи гри поки що дуже складно. Можна лише опосередковано спиратися на статистику StemDB. Гра потрапила до списку найкращих релізів сервісу Steam, проте піковий онлайн за перший день не перевищив 4 тисячі гравців. Це дуже скромний результат. Нагадаємо, що нещодавно у Steam стартувала гра Ghost of Tsushima, колишній ексклюзив Sony PlayStation, і навіть при обмеженнях на продаж у ряді країн вона показала піковий онлайн у 77 тисяч гравців. Senua's Saga: Hellblade II навряд чи стане хітом, гра досить незвичайна та самобутня. Можна лише сподіватися, що результати продажів будуть задовільними для Microsoft, і студію Ninja Theory не спіткає доля нещодавно закритих Arkane Austin та Tango Gameworks.

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

Вийшов безплатний шутер XDefiant від Ubisoft

Відбувся реліз багатокористувацького шутера XDefiant. Це сумнозвісний проєкт Ubisoft, реліз якого неодноразово відкладався протягом минулого року. У результаті гра все ж таки вийшла в публічний доступ. Це своєрідна відповідь Ubisoft на серію Call of Duty, гра поширюється за схемою free-to-play. Тобто грати можна безплатно, але у XDefiant будуть платні косметичні предмети.

Гра стартувала на PC, PlayStation 5 та Xbox Series. Запуск супроводжувався проблемою із серверами, через що багато гравців не могли знайти матч. Але до цього моменту ситуація вже покращилась.

Зараз у грі є чотири фракції з відомих ігрових серій Ubisoft — це Cleaners, Libertad, Echelon і Phantoms. П'яту фракцію Dedsec можна буде розблокувати з часом або купити за гроші. Залежно від приналежності бійця до конкретної фракції він отримує унікальний набір навичок і гаджетів.

Зараз у XDefiant йде «передсезон», в рамках якого доступно 4 карти, 5 ігрових режимів і 24 види зброї. Більшість режимів пропонують битви у форматі 6x6. Повноцінний перший сезон стартує за 6 тижнів.

Запуск гри супроводжувався інтересом аудиторії Twitch. У якийсь момент гра знаходилася в трійці найпопулярніших ігор за переглядами, а зараз знаходиться в першій десятці. Це опосередковано натякає, що й сама гра має певний успіх.

Джерело:
GameSpot

Обговорити в форумі (коментарів: 15)