Мобільні процесори AMD Strix Point можуть вийти під брендом Ryzen AI 300

У планах AMD на найближче майбутнє значиться випуск сімейства мобільних процесорів Strix Point з архітектурою Zen 5. Ці чипи є відповіддю «червоних» на лінійку Intel Core Ultra 200, до якої увійдуть CPU Arrow Lake та Lunar Lake. Останні мають вийти вже наступного кварталу.

Спочатку вважалося, що процесори AMD Strix Point сформують лінійку Ryzen 8050 відповідно до схеми маркування, яку компанія представила у 2022 році. Потім з'явилася інформація, що нові чипи стануть частиною серії Ryzen 9000. Незабаром після цього ASUS розкрила підготовку нового бренду — Ryzen AI 100.

Ryzen AI

Згідно з останньою інформацією, компанія AMD знову змінила систему найменування своїх мобільних процесорів. Тепер вона планує випустити сімейство Strix Point у рамках серії Ryzen AI 300. Число 300, судячи з усього, має вказати на перевагу над Core Ultra 200. У минулому «червоні» схожим чином підійшли до назв чипсетів для платформи AM4, взявши за основу схему Intel. У результаті на зміну Intel B250 прийшла логіка B360, оскільки хаб B350 на той час вже випустила AMD.

Офіційна презентація процесорів Ryzen AI 300 (Strix Point) очікується на початку червня. Нагадуємо, що у так званий «нульовий» день виставки Computex 2024 відбудеться доповідь генерального директора AMD Лізи Су.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

G.Skill анонсувала лінійку модулів пам'яті Trident Z5 Royal: до DDR5-8400

Компанія G.Skill продовжує розширювати асортимент модулів оперативної пам'яті DDR5. Найближчим часом вона виведе на ринок ще одну лінійку комплектів ОЗП — Trident Z5 Royal. Нові модулі оснащуються алюмінієвим теплорозподільником золотого або срібного кольору, а також світлодіодним RGB-підсвічуванням.

Trident Z5 Royal

Детальні специфікації наборів Trident Z5 Royal DDR5 компанія поки що не розкриває. Відомо, що нову серію очолить комплект із двох 24-гігабайтних планок DDR5-8400 із затримками CL40. До неї також увійдуть 96-гігабайтні (2x 48 ГБ) набори. Усі новинки G.Skill підтримують оверклокерські профілі Intel XMP 3.0.

Trident Z5 Royal

До продажу комплекти оперативної пам'яті G.Skill Trident Z5 Royal DDR5 надійдуть протягом найближчих тижнів. Ймовірно, додатковими подробицями компанія поділиться на виставці Computex 2024 на початку червня.

Trident Z5 Royal

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Чутки: друкована плата GeForce RTX 5090 може бути поділена на три частини

З'явилася нова порція інформації відносно майбутнього ігрового флагмана Nvidia на архітектурі Blackwell. Відразу два інсайдери заявили, що старша відеокарта на чипі GB202 (GeForce RTX 5090) отримає складну PCB, яка поділена на три частини. Зокрема, на це вказує інсайдер kopite7kimi, який часто дає достойну інформацію про майбутні продукти. За його словами, відеокарта отримає основну PCB, плату введення-виведення та окремий блок для PCI-E (який, можливо, не варто розглядати як повноцінну третю плату).

Така складна конструкція може бути обумовлена використанням нестандартної системи охолодження та складною схемотехнікою плати. Один з інсайдерів каже, що кулер GeForce RTX 5090 може бути двослотовим, що на тлі високого тепловиділення сучасних моделей виглядає дуже незвичайно. На додатковій платі введення-виведення можуть розміщуватися контролери дисплея та елементи живлення, які не потребують прямого контакту з охолодженням. Основна плата може містити 16 модулів пам'яті GDDDR7, які розташовані навколо процесора. У поєднанні з шиною 512 біт це може означати обсяг пам'яті 32 ГБ. Графічний процесор описують як «фізично монолітний» чип, але він складається з двох обчислювальних кластерів, як і у випадку чипа Blackwell для ШІ.

Хай там як, це все поки що на рівні чуток. Навіть якщо Nvidia працює над незвичайними інженерними прототипами, це не означає, що роздрібні відеокарти отримають таку саму конструкцію.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Серіал Fallout приніс Bethesda близько $80 мільйонів

Вихід серіалу Fallout на Amazon Prime Video забезпечив різкий сплеск інтересу до однойменної серії відеоігор. Наприклад, минулого місяця Bethesda похвалилася, що в багатокористувацький проєкт Fallout 76 одночасно грав мільйон геймерів. Успіх серіалу, який, доречі, вже продовжили на другий сезон, також приніс компанії десятки мільйонів доларів.

Fallout

Вебресурс VG Insights вирішив підрахувати, скільки заробила Bethesda завдяки виходу серіалу Fallout. У своєму аналізі редакція враховувала продажі ігор серії, мікротранзакції та ліцензійні відрахування від Amazon. Остання за можливість зняти серіал за популярною ігровою франшизою виклала близько $30 мільйонів. Ще відповідно $22 та $16 мільйонів доларів виторгу Bethesda отримала від продажів Fallout 4 та Fallout 76, а внутрішньоігрові покупки принесли їй $12 млн. Тобто сумарно компанія отримала близько $80 мільйонів.

Fallout

Загалом зазначається, що права на Fallout надалі можуть принести Bethesda сотні мільйонів доларів.

Джерело:
VG Insights

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Шутер XDefiant зібрав мільйон гравців за 2,5 години

Днями компанія Ubisoft запустила безплатний багатокористувацький шутер XDefiant. Це free-to-play гра, яка пропонує стрімкі бої 6x6 на кшталт Call of Duty. А головною фішкою проєкту є наявність угруповань із відомих ігрових серій Ubisoft. Гра викликала певний інтерес у глядачів Twitch, але оцінити реальні досягнення проєкту не можливо, оскільки Ubisoft не надає статистики.

Хоча певні успіхи гра має. За даними відомого інсайдера Тома Хендерсона, на старті гра зібрала мільйон гравців за перші дві з половиною години після запуску. За перші 48 годин гра зібрала вже три мільйони унікальних гравців. Це найкращий результат для Ubisoft, жодна гра французького видавництва раніше не набирала аудиторію так швидко. Для порівняння можна сказати, що Apex Legends, випущена у 2019 році на PlayStation 4, Xbox One та PC, зібрала мільйон унікальних гравців за вісім годин та 2,5 мільйона за 24 години.

Проте це не є показником фінансового успіху. Для умовно-безплатних ігор важливе значення має утримання гравця, щоб потім було цікаво витрачати свої гроші. Наразі користувачі відзначають високу вартість косметичних предметів. Наприклад, набір Phantoms Prototype із чотирьох косметичних предметів коштує приблизно 30 доларів. Наскільки успішно з підтримкою та розвитком гри впораються розробники з Ubisoft, стане зрозумілим лише через деякий час.

Джерело:
Insider Gaming

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Капіталізація Nvidia перевищила німецький фондовий ринок та ВВП Канади

Бум штучного інтелекту забезпечив рекордний прибуток для Nvidia, яка стала основним постачальником обладнання для обчислень ШІ. І компанія продовжує оновлювати фінансові рекорди. Днями ми писали, що Nvidia відзвітувала від $26 мільярдів виторгу за перший квартал 2025 фінансового року, що перевершило всі очікування. А в наступному кварталі компанія прогнозує виторг у $28,08 мільярдів. Також наступного року керівництво Nvidia очікує, що попит на продукцію перевищить пропозицію, тобто доходи тільки зростатимуть.

Зараз ринкова капіталізація Nvidia досягає 2,55-2,56 трильйона доларів, і компанія поступається лише Microsoft та Apple. Нині капіталізація «зеленої» корпорації в 9 разів більша за вартість AMD і перевищує сукупну ринкову капіталізацію Amazon і Tesla! Вона більша за ВВП Канади чи росії. Це більше, ніж ВВП будь-якого штату США, окрім Каліфорнії та Техасу. Також фінансисти звернули увагу, що Nvidia обігнала німецький фондовий ринок і стала дорожчою за всі компанії, що котируються на біржі Deutsche Boerse AG.

На тлі фінансових рекордів надійшла також новина про прискорення розробки нових чипів для ШІ. Компанія хоче відмовитися від дворічного плану випуску нових пристроїв і перейти до щорічного випуску чипів для ШІ. Тому невдовзі ми можемо побачити момент, коли Nvidia стане найдорожчою компанією світу.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

MSI анонсувала плату LGA1700/Z790 із підтримкою модулів пам'яті CAMM2 DDR5

Стандарт модулів оперативної пам'яті CAMM2 (Compression Attached Memory Module), який JEDEC затвердила наприкінці минулого року, вже почав використовуватися у ноутбуках. Незабаром він може з'явитися і в настільних комп'ютерах. Зокрема, компанія MSI обіцяє показати на виставці Computex 2024 першу материнську плату із підтримкою нових модулів ОЗП.

MSI Z790

Модель MSI Z790 Project Zero Plus призначена для процесорів Intel LGA1700 та примітна роз'ємами на тильній стороні. Доречі, про концепт MSI Project Zero ми розповідали в окремому матеріалі. Праворуч від процесорного гнізда, де повинні бути слоти для планок DIMM DDR5, у новинки розташований LGA-роз'єм з підпружиненими контактами, куди встановлюється модуль CAMM2 DDR5. Для його фіксації використовуються кілька болтів.

Відомо, що партнером MSI виступає компанія Kingston Technology, яка підготувала прототип модуля CAMM2 DDR5 лінійки FURY Impact. Більше подробиць, в тому числі про оверклокерський потенціал таких планок ОЗП, ми дізнаємося вже на початку наступного місяця.

Джерело:
MSI Gaming

Обговорити в форумі (коментарів: 58)

Офіційно підтверджено Call of Duty: Black Ops 6, гру представлять у червні

Activision почала готуватись до презентації нової частини Call of Duty, що вийде цього року. Це Black Ops 6, яка тепер не має підзаголовків, як це було з Black Ops Cold War 2020 року.

Поки що оголошено лише назву гри. Повноцінна презентація пройде у рамках заходу Xbox Showcase 9 червня. Також запущено рекламний сайт thetruthlies.com, де демонструється відео, в якому невідомі одягають на голови президентів на горі Рашмор пов'язки з гаслом The Truth Lies. Відомо, що розробкою, як і раніше, займається Treyarch. За чутками гра має бути пов'язана з війною в Перській затоці. Але судячи з відео на сайті, на нас чекає черговий трилер із заплутаним сюжетом, змовами та зрадниками.

Цікаво, що це може бути перша частина Call of Duty, яка буде доступна у сервісі Game Pass із першого дня релізу. Принаймні про це говорять різні інсайдери. Але варто дочекатися повноцінної презентації та офіційної інформації.

Джерело:
Wccftech