Голова Microsoft вважає прискорювачі AMD Instinct MI300X найкращим вибором для GPT-4

Компанія Nvidia стала головним вигодонабувачем від буму штучного інтелекту. Щокварталу «зелений» гігант рапортує про рекордні прибутки. Прискорювачі Hopper мають високий попит, і такий же попит очікується на майбутні прискорювачі Blackwell. Але AMD теж пропонує свої спеціалізовані пристрої. І хоча «червона» компанія зараз виступає другим номером, її рішення мають добрі перспективи.

Зокрема, генеральний директор Microsoft Сатья Наделла нещодавно вкрай позитивно відгукнувся про продукцію AMD і назвав прискорювачі Instinct MI300X найкращим вибором — вони забезпечують найліпше співвідношення ціни та продуктивності при інференсі GPT-4. І це при тому, що Microsoft давно співпрацює з Nvidia, і компанія однією з перших запропонує клієнтам хмарний доступ до обчислювальних можливостей Blackwell B100 та GB200. Можливо, що за всіх переваг обчислювальних рішень Nvidia, їхня висока ціна та енергоспоживання вже змушують партнерів шукати альтернативи.

Проблема високого енергоспоживання стає дедалі актуальнішою. І AMD активно працює над оптимізацією та підвищенням енергоефективності. Голова компанії Ліза Су на конференції ITF World зауважила, що в AMD давно передбачали проблему високого енергоспоживання. Тут потрібен комплексний підхід для оптимізації роботи всіх вузлів обчислювальних систем. Але компанія рухається в цьому напрямку, і в планах стократне підвищення продуктивності на ват до 2027 року (відносно показників 2020 року).

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

AMD готує відеокарту Radeon RX 7650M XT

З'явилася інформація про нову мобільну відеокарту Radeon, що з'явиться у липні. Підтвердження цьому дав виробник AOOSTAR, який анонсував зовнішнє рішення eGPU з Radeon RX 7650 XT для підключення до ноутбуків. Враховуючи специфіку таких пристроїв, можна впевнено говорити, що йдеться про мобільний графічний прискорювач, який повинен мати повну назву Radeon RX 7650M XT.

Зараз компанія AMD пропонує Radeon RX 7600M на базі Navi 33 з 1792 потоковими процесорами, також є мобільна відеокарта Radeon RX 7700S на базі того ж самого GPU з 2048 потоковими процесорами. Ці моделі мають дуже схожі робочі частоти та потужність. Можна припустити, що Radeon RX 7650M XT запропонує лише невелике покращення характеристик відносно Radeon RX 7600M. Але теоретично навіть цього буде достатньо, щоб стати ближче до старшої Radeon RX 7700S.

Анонс нових мобільних відеокарт AMD можливий на виставці Computex, що відбудеться у червні.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Масштабування Microsoft Auto SR працюватиме лише на пристроях Copilot+ PC

Перші чутки про нову технологію масштабування Microsoft Auto SR (Automatic Super Resolution) з'явилися ще на початку року. Тепер технологія набула офіційного статусу і стали відомі деякі подробиці. Це масштабування використовує технології штучного інтелекту й поки що працює тільки на системах Copilot+ PC. Це ноутбуки на базі ARM-процесорів Qualcomm Snapdragon X під керуванням операційної системи Windows 11.

Auto SR використовує для прискорення нейронний процесор NPU Hexagon та вбудовану графіку. Технологія працюватиме лише з іграми під API DirectX 11/12. У вимогах згадується, що роздільна здатність екрана не повинна бути меншою за Full HD. Поки AutoSR несумісна з HDR. На цей час заявлено про 12 ігор, де технологія вже працює:

  • 7 Days to Die;
  • BeamNG drive;
  • Borderlands 3;
  • Control;
  • Dark Souls III;
  • God of War;
  • Kingdom Come: Deliverance;
  • Resident Evil 2;
  • Resident Evil 3;
  • Sekiro: Shadows Die Twice;
  • Sniper Ghost Warrior Contracts 2;
  • The Witcher 3: Wild Hunt.

Список поступово розширюватиметься. Також технологію можна буде примусово увімкнути для ігор без офіційної сумісності. Auto SR буде доступна для різних GPU, але їх список поки що не озвучується. Ймовірно, згодом буде заявлено сумісність із GPU Nvidia та AMD.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

На Xbox Games Showcase можуть анонсувати Doom: The Dark Ages

Нову частину Doom можуть представити найближчими днями. Чутки про можливий анонс у рамках презентації Xbox Games Showcase з'явилися давно, але тепер їх підтвердив надійний інсайдер Том Хендерсон, відомий своїми точними даними. Він стверджує, що нова гра має назву Doom: The Dark Ages.

Це та сама гра, яка раніше була відома під кодовою назвою Doom Year Zero. Відомо, що вона запропонує світ Doom, який натхнений середньовіччям. Інших деталей відносно проєкту немає. Але навіть цей скромний опис натякає на якийсь приквел. Doom Eternal серйозно розширив міфологію гри та дав підстави для такого приквела.

Оновлений Doom мав великий успіх та повернув серії звання еталона стрімкого видовищного шутера. Doom Eternal гравці вже зустріли стриманіше. Нова частина буде доступною на всіх актуальних платформах. За чутками, Doom: The Dark Ages вийде на PC, Xbox Series та PlayStation 5. Залишилося дочекатися офіційного анонсу на Xbox Games Showcase, яке пройде 9 червня.

Джерело:
Insider Gaming

Обговорити в форумі (коментарів: 23)