Lenovo приписують роботу над портативною ігровою системою Legion Go Lite

Наслідуючи приклад конкурентів, компанія Lenovo також планує оновити свою портативну ігрову систему Legion Go. До планів вендора, як повідомляє портал Windows Central, входить випуск моделі Legion Go Lite. Це, як неважко зрозуміти з назви, компактніший та, ймовірно, у чомусь спрощений варіант ігрового гаджета.

Legion Go Lite

Звичайна Legion Go оснащена 8,8-дюймовим екраном (2560×1600 пікселів) й виділяється на тлі найближчих суперників досить великими габаритами та вагою. У новому Lite варіанті компанія може застосувати екран із меншою діагоналлю, а також процесор AMD Ryzen Z1, що дозволить знизити ціну пристрою. Нагадуємо, що Lenovo пропонує Legion Go тільки з топовим Ryzen Z1 Extreme, тоді як ASUS ROG Ally випускається з двома варіантами APU.

Більше подробиць про портативну ігрову систему Lenovo Legion Go Lite ми, ймовірно, дізнаємося під час виставки Computex 2024, яка стартує наступного тижня. Доречі, звичайну Legion Go у закордонних магазинах нині можна придбати за ціною від 629 доларів.

Legion Go Lite

Джерела:
VideoCardz
Windows Central

 
Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Sapphire пропонує відеокарту Radeon RX 6750 GRE 10GB у версії Starry Sky

Sapphire Technology продовжує розвивати асортимент відеокарт на графічних процесорах AMD RDNA 2-го покоління. Днями компанія випустила модель Radeon RX 6750 GRE 10GB Starry Sky. Пристрій отримав систему охолодження з двома вентиляторами, виконаний в сірих тонах та займе у системному блоці два слоти розширення.

Sapphire Radeon RX 6750 GRE 10GB Starry Sky

Нагадаємо, відеокарти Radeon RX 6750 GRE компанія AMD представила минулої осені. Вони базуються на графічному процесорі Navi 22 та позиціюються як рішення для 1440p-геймінгу. Модель з 10-гігабайтним відеобуфером, грубо кажучи, є перейменованою Radeon RX 6700 зі зниженою до $269 рекомендованою ціною.

Sapphire Radeon RX 6750 GRE 10GB Starry Sky

Sapphire Radeon RX 6750 GRE 10GB Starry Sky отримала заводський розгін графічного процесора: частота boost-режиму збільшена з еталонних 2450 МГц до 2495 МГц. Відеобуфер представлений десятьма гігабайтами GDDR6. На торці у новинки розпаяно 8-контактний роз'єм додаткового живлення, а для виведення зображення можна скористатися трьома DisplayPort 1.4 та одним HDMI 2.1.

Sapphire Radeon RX 6750 GRE 10GB Starry Sky

Відеокарта Sapphire Radeon RX 6750 GRE 10GB Starry Sky вже доступна для покупки в Китаї за ціною близько 330 доларів. Терміни появи новинки за межами Піднебесної поки що не уточнюються.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Серія NVMe-накопичувачів IRDM PRO NANO представлена пристроями формату M.2 2230

Польська фірма Wilk Elektronik анонсувала надходження до продажу лінійки твердотілих накопичувачів IRDM PRO NANO. Ця серія представлена пристроями формату M.2 2230 обладнаними інтерфейсом PCI Express 4.0 x4. Головною сферою застосування нових SSD, за задумом вендора, стануть ноутбуки та портативні ігрові системи, на кшталт ASUS ROG Ally, Lenovo Legion Go чи Steam Deck.

IRDM PRO NANO

Подробиць щодо «начинки» накопичувачів виробник, на жаль, не наводить. Відомо, що в IRDM PRO NANO використовуються мікросхеми 3D NAND (імовірно TLC) та, судячи з усього, контролер без зовнішнього буфера DRAM. Щодо швидкісних показників, то новинки забезпечують до 7300 Мбайт/с при читанні та до 6000 Мбайт/с при запису. Короткі специфікації NVMe-накопичувачів зібрані у таблиці.

IRDM PRO NANO

Рекомендовані ціни SSD IRDM PRO NANO оголошено не було. Однак твердотілі накопичувачі вже були помічені в європейських магазинах з ціною близько €58, €97 и €188 залежно від місткості.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Для процесорів AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge) вийдуть плати із логікою 800-ї серії

Цього року на нас чекає нове покоління десктопних процесорів не лише від Intel, а й від AMD. Для платформи AM5 готується сімейство Granite Ridge на базі мікроархітектури Zen 5. Першими подробицями про цю архітектуру AMD має поділитися вже наступного тижня в рамках виставки Computex 2024. Її партнери тим часом готуються до релізу оновлених материнських плат AM5, в основу яких ляже нова лінійка наборів системної логіки.

AMD

Згідно з останньою інформацією, AMD планує «наздогнати» Intel за маркуванням чипсетів. В результаті на зміну хабам X670/B650/A620 прийдуть чипсети 800-ї серії, на кшталт X870. Слід мати на увазі, що майбутні процесори Ryzen 9000 (Granite Ridge) також можна буде використовувати й з платами AM5 на логіці 600-ї серії, оновивши прошивку UEFI.

AMD

Партнери AMD вже почали розробку нових плат. Зокрема, кілька нових рішень для оновленої платформи AM5 компанія Gigabyte вирішила випробувати на моделі B650E Aorus Pro X USB4. Йдеться про підтримку інтерфейсу USB4, бездротовий модуль Wi-Fi 7 і конектор Sensor Panel Link, через який можна буде під'єднати дисплей, куди буде виводитися різна інформація про систему. Ця плата також отримала посилений слот PCI Express x16, який за заявами виробника витримає карти розширення вагою до 58 кг. Всі ці нововведення Gigabyte буде використовувати у новому поколінні плат AM5.

AMD

Щодо термінів релізу процесорів AMD Zen 5, то пристрої на базі мобільних чипів Strix Point мають вийти вже наприкінці літа. Реліз вищезгаданих Ryzen 9000 (Granite Ridge) для настільних ПК відбудеться дещо пізніше, ймовірно, цієї осені. Приблизно в цей же час Intel виведе на ринок процесори Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) для масової платформи LGA1851.

Джерела:
WCCFTech
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Функції ШІ Copilot+ у Windows 11 можуть працювати й без нейропроцесора

На фоні суперечки стосовно реальної необхідності у Windows 11 нової функції Copilot+, розробник @thebookisclosed на Twitter (нині X.com) спробував перевірити, чи справді для її функціонування потрібен потужний нейропроцесорний блок (NPU). І, як деякі вже припускали раніше, виявилося що ні. Автору вдалося в експериментальному порядку обійти це обмеження.

Recall-no-NPU

Одна з головних нових функцій Recall нормально працює на процесорах Arm64 без NPU, отже має так само працювати на архітектурі x86. І це не дивно, адже основна функція Recall по суті робить автоматичні знімки екрана, щоб шукати та розпізнавати на них текст. А сучасне апаратне забезпечення вже давно успішно справляється з подібними завданнями. 

Велике питання, чи відбувається обробка так само швидко як і з NPU? За словами автора експерименту, повільна швидкодія, помітна у відео, була викликана в основному програмою відеозапису. А без неї усе відбувається значно швидше.

З усім тим, незрозуміло, навіщо Microsoft штучно обмежує апаратну підтримку функцій ШІ новими процесорними платформами. Це має бути опціональна вимога. А хоча, як інакше продавати нові комп'ютери з ШІ?

Джерело:
Tom`s Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Gigabyte може представити плати LGA1851/Z890 на Computex 2024

У четвертому кварталі Intel випустить процесори Arrow Lake-S для настільних комп'ютерів. Разом з ними до продажу надійдуть материнські плати LGA1851 на основі наборів логіки Intel 800-ї серії. Перші такі моделі виробники можуть представити вже наступного тижня в рамках виставки Computex 2024. Принаймні на це натякає компанія Gigabyte Technology.

Gigabyte

Вендор опублікував невеликий тизер материнської плати лінійки Aorus, яку він планує анонсувати на Computex 2024. Gigabyte не розкриває про яку саме модель йдеться, але закордонні колеги впевнені, що вона представить плату Z890 Aorus Xtreme AI TOP для настільних процесорів Core Ultra 200 (Arrow Lake-S). Новинка має стати наступницею моделі Z790 Aorus Xtreme X. Додамо, що минулого тижня в Мережі опинився список перших системних плат Gigabyte LGA1851/Z890.

Джерела:
WCCFTech
VideoCardz

Перший у світі біопроцесор складається з 16 органоїдів людського мозку

Швейцарський біокомп’ютерний стартап FinalSpark запустив онлайн-платформу Neuroplatform з віддаленим доступом до 16 органоїдів людського мозку. Це вважається першою у світі можливістю отримати доступ до біологічних нейронів в експериментальних умовах. Також розробники стверджують, що такі біопроцесори «споживають у мільйон разів менше енергії, ніж традиційні чипи».

Bioprocessor

Засновники FinalSpark, доктори Фред Джордан (Fred Jordan) та Мартін Куттер (Martin Kutter) вважають, що їх Neuroplatform здатна вивчати та обробляти інформацію, зменшуючи вплив комп’ютерів на навколишнє середовище завдяки низькому енергоспоживанню. У дослідницькій статті про свої розробки вони зазначають, що для навчання одної LLM (великої мовної моделі), такої як GPT-3, потрібно приблизно 10 ГВт·год — в 6000 разів більше енергії, ніж пересічний європеєць споживає за рік. Такі витрати енергії можуть бути значно скорочені після успішного впровадження біопроцесорів.

Founders of FinalSpark, Dr. Fred Jordan and Dr. Martin Kutter

Робота Neuroplatform збудована на архітектурі, яку можна класифікувати як wetware: змішування апаратного забезпечення, програмного забезпечення та біології. Основна інновація Neuroplatform полягає у використанні чотирьох багатоелектродних масивів (MEA), які містять живу тканину — органоїди, які є тривимірними клітинними масами тканини мозку.

Computebiochip

Кожен MEA містить чотири органоїди, з’єднані вісьмома електродами, які використовуються як для стимуляції, так і для запису. Дані передаються на вхід та вихід через цифрові аналогові перетворювачі (контролер Intan RHS 32) із частотою дискретизації 30 кГц і роздільною здатністю 16 біт. Ці ключові особливості архітектурного дизайну підтримуються мікрорідинною системою життєзабезпечення для MEA та камерами моніторингу. Програмний стек дозволяє дослідникам вводити змінні даних, а потім читати та інтерпретувати вихідні дані процесора.

FinalSpark надав доступ до своєї платформи віддаленого обчислення дев’яти інституціям, щоб допомогти стимулювати дослідження та розробки біопроцесора. Завдяки цій співпраці компанія сподівається створити перший у світі живий процесор. Також вже є три десятки університетів, які зацікавлені у доступі до Neuroplatform. Щоб отримати доступ до Neuroplatform, навчальні заклади мають сплатити 500 доларів США за кожного користувача.

Кремнієві мікросхеми можуть працювати роками, іноді й десятиліттями. Але органоїди біологічного процесора «живуть» близько 100 днів. Нейронні структури, які утворюють біопроцесори, також мають тривалий термін служби, але вони «придатні лише для експериментів, які тривають кілька місяців», — свідчить FinalSpark. Початкові варіанти MEA здатні функціонувати лише кілька годин. Втім очікується, що удосконалення системи збільшить тривалість життя органоїдів приблизно до 100 днів.

Джерело:
Tom`s Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Чутки: наступного року Nvidia випустить SoC для ноутбуків із графікою Blackwell та підтримкою LPDDR6

За останні місяці в Мережі не раз виринала інформація про наміри Nvidia активніше взятися за ринок однокристальних систем з архітектурою ARM. «Зелений» чипмейкер вже має непоганий досвід виробництва подібних SoC, наприклад, в портативній консолі Nintendo Switch використовується Tegra X1. Однак тепер компанія готова випробувати сили в інших сегментах ринку, зокрема скласти конкуренцію Qualcomm у Windows-ноутбуках.

Хуанг

Від неофіційних джерел надійшли додаткові подробиці про конкурента Snapdragon X від «зеленої» компанії. Очікується, що Nvidia представить нову однокристальну систему наступного року. У ній буде об'єднано процесорні ядра ARM Cortex-X нового покоління, відомі під кодовим ім'ям Blackhawk, графічний модуль з архітектурою Nvidia Blackwell та контролер оперативної пам'яті LPDDR6. Відповідний стандарт ОЗП буде затверджено у другій половині цього року.

Виготовлятиметься нова SoC буде за 3-нм технологією, проте джерела розходяться на думці, на чиїх саме фабриках. Nvidia може звернутися як до свого старого партнера TSMC, так і до корпорації Intel, яка активно розвиває контрактне виробництво напівпровідників.

Хай там як, офіційної презентації SoC Nvidia для Windows-ноутбуків доведеться ще почекати. А поки що рекомендуємо ставитися до опублікованої інформації зі здоровим скептицизмом.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 7)