AMD готує двослотову версію Radeon PRO W7900

З'явилася інформація, що AMD незабаром представить нову версію професійного топового прискорювача Radeon PRO W7900. Цей варіант будуть позиціювати як пристрій для обчислень ШІ. Radeon PRO W7900 збереже повітряне охолодження турбінного типу, але стане тоншим. Двослотовий формат дозволить ефективніше використовувати такі пристрої у великих обчислювальних кластерах.

Оригінальна версія AMD Radeon PRO W7900 вийшла рік тому. В її основі графічний чип Navi 31 з 6144 потоковими процесорами, оснащується вона 48 гігабайтами пам'яті, що вдвічі більше обсягу пам'яті у Radeon RX 7900 XTX. Стандартне повітряне охолодження займало три слоти, що обмежує кількість пристроїв, які можна встановити в одну систему.

Анонс оновленої тонкою Radeon PRO W7900 очікується на виставці Computex, яка пройде в перших числах червня.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Sony сертифікувала адаптер для підключення PlayStation VR2 до ПК

У лютому Sony анонсувала появу підтримки гарнітури віртуальної реальності PlayStation VR2 на персональних комп'ютерах. Спочатку цей пристрій був призначений для роботи виключно з ігровою консоллю PlayStation 5. Однак слабкі продажі VR-гарнітури підштовхнули японську компанію розширити потенційну аудиторію. Sony обіцяла, що можливість використовувати PlayStation VR2 разом із персональними комп'ютерами з'явиться до кінця цього року.

PS VR2

Офіційну сумісність із ПК гарнітура отримає зовсім скоро. Для використання PlayStation VR2 з персональними комп'ютерами знадобиться відповідний адаптер. Він уже пройшов сертифікацію південнокорейським агентством RRA (National Radio Research Agency), отже офіційна презентація не забариться. Ймовірно, Sony оголосить про підтримку ПК на одній з ігрових презентацій. Доречі, ентузіасти вже проводили експерименти щодо підключення PlayStation VR2 до персонального комп'ютера, використовуючи інтерфейс VirtualLink.

Нагадаємо, гарнітура віртуальної реальності PlayStation VR2 надійшла до продажу на початку минулого року. Вона пропонує зображення з роздільною здатністю 2000x2040 пікселів для кожного ока, поле зору 110°, частоту оновлення 120 Гц та підключається через кабель USB Type-C. Рекомендована ціна PS VR2 становить від 550 доларів, що більше, ніж Sony просить за консоль PlayStation 5.

Джерело:
WCCFTech

 
Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Чутки: GeForce RTX 5090 Founders Edition отримає двослотовий кулер із двома вентиляторами

Багато геймерів й ПК-ентузіастів з нетерпінням чекають виходу нового покоління відеокарт GeForce RTX, тому не дивно, що Мережею миттєво розлітається будь-яка інформація щодо майбутніх 3D-прискорювачів. Днями неофіційні джерела повідомляли про нестандартну конструкцію друкованої плати GeForce RTX 5090. Судячи з останньої інформації, це пояснюється прагненням Nvidia зробити флагмана якомога компактнішим.

GeForce RTX 5090

Стверджується, що відеокарта GeForce RTX 5090 Founders Edition отримає двослотове виконання, а її охолодження забезпечить повітряний кулер із двома вентиляторами. Для порівняння, GeForce RTX 4090 Founders Edition займає в системному блоці три слоти, тоді як AIB-партнери Nvidia випускають ще габаритніші рішення.

Що стосується характеристик GeForce RTX 5090, то цій відеокарті приписується графічний процесор Nvidia GB202. Його повноцінна конфігурація, за чутками, містить 192 потокових мультипроцесори (Streaming Multiprocessor) або 24 567 ядер CUDA та 512-розрядну шину пам'яті. Об'єм відеобуфера, набраного 16 мікросхемами GDDR7, найімовірніше складе 32 гігабайти.

GeForce RTX 5090

Офіційну презентацію GeForce RTX 5090 заплановано на другу половину року.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 61)

Adata представить на Computex 2024 модулі пам'яті LPCAMM2 та портативну ігрову систему XPG NIA

Напередодні відкриття виставки Computex 2024 виробники почали розповідати про продукти, які демонструватимуться на стендах. Зокрема, компанія Adata Technology привезе нові модулі оперативної пам'яті, твердотілі накопичувачі з інтерфейсом PCI-E 4.0 й 5.0, ноутбуки та навіть портативну ігрову систему.

Adata

До своїх найцікавіших продуктів вендор відносить ноутбуки з підтримкою 96 Гбайт оперативної пам'яті та твердотілим сховищем на 24 ТБ (три SSD по 8 Тбайт), модулі пам'яті стандарту LPCAMM2 LPDDR5X-7500 та регістрові планки R-DIMM DDR5-8000 для оверклокерів. На стенді Adata також будуть представлені блоки живлення, готові комп'ютери, периферія, різноманітні модулі ОЗП DDR5 та твердотілі накопичувачі.

Adata

Відвідувачі Computex 2024 також зможуть ознайомитись із портативною ігровою системою Adata XPG NIA. Компанія поки не розкриває ні зовнішній вигляд, ні «начинку» нового пристрою. Однак закордонні колеги припускають, що це може бути продукт іншого OEM-виробника з логотипом Adata. Хай там що, про головні експонати з виставки Computex 2024 ми розповімо в окремих матеріалах.

Adata

Джерела:
Adata
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Колишнього співробітника SK Hynix затримано за крадіжку технологій на користь Huawei

SK Hynix є одним із провідних виробників пам'яті, і не дивно, що внутрішні дані та технології компанії викликають інтерес у конкурентів. З'явилася інформація, що одного з колишніх співробітників судять за крадіжку даних про напівпровідникові технології на користь китайської Huawei. Начебто зловмисних вкрав перед звільненням документацію обсягом у 3000 сторінок.

Особа конкретної людини не розкривається. Згадується, що він приєднався до корейської компанії у 2013 році, а у 2020 обійняв посаду у відділі консультування корпоративних клієнтів у Huawei. Перед тим як залишити SK Hynix, співробітник намагався завантажити інформацію на флешку, але не зміг це зробити через шифрування даних. Тому просто видрукував 3000 сторінок документації та виніс їх. Цього року колишній співробітник повернувся до Південної Кореї, де його затримали правоохоронні органи. Підозрюваний стверджує, що друкував дані для особистого вивчення напівпровідникових технологій, але таке виправдання звучить кумедно.

Корейська преса повідомляє, що Huawei давно намагається активно переманювати співробітників у конкурентів, заманюючи їх великими зарплатами. І декому пропонують за додаткову плату винести секретні дані. Тому описаний випадок не єдиний. Що стосується компанії Huawei, то вона поки що ніяк не прокоментувала цей інцидент.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 38)

Інженерний зразок AMD Ryzen 9000 на 19% швидше за Ryzen 9 7950X в однопотоковому тесті CPU-Z

Процесори AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge), якщо вірити неофіційним джерелам, можуть вийти протягом літа. Очікується, що додатковими подробицями про оновлення платформи AM5 компанія поділиться вже на виставці Computex 2024. А в Мережі тим часом з'явилися перші результати тестування одного з майбутніх процесорів.

AMD Ryzen

Зразок процесора Ryzen 9000 з ідентифікатором 100-0000001290 та частотою до 5,8 ГГц був випробуваний у бенчмарку утиліти CPU-Z, де він показав дуже непоганий результат. Однопотоковий тест новинка завершила із 910 балами. Це приблизно на 19% більше, ніж набирає Ryzen 9 7950X з архітектурою Zen 4 та свідчить про непогане збільшення швидкодії при переході на Zen 5. Якщо порівнювати з аналогами Intel, то в бенчмарку CPU-Z новий Ryzen 9000 демонструє результат топових чипів K-серії.

AMD Granite Ridge

Згідно з наявною інформацією, процесори Ryzen 9000 (Granite Ridge) запропонують до 16 ядер Zen 5 й надійдуть у продаж разом з материнськими платами AM5 на чипсетах AMD 800-ї серії. За умови оновлення прошивки UEFI їх також можна буде використовувати у платах із логікою 600-ї серії.

AMD Granite Ridge

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Шутер XDefiant зібрав 8 мільйонів гравців за перший тиждень

Нещодавно ми писали про запуск безплатного шутера XDefiant від Ubisoft. Це багатокористувацька динамічна гра з великою різноманітністю бійців та їх навичок, яка поширюється за моделлю free-to-play. До запуску були чутки про численні труднощі з розробкою, але сам реліз виявився досить успішним. Компанія Ubisoft поки що не ділиться жодними даними щодо популярності гри, але це компенсує відомий інсайдер Том Хендерсон. Він уже писав, що гра залучила мільйон унікальних гравців за 2,5 години після релізу. Вчора він написав, що гра вже має 7,6 мільйона унікальних користувачів, і до цього моменту аудиторія явно перевалила за 8 мільйонів.

Для ігор Ubisoft це певний рекорд, жоден їхній проєкт не набирав так швидко таку велику аудиторію. Однак це не є показником довгострокового успіху. У таку статистику потрапляють і такі користувачі, що завантажили й одноразово запустили гру. Але також повідомляється, що гра змогла досягти пікового онлайну в 700 тисяч гравців, і це сталося 27 травня. Чи зможе гра втримати таку велику аудиторію, подивимося через деякий час. Поки що перспективи у XDefiant гарні, і подальша доля гри залежить від розробників.

Гра доступна на платформах PlayStation 5, Xbox Series X|S та PC.

Джерело:
Insider Gaming

Обговорити в форумі (коментарів: 5)